© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Innovatie is de drijvende kracht in Australië, Nieuw-Zeeland en de Stille Zuidzee, waar dynamische Rotary-leden tientallen nieuwe clubs oprichten en bestaande clubs revitaliseren. Sinds juli 2020 hebben de leiders van vier nieuwe lidmaatschapsteams 27 nieuwe clubs gevormd. Ze streven ernaar om jaarlijks nog eens 15 clubs te starten en 100 clubs te verjongen. Ontdek hoe ze dit realiseren.

Start nieuwe clubs om nieuwe leden aan te trekken

Het starten van een nieuwe club is eenvoudiger dan het transformeren van een bestaande club. Nieuwe leden ervaren nieuwe clubs als flexibel, toegankelijk en vol met kansen voor leiderschap. In een gevestigde club kan het voor een nieuw lid moeilijk zijn om posities zoals voorzitter of secretaris te bekleden. Echter, in een nieuwe club zijn er direct mogelijkheden voor leiderschap. Van de leden die zich bij onze nieuw opgerichte clubs voegden, was 58% vrouw en 28% jonger dan 40 jaar.

Wat is een gezelschapsclub?

Een begeleidende club is een term voor een satellietclub die niet de intentie heeft om een onafhankelijke club te worden. Rotary- en Rotaract-satellietclubs organiseren hun eigen bijeenkomsten, projecten, en hebben hun eigen statuten en besturen, in samenwerking met hun sponsorclubs. Hoewel een satellietclub soms uitgroeit tot een onafhankelijke club, blijven begeleidende clubs verbonden met hun sponsorclubs.

  • Lanceer een satelliet

    "Onze club is gegroeid van 31 naar 51 leden door het oprichten van een satellietclub. De oorspronkelijke club en de satellietclub houden op verschillende momenten bijeenkomsten en ondernemen diverse activiteiten. De satellietclub heeft een eigen vergaderstructuur ontwikkeld, projecten gekozen die ze willen uitvoeren, en coördineert alles via videoconferenties. ... Een lid van de oorspronkelijke club dient als mentor en woont hun vergaderingen bij. De leden van de satellietclub dragen bij aan onze evenementen en blijven volledige, stemgerechtigde leden van onze club."

    'Big box'-winkels bieden grote kansen

    Om geschikte locaties voor het oprichten van clubs te identificeren, richt ik mij op voorsteden waar recentelijk een grote winkel is geopend. In Australië hebben we een omvangrijke bouwmarktketen genaamd Bunnings, die sociaal-economisch onderzoek uitvoert om te bepalen waar nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden en waar nieuwe gezinnen zich vestigen. De opening van een groot filiaal biedt ons kansen. Als er in zo'n gebied geen Rotaryclub is, dan is dat voor ons een teken dat we daar succesvol een nieuwe club kunnen starten.

    Vergeet niet dat het een kwestie van tijd is

    Als je een jong gezin of een eigen bedrijf runt, heb je waarschijnlijk weinig vrije tijd. Mensen zijn vaak bereid om actief te zijn in hun gemeenschap, de handen uit de mouwen te steken en vuil werk te verrichten. Ze zijn echter minder geneigd om hun tijd wekelijks aan vergaderingen te spenderen. Clubs mogen, als ze dat wensen, om de twee weken samenkomen. Dit is door veel clubs overgenomen. De meeste nieuwe clubs die in onze regio zijn opgericht, houden zich aan het minimum aantal bijeenkomsten: twee keer per maand.

    Focus op dienstverlening

    Er was een periode waarin de aanwezigheid bij vergaderingen de maatstaf was voor de waarde van een Rotarian. Maar geleidelijk erkennen we dat betrokkenheid van leden een betere indicator is voor succes. In plaats van vergaderingen als kern van het Rotary-universum te zien, zou dienstverlening die rol moeten vervullen. Alles, inclusief vergaderingen, zou daarop gericht moeten zijn.

    In mijn eigen club hebben we twee bijeenkomsten per maand. De ene is op donderdagavond en de andere, op zondagmiddag, wordt vaak gecombineerd met een project voor dienstverlening. We voeren het project uit en sluiten af met een zeer informele bijeenkomst. Er zijn dus diverse manieren om het concept van vergaderingen in te vullen.