© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

Maandbrief mei/juni 2024


Samen bouwen aan vitale relaties



Beste Rotarian, Rotaracter,

Ik ben een heel dankbaar mens. Jullie waren er allemaal getuige van: wat was het een bijzonder mooi en impactvol jaar om ons vitale district en de 74 Rotary- en Rotaractclubs als gouverneur te mogen dienen.

Ik ben heel trots op de samenwerkingen die dit jaar zijn ontstaan, allereerst tussen de voorzitters van de clubs die al in een vroeg stadium met elkaar kennismaakten tijdens de pre-pets en daarna de PETS . Ik heb het steeds gezegd: “We gaan een bijzonder jubileumjaar met elkaar beleven!” En dat is het in alle opzichten geworden.

Met prachtige projecten voor onze samenleving als resultaat, door de enorme inzet van onze clubs, onze staf- en bestuursleden.,

Wat is er ongelofelijk hard gewerkt! 

We hebben allemaal prachtige herinneringen gemaakt met de Pre-Pets, Estafette, Number 5 Foundation, Prinses Laurentien, FC Utrecht en Congres over Mentale gezondheid [red. zie ook de impressie verderop in dit bericht]  Bijkomend voordeel was dat ik bij de meeste clubs op een informele manier vast kon kennismaken en vaak ook kon zien aan welke projecten werd gewerkt. Om zo zichtbaar te maken waar Rotary voor staat en welke meerwaarde clubs hebben in onze samenleving . Service above self staat centraal: Er zijn zoveel bijzondere en impactvolle projecten, klein en groot in ons district en de inzet van talloze Rotarians daaraan, daar ben ik zeer van onder de indruk…Het jubileumjaar en het bezoek aan elke club was een groot geschenk.

Ook ben ik van begin af aan heel gelukkig met het thema: Samen bouwen aan vitale relaties (vrede bij jou, vrede thuis, vrede op je werk en vrede in de samenleving). Voor mij een bron van inspiratie en voor veel Rotarians de reden waarom ze lid zijn van Rotary.

En dan de ondertitel: Aandacht voor Mentale Gezondheid, juist in deze tijd zo’n actueel thema te mogen uitdragen, spreekt enorm aan, binnen en buiten Rotary.  Heel duidelijk was daarin ook de relatie tot een van de belangrijke waardes van Rotary: Fellowship.Elkaar zien, horen en bevestigen in wie je bent en mag zijn.

Voor veel Rotarians gaat fellowship over gezellige dingen doen met de club en de onderlinge samenwerking om zo iets voor de ànder te kunnen doen. Ik weet ook dat niet iedereen zich committeert en/of aangesloten voelt. En daarom heb ik dit jaar veel aandacht besteed aan wat je zou kunnen noemen de clubbeleving, om zo ook voor nieuwe leden die aansluiten een veilige en vertrouwde omgeving te kunnen creeren.

Elkaar echt zien en luisteren naar elkaar, leverde tijdens mijn clubbezoeken mooie gesprekken op. Aan de hand van vragen, met of zonder gespreksstarters, stonden Rotarians op die spontaan hun verhaal deelden met de club, dat ze nog nooit eerder verteld hadden: “Als je me echt zou kennen, zou je weten dat…”

Want pas wanneer je leert luisteren om te begrijpen in plaats van te luisteren om te reageren, ontstaat er echte verbinding. Je wordt ook een sterkere club als je lief maar ook leed met elkaar kan delen.

Wat heb ik in het afgelopen jaar veel gezien en gehoord.

Dit gaf ook de mogelijkheid daarmee aandacht te vestigen op onze veranderende samenleving waar steeds meer mensen met psychische problemen te maken hebben. En dat het ons allemaal kan overkomen, dat bleek en blijkt voor sommige Rotarians wel even wennen. Bewustwording creëren en taboes beslechten en met elkaar de dialoog aan gaan: wat mij betreft is dat Rotary anno Nu. En ik zie ook dat daarvoor nog meer nodig is.

Een van mijn doelen is daarom ook het bestendigen van dit belangrijke onderwerp in de aankomende jaren. En in die gedachte sta ik bepaald niet alleen.
Met vereende krachten willen we gaan samenwerken met D1600 in het kader van de RAG Mentale Gezondheid en wil ik in ons district ook met dit thema verder.

Op het congres van Mentale gezondheid  kreeg het bestuur het Charter Certificaat uitgereikt van niemand minder dan Gordon McInally, onze internationaal president.

De doelen die we hebben gesteld om mensen te ondersteunen bij dit thema, zijn van groot belang omdat iedereen vroeg of laat, direct of indirect te maken kan krijgen met psychische problemen. En dat we een klimaat scheppen waarin mensen hun persoonlijke verhaal durven doen, dat bleek ook gisteren tijdens de workshops van het Rotary Congres.

En dat ik vol vertrouwen naar de toekomst kijk, is na wat we op hert congres  hebben neergezet in het Afas Theater, voor iedereen duidelijk. We mogen terugkijken op een zeer succesvol Rotary Congres dat tot stand is gekomen in samenwerking met Rotaract en met dank aan alle vrijwilligers vanuit heel veel mensen uit ons mooie district.

Ik heb voor de invulling van het gouverneurschap gekozen om dit niet te doen vanuit een rol maar heb dit vanuit mijn hart gedaan en alle energie gegeven die ik had. En dat kon niet zonder een goede balans tussen Rotary, mijn werk- en priveleven.

Hierbij dank ik nogmaals de bestuurs- en stafleden van ons district, de AG’s, Cees Zevenbergen en Marina Heij-Van Pinksteren, Denise Go-Feij (DG), Nanning van der Hoop  en de gouverneurs van mijn jaar.

En speciale dank gaat uit naar de voorzitters van alle clubs, het bestuur en de clubleden van RC Soest-Baarn. Elk moment waarop dit nodig was, stond er iemand voor mij klaar. Met de fiets of de auto, een luisterend oor of een avondje lachen: Fellowship van de hoogste orde. Mijn dank is groot.

Ik ga het stokje aan Denise Go-Feij overdragen en wens haar en jullie een mooi en impactvol jaar toe en hoop dat het een geweldig jaar voor haar en jullie wordt!

Veel succes en plezier!

Stan Uyland

District-Gouverneur D1570, 2023-2024
Dg2023-2024@rotary-d1570.nl
06-33888600

Clubbezoeken

Mooie clubbezoeken gehad bij oa RC Gouda en Krimpenerwaard-West. Een aantal club bezoeken weergegeven in onderstaande foto ‘s. Wat een voorrecht om bij jullie te zijn geweest!


Discon D1610

 

De Discon van D1610 geweest met onder andere  Keynote Speaker - Maarten van der Weijden. Prachtig verhaal over geluk en ongeluk in het leven en doorzettingsvermogen.

 

Ontmoeten en verbinden: Gert-Jan Segers lezing voor de Amersfoortse Rotaryclubs

In het kader van elkaar ontmoeten en verbinden, organiseren Rotary Club Amersfoort en Rotary Club Amersfoort Stad elk jaar een lezing voor alle Rotarians in Amersfoort inclusief de past-rotarians. Een traditie die in 2021 is gestart met Jan Terlouw, en na de coronaperiode een vervolg heeft gekregen met een lezing in 2023 van Hans Borstlap.

Dit jaar was het op 29 mei voor een bomvolle zaal de eer aan Gert-Jan Segers met als thema ‘onmacht en macht’.

Een lezing over de politieke macht, en persoonlijke onmacht. Over moraal en verantwoordelijkheid in een samenleving waarin we steeds minder geduld met elkaar hebben. Hoe breng je een boodschap van verbinding in een land dat steeds meer polariseert? Maar bovenal hoe ga jezelf om met al deze verschillende grootheden. Gert-Jan Segers heeft op een openhartige manier een kijkje gegeven in de tocht die hij heeft afgelegd in zijn leven.

De 5 vragen die hij regelmatig aan zichzelf stelt om te toetsen en om het juiste pad te kunnen kiezen, zijn voor eenieder van toepassing: wat drijft je ambitie of roeping (en wat is het ambitie of roeping?), wat raakt je (en brengt je in beweging), wat kun je doen (niet langs de zijlijn blijven staan), met wie kun je samenwerken (om je idealen te verwezenlijken) en ben je bereid het vol te houden, trouw te blijven aan je roeping. Een zeer inspirerende avond en een mooie manier om de verschillende Rotary Clubs in Amersfoort bij elkaar te brengen.

Op de foto: Gert-Jan Segers | Stan Uyland – gouverneur district Midden-Nederland | Ilse Jansen Hendriks – voorzitter Rotary Club Amersfoort | René Cuperus – voorzitter Rotary Club Amersfoort Stad.

RLI, terugkomdag

Meer Rotarian worden, jouw club en de impact van jouw club vergroten. Ga naar de Rotary Leadership Training ( RLI )

Op zaterdag 25 mei was ik bij de reflectie/terugkomdag van de RLI-training.

Na afloop mocht ik de certificaten uitreiken aan 14 deelnemers. Na de plenaire interactiedag zijn de deelnemers hun eigen club met een door hen gekozen onderwerp aan de slag gegaan. Tijdens de reflectiedag op 25 mei presenteerden zij hun bevindingen daarover aan de andere deelnemers. Zij werden in het opzetten van hun project begeleid door de 4 trainers.

Ter afronding ontvingen alle deelnemers het certificaat uit handen van gouverneur Stan Uyland.

Terugblikkend op deze training, kan met trots gezegd worden dat deze Rotaryleden vol enthousiasme en interesse hebben deelgenomen en van Rotaryleden zijn gegroeid tot echte Rotarians!

Het RLI-motto luidt: Meer kennis – meer Rotary! Door middel van deze training wordt kennis en inzicht aangereikt en wordt onderlinge interactie gestimuleerd, waarmee contacten tussen Rotarians ook buiten hun eigen club worden verstevigd.

Ook geïnteresseerd in deelname? In het najaar wordt weer een training georganiseerd. De data hiervoor zullen tijdig bekend worden gemaakt.

Goede Doelen Rally

Rotaryclub Amersfoort-Regio organiseerde een Rally voor het goede doel op 9 juni jl.

Met o.a. Jeroen Koevermans, Daniëlle van Wijngaarden, Theco Kuijtenbrouwer

Al vele jaren helpt Rotaryclub Amersfoort-Regio om armoede in de stad/regio te bestrijden. En omdat dit nog steeds nodig is, stak de club nu de helpende hand uit door een rally te organiseren en de opbrengst ten goede te laten komen aan Amersfoortse kinderen die in armoede leven.

Op zondagochtend 9 juni 2024 verzamelden 43 equipes in diverse auto’s (cabrio’s, youngtimers, oldtimers en dagelijkse auto’s) zich op het terrein van Dutch Balloon in Amersfoort. Na koffie, een welkomstwoordje van de voorzitter en het doornemen van de laatste praktische details gingen de equipes van start: zij reden vervolgens een route over mooie en onbekende pittoreske wegen. In de ochtend voerde de route via Scherpenzeel en Renswoude langs Leersum en Doorn naar Austerlitz. Na een lekkere lunch bracht het middaggedeelte van de route de deelnemers richting Cothen, Schalkwijk en Houten. Snelheid speelde hierbij overigens geen rol; de uitdaging lag in het volgen van de de route en het tussentijds uitvoeren van opdrachten.

Na een prachtige tocht verzamelden de equipes zich in de loop van de middag weer in Amersfoort, waar bij een drankje en hapje de prijsuitreiking plaatsvond én de opbrengst van de dag bekend werd gemaakt: er was maar liefst 8282 euro voor het goede doel opgehaald! Een hele mooie opbrengst na een zeer geslaagde dag; het evenement is dus zeker voor herhaling vatbaar! 

Bekijk nu ook de Aftermovie Rotary Rally Amersfoort Regio 2024 

Rotary pakt met congres over mentale gezondheid maatschappelijke problemen via burgerinitiatief op

Rotary pakt met het congres over mentale gezondheid maatschappelijke problemen via burgerinitiatief op

Rotary organiseerde op dinsdag 25 juni jl. het congres Mentale Gezondheid in samenwerking met partners 113 Zelfmoordpreventie, de Vrije Universiteit Amsterdam, Rotaract, Mind en MindUs. In het AFAS Theater in Leusden kregen ruim 600 congresdeelnemers handvatten om het stigma rond mentale gezondheid te doorbreken en bredere bewustwording hierover te creëren. Rotarians, betrokken geïnteresseerden en deskundigen werden sterk aangemoedigd om actief bij te dragen aan het verbeteren van mentale gezondheid door het creëren van inclusieve omgevingen, open dialogen te voeren en het ondersteunen van gemeenschapsinitiatieven waarin begrip en steun voor mentaal welzijn worden gestimuleerd.

Maatschappelijke kwestie

Problemen op het gebied van mentale gezondheid vormen één van de grootste maatschappelijke kwesties op dit moment. Uitval door werknemers is in 60% van de gevallen gerelateerd aan psychische problemen, zoals burn-out en depressie. Bijna de helft van de Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een mentale aandoening. Van 48% van de mensen die te kampen hebben met een psychische aandoening, geeft 18% aan er nooit over te praten (cijfers: Trimbos Instituut). Ondertussen lopen de wachtlijsten voor de GGZ-instellingen op en kunnen veel mensen niet voldoende geholpen worden via ons bestaande zorgsysteem.

Initiatieven en methodes

Tijdens het congres deelden diverse sprekers hun methodes om mentale aandoeningen te lijf te gaan. Zo maakte actrice, filmmaker en oprichter van sociaal platform ‘Uit de Schaduw’ Hanna Verboom indruk met haar persoonlijke verhaal, en presenteerden auteur Lili Genee en hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschapper Erik Scherder gezamenlijk de 'Schijf van mijn lijf'. Andere sprekers waren o.m. gedragswetenschapper en auteur Ben Tiggelaar, algemeen directeur VNO-NCW en MKB-Nederland Focco Vijselaar, staatssecretaris voor Jeugd en Preventie Maarten van Ooijen, en algemeen directeur NOC*NSF Marc van den Tweel. Verder deelden tal van sprekers via workshops handvatten om te werken aan de mentale gezondheid met de deelnemende congresgangers.

Convenant “Samen sterker”

Slotnoot van het congres was het tekenen van het convenant.Diverse maatschappelijke organisaties en partners van Rotarytekenden een convenant, waarin zij verklaarden zich gezamenlijk in te gaan zetten voor de verbetering van mentale gezondheid in de samenleving. Nadat vertegenwoordigers van 113 Zelfmoordpreventie, Mind Us, Rotaract en Mind Us hun handtekening hadden gezet op het convenant, tekende ook Rotary International President Gordon McInally. Om het convenant ten uitvoer te brengen, lanceerden Rotary gouverneurs Wendy Boog en Stan Uyland het bestuur van de Rotary Action Group Mental Health Initiatives.

DISCON 1560: Inspirerend!! Conferentie over fysieke en mentale gezondheid.

Op zaterdag 20 april organiseerde Rotary Club Doetinchem de jaarlijkse districts-conferentie (Discon) voor zo'n 70 Gelderse en Twentse clubs. Locaties: Stadion De Vijverberg in Doetinchem en regionale bedrijven en initiatieven.

Gezond Achterhoek, het thema, mag heel breed worden geïnterpreteerd. Beweging, voeding, sport, werk, recreatie, natuur, leefomgeving, cultuur, zorg ... wat draagt er bij aan een gezonde regio? En bij het gezonde (ronde)tafelgesprek o.l.v. Wouke van Scherrenburg, ervaren journaliste en gespreksleider. Zij ontving als gasten komend ziekenhuisbestuurder Otwin van Dijk, hoogleraar Maria Hopman en oud-bondscoach Guus Hiddink. Burgemeester Mark Boumans was de dagvoorzitter.

Startup Mentor ook in ander District:

-Hulp aan Social- en Tech- startups van de grond te komen-

Help Social en Tech startups van de grond te komen

Met het programma ‘Startup Mentor’ helpen de Rotary en Lions clubs ondernemers met kennis en kunde om hun onderneming sneller tot bloei te brengen. Het gaat met name om de eerste fase, van het helpen bouwen aan een netwerk en het scherper krijgen van het plan.

Maatschappelijk als missie.

Het initiatief richt zich op ondernemingen met een maatschappelijk doel (profit en non-profit) en ondernemers die als ‘nieuwe Nederlander’ de weg niet makkelijk kunnen vinden. Dat past bij de missie van de serviceclubs Rotary en Lions. Zeker in tijden van economische krimp is innovatie en ontwikkeling van een goed idee tot een product in de markt cruciaal voor mens en maatschappij. Mentoren zijn leden van serviceclubs Rotary en Lions en hebben ervaring die ze graag delen. Zij handelen vanuit een combinatie van dienen van de maatschappij en ondernemerschap. Zij hoeven er daarom ook geen vergoeding voor.

Mentoren uit veel sectoren

Will van der Boor en Stan Uyland, coördinatoren van het kernteam: “De kennis en ervaring binnen onze Rotaryclubs is groot en verspreid over vele sectoren. Zo is één van de criteria voor de samenstelling van een Rotaryclub dat een ieder een ander beroep uitoefent. Anders gezegd: we zijn van vele markten thuis. Ook hebben we een uitgebreid internationaal netwerk van clubs dat het leggen van contacten makkelijk maakt. Deze kennis en ervaring willen we inzetten voor mensen die hulp kunnen gebruiken bij het starten van een eigen bedrijf. Belangrijk daarbij is dat het bedrijf ook een sociaal doel heeft. Want dat past bij onze missie. We begeleiden nu een aantal ondernemers. Als we de matchmaking tussen behoefte en aanbod in Soest, Baarn, Gooi- en Eemland succesvol kunnen maken, dan kan er een olievlekwerking van uit gaan voor landelijke en zelfs internationale uitrol.”

Kleine lettertjes

Er zijn geen kleine lettertjes. De mentoren zijn kostenloos en supporten de ondernemer(s). De ondernemer zit aan het stuur. Mentoren zijn daarom ook niet aansprakelijk. Iedereen gaat voor het succes van de ondernemer. Tijdens het intakegesprek wordt tijd geïnvesteerd in wat de precieze hulpvraag is en hoe Startup Mentor die optimaal kan invullen.

MENTOR VOOR JE GROEI?

Er is nog ruimte voor begeleiding van enkele start-ups. Ben je of ken je een start-up die een mentor kan gebruiken?

Neem dan direct contact op en ontdek de mogelijkheden:

Contact

Succesvolle groeibriljant

Na de Corona crisis stonden veel Rotaryclubs voor de uitdaging om nieuwe leden aan te trekken. Ook Rotaryclub Houten kampte met een aanzienlijk leden verlies, zodanig dat het haar bestaanszekerheid bedreigde.

Het roer moest drastisch om. Een belangrijk besluit werd dat RC Houten besloot om een gemengde club te worden, waardoor haar doelgroep verdubbelde.

Een clubavond werd gewijd aan het genereren van namen uit ontbrekende classificaties. De namen kwamen uit ons eigen netwerk voort of zelfs door middel van LinkedIn: met een gekoppeld zoekprofiel met woonplaats Houten.

Deze bruto lijst bespraken ze binnen de ledencommissie op de meest kansrijke kandidaten. En in clusters van vier kandidaten hingen wij de namen voor gedurende drie avonden en zochten mogelijke ondersteuners erbij. Door dit schema consequent gedurende het afgelopen jaar te hanteren, met alle aandacht op opvolging van het proces bij de ondersteuners, zijn ze gegroeid met 29%, vier dames en twee heren.

En succes trekt succes aan, nieuwe leden komen nu zelf met nieuwe kandidaten en is het proces van ledenwerving weer autonoom geworden.

Op 19 juni hadden ze het plezier van DG Stan Uyland een Rotarycertificaat te mogen ontvangen van groeibriljant in ons district D1570.

 

Volgende maandbrief

De volgende maandbrief verschijnt begin augustus voor de eerste keer van de Gouverneur 2024-2025 Denise Go-Feij.

Vlnr: Gouverneur 2025-206 Nanning van der Hoop | Gouverneur 2022-2023 Aad Otto | Denise Go-Feij | Gouverneur 2023-2024 Stan Uyland | Gouverneur 2026-2027 Ina Smit