© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief april 2024


Samen bouwen aan vitale relaties

Beste Rotarian, Rotaracter,

Bijna de helft van de Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een mentale  aandoening. De cijfers liegen er niet om , maar de toegang tot de zorg is lastig vanwege de lange wachtlijsten . Daarbij is het een beladen onderwerp, veel mensen praten er niet over . We zouden graag zien dat mentale gezondheid beter bespreekbaar wordt, te beginnen binnen onze eigen Rotary-clubs . Lief en leed met elkaar delen in een club is goed voor de fellowship. We hebben geleerd om over positieve dingen te praten , maar doen dat liever niet over negatieve dingen. Dat taboe moet er zo snel mogelijk van af . Om het gesprek over mentale gezondheid minder beladen te maken en het perspectief te veranderen leg ik dit jaar de focus op. Ik spreek erover in de clubs : hoe kunnen we met oprechte aandacht voor elkaar het gesprek aan gaan in dialoog in de veilige omgeving met onze fellows. We kunnen niet op de stoel van de hulpverlener gaan zitten , maar wel de hand reiken en een luisterend oor bieden. Daarmee horen, zien en respecteren we elkaar nog beter . Er wordt thuis, op je werk, in de samenleving en in de rotaryclubs een nog steviger fundament gelegd. Daarmee kunnen we de sociale impact nog meer vergroten.

Samen bouwen aan vitale relaties begint met vrede begint bij jou, Vrede thuis, vrede op je werk en dan ook vrede in de samenleving. 

Het is voor mij genieten om de clubs te bezoeken . Het is geweldig om de passie te zien en te horen van jullie. We brengen elkaar tot bloei en daarmee kunnen we samenleving tot bloei brengen. Laten we leden werven en leden behouden om voor onze generatie en de generaties na ons de impact die we op mensenlevens in en buiten onze clubs en op ons leefmilieu maken behouden. 

Ik zie jou en de jouwen graag op 25 juni bij AFAS in Leusden over ‘Mentale Gezondheid ‘ samen met de organisaties AFAS Theater, Mind, 113, VU, VNO NCW en Rotaract bereiden we een leerzame dag voor met interessante sprekers en 20 professionele workshops.

Sprekers zijn o.a.

  • Gordon McInally, Rotary International President 2023-2024
  • Erik Scherder, Hoogleraar Neuropsychologie
  • Ben Tiggelaar, Schrijver en Managementgoeroe
  • Hanna Verboom, Actrice en Founding Director Get it Done
  • Lili Genee, Auteur en Oprichter Campagnes voor gezonde leefstijl
  • Focco Vijselaar, Algemeen Directeur VNO-NCW
  • Marc van den Tweel, Algemeen Directeur NOC-NSF
  • Maarten van Ooijen, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Meer informatie , klik HIER

Stan Uyland

District-Gouverneur D 1570, 2023-2024

Dg2023-2024@rotary-d1570.nl

06-33888600

Eerste Oekraïnedag 

Op 24 februari werd de charter voor de Interland Commissie Nederland-Oekraïne getekend in het bij zijn van 28 Oekraïners die hiervoor speciaal naar Nederland waren gekomen. Ook de inkomend gouverneur Olha Paliychuk en de gouverneurs Stan Uyland en Guido Rijninks waren aanwezig!

Het was een topdag en uiteraard met Oekraïense zang wat uit volle borst werd meegezongen. We slaan de handen in een om door samenwerking meer te kunnen bereiken. #rotaryinternational #RotaryPeopleOfAction #rotarycreatehopeintheworld

Water webinar

Het ROTARY WATER WEBINAR was op woensdag 20 maart. Wat hebben wij toch mooie waterprojecten binnen ons district .

Water Commissarissen, andere waterliefhebbers en geïnteresseerden namen deel aan het jaarlijkse waterwebinar, georganiseerd door het Waterplatform van ons district.

In een uur tijd kregen wij overzicht.

 Je was weer op de hoogte van de voortgang van de fondsenwerving en voorbereidingen voor het nieuwe WASH project in Mwanza, Tanzania. En hoe we het project klimaatadaptatie vorm geven .Ook werden we geïnformeerd over de nieuwe Rotary Stichting WASH for Schools die voortaan zorgdraagt voor het beheer van de fondsen en de relatie met onze partner Water for Life. Tenslotte werden er praktische tips gegeven voor het organiseren van de Rotary Waterloop (de opvolger van Wandelen voor Water). Lees meer over het Waterplatform en over het webinar van 20 maart jongstleden in bijgaande link!!!

https://www.rotary.nl/d1570/Commissies/waterplatform/

PR en marketing

Op 23 maart heeft deze enthousiaste groep prebound Rotary Youth Exchange studenten samen met hun ouders training gehad. Zij weten inmiddels allemaal naar welk werelddeel zij gaan en hebben er ontzettend veel zin in. Gaaf om hen zo samen te zien.  Ze gaan een geweldig exchangejaar tegemoet.

#rotaryyouthexchange #rotaryinternational #rotaryyep


Start samenwerking Rotary Midden-Nederland & Rotary Clubs met FC Utrecht

Op 21 maart hebben clubs uit Rotary Midden-Nederland en FC Utrecht uitgesproken elkaar structureel te willen blijven ontmoeten en wederzijds in te zetten om elkaars maatschappelijke doelen te verbinden en te verstevigen. 

In vervolg op de eerdere berichtgeving over het evenement is een enthousiaste groep van 9 Rotarians uit verschillende clubs in district 1570 (Midden-Nederland) gestart om de samenwerking vorm te geven. 

1 of 3

De gekozen richting is met de Rotary district communicatiekanalen de FC Utrecht/Vanuit Het Hart Foundation (FC Utrecht) een platform te bieden voor haar projecten (informatief & voor fundraise-behoefte & voor People of Action inzet). Plus Bovendien parallel aan de clubs een platform te bieden om verbinding te maken met FC Utrecht via deze groep enthousiastelingen.

Uitgangspunt is dat als FC Utrecht een project/activiteit heeft, één of meerdere groepjes van clubs op eigen initiatief dit gaat dragen naar gelang het eigen club-programma en/of aspiratie.

Deze club(s) worden via de verbindingsgroep 1op1 in direct contact gebracht met de vertegenwoordigers van FC Utrecht 

Clubs kunnen zelf vanuit hun behoefte ook een beroep doen op FC Utrecht. In de brainstorm op 21 maart zijn leuke en houtsnijdende ideeën gekomen waarbij FC Utrecht een club of clubs van dienst kan zijn. 

De groep is daartoe ook de verbindende factor en legt het idee neer bij FC Utrecht, inclusief het contact dat de actie oppakt van de aanvragende club(s). Dit versnelt en borgt het kanaal tussen Rotaryclubs en FC Utrecht en vergroot een slagingskans. 

Vanuit de “brug” functie die de groep heeft wordt getemperatuurd of voldoende voortgang in de samenwerking is en wordt dit besproken. De groep zal regelmatig met een vertegenwoordiging spreken met FC Utrecht en zal zelf een aantal malen per jaar bijeenkomen via een virtuele meeting.

Ideeën/ wensen / vragen? svp via het district t.a.v Stan Uyland met onderwerp FC Utrecht.

Email: dg2023-2024@rotary-d1570.nl

Bezoek bij Prinses Laurentien op 8 april in Den Haag

Mooi bezoek samen met fellow rotarians bij Prinses Laurentien en haar Number 5 Foundation. Om te leren over de Dialoog als gespreksvorm met als doel meer vrede bij jezelf, thuis, op je werk en in de rotaryclub en daardoor meer vitale relaties. Dialoogtechniek zou iedere Rotarian zich eigen kunnen maken !  Dialoog opnemen in het curriculum van de RLI . Er hebben zich al een aantal mensen bij  mij opgegeven om hier verder over door te praten.

1 of 2

Rotary Helpt

de pagina waar jezelf van projecten kan leren en nieuwe projecten op kn zetten

Wat doet Rotary? Duizenden Rotarians in Nederland ontplooien de mooiste activiteiten voor een ander, vaak in de buurt en achter de schermen. We laten hier graag (een greep uit) onze projecten zien: van vluchtelingenhulp tot vakantieplezier voor álle kinderen, van wereldwijde poliobestrijding tot brunch voor mantelzorgers.

PROJECTEN VAN ROTARY IN NEDERLAND

Kijk op de kaart en ontdek wat een Rotaryclub bij jou in de buurt doet.

https://www.rotary.nl/helpt/

Maak je voor bedrijf of organisatie ook een meerjarenplan? Rotary maakt het je gemakkelijk!!

https://my.rotary.org/en/who-we-are/about-rotary/action-plan

Elke Rotarian heeft via het Learning Center een gigantisch arsenaal aan leerstof met buitengewoon inspirerende filmpjes. Kijk op rotary.org!

16 maart PETS 2024

DGE Peter de Koning van D1550 en de DGE Michael Kors van D1560 , en onze eigen Denise Go-Feij, kijken terug op een PETS zoals zij hadden gehoopt dat die zou worden en ook door de aanwezigen zou worden ervaren.

Denise: 'Heel graag blik ik terug op een hele mooie PETS (President Elect Training Seminar) voor al onze inkomend voorzitters. Ik ben heel blij dat zoveel inkomend voorzitters aanwezig waren en naar de verhalen van de sprekers hebben geluisterd. Super, dat ook een aantal leden van diverse commissies aanwezig waren op de ‘kennisbeurs’ om alle bezoekers meer te vertellen over hun activiteiten.

1 of 3

Grote dank ook aan het team van Area Governors die ook de hele dag aanwezig waren samen met een aantal leden van mijn eigen Rotaryclub Bilthoven-Zandzegge (Lotte, Ella en Saskia).

En tenslotte heel veel dank aan onze Gouverneur Stan Uyland die in beginsel alleen bij het ochtendprogramma aanwezig zou zijn maar uiteindelijk als een van de laatste het seminar verliet.

Superveel dank voor je enorme betrokkenheid Stan'.

5 april RYLA, ROTARY YOUTH LEADERSHIP AWARD 2024 District 1570

Een prachtig weekend met 42 deelnemers en ruim 58 coaches.

Samen speelden ze een GAME.

De deelnemers kregen de rollen als directie van een grote organisatie. De Rotaryleden kregen de taak om Raad van Bestuur en lid van de Ondernemersraad te zijn. Deelnemers tussen de 20 en 26 jaar in de rol van dagelijks bestuur: zie het maar te doen! Het is gelukt en hoe! Dit bleek uit de vele evaluaties, die tijdens en na het weekend plaatvonden.

Leden van Rotary #Zandzegge uit #Bilthoven zorgden voor de INTERVENTIES.

Een prachtig spektakel dat vrijdagmiddag begon en zondagmiddag eindigde.

Ethische vraagstukken, persoonlijke dilemma’s en actuele ontwikkelingen kwamen op ieders pad.

Zondagmorgen sloot Gouveneur Stan Uyland af met een duidelijke boodschap.

Wat je ook doet wees jezelf.

Vrede bij jezelf, vrede thuis, vrede op je werk en vrede in de samenleving.

Op weg naar de toekomst waar de ervaringen van dit weekend zeker een rol in zullen gaan spelen in een ieders persoonlijk leven.

#Ryla #Rotaract #rotary #persoonlijkgroeien

De 100 jaar Rotary puzzel

Bestel puzzels voor jullie gastsprekers. Het kan nu nog…

De opbrengst van de puzzels gaat naar het 100 jaar Rotary in Nederland bos.

Ons eeuwfeest vierden we onder meer met een emissie loze estafette. Deze 100 jaar Rotary estafette verbindt alle ruim 500 clubs in de zeven districten via meer dan 5.000 km. Het voedselbos plantten we aan het eind van het jubileumjaar, december 2023, tijdens de finish van de estafette.

Rotary puzzel jubileumuitgave (€ 25,-)

De puzzel staat garant voor vele uren puzzelplezier. Alle zeven districten en de zeven aandachtsgebieden van Rotary International zijn uitgebeeld: een leuk cadeau, als relatiegeschenk of attentie voor een spreker en een ‘must’ voor de echte puzzelaar.

Bestellen?

Puzzel dus mee en lever een bijdrage aan het milieu. Bestellen kan via deze website: https://www.rotarypuzzel.nl

25 juni Congres Mentale gezondheid

Waarom lid worden van Rotary ?

Omdat het leuk is om met gelijkgestemden uit je omgeving in contact te komen. Het is inspirerend om met mensen met totaal verschillende beroepen te spreken. Als het nodig is kun je terugvallen op je Rotaryclub. Samen zet je je in voor goede doelen en dat versterkt de onderlinge band weer. Wat je krijgt is fellowship, kameraadschap. Hoe mooi de sociale projecten ook zijn: elkaar ontmoeten, van elkaar horen, dat maakt een club waardevol.

Het gevolg is dat er dan ook weinig verloop van leden is. De club wordt vanzelf een vriendenclub. Ook dat is een grote kwaliteit van Rotary. Bij hoogte- en dieptepunten in het leven zijn de leden present om mee te vieren, te gedenken en te troosten. Er ontstaat onderling vertrouwen en dat is weer de basis om samen mooie projecten te realiseren voor de maatschappij.

https://www.rotary.nl/zeist/clubjaar/lid%20worden/

Clubbezoeken

Een aantal club bezoeken weergegeven in onderstaande foto ‘s. Wat een voorrecht om bij jullie te zijn geweest!

RC Stichtse Vecht
RC Soestdijk, Soest-Baarn en Baarn-Soest
RC Houten, Wijk bij Duurstede en Bunnik
De RC's uit Zeist
RC's Gouda en Bloemendaal
RC Schoonhoven

De Rotary Service Above Self Award Annelies Bos (RC De Bilt/ Bilthoven ).

Op donderdag 11 april 2024 was er een bijzonder evenement voor Rotary District 1570. Op deze avond heeft gouverneur Stan Uyland de zeer bijzondere Rotary Service Above Self Award uitgereikt aan Annelies Bos van Rotaryclub De Bilt-Bilthoven.


1 of 3

Annelies Bos heeft al enkele jaren Long Covid klachten die een forse impact hebben op haar dagelijkse leven. Ondanks de beperkte energie die zij iedere dag heeft, heeft zij enkele jaren geleden het besluit genomen om niet af te wachten totdat er mogelijke behandelingen komen, maar zelf het initiatief te nemen om mensen om haar heen te verzamelen en een Stichting Long Covid op te zetten. Al snel hadden meerdere Rotaryleden uit haar club zich aangemeld om mee te helpen dit initiatief van de grond te krijgen.

Op donderdag 11 april 2024 heeft Stan Uyland op de clubavond, die in het teken stond van Stichting Long Covid, de Service Above Self Award uitgereikt aan Annelies Bos.

Onderdeel van deze onderscheiding is dat Annelies Bos tevens is uitgenodigd voor een bijzonder event tijdens de komende Rotary International Conventie eind mei in Singapore waar de Rotarians die de Service Above Self Award hebben gekregen nogmaals in het zonnetje worden gezet.

Lees HIER het hele bericht.

 

De trainers en ‘afgestudeerden’ bij de RLI

 

Call to action jaarlijkse donatie Annual Fund!

Vele clubs hebben al de jaarlijkse donatie overgemaakt voor het Annual Fund van de Rotary Foundation. Deze donatie ondersteunt de Internationale Foundation doelen. Ook wel de Focusgebieden van Rotary genoemd.

Zoals jullie weten financiert het Annual Fund de bekende District- en Global-Grants, betaalt het studiebeurzen en steunt het de belangrijke laatste fase van de Polio-campagne.


Jullie donatie aan de Rotary Foundation wordt door ons District en de District Rotary Foundation Commissie zeer op prijs gesteld.

Je kan als individueel lid of als club aan The Rotary Foundation (TRF) bijdragen. De norm hiervoor is $100 Every Rotarian Every Year (EREY), verplicht is dat niet. Met het Every Rotarian Every Year initiatief wil de Rotary Foundation bereiken dat het Annual Fund over een min of meer stabiele bron van inkomsten beschikt.

De individuele bijdrage of van een bedrijf of clubbijdrage dient rechtstreeks overgemaakt te worden naar de Internationale Foundation rekening: DE51 3007 0010 0255 0200 00 met BIC code DEUTDEDDXXX t.n.v. Rotary Foundation onder vermelding van “Bijdrage Annual Fund” met Naam, Clubnaam en Clubnummer.  Jullie bijdrage komt weer naar ons district toe in de Annual Fund Foundation pot. The Rotary Foundation heeft de ANBI status (RSIN: 823993449)


Wij zien er naar uit dat wij ook dit jaar weer op jullie steun mogen rekenen! Alvast onze hartelijke dank voor jullie donatie aan het Annual Fund! Willen jullie de bijdrage overmaken ruim vóór 1 juli 2024, zodat de bijdrage nog in dit clubjaar bijgeschreven kan worden.

Wil je meer weten over de verschillende manieren van “geven” aan The Rotary Foundation. Klik voor meer informatie op Doneren aan de Foundation.

Oproep jaarlijkse clubbijdrage van €500 aan het Rotary-IHE Delft MSc scholarship programma

Ons district heeft in het vorige Rotaryjaar 2022-23 een record bedrag van €29.425 bijgedragen aan het IHE Delft-scholarship programma. Dat is de hoogste opbrengst van de afgelopen 5 jaar! Een derde van de clubs in ons district hebben bijgedragen. Ook dit jaar willen wij vanuit ons district het scholarship programma weer steunen. Mede door onze bijdrage maken we het mogelijk om waterexperts uit ontwikkelingslanden aan het programma te laten deelnemen.

Het Scholarship Programma heet: “Educating Future Water Leaders”. Sinds 2012 hebben al 146 Rotary studenten uit 52 landen aan IHE Delft hun master gehaald! De studenten gaan daarna weer terug naar hun eigen land om hun waterkennis toe te passen in hun werk. Klik voor meer informatie op Rotary scholarship IHE Delft. Bekijk ook het filmpje. Het Waterplatform van D1570, onderdeel van de District Foundation Commissie, is jullie zeer dankbaar voor jullie jaarlijkse clubbijdrage van €500!

Ook hier is het mogelijk om als individueel lid €500 bij te dragen aan het Rotary-IHE Delft scholarship programma.

Het bankrekeningnummer dat gebruikt kan worden is NL03 INGB 00082875 49  t.n.v. Stichting Beheer Global Grant Fondsen, vermeld svp: “Bijdrage Scholarships IHE Delft”, met Naam, Clubnaam en Clubnummer.

Erg fijn dat jullie club of jij als Rotarian weer bijdraagt!

De Kunstveiling 2024 Rotary Huizen Gooimeer

Rotaryclub Huizen Gooimeer organiseert op 29 mei 2024 met leden uit Blaricum en Huizen een kunstveiling voor het goede doel: de realisatie van een volwaardige afdeling van een oogkliniek in Kenia.

Meer informatie? Klik HIER.

Rotary Club Baarn-Soest rolt ‘Hier begint de zee’ verder uit

Baarn, 22 april 2024

‘Hier begint de zee’ is een verwijzing naar plastic en ander zwerfafval: alles wat je op straat gooit, komt via het riool in de rivier en uiteindelijk in de zee terecht. Om de jeugd in de regio hiervan te doordringen, legt Rotary Club Baarn-Soest speciale stoeptegels bij basisscholen. In Eemnes zijn alle basisscholen nu voorzien.

“Wie kent het boek ‘Dit was de plastic tijd’?” Dat vraagt Rotarian Theo van ’t Klooster aan een klas vol nieuwsgierige leerlingen. “Ik!”, roept één van hen, om vervolgens het boek vol trots uit de schoolbibliotheek te toveren. Het educatieve boek legt de schadelijke gevolgen van afval in Jip en Janneke taal uit. Rotary Club Baarn-Soest had eerder alle basisscholen in Eemnes een exemplaar van het boek cadeau gedaan. Van ’t Klooster: “Heel leuk om te merken dat zo’n boek kennelijk beklijft. Daar doen we het voor.”

Alle basisscholen

Theo van ’t Klooster benaderde alle basisscholen in Eemnes. Ze wilden allemaal de ‘Hier begint de zee’ stoeptegel op hun schoolplein. Van ’t Klooster: “Grappig genoeg waren het meestal de jongens die de tegel er met een hamer in wilde tikken. De meisjes vonden het vooral belangrijk om de nieuwe aanwinst van het schoolplein mooi schoon te vegen.”

Het bleef niet bij het leggen van de stoeptegel alleen. Rotary Club Baarn-Soest had ook een lespakket voor de leerlingen uit groep 7 en 8 samengesteld. Van ’t Klooster somt op welke scholen in Eemnes er hebben meegedaan: De Zuidwend (onder- en bovenbouw), Hobbitstee, Merlin, 7-Sprong en als laatste de Mariaschool. Ook natuur- en milieueducatiecentrum Het Spookbos in Eemnes kreeg een tegel en besteedde eveneens aandacht aan ‘Hier begint de zee’.

Directeur Niels Woppenkamp van de Mariaschool en leerlingen leggen de ‘Hier begint de zee-stoeptegel’ op hun schoolplein. (Foto: Theo van ’t Klooster).

Bewoners vol lof

Van ‘Klooster: “We zijn op alle scholen met de leerlingen de wijk ingegaan. Dat leverde verrassende reacties en situaties op. De leerlingen zijn onder de indruk van wat er aan afval ligt. Van een transistorradio, een vape en batterijen, tot en met hondenpoepzakjes met inhoud en veel, heel veel sigarettenpeuken. Wat mij ook trof, is dat bewoners vol lof over de kinderen en hun schoonmaakactie waren.” Ook de Eemnesser wethouder René ten Have droeg zijn steentje bij door zijn aanwezigheid en de leerlingen volop te complimenteren.

Strijd tegen afval

Rotary Club Baarn-Soest zet zich al enkele jaren in voor de strijd tegen afval en plasticvervuiling. Zo organiseert de club zaterdag 1 juni aanstaande weer een grootschalige schoonmaakactie van de Eem en haar oevers.

Data van activiteiten in District 1570 tot 1 juli 2024

Maand

Datum

Omschrijving

Locatie

Diversen

mei

29

Kunstveiling

Raadszaal in het gemeentehuis van Huizen

Organisatie RC Huizen Gooimeer

Meer info? HIER

juni

1

End Plastic Soup dag: actie langs de Eem

Amersfoort - Baarn

Centrale organisatie: RC Baarn Soest


9

Goede doelen Rally 2024

Amersfoort

RC Amersfoort


22

Gouverneurswissel Stan-Denise

Van der Valk De Bilt 

Op uitnodiging


25

Congres Mental Health

AFAS Leusden

Voor alle Rotaryleden in Nederland en gasten

Juli

5

Gouverneursdiner

N.N.B.

Op uitnodiging