© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

Vierde editie 'End Plastic Soup' langs de Eem: 1 juni 2024

Welkom bij onze website

End Plastic Soup: Schoonmaakactie op de Eem
Hier begint de zee: de aftrap bij Monitinschool
bekijk de foto's
Ook Eemnes doet mee aan 'hier begint de zee'
Lees het artikel
Opknappen Terras Cultureel Centrum Amerpoort
De tractor een half jaar later...
Ouderen weer te gast bij NK Traditioneel Gerij
Lees meer...
Zanddam Konzo van Pomp voorzien
Kijk meer foto's [2015]

1e 'Hier begint de zee'-tegel gelegd, samen met wethouder Eijbaard

Afval dat op straat belandt, loopt via putten (kolken) in de riolering. En uiteindelijk via openbare wateren in de zee. Een deel van dit afval vergaat niet en vervuilt de leefomgeving van onze zeedieren.

Om aandacht te vragen voor deze vervuiling is op dinsdagmiddag 16 mei de eerste ‘Hier begint de zee’-tegel geplaatst op het schoolplein van de Montinischool. De stoeptegel is geplaatst door wethouder Mark Eijbaard, samen met Marina Heij, voorzitter van Rotary Club Baarn-Soest. De leerlingen van groepen 7 en 8 kregen eerst een korte les over afval en hebben daarna zelf afval geprikt rond hun school.

Afval dat je in een put gooit, of op straat, komt via onze rivieren in de zee terecht. Dat is schadelijk voor mens, dier en milieu. Plastic afval vergaat niet en breekt af in kleine stukjes die door dieren vaak als voedsel worden gezien. Zo kunnen microplastics ook in ons eigen lichaam terechtkomen. Gelukkig kunnen we daar zelf wat aan doen: gooi afval gewoon in de prullenbak. Is er geen prullenbak voor handen? Neem het dan mee naar huis en gooi het daar weg. Zo houd je niet alleen je eigen omgeving schoon. Je redt ook een schildpad, een vis, het koraal en al het andere mooie onderwaterleven.

Om de tegels nog meer kracht bij te zetten, heeft de Rotary Club ook een lespakket beschikbaar gesteld voor Baarnse basisscholen. Het lespakket omvat onder andere een ludieke bingokaart, waar de leerlingen op kunnen aankruisen welk afval ze op straat tegenkomen. De Baarnse Montinischool ging hier als eerste mee aan de slag.

Lees ook het artikel op de website van de gemeente Baarn.

SInterklaasfeest voor alleenstaande minderjarige asielzoekers


In Baarn wonen al enige tijd 90 alleenstaande minderjarige asielzoekers. Allemaal jongens tussen 14 en 18 jaar die huis en haard hebben verlaten en alleen naar Nederland zijn gekomen. 

Deze jongens worden liefdevol opgevangen door het COA in de marechaussee kazerne op het landgoed van Paleis Soestdijk. 

Op dinsdagavond 5 december hebben de jongens kennis gemaakt met één van onze oer-Hollandse tradities…..Sinterklaas! Ze hebben Sinterklaasavond enthousiast gevierd met een bingo, waarvoor onze Rotaryclub alle cadeautjes heeft gesponsord. En ingepakt! 

Er waren voor alle jongens sjaals, mutsen, handschoenen en warme sokken. En verder een bonte verzameling van nuttige cadeautjes en leuke hebbedingen. 

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde inpak-ochtend en bingo-avond!

1 juni 2024: voor de vierde ker de opruimactie voor de rivier 'De Eem', End Plastic Soup

Speuren naar plastic afval op de Eem [Marina Heij]

Ieder jaar organiseert Rotary Club Baarn-Soest een grootschalige schoonmaakactie van de Eem en haar oevers. Zo ook zaterdag 1 juni. “Ho, wat ligt daar?”

Met tientallen waren ze weer op de been voor End Plastic Soup: Rotarians en andere vrijwilligers, die lopend en varend de Eem afspeurden - op zoek naar plastic en ander zwerfafval. “Jammer dat het nodig is, maar heel goed dat jullie dit doen”, spreekt de Baarnse wethouder Mark Eijbaard tijdens de aftrap bij BWV De Eem.

Lege verfblikken

Wethouder Eijbaard stapte zelf ook in een vaartuig. Gewapend met afvalgrijper en afvalzak speurt hij samen met de Rotarians de Eem af. “Ho, wat ligt daar?” De boot mindert vaart, de blikken zijn gericht op de damwand. Ja hoor, bingo. Er drijft een groot kunststof afdichtluik, vermoedelijk afkomstig van een zeilboot. Het blijkt nog niet zo eenvoudig om de rommel uit het water te vissen. Vooral dit soort zware stukken afval vergt behoorlijk wat behendigheid. Op de twee elektrisch aangedreven boten van grond- en waterbouwer Biggelaar Groep ervaren de deelnemers hetzelfde. Zij vissen onder meer kapotte emmers, ballen en lege verfblikken uit de Eem.

Kantoorstoel

De boot van Waterschap Vallei en Veluwe doet voor de vierde keer mee, met Teus de Horst als schipper. Ook hier bestaat de buit uit opvallend grote stukken afval: een kantoorstoel, een hark, bouwmateriaal en verder veel lege flessen. De lopers vinden op hun weg vooral peuken, landbouwplastic, snoeppapier en andere rommel. “Minder blikjes dit jaar”, merkt een van hen op. Eijbaard ziet in de gemeente Baarn “dat statiegeld werkt, maar voor een deel ook niet.” Mede daarom waardeert hij deze actie, die voor een groot deel om bewustwording draait.

Bemoedigend

Rotary Club Baarn-Soest zet zich al enkele jaren in voor de strijd tegen afval en plasticvervuiling. De club weet zich gesteund door tal van vrijwilligers. Zoals die van Scouting MKWJ, kanovereniging Keistad, Lakeside SUP, Eemland Schoon en de Rotary Clubs van Woudenberg en Amersfoort. Het lijkt erop dat deze schoonmaakactie minder afval oplevert dan de vorige edities. De laatste keer werd er 4 à 5 kuub opgehaald. Dat volume zit er dit jaar niet in. “Bemoedigend”, vindt Rotarian Marien de Lint, die al voor de vierde keer meedoet. Opvallend en verontrustend genoeg werden er dit jaar ook twee verdronken reeën gesignaleerd.

Rotaryclub Baarn-Soest

Wij komen elke woensdag om 18:30 bijeen in "Tutto Pepe" .