Maandelijke bijdrage Vocational Service aan maandbrief D1580
Elke maand schrijft ons commissielid Edward van der Zwaag een boeiende bijdrage voor de maandbrief van ons district.
De bijdragen van Edward zijn hieronder per maand terug te lezen:
Gezondheidsmaand van moeder en kind
Veel Rotaryclubs zijn ontstaan dankzij een moederclub die hen hielp groeien en bloeien. Na een periode van het werven van nieuwe leden, het inwijden in de musts, wants en jokers van Rotary, en vooral de normen en waarden die toekomstige leden zouden moeten naleven, werden de officiële stappen ondernomen met als uiteindelijk doel het verkrijgen van het charter. Het kind is van peuter tot kleuter gegroeid in zijn jeugdjaren. De groei naar adolescentie en volwassenheid moet nog verder worden ontwikkeld. De nieuwe leden van de club willen de regels aanpassen, minder formeel zijn, clubzaken misschien maar één keer per half jaar behandelen en een sergeant-at-arms is echt niet meer van deze tijd, of wel?
Puberen gaat vaak gepaard met tegendraads gedrag en het zoeken naar volwassenheid. Dit is geen probleem zolang een moeder beschikbaar is om te begeleiden en op te voeden richting volwassenheid. Geestelijke gezondheid vereist begeleiding, en een echte moeder begrijpt dit.
Helaas is de ontwikkeling naar een gezonde Rotary-club niet altijd succesvol. Scheidingen tussen de moederclub en de nieuwe club komen ook voor. Te vaak hoor ik dat de begeleiders van de moederclub hun handen ervan aftrekken wanneer er discussies ontstaan over de groei naar volwassenheid.
Tijdens de maand van de Gezondheid van Moeder en Kind, waarbij zowel fysieke als mentale gezondheid centraal staan, zou ik als moederclub willen voorstellen om bewust contact te zoeken met de club die is voortgekomen uit onze begeleiding. Hoe gaat het met hen? Zou het niet mooi zijn om minstens één keer per jaar samen te komen, zowel als bestuur als club? Programmacommissarissen kunnen hun agenda's vergelijken. Verschillende mogelijkheden voor beroepsservice kunnen worden gedeeld. Ethische dilemma's tussen ouders en jongeren, moeders en kinderen, zijn uitstekende onderwerpen om te bespreken, bijvoorbeeld tijdens een Lagerhuisdebat. Laat ouders ook eens luisteren naar hun kinderen en omgekeerd. Van elkaar leren blijft een centraal thema binnen Rotary.
Samenvattend biedt deze maand een uitstekende kans om gezamenlijk de vocational aspecten scherper en dieper te onderzoeken. Of, zoals Mark Rutte aangaf bij zijn definitieve afscheid: Zorg een beetje voor elkaar, want samen bereiken we meer!
Deze maand heb ik (Edward van der Zwaag - RC Santpoort Brederode) een rondreis gemaakt door Schotland. Prachtige meren, bergen en dorpen. En aardige Schotten die trots zijn op hun land, hun gewoontes en rijke cultuur.
Tradities hoog in het vaandel!
In veel dorpen en steden bij binnenkomst staat een aankondiging welke Rotaryclub aanwezig is met meetingtijden erbij.
Zien en gezien worden
Al bij de voordeur word je uitgenodigd om een Rotaryclub te bezoeken. Of het nu bij een kraampje bij de supermarkt is, op een marktplein of tijdens een evenement, Rotary is vaak vertegenwoordigd. Dit leidt regelmatig tot leuke gesprekken met Schotse Rotarians.
Toen ik vroeg waarom ze bijvoorbeeld loten, plastic eendjes of iets dergelijks verkochten, was het antwoord altijd hetzelfde: "We zijn er voor de samenleving en wij staan achter onze doelstellingen".
Lidmaatschap van de Rotary is zeker geen vriendendienst, maar een eer. Dit werd mij opnieuw duidelijk tijdens de gesprekken. Ik had een diepgaand gesprek met twee Rotarians over het lidmaatschap en onze uitdaging om nieuwe leden te werven. Hoe is deze situatie in Schotland?
Vocational Service
Het werd me duidelijk dat bij een potentieel aspirant-lidmaatschap veel tijd wordt besteed aan het verschaffen van helderheid. Men vraagt zich af wat Rotary is, waarom het aantrekkelijk is en wat het inhoudt om Rotarian te zijn. De 4-Way Test wordt uitvoerig besproken, evenals de voordelen en de consequenties van het lidmaatschap. Belangrijker is echter niet wat je hoopt te vinden bij Rotary, maar wat je kunt bijdragen.
In ons land zie ik echter vaak dat vrienden elkaar uitnodigen met de belofte van gezelligheid, netwerkuitbreiding en bekendheid. Na slechts twee of drie bezoeken word je snel geïnstalleerd als lid van de club. En dat is waar het eigenlijke werk begint.
Lidmaatschap voor een of twee jaar?
De normen en waarden van lidmaatschap, inclusief de kosten, extra uitgaven, vaste contributie, en vrijwilligerswerk voor de club en maatschappij zijn belangrijk.
- Is het mogelijk om wekelijks, of tegenwoordig vaak tweewekelijks, een avond vrij te maken?
- Overweeg wat je bijdraagt en wat je ervoor terugkrijgt.
- Wordt er een mentor toegewezen voor vragen?
- Is er na drie maanden een eerste evaluatie vanuit beide perspectieven?
- Hoe is de ontvangst binnen de club?
Dit zijn allemaal overwegingen. Vroeger hanteerde Rotary een ballotage en werd aanwezigheid geregistreerd. Gelukkig is dat verleden tijd (hoewel er destijds minder verloop was) .
De uitdaging ligt nu in het behouden van leden, niet alleen in het werven van nieuwe.
Rotary is een unieke serviceclub met vocational als uitgangspunt
Rotary is de enige serviceclub ter wereld met vastgestelde doelen. Zijn we ons bewust van deze doelen en bespreken we ze grondig met potentiële leden als onderdeel van de ledencommissie?
De Schotten doen dit wel, en dat is mogelijk de reden waarom zij minder vaak te maken hebben met leden die na korte tijd afhaken. Zij werken aan de opbouw van hun Rotarygemeenschap, zowel intern als extern.
Mijn suggestie is om te onderzoeken hoe andere succesvolle clubs leden werven en behouden.
Voeren uitgebreide intakegesprekken en met begeleiding van nieuwe leden?
Membership and extension – lidmaatschap en vooral ook verlenging van lidmaatschap!
Een suggestie voor onze Rotaryclubs is om dieper in te gaan op HOE we gesprekken voeren met potentiële leden, HOE we hen ondersteunen en HOE we hen als lid behouden.
Focus niet langer op kwantiteit, maar op kwaliteit. Een hechte, diverse club met toegewijde leden heeft de voorkeur boven een club die zich richt op aantallen. Een Rotaryclub met 15 leden kan inhoudelijk waardevoller zijn dan een club met 45 leden waar leden jaarlijks vertrekken.
Zorg eerst voor een solide basis voor het lidmaatschap, dan volgt ledenbehoud. De Schotten begrijpen dit principe goed! Mensen van actie!
Basisonderwijs en alfabetisering
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!
Bij dit internationale maandthema van Rotary behoren ter verduidelijking eerst een paar cijfers en gegevens over ons eigen land.
* In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 18% van alle mensen in Nederland. Dus ongeveer 1 op de 6 mensen!
* In de gemeente Amsterdam zijn volgens een robuuste schatting tussen de 85.800 en 101.600 mensen laaggeletterd. Net als Rotterdam en Den Haag liggen de laaggeletterdheidcijfers hier hoger dan het landelijke gemiddelde. Het landelijk gemiddelde is 11 tot 13 procent. Utrecht is de uitzondering tussen de vier grote steden.
*Ongeveer tien procent van de Nederlanders is laaggeletterd , functioneel analfabeet. Tegenwoordig wordt de oorzaak hiervan gezocht in het opdoen van onvoldoende leesvaardigheid in de eerste jaren van het basisonderwijs.
* Alfabetiseren is het letters leren lezen en schrijven om vervolgens ook woordjes en zinnen te kunnen schrijven en eenvoudige teksten te kunnen lezen. Voor Nederlandstalige analfabeten betekent dit letters leren lezen en schrijven in de moedertaal
Bron: wikipedia
Deze gegevens maken duidelijk dat er veel werk aan de winkel is waar Rotary een taak kan hebben. Recent mocht ik als voorzitter vanuit mijn bestuursfunctie Vocational 1580 een avond leiden in Purmerend. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door RC Purmerend-Waterland. Met zo’n 35 geïnteresseerden en twee ervaringsdeskundigen spraken we over laaggeletterdheid, alfabetisering en basisonderwijs in Purmerend e.o.. Aan het eind van de avond lagen er diverse voorstellen op tafel waar Rotary vanuit Vocational direct hulp kan bieden.
- plaats i.p.v. boekenkastjes op straat een aantrekkelijk boekenkastje met kinderboeken
- wordt voorlees “hulpdocent” op een basisschool
- in elke openbare bibliotheek is informatie te verkrijgen hoe leesgroepen met nieuwkomers te begeleiden
- stimuleer kinderen door dagelijks zelf voor te lezen
- betrek basisscholen bij je Rotaryclub door een project te financieren waarbij je kinderboeken aanbiedt of doorgeefboeken mogelijk maakt
- zoek samenwerking als RC met de plaatselijke boekhandel door bijvoorbeeld tijdens de kinderboekenweek boeken te promoten
- Basisscholen staan open voor hulp! Mede door het enorme takenpakket van een leerkracht wordt extra hulp met beide handen aangegrepen.
- Neem contact op met je eigen gemeente en vraag waar en hoe hulp te bieden.
Vocational op en top!
Veel succes en indien gewenst kunnen we als commissie Vocational 1580 u verder helpen met concrete suggesties en verwijzen naar Rotaryclubs die inmiddels ervaring hebben opgedaan bij projecten op het terrein van basisonderwijs en alfabetisering.
Districtscommissie Vocational Service 1580
Edward van der Zwaag, RC Santpoort-Brederode