NIEUWS VAN ONZE COMMISSIES

HULP NODIG BIJ UW CLUBWEBSITE?

Wat is er mogelijk? 

Heeft jouw club al nagedacht over de (openbare) uitstraling?

En welke  mogelijkheden zijn er eigenlijk?

Maak gebruik van de mogelijkheid om online assistentie te krijgen en indien gewenst (eenmalig) GRATIS uw website te laten bijwerken!


Maak hieronder uw online afspraak op de gewenste datum 

(uitsluitend voor Rotaryclubs in District 1580)

Laten zien wie we zijn en wat we doen

Samen nog meer duurzame impact creëren is onze ambitie, laten zien wat we doen, waar we voor staan en dat we daar trots op zijn. De District Communicatie Commissie is er om je te adviseren, te ondersteunen, de weg te wijzen naar de kennis en informatie die er binnen ons district, landelijk en internationaal al is en om je te helpen om je projecten zichtbaar te maken en te laten zien hoe trots we zijn op wat we realiseren.

Laat je inspireren en breng eens een bezoekje aan het Brand Center, daar staat veel informatie om aan de slag te gaan, je kunt daar heel makkelijk je clublogo makeneen flyer voor je clubproject, of een People of Action afbeelding maken (leuk voor Facebook of Instagram).

Laat je inspireren door het volgen van een van de Public Image trainingenin het vernieuwde Rotary Learning Center, kort, interactief, toegankelijk en kost je per training maar een kwartiertje, half uurtje, goed te doen en biedt weer aanknopingspunten om te laten zien wat je doet als club bv. PR and your Club of hoe je social media inzet, ondanks het Engels goed te volgen. We zijn benieuwd.

Laat je helpen met je clubwebsite en maak een afspraak voor online uitleg over het gebruik en beheer van je clubwebsite.



Meer Kennis meer Rotary

Woensdagavond 13 november hebben leden, die korter dan twee jaar lid zijn, de grondbeginselen van Rotary leren kennen. De training begon eerder met een zoombijeenkomst. Daarbij kregen de deelnemers een online omgeving aangeboden waar ze, in hun eigen tijd aspecten van Rotary hebben bestudeerd.

Op de avond zelf zijn in verschillende groepjes meerdere onderwerpen besproken, in aanwezigheid van de gouverneur.

De terugkoppeling was, dat de deelnemers begrijpen dat er meer is dan hun eigen club en dat Rotary als goede doelen NGO iets is waar je trots op kunt zijn.

Het is de bedoeling dat vaker voor nieuwe leden een basistraining over Rotary wordt georganiseerd.

Gujarat- Transforming Villages

Gezond leven kan niet zonder schoon drinkwater en sanitatie. Bij ons in Nederland is dat sinds pakweg 100 jaar gelukkig goed geregeld, maar elders vaak nog niet. Rotary is al vele jaren betrokken bij projecten die hierin verbetering brengen. Dat geldt in het bijzonder voor ons district 1580, waar PDG Hans van Leerdam al in 2003 het voortouw nam tot de oprichting van een Districtscommissie Water.

In 2014 had ik het voorrecht betrokken te zijn bij een Rotary Vocational Training Team (VTT) uitwisseling met Rotarians uit Gujarat, India. Jack Groot (Rc Heiloo) was daar al eerder geweest en kon beamen dat open sanitatie, vervuild afvalwater en koeienmest een belangrijke bron van ziektes zijn. Een maand lang heeft een team van Indiase water- en afval experts hier bij Lizet van Triet van Rc Santpoort gelogeerd en met eigen ogen kunnen zien hoe de drinkwaterproductie, rioolwaterzuivering, en afvalverwerking in ons land is georganiseerd.

Het doel van de VTT-uitwisseling was dat vervolgens elke Rotary club in Gujarat een dorp zou adopteren en helpen om het water- en afvalmanagement te verbeteren. Niet elke club heeft dat gedaan uiteraard, maar er worden sindsdien wel veel mooie, duurzame projecten gerealiseerd. Met de leden van het VTT-team uit Gujarat hebben we nog steeds regelmatig contact via een app-groep. Er komen foto’s voorbij van boomplantprojecten, drinkwaterprojecten, afvalwaterprojecten, composterings- en biogasprojecten, plastic inzameling- en recyclingprojecten en zelfs projecten met solar cookers en zonnepanelen (zie kader).

Voor al dit soort projecten is het mogelijk om een Global Grant aan te vragen. Maar hoe vind je als club uit Gujarat een internationale partnerclub hier in Nederland? En hoe vind je als club hier in Nederland een host club elders met zo’n project?
Leden van de Rotary Foundation Commissie of van de Commissie Duurzaamheid & Leefomgeving zien veel projecten voorbij komen. Dus bel hen gerust, ze denken graag met je mee. Hun namen kun je vinden op www.rotary.nl/d1580/clubjaar. En als je belangstelling hebt voor een project met een betrouwbare club uit Gujarat, mag je mij bellen. Ik plaats je verzoek graag in onze app 😉.


‘On the auspicious occasion of Diwali (annual colour festival), we launched a dedicated VAD FOREST project. This project has many benefits and special rules. The vad (or banyan) tree is known for its unity and strength. The second unique feature is that only a person less than 20 years can be the beneficiary who can plant it. The forest will be maintained by the Kachare se Azadi Foundation. The awareness partner is the Rc of Baroda Greens. Today, 5 beneficiaries planted the first trees. These trees will be their best friends. The vad tree is one of the top oxygen providers and in the next 20 years will give almost 5 times more oxygen than consumed by the beneficiary.’

Peter Wiers
RC Santpoort
06-23123644


November is Foundation maand.  Op de laatste dag van de maand is een negentigtal Rotarians naar het Academiegebouw in Utrecht gekomen voor het jaarlijkse seminar van regio 22 (de negen Nederlandstalige districten) met als veelbelovende titel “Natuur in het hart”.

We worden verwelkomd door Carol Govers in de hal van zijn Alma Mater in de prachtige senaatzaal staat koffie met een croissantje klaar en om 9 uur zijn we allen verzameld in de aula en begint het programma.

Eerste spreker Joke Jongelingh is secretaris van het Rotary leefmilieu voedselbos en brengt ons op de hoogte met wat een voedselbos is en hoe dit gestalte krijgt in Sluiskil.

Wido Dorigo vervolgt en legt uit dat wij de complexiteit en samenhang in de natuur onderschatten. Debbie Kenyon-Jackson verbindt water met Girls empowerment en Rodina Turhani begeleidt vanuit Zürich de major donaties aan het Endowment Fund, een fonds dat nu gevuld is en gevuld blijft met 2 miljard dollar en waarvan het rendement steeds opnieuw beschikbaar is voor de talloze Rotaryprojecten in de wereld.

Emma Groenen, Marijke Inklaar en Ilja Borgart geven een korte impressie van hun poliovaccinatiereis in Ivoorkust en benadrukken, mede gezien de recente polio-uitbraken in GAZA, de noodzaak om met z’n allen achter dit doel te blijven staan. DROP to ZERO!

  • Na de koffie nodigt Paul Ballleul ons filosofisch uit om een positieve stip op de horizon te zetten, wat erg nodig is voor de motivatie van onze jongere generaties.  Madelon Schaap vertelt ons van het Amsterdamse project End Plastic Soup en hoe dit uitgroeide tot de zevende area of focus van Rotary. Zij is vanaf komend Rotaryjaar regio 22 TRF coördinator. Herman Kasper Gilissen, Prof in rechten samenhangend met water en ook werkzaam bij Delta Klimaatcentrum Vlissingen laat ons de bedreigingen zien van water in delta’s zoals in ons land en ook welke oplossingen er zijn waaruit keuzes gemaakt moeten worden. Vooral ook applaus voor Herman, aan wie te danken hebben dat we vandaag te gast zijn in het historische Academiegebouw. Hij stipt ook de door de huidige regering voorgenomen bezuinigingen op onderwijs aan die dramatische gevolgen zullen hebben. IHE Delft, het bekende water opleidingsinstituut zou de helft van zijn inkomsten gaan missen en dus veel minder studenten kunnen opleiden.

    Organisator Kathleen van Rysseghem, coördinator TRF in regio 22 sluit af met veel bedankjes voor een inspirerend en geslaagd seminar. Het is het derde en laatste door haar georganiseerde seminar. Wij zijn haar veel dank verschuldigd voor de wijze waarop ze de coördinatie van TRF in regio 22 vorm heeft gegeven.

    Na de lunch bezoekt een dertigtal Rotarians lid van de Paul Harris Society het pas geopende en vernieuwde Utrecht Universiteits Museum iets verderop.

    De hartelijke ontvangst en uitleg is door en van de directeur van het museum. Dit vooral op de jeugd gerichte museum is ingericht op het ervaren van wetenschap in al haar facetten. En inderdaad uiterst boeiend ook voor volwassenen.

    We sluiten af met een biertje bij “De Rechtbank” een café-restaurant in de voormalige Utrechtse Rechtbank.


1 / 8

Verslag:
Cor van Otterloo


DUTCH ORIENTATION COURSE


Alle 25 buitenlandse uitwisselingsstudenten zijn in de herfstvakantie te gast geweest bij Rotaryclub Oosterwolde. Zij kregen een week lang les in Nederlands en de Nederlandse cultuur. 

Deze jongeren doen mee met het Rotary youth exchange program en wonen een jaar lang in Nederland. Ze komen uit de hele wereld: Amerika en Canada, Brazilië, Chili, Mexico, Ecuador en Argentinië. Uit Thailand en in Europa uit Italië, Frankrijk, Zwitserland en Finland.

Ze wonen dit schooljaar kriskras door heel Nederland. Behalve in de week van de herfstvakantie, toen woonden ze allemaal een week in Ooststellingwerf.

Waarom? Ze kregen een crashcourse in het Nederlands en in onze cultuur: hoe wij de dingen doen die we doen en waarom wij de dingen doen zoals wij ze doen: de Dutch orientation course (DOC)

MEER INFORMATIE OVER ROTARY JEUGDUITWISSELING →


SUCCESS STORIES

Elke maand laten we een aantal projecten de revue passeren die in 2023 op het Najaarsfestival een District Grant hebben Ontvangen en de projecten het afgelopen jaar 2023-2024 hebben uitgevoerd.

Deze maand:


Heb je vragen, neem dan contact op met de betreffende Rotaryclubs.

Op het Najaarsfestival 21 september 2024 is weer een succesvolle District Grant Competitie geweest waar 12 prachtige projecten een District Grant hebben ontvangen. Deze projecten worden komend jaar uitgevoerd.

Doet jouw club volgend jaar ook mee?