© 2025 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Goede Doelen 's-Hertogenbosch

Rotaryclub Rotaryclub ’s-Hertogenbosch West

Rotaryclub ’s-Hertogenbosch West heeft twee projecten (mede) gerealiseerd:

Beide projecten zijn een nieuwe voorziening/activiteit in ’s-Hertogenbosch die jarenlang kunnen blijven voortbestaan en introduceerbaar zijn in andere steden/regio’s.

Stadswandeling De Verscholen Stad bestaat sinds 2012.

Lokale Goededoelengids ’s-Hertogenbosch, gestart in 2019, bedoeld om in ieder geval tot 2060 actief te blijven.

Tot nu hebben 13 Rotaryclubs in Nederland belangstelling getoond voor het concept Lokale Goededoelengids, zie link lokalegoededoelengids binnenkort


Stadswandeling De Verscholen Stad

In het voorjaar van 2011 heeft Rotaryclub ‘s-Hertogenbosch West zich samen met Mooi zo Goed zo Den Bosch georiënteerd op een mogelijke stadswandeling vanuit het perspectief van dak- en thuislozen. In het najaar 2011 zijn het toenmalige Pastoraal Uitzendbureau en SOS Rommelmarkt bij dit project aangesloten. Zij zagen goede mogelijkheden om uit hun deelnemers en cliënten, dak- en thuislozen, stadsgidsen te rekruteren

Na enkele proefwandelingen vond in juni 2012 de première plaats. De initiatiefnemers, gidsen en circa dertig genodigden (uit bedrijfsleven, onderwijs, overheid, welzijn, kerken, zorg, politie en justitie) werden door wethouder Geert Snijders ontvangen op het stadhuis van ’s-Hertogenbosch. Vanuit het stadhuis vertrokken drie groepen met gidsen voor de eerste officiële stadswandeling De Verscholen Stad.

Gemeente ’s-Hertogenbosch, Stichting Dynamis, Rotaryclub ’s-Hertogenbosch West, Drukkerij Dekkers van Gerwen en een fonds dat anoniem wenst te blijven waren bereid gevonden de aanloop- en investeringskosten voor hun rekening te nemen.

Achtergrond

In ’s-Hertogenbosch heeft de lokale overheid lange tijd haar ogen en oren gesloten gehouden voor de aanwezigheid van dak- en thuislozen. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw organiseerde een aantal bezorgde inwoners een opvang voor dak- en thuislozen in een schip dat zij hadden afgemeerd in de binnenstad. Deze opvang (Het Inloopschip) voorzag in een behoefte, was illegaal, maar werd gedoogd door de overheid. Rond de eeuwwisseling is de opvang gelegaliseerd en verhuisde men naar een pand in de Hinthamerstraat. Vanaf dat moment werden dak- en thuislozen gezien, erkend en herkend in het stadsbeeld van de binnenstad. In 2012 is Stadswandeling De Verscholen Stad gestart met haar wandelingen door de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch.

Reserveren

De wandeling is te reserveren via www.deverscholenstad.nl, telefoonnummer 073 - 613 3774 of mail deverscholenstad@stichtingloods.nl; deelnamekosten € 7,50 per persoon. De opbrengst van de stadswandelingen is bestemd voor projecten voor dak- en thuislozen en een inkomstenbron voor de ex-daklozen zelf.

 

Eerste Lokale Goededoelengids in Nederland

Rotaryclub ‘s-Hertogenbosch West en de uit de Rotaryclub voortgekomen Stichting Goede Doelen ‘s-Hertogenbosch lanceerden in 2019 de eerste Lokale Goededoelengids van Nederland op een druk bezochte bijeenkomst in de Oranje Galerij in het stadhuis van ‘s-Hertogenbosch. Jan de Rond, geestelijk vader van het concept, Rotarylid en voorzitter van Stichting Goede Doelen ’s-Hertogenbosch, overhandigde het eerste exemplaar van de gids aan burgemeester Jack Mikkers. Prof. dr. René Bekkers gaf tekst en uitleg over geefgedrag in Nederland en het binnenkort te starten onderzoek naar de invloed van lokale goededoelengidsen op geefgedrag, zie website Rotary Den Bosch West.

In de eerste ‘Lokale Goededoelengids ’s-Hertogenbosch’, die zowel fysiek als digitaal is verschenen, zijn organisaties opgenomen uit de sectoren buurt & wijk, kunst & cultuur, natuur & milieu en sociaal & maatschappelijk.

De Bossche gids is verspreid onder notarissen, banken, vermogensbeheerders, accountants en financiële adviseurs.

Na de presentatie van de eerste Lokale Goededoelengids in ’s-Hertogenbosch volgden andere Rotaryclubs verspreid over heel Nederland.

Fundraising en lokale community building inéén

Lokale organisaties zorgen voor een enorm positieve impuls aan de plaatselijke samenleving. Doel van het concept lokale goededoelengids is om in de komende 40 jaar 10% van het geld dat in Nederland gedoneerd en vererfd wordt aan goede doelen, lokaal te laten landen. Als in Nederland een ‘dekkend’ systeem van lokale goededoelengidsen kan worden gerealiseerd, betekent dat in potentie een opbrengst van circa 10 miljard euro.