© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Hoe vraag je een PHF aan?

Hier lees je hoe je een Paul Harris Fellowship (PHF) aanvraagt. Wie kan de PHF krijgen en hoe kun je als club of als persoon een PHF geven?

Rotary Foundation

Rotary stelde in 1957 de PHF, genoemd naar oprichter Paul Harris in, om daarmee waardering tot uitdrukking te brengen voor personen die financieel bijdragen aan ons fonds, The Rotary Foundation (TRF).
De Paul Harris Fellowship wordt uitgereikt aan personen die een bedrag van 1.000 Dollar of meer schenken aan de Rotary Foundation. Voor iedere dollar die een individuele Rotarian, een club of een district geeft aan TRF, wordt één Foundation Recognition Punt bijgeschreven op het record van het individuele lid, de club of het district. Voor iedere 1000 punten mag het lid, de club of het district een ander waarderen als Paul Harris Fellow.
Omdat de meeste clubs in ons district jaarlijks een vaste donatie doen aan The Rotary Foundation, hebben de clubs vrijwel altijd voldoende punten.

Onderscheiding  

Van oorsprong is de PHF dus geen onderscheiding (award), maar een bedankje (recognition). In Europa is de traditie ontstaan dat clubs en districten de PHF uitreiken aan een persoon die zich verdienstelijk gemaakt heeft voor de samenleving of voor de club. Een PHF kan toegekend worden aan Rotarians, maar ook aan een persoon die niet lid is van een Rotaryclub.
De PHF wordt verleend door TRF, maar de club, het district of de individuele gever is vrij om zelf te bepalen aan wie de PHF wordt toegekend.

Gradaties

Het PHF kent gradaties. Bij eerste toekenning krijgt de nieuwe Paul Harris Fellow de pin met een bijbehorende oorkonde in een luxe map. De oorkonde is eenmalig. Daarna kan het PHF worden opgewaardeerd met één tot en met vijf saffieren en daarna kun je nog drie robijnen verzamelen. Iedere saffier of robijn is weer 1000 punten. De “full-blown version” met drie robijnen staat dus voor 9000 punten.

Misschien ken jij nog een Rotarian of niet-Rotarian die zich onderscheidt door zijn inzet voor Rotary en de maatschappij en is een blijk van waardering op zijn plaats? Jouw bestuur kan het regelen.

Lees hier meer over mogelijke donaties aan The Rotary Foundation.

Hoe vraag je de PHF aan?

De procedure is simpel.
Download het PHF-aanvraagformulier en email het naar eao@rotary.org. Gegevens zoals club- en lidnummer kun je vinden in Lead. Het nummer van het district is 1570.
Het aanvraagformulier komt terecht bij de specialist op het Rotarykantoor in Zürich, die de aanvraag zo snel mogelijk zal realiseren.
Omdat dit even kan duren is het verstandig om de aanvraag te doen enkele weken voordat de PHF moet worden uitgereikt. De versierselen worden per post gestuurd naar de aanvrager van het formulier. Mocht je nog meer vragen hebben over het aanvragen van Paul Harris Fellowship, dan kun je die ook stellen via genoemd mailadres.

Er bestaan nog meer PHF-producten, zoals een draaglint en een speciale display. Deze worden niet geleverd door TRF, maar kunnen besteld worden bij een door Rotary International erkend commercieel bedrijf. Bekijk de mogelijkheden hier.

Paul Harris Society

Mensen die bereid zijn om jaarlijks een donatie van 1000 dollar of meer te doen aan TRF, kunnen lid worden van de Paul Harris Society. Zij ontvangen dan een speciaal draaginsigne. 

Lees hier meer over de Paul Harris Society in ons district.

Naar TRF-pagina>