MAANDTHEMA

De End Polio Now caravan on tour!

De EndPolioNow-caravan komt naar ons district van 1 december 2024 - 1 april 2025.

Heeft jouw club een leuk event waar de caravan (incl. promotiemateriaal) ingezet kan worden en op deze manier aandacht vragen voor Rotary’s grootste goede doel End Polio Now, dan kun je deze kosteloos gebruiken.

Voor meer informatie, graag contact opnemen met Ilja Borgart → dg2024-2025@rotary-d1580.nl

Together, let’s make history!

De impact van een Global Grant


"Life-changing"

Dat is de Global Grant (GG) van RC Hare City en RC Santpoort voor  jonge vrouwen in Zimbabwe. Zij leerden met het kweken van paddenstoelen een eigen bestaan op te bouwen. Om dit doel te realiseren kwam – met behulp van buitenlandse clubs – een bedrag van $200.000 op tafel. Deze GG was een vervolg op de GG ‘Orphans teach Orphans’ die vooral door Rotaryclub Keerbergen (België) gedragen werd.

The Future of Hope

Hoe het begon:

Een delegatie van Rotaryclub Santpoort bezocht in 2014 de districtsconferentie in Purmerend. Toenmalig gouverneur Jan Lucas Ket had Gunter Pauli als keynote speaker uitgenodigd, schrijver van het boek The blue Economy, hoogleraar en lid van de Club van Rome. Gunter had enkele naasten bij zich, zoals zijn goede vriend Marc Plaisier van Rotaryclub Keerbergen en zijn adoptiefdochter Chido Govera.

Leden van Rotaryclub Santpoort waren zeer onder de indruk van deze jonge Zimbabwaanse, die na een verleden vol misbruik zich tot een charismatisch leider ontpopte. Zij was, met steun van onder meer Marc en Gunter, de stichting The Future of Hope (TFoH) gestart waarmee zij andere - meest vrouwelijke - wezen wilde ondersteunen in het opbouwen van een eigen, zinvol leven. Chido wilde niet op haar tiende worden uitgehuwelijkt om zo een dak boven haar hoofd te krijgen. Zij had het geluk dat Gunter haar op haar elfde adopteerde waardoor zij zich kon ontwikkelen tot deskundige in het kweken van paddenstoelen om zo in haar eigen onderhoud te kunnen voorzien: “Het is ernstig te merken dat vandaag de dag nog steeds jonge vrouwen zich niet verder kunnen ontplooien. Dit omdat het leven voor veel vrouwen in Zimbabwe zwaar is en het eigenlijk om overleven gaat.” Chido haalt aan dat ook zij als klein kind met een lege maag naar school ging: “Dan kun je niet leren, niets in je opnemen. Pas als je je niet meer druk hoeft te maken over basale behoeften als dagelijks gezonde en vullende voeding en een goede bron van inkomsten, kun je je als mens verder ontwikkelen.

Chido (paarse jurk vooraan)

Vervolg Global Grant

Waarom een vervolg op de eerdere GG?

Peter Wiers van RC Santpoort en gedreven voorzitter van het begeleidende team: “We wilden de resultaten van die Grant veiligstellen en de impact ervan uitbreiden.” Er waren al veel vrouwen door heel Zimbabwe aan de slag gegaan met het kweken van paddenstoelen, net als dat er trainers waren opgeleid om andere jonge vrouwen en wezen daarin te onderwijzen. Zij liepen echter tegen enkele zaken aan, zoals dat materialen en grondstoffen die nodig waren voor de kweek vaak alleen ver weg te verkrijgen waren.

Daarnaast hadden ze ondersteuning nodig om hun business te continueren of uit te breiden. Peter: “Het was daarom nodig dat er productiecentra voor paddenstoelenkweeksets werden opgezet en, daarmee samenhangend, dat er winkels met materialen en grondstoffen voor de paddenstoelenkweek kwamen. Daarnaast was er vraag naar trainingen om de benodigde leiderschaps- en ondernemersvaardigheden op te doen. Om te zorgen dat de vrouwen elkaar blijvend ondersteunen en ervaringen uitwisselen, zijn zogenaamde Mushroom Farmers’ Associations opgezet en verschillende WhatsApp groepen gevormd”.

Life-changing

Voorzitter tijdens de laatste fase van deze GG is Andrew Makoni van de Rotary Club of Harare City. Hij sprak verschillende deelnemers aan het project: “Allemaal zeiden ze dat het voor hen life-changing was: deze GG veranderde hun leven voorgoed. Zeker tijdens droge periodes is het fijn als je met een minimum aan water, en vaak dicht bij je eigen huis, je eigen voedzame eten kunt kweken. En zelfs verhandelen. Binnenkort wordt het mogelijk om de paddenstoelen te drogen en ze zo te exporteren. In een associatie sta je samen sterk: je kunt samenwerken, samen onderhandelen en elkaar tot steun zijn. Het mooie is dat als side-effect duurzaamheid centraal blijkt te staan. Restafval van landbouw en voeding (denk aan stro, maiskolven en koffiedrab) wordt gebruikt voor het kweken van paddenstoelen. Daarnaast is het heel bijzonder dat dit project actief wordt ondersteund door het Zimbabwaanse Ministerie van Vrouwenzaken.

Voor Andrew was het echt verbazingwekkend dat het project zoveel impact heeft op het dagelijks leven van zoveel vrouwen: “De belangrijkste doelstelling van Rotary, ‘Service Above Self’, zie je hier vervuld worden. Ik vind het heel bijzonder om mee te mogen werken aan het transformeren van een community.” Hij is heel blij dat zijn club een bijdrage kon leveren aan de voortgang van het project: “Daar zijn we als club dankbaar voor en het geeft veel voldoening.” Wel benadrukt hij dat het van groot belang is dat begeleidende clubs een vinger aan de pols houden: “Als je niet continu blijft checken hoe het project verloopt, kun je niet altijd ingrijpen als dat wel nodig mocht zijn. Het is geen kwade wil, maar soms kan aandacht voor een bepaald aspect ervoor zorgen dat een ander deel niet wordt uitgevoerd. Dat kan vertraging opleveren.

Een groot voordeel vindt hij het, dat er met diverse clubs wereldwijd werd samengewerkt: “Zo hebben RC Santpoort en mijn club samen een (online)bijeenkomst gehad. Daardoor kun je kennis maken met andere mensen en culturen. Dat is heel verfrissend en het verbreedt je horizon. Daar groei je ook persoonlijk door. Daarnaast heb ik door dit project er wereldwijd vele vrienden bij gekregen.

  • Wat is er bereikt?

    Global Grant 2096417 startte eind 2020 en is – met enige vertraging ten gevolge van COVID- eind 2023 afgerond. Wat zijn de resultaten tot nu toe?

    • Door training in het kweken van champignons zijn ongeveer 1000 vrouwen ( gezinnen)  economisch  zelfstandig geworden.

    • Door het oprichten van associaties in zeven districten is de businessstructuur sterk verbeterd en duurzaam gemaakt.

    • Vrouwen kunnen gemakkelijker bij dichtstbijzijnde winkels hun grondstoffen krijgen.

    • Door de verkoop van paddenstoelen hebben de vrouwen meer dan $ 600.000 aan welvaart gecreëerd.

    Het project wordt voortgezet en de deelnemende vrouwen worden nog steeds ondersteund door zowel het team van TFoH, het Ministerie voor Vrouwenzaken als door de deelnemende Rotaryclubs. Het kweken van paddenstoelen om in een eigen levensonderhoud te kunnen voorzien, wordt inmiddels eveneens in andere landen geïmplementeerd, zoals nu in Mozambique en in een volgend stadium in Malawi. Chido: “De olievlek blijft zich verspreiden zodat ook in andere delen van de wereld wezen en jonge vrouwen zich kunnen ontplooien en zo hun potentieel kunnen waarmaken.

    Testimonial van Locadia Pudurai Global Grant-2096417 (zie foto)

    Mijn naam is Locadia Pudurai en ik ben 44 jaar. Ik woon in het Chipinge-district van Zimbabwe in een gezin van zes leden. Ik ben erg dankbaar voor de steun die ik heb ontvangen van de Future of Hope Foundation via het door Rotary Foundation gefinancierde project.

    Ik voel me krachtig en gesterkt door de training van trainers in de produceren van paddenstoelen. Hierdoor heb ik nieuwe vaardigheden en kennis kunnen opdoen om trainer te worden. Ik ben er trots op dat ik naast mijn eigen productie thuis ook andere mensen kan trainen in het kweken van paddenstoelen. Ik kreeg daarnaast steun bij het opzetten en exploiteren van een winkel die grondstoffen voor de paddenstoelenproductie verkoopt aan telers in het district.

    Ik genereer inkomsten uit de verkoop van de paddenstoelen die ik produceer en de grondstoffen die ik aan andere telers verkoop. Ik gebruik het geld om mijn gezin te onderhouden, zoals dat ik het schoolgeld ervan betaal, net als het kopen van voedsel, medicijnen en andere huishoudelijke behoeften. Daarnaast zijn de paddenstoelen een belangrijk onderdeel van ons dieet geworden.