© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

De District-Ledencommissie

                                         

De commissie ondersteunt Rotaryclubs en specifiek de Nieuwe Ledencommissies bij het werven en behouden van leden.


Een succesvolle club begint bij jezelf!

Ledenwerving | Ledenbehoud | Leden Commissie | Contact

Ledenwerving - Tools, tips en best practices

  • Via LinkedIn
    In Europa staan Rotaryclubs voor een grote uitdaging: de vergrijzing van de clubs tegengaan. Zit jij in een club waar de gemiddelde leeftijd 50 jaar of ouder is? Neem dan actie: organiseer themabijeenkomsten die veertigers belangrijk vinden en publiceer daarover op het beroepsplatform linkedin.
    Wil je liever niet vanuit je eigen naam op linkedin een Rotary bijeenkomst organiseren? Maak dan gebruik van de LinkedIn pagina van D1570. Dit kan door een mailtje met de gegevens van je bijeenkomst te mailen naar een lid van onze commissie. Roep vervolgens je fellow Rotarians op om de link zoveel mogelijk te delen. Gebruik hiervoor de direct link van jouw bijeenkomst.
  • Open aanmelding
    Deel onderstaande LinkedIn post onder je volgers: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6831921504117133312/
    (Wij krijgen elke maand leuke spontane nieuwe aanmeldingen via deze weg!)
  • Procedure Nieuw Lid Introduceren.
    Graag presenteren wij hier Best Practices ter inspiratie: (heeft jouw club ook een goed voorbeeld? mail dan een korte uitleg (max 10 zinnen) naar lid van de districtsledencommissie)

    RC Leusden: Ieder lid die een potentieel lid op het oog heeft, geeft dit aan bij de ledencommissie. De ledencommissie zet zijn/haar naam en beroep + het lid dat de aanbeveling doet op de shortlist en stuurt dit dezelfde week nog rond. Dit gebeurt nog voor de persoon in kwestie gevraagd is. Geen reacties? Dan kan het lid de uitnodiging tot kennismaking (cq langskomen op de club) starten. Zo kan de procedure binnen een week starten.

Heb jij al een (Nieuwe) Leden Commissie?

Heeft jouw club al een '(nieuwe)ledencommissie met een voorzitter (nieuwe)leden'? 266 clubs in ons district hebben dat namelijk wel. (bron: Rotary Benelux Zoom meeting 12/2023). Onze clubs kampen met veroudering. Het actief werven & beleid voeren om leden onder de 50 jaar aan te trekken maakt verschil.
Zorg ervoor dat naast een voorzitter ook 2-3 commissieleden zich aansluiten bij dit doel. De enige belangrijke competentie waar alle leden van deze commissie aan moeten voldoen: zij moeten hun club gemiddeld een 8 geven als rapportcijfer. Je kan dit in de club testen met de 'grade test' ook te vinden op deze pagina.

Ledenbehoud – Tools, tips en best practices

"Be a vibrant club" 

  • The Grade Test.
    Vind jij je clubleven een 8 of meer, ga zo door. Minder dan een 8? Zoek bij jezelf uit hoe het een 8 kan worden en leg dat voor aan jouw bestuur. Zie voor uitleg deze bijlage.
  • Binnenkring/buitenkring methode.
    Zie voor uitleg deze bijlage.
  • Flexibiliteit in lidmaatschapsvormen
    We zagen de samenleving en daarmee de klassieke “rotaryvijver” veranderen: meer ZZP’rs, meer tweeverdieners met een gezin en bovenal voor iedereen: minder tijd. Het lidmaatschap kan voor (jonge)buitenstaanders ook als star en kostbaar worden ervaren. Zo wordt dan ook scherper afgewogen of een Rotarylidmaatschap iets toevoegt aan een zinvol maar vooral druk leven. Als mogelijke oplossing daarvoor wordt, zonder de beginselen te kort te doen, gezocht naar meer maatwerk voor leden en flexibilisering van de organisatie zoals we die nu kennen. Zie voor uitleg deze bijlage.
  • Best practices
    Graag presenteren wij hier Best Practices ter inspiratie: (heeft jouw club ook een goed voorbeeld? mail dan een korte uitleg (max 10 zinnen) naar lid van de districtsledencommissie)

District Membership Contact  

Voorzitter: (via linkedin of de Rotary app)
Vera Verburgt (https://www.linkedin.com/in/verburgt/)
Leden: (via linkedin of de Rotary app)
Sebastiaan van de Sandt (https://www.linkedin.com/in/sebastiaanvdsand/)
Roel Linn (https://www.linkedin.com/in/roel-linn-0547311/)
Aus Greidanus (https://www.linkedin.com/in/aus-greidanus-3465328/)

Taken District-ledencommissie 

  • Reikt strategieën aan voor het werven van nieuwe leden
  • Staat clubs terzijde die kampen met ledenverlies
  • Faciliteert belangstellenden bij het vinden van een geschikte Rotaryclub

Leden in het district

  • De gemiddelde leeftijd van de leden in de Nederlandse clubs is 60
  • 2,4 % van de leden is tussen de 30-39 jaar
  • 11,1 % van de leden is tussen de 40-49 jaar

(bron: Rotary Benelux Zoom meeting 12/2023)

De focus bij ledenwerving zou dan ook moeten liggen op de doelgroep 40-49 jaar. 

Het aantal leden dat stopt is groter dan het aantal nieuwe leden dat aantreedt. Netto komt dat uit op een afname van het totale aantal leden.                         


Commissieleden klik en scroll naar: D1570 Discie Ledenbeleid