© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief september 2024

Maandbrief September 2024

Laat ik met goed nieuws beginnen! Ons district krijgt er twee clubs bij. Een nieuwe Rotaract club in Noord-Limburg is inmiddels gestart en krijgt binnenkort zijn Charter uitgereikt. En in en rond Maashorst wordt een nieuwe Rotaryclub opgericht, speciaal bedoeld voor 60-plussers: een groep enthousiaste mensen in die leeftijdscategorie gaan op hun manier People of Action worden. Binnen Rotary is dat nu mogelijk. Je kunt zogenaamde “interest clubs” of “cause-based clubs” starten. Je ziet clubs met leden die een bepaalde hobby of interesse delen en dat kan echt van alles zijn. En je ziet clubs die gericht zijn op een bepaald doel, bijvoorbeeld de Rotaryclub Leefmilieu bij ons.

Nu de vakantieperiode afloopt, zijn mijn clubbezoeken begonnen. In Maastricht (3 clubs), Weert (2), Steensel en Veldhoven hebben we boeiende, levendige en interessante gesprekken gevoerd over Rotary-zaken. En zoals beloofd: ik kom niet preken, een beetje spreken en vooral luisteren naar wat jullie bezighoudt binnen Rotary. Gezellig is het zeker ook. En ik leer elke keer weer wat bij… zo weet ik nu wat een femiscoop is…

Eind augustus was er de Rotary European Summit 2024 in Bonn. De DGE’s en DGN’s kregen daar een driedaagse training in hun voorbereiding op hun Gouverneur jaar. Gevolgd door een conventie met deelnemers uit heel West-Europa.

1 of 2

Zoekplaatje: er waren zeven deelnemers uit ons District…

Op zaterdag 14 september is een Foundation seminar in Eindhoven, waar je alle informatie kunt krijgen over TRF. Zoals hoe een District Grant of Global Grant kan worden aangevraagd en verkregen. Ik hoor tijdens de clubbezoeken dat jullie dat ingewikkeld vinden. Inderdaad, voor Global Grants kan ik me dat goed voorstellen. Maar voor een District Grant zijn verrassend eenvoudige formaliteiten voldoende. Nuttig voor het mede financieren van projecten je club. Ik gun iedere club zijn District Grant! Zeker de moeite waard dus om naar het Van der Valk hotel in Eindhoven te komen!

Ook in Eindhoven (Luzac College) organiseert de RC daar op 28 september de Dag van de Integriteit. Onderschat dit onderwerp niet: als Rotary willen we niet alleen zuiver zijn en werken, maar ook op onze hoede zijn voor vervelende invloeden van buitenaf. Tijdens de PETS gaf Diego Crijns een presentatie hierover. Van harte aanbevolen.

We zoeken voor de RAN (landelijke administratie organisatie van Rotary) een nieuwe bestuursvoorzitter. In de app staat alle informatie. We zijn op zoek naar jou… ben je geïnteresseerd of weet je iemand die geïnteresseerd kan zijn – laat het weten!

Deze maandbrief sluit ik af met nog meer goed nieuws. Rotaryclub Wamel-Maas en Waal organiseerde op 8 september de jaarlijkse Botary. Een sloepenrace waar 10 clubs uit heel Nederland aan deelnamen. Perfect georganiseerd, veel fellowship, verbeten strijd met als doel geld inzamelen voor goede doelen, die door de clubs vanuit hun eigen regio waren ingebracht. People of action – Rotary op zijn best! Rotaryclub Staphorst-De Reest won de beker. Maar eigenlijk was iedereen winnaar! De foto’s geven een mooi beeld van een geslaagd evenement. Deze traditie krijgt een vervolg, mede door de inzet van enkele naburige Rotaryclubs.

1 of 5

Er komen nog veel meer evenementen. Laat mij maar weten waar en wanneer!


Peter de Koning

Gouverneur 2024-2025 District 1550

Meer Rotary in de wereld | meer wereld in Rotary