© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
.
Rotary verbindt
Jaarthema 24-25
Bezoek Collectie Centrum Nederland
plastic uit de grachten vissen
Sinterklaas 2023
Profiel Werkstukken
April 2024
Bosonderhoud in Kamp Amersfoort
Zeilen op het Hollandsch Diep
Meer
Wijnproeverij 2023

WELKOM OP DE SITE VAN ROTARY CLUB AMERSFOORT-STAD

ROTARY, IETS VOOR JOU?

VRIENDSCHAP EN HANDEN UIT DE MOUWEN

Rotary, daar heb je waarschijnlijk wel eens van gehoord. Maar wat is Rotary nu precies? En … is het iets voor jou?

Rotary dat is iets betekenen voor een ander. Dat is ook samen dingen doen, verdieping zoeken en vinden bij je medeleden. Rotary is de plek waar je nadenkt over problemen maar vooral over oplossingen. Met Rotary voeg je met een combinatie van vriendschap en handen uit de mouwen iets toe aan jouw leven en aan dat van anderen.

Iedere woensdag komen we tussen 17.45 en 20 uur bijeen in First Class bij het NS-station. We nemen de tijd om bij borrel en maaltijd bij te praten. Door de grote diversiteit aan beroepen en achtergronden die typerend is voor Rotary levert dit vaak interessante én persoonlijke discussies op.
Precies dat is één van de zaken die een Rotarylidmaatschap zo interessant maken.

Lees alles

Gert-Jan Segers vertelt zijn verhaal aan de hand van vijf vragen onder het motto van "heilige woede tot wet"

Op woensdag 29 mei organiseerden wij een gezamenlijk (Amersfoort stad en Amersfoort) georganiseerd bijeenkomst in het IVSW,

Segers vertelt zijn verhaal aan de hand van vijf vragen onder het motto “van heilige woede tot wet”.

Vraag 1 Wat drijft je, ambitie of roeping?

In het proces rond de opvolging van Arie Slob als fractievoorzitter (zomer 2015) was Segers aanvankelijk overvallen door de vraag, aarzelde en voelde ambitie. Uiteindelijk kon hij zijn houding bepalen, in harmonie met de andere kandidaat Carola Schouten leidde dit tot zijn verkiezing.

Gedrevenheid is nodig, gedrevenheid droogt ook op, zo zegt Segers.

Vraag 2 Wat raakt je?

Tijdens een vakantie bezocht Segers Elmina, het door Nederlanders voor slavenhandel gebruikte fort in Ghana. Onder verschrikkelijk omstandigheden werden hier de tot slaaf gemaakt en verzameld voor de overtocht naar Amerika, met een Bijbeltekst op de muur als achtergrond. Niet lang daarna was een ontmoeting met een slachtoffer van mensenhandel en gedwongen prostitutie bij Fier in Friesland. Segers zag een beschadigde vrouw met een lege blik en voelde “heilige woede” over het onrecht dat er nog steeds is. Deze woede leidde uiteindelijk tot een initiatiefwet tot strafbaarstelling van misbruik van prostituees die slachtoffer zijn van mensenhandel;

Hiervoor werd de samenwerking gezocht en gevonden met de PvdA en we krijgen van dit proces waarin een onderonsje tussen (toen vice - premier) Asscher en Segers de doorslag gaf.

Vraag 3 Wat kun je doen?

Segers bezocht met zijn gezin en kleine tentoonstelling in een boekhandel te Tübingen en het massagraf van Babi - Jar bij Kiëv, waar in WO 2 tienduizenden joden vermoord zijn. Deze bezoeken leidden contact met acties van volgende generatie familieleden van oorlogsmisdadigers die zich inzetten voor verzoening met de joodse gemeenschap.

Vanuit Nederland zijn zeer veel joodse mensen naar concentratiekampen vervoerd, dit dankzij ons goede bevolkingsregister, goede spoorwegen en de bereidwillige medewerking van de meerderheid van de ambtenaren en het spoorwegpersoneel. Het aanbieden van excuses werd vermeden, met de herdenking van 75 jaar bevrijding in het vooruitzicht. Het bleef Segers bezighouden en bracht het bij Rutte ter sprake. In 2020 zijn tijdens de Holocaust herdenking door Rutte excuses aangeboden en in hetzelfde jaar hield de Koning een indrukwekkende toespraak op een t.g.v. corona lege Dam bij de 4 mei herdenking. Het begon met het stellen van een vraag.

Vraag 4 Met wie kun je samenwerken?

Het gevoel “er niet bij  horen” is Segers niet onbekend, hij groeide op in streng christelijk gezin in een seculiere omgeving in Leeuwarden.  Hij heeft gaandeweg geleerd samen te werken voor een gezamenlijk doel met mensen met een totaal andere achtergrond, zoals coalitie Y waarvoor hij optrok met Tim Hofman. Onder het nemen van verantwoordelijkheid valt ook de verantwoordelijkheid voor het “niet doen”. Segers illustreert dit met de deelname aan Rutte IV, met aarzeling stapte de CU in dit kabinet, het land moest geregeerd worden.

Achteraf vraagt hij zich af of hij hierin zijn verantwoordelijk te serieus nam. Dergelijke afwegingen horen bij de Nederlandse politiek met coalities en speelt ook bij de nieuwe coalitie. Verantwoordelijkheid nemen heeft een matigende werking, van outsider wordt je insider die met netelige kwesties te maken gaat krijgen waarin keuzes gemaakt moeten worden.

Vraag 5 Ben je bereid het vol te houden ?

Na 10 jaar den Haag merkte Segers dat hij vaker geïrriteerd was. Ook in zijn gezin bleef dat niet onopgemerkt. Dat was het signaal om het denken over stoppen als fractievoorzitter en kamerlid in gang te zetten. Segers zet zich nu op een andere manier in voor datgene wat hem raakt. De International Justice Mission komt op voor gerechtigheid, met voor mensen die hier niet de middelen voor hebben en wonen in landen waar “justice is not for the poor” de praktijk is.

Terugkijkend is Segers niet cynisch geworden, hij is blij dat hij gestopt is en blijft zich inzetten voor “waardenvolle” politiek. Hij wordt geïnspireerd door vernieuwende denkers, zoals Paul Schendelaar uit Amersfoort, met zijn initiatief Postgroei.

de Stichting Gelijkwaardig Herstel aan de orde. Als voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Gelijkwaardig Herstel is Segers nauw betrokken bij de afhandeling van de toeslagenaffaire.

Rotary helpt!