REGIONIEUWS


Regio 1 (Amsterdam Binnenring)

Rotaryclub Amsterdam Nieuwendam: Nieuwsbrief plastic recycle programma india

Met veel plezier stuur ik hierbij de 1e nieuwsbrief toe inzake het plastic recycle programma in India. Aldaar wordt gerealiseerd:

1.      Een fabriek om planken en tegels te maken uit gerecycled plastic

2.      Beroepsopleiding jongeren met een beperking tot plastic recycle operator

3.      Trainingen in 8 vissersdorpen om deze plastic vrij te maken

We zijn op schema: naar verwachting worden de machines in september 2024 geïnstalleerd. Alsdan beginnen ook de opleiding voor de jongeren en de trainingen in de vissersdorpen.

Regio 2 (Amsterdam Circulair)

Nieuws van de nieuwe regiovoorzitter:

Vanuit regio 2 is het nieuws dat ik, Alberdien Hamminga, zojuist de rol van AG heb overgenomen van Astrid Elburg. Ik bevind me nog in de inwerkperiode en heb nog geen gelegenheid gehad om kennis te maken en te communiceren met de clubs. De planning is om dit vanaf augustus te doen. Momenteel ben ik nog bezig met het leren van de namen en de details van wie wat doet.

Vanaf augustus ga ik actiever contact leggen met de clubs om meer aandacht te besteden aan de verbinding en om de magie van Rotary te laten stralen.

Wat nieuws betreft kan ik zeker iets delen over mijn eigen Rotaryclub, RC Amstelveen Nieuwer-Amstel (RANA). Passend bij het thema 'Maternal and Child Health Month' van Rotary International, hebben we een buidelstoel gedoneerd aan het ziekenhuis in Amstelveen. Rotarian Cees Hoogduin mocht de stoel als eerste gebruiken. Maak je geen zorgen, het is geen echte baby, maar een oefenpop.

Zo maak je een kleine club springlevend

Wil je jouw Rotaryclub nieuw elan geven? Volgens RC Diemen kan dat met een paar trucjes. Duo-voorzitters Ilse Volkstedt en Annemies Gort geven na 2  jaar het stokje door. Welke tips hebben ze voor nieuwe voorzitters?

  • Over Rotary Club Diemen

    Met 11 vrouwelijke en 6 mannelijke leden hoort RC Diemen bij de kleinere Rotaryclubs. Duo-voorzitters Ilse Volkstedt en Annemies Gort: ‘Het positieve van onze club is dat de sfeer altijd goed is en de opkomst hoog. Maar na corona leek er iets veranderd. Alsof we meer een eetclub waren dan een serviceclub.’  Afgelopen 2 jaar kwam de club weer in beweging. Inmiddels telt de club 19 leden en draaien 2 aspirant-leden na de zomer mee. Rotary Diemen won ook een prijs: Diemenaar van het jaar 2023. 

    Ilse Volkstedt en Annemies Gort, voorzitters van Rotary Diemen.

    Ilse Volkstedt en Annemies Gort, voorzitters RC Diemen. 
    Foto: Trudy Kroese

    Hoe word je lokaal zichtbaar én onmisbaar?

    Tip 1: organiseer een tijdelijke doorgeefwinkel 

    • Een doorgeefwinkel is een winkel waar je gratis spullen kan brengen en halen. ‘We gunnen elke Rotaryclub zo’n winkel. Met relatief weinig mensen maak je zoveel impact. Onze winkel draait dankzij een kerngroep van 3 gepensioneerde Rotarians, aangevuld met vrijwilligers. Twee weken lang zijn zij superdruk.’ De winkel zorgt in Diemen voor een positief imago.

     Hoe zet je je krachten slim in?

    Tip 2: richt je op lokale doelen

    • In Diemen ligt de focus op kleine, lokale acties die je met weinig mensen kunt doen. Zo regelt 1 lid van de club een verzamelkar in het winkelcentrum voor de Voedselbank Diemen. In een verzorgingshuis vullen 4 leden elk voorjaar de plantenbakken. Tijdens de vrijheidsmaaltijd helpen 4 Rotarians mee. Afgelopen kerst organiseerde een kernteam van 3 Rotarians op beperkte schaal een Santa Run, overigens met hulp van alle andere leden. De opbrengst van ruim 9.000 euro ging naar een lokaal doel: nieuwe kleding voor kinderen van Voedselbank Diemen.

    Hoe zorg je voor publiciteit?

    Tip 3: maak afspraken met de lokale krant

    • Een van de voorzitters van RC Diemen plaatst regelmatig foto’s en berichtjes over de activiteiten op Facebook. Met een journalist van Diemer Nieuws zijn afspraken gemaakt dat de krant de primeur krijgt in ruil voor voorpaginanieuws.

    Hoe zorg je voor impact?

    Tip 4: laat je zien tijdens zwerfafvalacties

    • Zo’n twee keer per jaar gaan 3 tot 5 Rotarians in blauwe Rotary-shirts de straat op om zwerfafval te prikken. Tijdens de jaarlijkse gemeentedag wordt het ingezamelde afval op een berg gegooid en kunnen Diemenaren raden naar het gewicht. Dat levert publiciteit op, maar ook namen van mensen die de volgende keer mee willen prikken.

    Hoe organiseer je activiteiten met weinig actieve leden?

    Tip 5: richt je op de gepensioneerde leden

    • De helft van de leden van RC Diemen is gepensioneerd. Ze hebben overdag tijd om in actie te komen en een aantal doet dat ook. Niet structureel maar als het hen uitkomt. Deze actieve pensionado’s zorgen voor een actieve sfeer in de club. En ze trekken ook nieuwe leden aan.

    Wie doet al dat uitvoerende werk?

    Tip 6:  verzamel een groep vrijwilligers om je heen

    • In Diemen melden zich bij elke activiteit mensen uit het dorp als vrijwilliger. Vooral de doorgeefwinkel trekt vrijwilligers aan, maar ook de Santa Run en de afvalprikacties. RC Diemen heeft inmiddels een lijstje namen van mensen die bij een volgende activiteit weer benaderd willen worden.

    Hoe krijg je nieuwe leden binnen?

    Tip 7: organiseer 2x een open avond

    • Diemen experimenteert met 2 soorten open avonden. De eerste kennen we allemaal: de open clubavond. Afgelopen maart kwamen hier maar liefst 9 mensen op af. Dit leverde 2 nieuwe leden op. Verder organiseerde Diemen 2 keer een thema-avond: met een architect en met een kunstenaar uit Diemen. De zaal zat beide keren vol mensen uit Diemen. Dit leverde naamsbekendheid op maar geen nieuwe leden.

    Hoe regel je dit als voorzitter in 1 jaar?

    Tip 8: ga voor duo-voorzitterschap

    • Afgelopen 2 jaar werkte Diemen met 2 duo-voorzitters. Ze verdeelden achter de schermen de taken en maakten zich aan de voorkant samen sterk voor de activiteiten. ‘We hebben in het begin veel zelf gedaan en dat werkt goed. Goed voorbeeld doet goed volgen.  Wat ook goed werkt: vanuit mogelijkheden denken en niet vanuit problemen.’ 

    Hoe maak je er een succes van als bestuur?

    Tip 9: volg de opleiding van het Rotary Leer Instituut

    • De twee voorzitters uit Diemen volgden in hun eerste jaar samen de opleiding van het Rotary Leer Instituut.
      Dat is een aanrader voor alle bestuursleden die iets willen veranderen in hun club. Het is zo inspirerend om met andere clubs ervaringen uit te wisselen.’ Minstens zo belangrijk is dat ons bestuur een nieuwe samenstelling kreeg. Er kwam een nieuwe penningmeester en een extra bestuurslid. Zo start je met een frisse blik.

    Hoe weet je of Diemen niet bluft?

    Tip 10: kom een keer langs!

    • Rotarians die interesse hebben in de aanpak van  Diemen kunnen altijd langs komen. De club komt elke dinsdagavond bij elkaar van 18 tot 20 uur. Of nodig de duo-voorzitters uit om te vertellen over hun ervaringen. Stuur een mail naar: rotarydiemen@gmail.com

Regio 3 (Zuid Amsterdam)

RC Amsterdam-Arena: Benefietavond voor het misbruikte kind

Ter viering van haar 15-jarig jubileum organiseerde Rotaryclub Amsterdam-Arena op 20 juni een benefietavond. Deze avond werd meer dan €11.000 ingezameld voor psychologische hulp aan misbruikte meisjes in Suriname.

Stichting voor het Kind (Stivoki) in Suriname biedt onderdak aan jonge meisjes die binnen hun familie of op straat misbruikt zijn. Hoewel ze onderdak krijgen, ontbreekt het hen aan essentiële psychologische steun om te herstellen. De opbrengst van de benefietavond zal bijdragen aan deze noodzakelijke ondersteuning.

Countertenor en voormalig Interactor, Arturo den Hartog, verzorgde samen met zijn pianist een prachtig operaconcert zonder vergoeding. De veiling, met items variërend van schilderijen tot een boottocht, bracht meer op dan verwacht dankzij de vrijgevigheid van de kopers die avond.

Al met al was het een succesvolle benefietavond en een dankbare manier om het 15-jarig bestaan van de Rotaryclub te vieren.


Regio 4 (Amstelland en Meerlanden)

De regio bestaat uit 6 club te weten:

  • Haarlemmermeer, standplaats Hoofddorp
  • Haarlemmermeerlanden, standplaats De Kaag
  • Haarlemmermeer-Schiphol, standplaats Badhoevedorp
  • Haarlemmermeer van 1852, standplaats Nieuw-Vennep
  • Aalsmeer-Uithoorn, standplaats De Kwakel
  • Aalsmeer-Uithoorn-Mijdrecht, standplaats Uithoorn

Regio 4 is een dynamische regio met nieuwe voorzitters die bezig zijn hun jaar van voorzitterschap vorm te geven. Bovendien is het in onze regio gebruikelijk om samen met de clubs een zogenaamde zomercarrousel te organiseren.

De zomercarrousels vinden plaats in juli en augustus, wanneer veel leden op vakantie zijn, om toch bijeenkomsten te kunnen houden met een behoorlijke opkomst. Er is echter nog een ander doel: we leren elkaar beter kennen binnen de regio! Dit leidt ook tot het ontstaan van intercity ideeën voor de rest van het jaar!

Deze zomer hebben wij als zomercarrousels al de volgende activiteiten gepland:

    • Op 9 juli komt Leen van der Plas, landelijk bestuurslid van Job Rotary ons enthousiast te maken meer invulling te geven aan Job Rotary in onze regio middels coördinatoren bij clubs om werkzoekenden (ook herintreders) te helpen/coachen aan een baan. RC Haarlemmermeer van 1852 organiseert deze bijeenkomst in De Rustende Jager te Nieuw-Vennep.
    • Op 25 juli organiseert RC Haarlemmermeer-Schiphol op een heuse Hoeve in Zwanenburg Forze IX met een boeiende spreker van TU Delft over het bouwen van een endurance auto op waterstof, notabene door een Software Engineer.
    • Op 21 augustus nodigt RC Haarlemmermeer ons uit voor een sfeervolle avond in de ambiance van de Formule 1 in een Beachclub te Zandvoort met een enthousiaste spreker. Zo vlak voor de spectaculaire Formule 1 race in Zandvoort het weekend daaropvolgend.

    Zoals gezegd zijn de 6 voorzitters drukdoende met hun voorbereidingen van hun jaar en ik moet zeggen zij hebben leuke jaarthema’s bedacht. Allen goed doordacht! Hierbij een opsomming:

    • RC Haarlemmermeer, Jos Koeckhoven gaat zijn jaar besteden aan het thema “Bouw aan de toekomst met actie en visie”. Een mooi thema in de huidige maatschappij.
    • Haarlemmermeerlanden, Alexander van der Pijl heeft als thema “Verbinden”, niet alleen in het algemeen want hij gaat beginnen binnen de club de vraag te stellen hoe een ieder met elkaar en met de club in verbinding staan.
    • Haarlemmermeer-Schiphol, Margriet van Elderen kiest voor TEAM (Together Everyone Achieves More). Hier komt ook weer een gezamenlijkheid naar voren, waar zij nu al mooie sprekers voor in petto heeft.
    • Haarlemmermeer van 1852, Raymond Comvalius heeft wel een spectaculaire benaming “Multiplicity” voor zijn jaarthema. Inclusiviteit en culturen (zelf heeft hij een Surinaamse achtergrond) samenbrengen door begrip te kweken voor elkaar.
    • Aalsmeer-Mijdrecht-Uithoorn, Hans Koeleman heeft als thema “Organiseren, Ontmoeten & Ondersteunen”. Hij is begonnen met de statuten en huishoudelijk reglement van de club een update te geven. Wellicht een tip voor meerdere clubs?
    • Aalsmeer-Uithoorn, Nico Röling gaat meer de feitelijke kant op met zijn jaarthema geheten “Feit of Fictie”. Denk hierbij aan de invloeden van AI en zo gaat hij nog meer wetenswaardigheden aan het licht stellen.


Regio 6 (Midden Kennemerland)

Terugblik: 

In de laatste twee maanden van het Rotaryjaar 2023-24 waren er tal van activiteiten in de Regio Midden-Kennemerland. Op clubniveau organiseerde RC IJmond op 29 mei haar jaarlijkse Rotary Schoolhockeytoernooi, waarbij een recordaantal van 300 leerlingen deelnam en samen €5.000 inzamelden voor de Bovelander Foundation en de Stichting Kind & Brandwond. Een week later ondersteunde het de Avondvierdaagse van Velsen met meer dan 1.100 deelnemers. RC Santpoort-Brederode sloot op 6 juni het jaar af met een Sloepentocht, samen met RC Heemstede-Bennebroek uit de regio Zuid-Kennemerland en haalde €7.000 op voor de Haarlemse Alliantie tegen Kinderarmoede (HATKA).

Er werden ook twee regio-activiteiten georganiseerd: een uitgebreide RBC op 19 mei, inclusief de clubvoorzitters en aanstaande clubvoorzitters, waarbij de Districtscommissie Vocational Service een presentatie gaf over activiteiten, aandachtspunten en mogelijke ondersteuning aan clubs. Daarnaast werd op 12 juni de jaarlijkse Regio Zeilwedstrijd gehouden op het Uitgeester Meer, afgesloten met een barbecue.

Vooruitblik:

Deze zomer vindt de zomercarrousel weer plaats, waarbij elke twee weken twee van de zes clubs een avond verzorgen voor Rotarians die niet op vakantie zijn. Traditioneel start dit evenement met de jaarlijkse Jeu de Boules-wedstrijd van RC Santpoort en RC Santpoort-Brederode.


Regio 8 (Alkmaar)

RC Dijk en Waard: Verwendag

Op 14 april jl. heeft RC Dijk en Waard voor de tweede maal succesvol de Verwendag georganiseerd. Gedurende deze dag zijn ongeveer 80 mensen die kanker hebben, dankzij de inzet van alle betrokkenen, vrijwilligers en behandelaars, in de watten gelegd met diverse behandelingen zoals kappersbehandelingen, massages, make-up, enzovoort. Dit resulteerde in vele blije gezichten en dankbare deelnemers. 😊

De volgende Verwendag is reeds gepland voor 13 april 2025!

RC Alkmaar: Bijzondere samenwerking Cheesegolf Alkmaar

Op zondag 23 juni 2024 werd het 23e Cheesegolftoernooi in Alkmaar gehouden, georganiseerd door de Rotaryclub Alkmaar. Een uitdagende golfbaan was voor deze gelegenheid aangelegd door de straten en parken van Alkmaar. Het prachtige weer, de gezellige sfeer en de aanzienlijke opbrengst voor goede doelen droegen bij aan het succes van het evenement.

Dit jaar was er een nieuwe samenwerking met Goede Doelen Alkmaar, een platform van 75 goede doelen in Alkmaar. Negen goede doelen kregen de kans om hun doelstellingen bij een hole te presenteren. Zij boden ook ondersteuning aan de Marshalls van de Rotary. Aan het einde van de middag ontving elk goed doel een cheque van 500 euro.

De goede doelen reageerden zeer positief op hun deelname aan het evenement. Een reactie luidde: 'Voorheen hadden we een heel ander beeld van Rotary. Nu zien we dat het een gezellige groep mensen is die samenwerkt om goede doelen te ondersteunen.'

Door de jaren heen heeft de Rotaryclub Alkmaar met Cheesegolf al meer dan € 250.000,- ingezameld voor goede doelen.


Regio 9 (West Friesland)

Zondag 22 september vindt de eerste editie plaats van Hoorn Wandelt – Loop mee tegen kanker

Een RYLA (Rotary Youth Leadership Awards) wordt georganiseerd van 28 tot en met 30 maart 2025.

Er wordt overlegd met Stichting Leergeld om een prijsvraag voor middelbare scholen in West-Friesland te organiseren.


Regio 10 (Noordkop)

RC Dijk en Waard, RC Heerhugowaard Langedijk, RC Harenkarspel en RC Den Helder-Julianadorp: Tour de Soes

Zondag 7 juli, organiseerden RC Dijk en Waard, RC Heerhugowaard Langedijk, RC Harenkarspel en RC Den Helder-Julianadorp de Tour de Soes.

Ondanks het wisselvallige weer namen bijna 400 fietsers deel aan de tochten van 30, 60 en 120 km. In Harenkarspel was er bovendien een 15 km lange Ontdekkingsroute toegevoegd, speciaal ontworpen voor kinderen.

Naast een prachtige dag, worden de volgende prachtige goede doelen ondersteund:

Fiets jij volgend jaar mee? Houd www.tourdesoes.nl dan goed in de gaten!


Regio 11 (Waterland)

RC Purmerend: Rotary fiets rally 24-8-2024

Op 24 augustus organiseert RC Purmerend een fietsrally voor het goede doel: drinkwatertanks en sanitatie voor mensen in Kenia.

Fiets jij ook mee?

Mail dan naar de organisatie →