NIEUWS VAN ONZE COMMISSIES


Vocational Service
altijd toepasbaar in je club!

11 februari 2025  -  20:00 tot 21:30 uur 

Organisatie: District 1580 i.s.m. de Commissie Vocational Service.

Onderwerpen:

► Vocational Service - hoe, wat en wanneer in het jaarprogramma;
► Dilemma's in de uitoefening van beroep en bedrijf aan de hand van het Rotary Dilemmaspel;
► Dialoog, debat & ethiek.
► En alle andere onderwerpen die actueel zijn en passen binnen Vocational Service.


Meer kennis, meer Rotary

Onder dit motto organiseert District 1580 een serie van 5 online interactieve workshops voor al onze leden. In iedere workshop gaan we dieper in op een Rotary onderwerp. Door deel te nemen maak je digitaal kennis met de commissieleden, ontmoet je mede-Rotarians, krijg je meer kennis en verdieping over het onderwerp en wissel je kennis en ervaring uit met je collega Rotarians.

Programma Interactieve Online Workshops 

• Vocational Service – dinsdag 11 februari 2025

• Ledenbeleid – maandag 17 maart 2025

• Duurzaamheid – donderdag 3 april 2025

• The Rotary Foundation – woensdag 14 mei 2025

• Communicatie – dinsdag 3 juni 2025

11 febr vocation service

Peace and Conflict Prevention

Praat niet OVER maar MET de ander

Het maandthema voor februari is “Bouw aan vrede en voorkom conflicten”. Welk denkend mens wil geen vrede? Bij menige nieuwjaarswens hebben we de hoop en de wens uitgesproken dat er meer vrede mag komen in 2025. De wereld staat op zijn kop. Verdriet, honger en ellende, enorm veel menselijke slachtoffers en waanzinnige schades. Vrede sluiten bij conflicten begint met communiceren. Hoe doe je dit?

  • In Rotary is het not done om te praten over geloof en politiek. Niet omdat dit onderwerpen zijn die Rotarians niet interesseren. De angst bestaat dat gesprekken hierover personen hard tegenover elkaar kunnen plaatsen. Terwijl juist vanuit Vocational Service de mening ligt om geen enkel onderwerp uit de weg te gaan. Communiceren begint immers met luisteren. Respect voor de mening van een ander vereist inleven, doorvragen en luisteren. Niet autobiografisch luisteren maar actief en empatisch luisteren. Dr. Stephan Covey, management trainer, beschreef autobiografisch luisteren als een belemmering in het filteren van wat je hoort en je eigen ervaringen en vooroordelen. We zeggen wel open te staan voor de ander maar dwingen als respons direct onze eigen mening op.

    Hierin zit m.i. het grote verschil bij communiceren via een discussie, een debat of een dialoog. Wil je aan vrede bouwen voorkom dan een discussie. Hierbij gaat het namelijk om het overtuigen van de tegenstander en dit kan zelfs gepaard gaan met fysiek geweld. Bij een debat gaat het om het uiteenzetten van standpunten. Logos (argumentatie), ethos ( geloofwaardigheid) en pathos ( emotie) zijn de 3 uitgangspunten bij een debat. Een dialoog is vooral gericht op LSD – luisteren, samenvatten en doorvragen, doorvaren en doorvragen.

    Rotary, als wereldwijde op maatschappelijke service gerichte organisatie, kan enorm veel betekenen richting wereldvrede en het voorkomen van conflicten door zelf het goede voorbeeld te geven. Via Vocational Service streven we ernaar om binnen Rotaryclubs meer de dialoog aan te gaan en discussies te voorkomen. Met een, door een buitenstaander geleid, Lagerhuisdebat kan m.b.v. stellingen begrip voor elkaars ( soms opgelegde) mening leiden tot prikkelende en communicatie. Respect en de kracht van het inleven maken gemeenschappen krachtiger. Als Districtcommissie Vocational Service bieden we graag onze deskundigheid aan als gespreksleider om een Lagerhuisdebat te (bege)leiden of een dialoog te ondersteunen. De praktijk binnen Rotaryclubs geeft aan dat communiceren niet zo moeilijk is. We hebben allemaal snel een duidelijke mening en praten veel af. Een conflict, ook binnen Rotary, is snel geboren. Actief en empatisch luisteren smoort juist een conflict in de kiem en zorgt voor vrede in klein en groter verband. De 4 Way test kan u daarbij van dienst zijn! Elke debater schudt na het debat de opponent de hand, een eigenschap die in Rotary gelukkig ook nog steeds gebruikelijk is. Respect.

    Wij wensen u een interessante clubbijeenkomst met een goede dialoog over geloof, oorlog en vrede of een debat met opgelegde voor- en tegenstanders die communiceren als een spel ervaren en de kracht eruit halen om meer respect voor elkaar op te brengen. Praat niet over maar met elkaar.


     


    Meer ideeën en suggesties gewenst? Wij staan er klaar voor!

    Districtscommissie Vocational Service
    www.vocationalservice.nl




From now on it is Rotary first, Rotary First!

Deze bijdrage heeft een pretentieuze titel geef ik toe, maar trekt hoop ik ook meteen de aandacht. Net als de kersverse 47e president alweer wat langer doet, maar zeker sinds de 20 januari de aandacht van de wereld weet te trekken met zijn America First agenda.

Zullen de ontwikkelingen invloed hebben op Rotary? Jazeker, want Rotary staat midden in de samenleving en is als wereldwijde organisatie en NGO vatbaar voor geopolitieke ontwikkelingen. Een voorbeeld hiervan is de recente aankondiging van de VS (zie →)  om uit de WHO te stappen, een leidende partner van ons in de strijd tegen Polio. Als het land met de hoogste financiële bijdrage aan de WHO, zal dit zeker impact hebben.

Ook op ander vlak hebben Trump en gelijkgestemden direct en indirect invloed op onze dagelijkse gang van zaken binnen Rotary en daardoor een link met ons Ledenbeleid. 

In mijn gesprekken met Rotaryleden en bestuurders komen de onderwerpen politiek, polarisatie en hoe hiermee om te gaan steeds vaker voor.

Vragen als moeten we ruimte bieden aan politieke discussies tijdens de bijeenkomsten? We willen als club vegetarisch worden, maar stuiten op ideologisch verzet.  Waar komt dit vandaan? Moeten we als club ons niet terugtrekken van Facebook gezien de veranderingen daar? Als laatste, en wat op mij het meeste indruk maakte, kunnen leden die het eens zijn met Trump wel Rotarians zijn in de zin van de Four Way Test?

Het is een hele opgave om handvatten te geven om met deze zaken om te gaan. Ik zal een poging wagen, maar niet voordat ik het in een Rotary context zet en terugga naar de fundamenten van onze organisatie.

  • Rotary is vanaf het begin in 1905 een areligieuze en apolitieke organisatie geweest en met reden. Toen de jonge advocaat Paul Harris naar Chicago verhuisde, ervoer hij dat het moeilijk was om contacten te leggen en wilde hij een vrijplaats creëren waarin mensen met verschillende (professionele) achtergronden met elkaar kunnen omgaan. Over elkaars werk en ervaringen kunnen spreken, zonder de potentiële strijdpunten die politiek of religie kunnen vormen. Daarnaast speelde in die tijd dat de platte petten en de hoge hoeden elkaar in het openbaar niet groetten of spraken. Achter gesloten deuren en in vertrouwen kon dat wel. Vandaar dat Rotary van origine ook een anti-elitaire organisatie is. Dit is niet altijd meer merkbaar, maar vermeld ik voor de volledigheid 😉.

    Kortom, Rotary was bedoeld als een ‘grote tent’ organisatie, waar in principe iedereen zich thuis zou kunnen voelen, ook al heeft het erg lang geduurd voordat ook vrouwen lid mochten worden.

    Voor ons Ledenbeleid in het heden is het van groot belang dat Rotary een ‘grote tent’ blijft. Dat de doelgroep van potentiële leden zo breed mogelijk blijft. De openheid van onze organisatie, tezamen met de service gedachte vanuit professionaliteit heeft ons succes bepaald en het mogelijk gemaakt dat we komende 23 februari 120 jaar bestaan.

    Maar waar komt de dreiging vandaan en wat kunnen we eraan doen? We moeten in ieder geval de dreiging van polarisering en politisering serieus nemen, omdat het overal in de haarvaten van onze samenleving sijpelt en wij daarvoor niet immuun zijn. Op veel van wat er om ons heen gebeurt hebben we geen vat, maar we kunnen er wel voor kiezen hoe we ermee omgaan en hoe we ons er tegen kunnen wapenen. Daarover straks meer.

    De vraag is echter, hoe heeft Rotary vergelijkbare, oncontroleerbare uitdagingen in haar historie kunnen weerstaan. Een mogelijke, maar ook plausibele, verklaring hiervoor is te vinden in de fucusgebieden van Rotary die tot voor kort op humanistische gronden waren gebaseerd. Onderwijs & Alfabetisering, Ziektepreventie, Moeder- en kindzorg, etc., zijn gericht op het verbeteren van de situatie van mensen en derhalve politiek vrijwel neutraal.

    Over ons – Rotary Heist op den Berg

    Met de introductie van het 7e focusgebied, Milieubescherming, zijn we een andere weg ingeslagen, welke in Rotarytermen een logische extra stap is in het verbeteren en het bewaken tegen onheil van het menselijke leven. Buiten Rotary is dit onderwerp echter niet oncontroversieel. Om dit te zien, hoeven we niet ver van huis te gaan als we bijvoorbeeld kijken naar de samenstelling van het Nederlandse parlement.

    Het 7e focusgebied is een prachtige aanvulling op ons pallet. En hoe wij daar invulling aan geven is van toegevoegde waarde. Dit laat onverlet dat we er bewust van moeten zijn dat onze leden ook een bestaan hebben buiten onze clubs en in dat leven misschien een politieke opvatting aanhangen die haaks staat op onze activiteiten voor het 7e focusgebied.

    Wie in deze discussies en polarisatie gelijk of ongelijk heeft, is voor het ledenbeleid minder van belang. Voor ons zijn het werven, maar vooral ook behouden van waardevolle leden cruciaal.

    Vandaar is het prioriteit dat:

    1) Rotary openstaat voor nieuwe leden, ze verwelkomt en in staat stelt om zich te richten op de doelen die bij hun interesses aansluiten

    2) Ruimte biedt aan de bestaande leden om zich wel/ niet, of in geringere mate te laten blootstellen aan activiteiten die niet aansluiten bij de eigen denkwereld

    Dit om het voortbestaan van de hierboven genoemde ‘grote tent’ organisatie zeker te stellen.

    Welke concrete stappen zouden clubs nu kunnen zetten om grip op het onderwerp te krijgen.

    1. Tevredenheidsonderzoek.
      Regelmatig tevredenheidsonderzoek behoort tot de kern van Ledenbeleid. Het maakt tijdig signaleren en ingrijpen mogelijk. Door het toevoegen van politiek gevoelige items, zoals bijvoorbeeld: Ik zou een thema-avond over politiek interessant vinden, ja/nee, of, Ik vind de nadruk op milieu binnen de club te veel, ja/nee, etc., komen gevoeligheden anoniem in beeld
    2. Variëteit in doelen/ projecten.
      Om te garanderen dat Rotary aansluit bij de interesses van de individuele leden
    3. Verdraagzaamheid centraal stellen.
      Verdraagzaamheid is altijd al belangrijk geweest binnen onze vereniging. Verenigen is nu eenmaal het tegenovergestelde van polariseren. Door een cultuur van verdraagzaamheid te stimuleren, door bewust te zijn van gevoeligheden en met onderling respect met elkaar om te gaan, kunnen de meeste problemen worden voorkomen

    Het huidige tijdsgewricht is wat het is, maar we zijn als organisatie slim genoeg om ermee om te gaan. Het gaat om onze clubbeleving en hoe we impact kunnen maken op onze omgeving, samen met onze Fellows.

    Ik zou daarom niet willen afsluiten met Rotary First! Maar met: 

    Harald Been
    voorzitter District Leden Commissie D1580


DOE MEE AAN DE WEEK VAN DE OPEN CLUBBIJEENKOMSTEN!


  • Afbeelding met tekst, person, kleding, Menselijk gezicht

Automatisch gegenereerde beschrijving

    Om zichtbaar te zijn en nieuwe leden te interesseren als Rotaryclub kun je al heel veel doen.  Het regelmatig communiceren over je activiteiten, projecten en doelen via je eigen website, social media en de lokale/regionale media. Maar er gaat niets boven persoonlijk contact en het zelf ervaren hoe het is bij een Rotaryclub.  Daarom is de landelijk georganiseerde Week van de Open Clubbijeenkomsten een perfecte aanvulling om mensen laagdrempelig kennis te laten maken met jouw club.

    In de week van 17 t/m 28 maart 2025 is het weer mogelijk om als Rotaryclub mee te doen, je kunt je hier aanmelden.

    De 2025 editie loopt twee weken, zodat iedere club de gelegenheid heeft om mee te doen. Door alle open clubbijeenkomsten in dezelfde periode te plannen en landelijk onder de aandacht te brengen via persberichten, social media en www.rotarywoc.nl, krijgen we meer zichtbaarheid voor Rotary.

    Tijdens deze twee weken heb je als club de kans om mensen kennis te laten maken met Rotary en jouw club. Nodig familie, vrienden en geïnteresseerden uit, bedenk een leuk thema, laat je inspireren door de materialen die voor iedere deelnemende club beschikbaar zijn, zoals een voorbeeld draaiboek, wervingsmateriaal, voorlichtingsmateriaal en conceptteksten voor uitnodigingen en persberichten.

    Je Rotaryclub wordt vanaf begin februari vermeld op de speciale promotiewebsite. 
    We zijn benieuwd naar de ervaringen en hopen dat heel veel clubs uit ons district mee doen!

    Ga naar de speciale website →

WEEK ZONDER VLEES


NATIONALE WEEK ZONDER VLEES EN ZUIVEL
3 – 9 maart 2025

Van 3-9 maart 2025 vindt de 8ee editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel.

De campagne, is 8 jaar geleden gestart door Isabel Boerdam, dochter van twee Rotarians uit ons district. Samen met Isabel en de Stichting Week Zonder Vlees, dagen wij onze Rotaryclubs en leden uit om mee te doen!

Want “Als iedereen een beetje mindert, creëren we samen grote impact!”– Isabel Boerdam

Het eten van vlees en zuivel heeft een enorme impact heeft op het klimaat? De Stichting Week zonder Vlees wil laten zien dat vegetarisch eten makkelijk, snel en vooral heel lekker is. Het is het makkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat en voor je eigen gezondheid. In de Week zonder Vlees willen we mensen laten zien en ervaren dat kleine veranderingen in je eetpatroon een grote impact kunnen hebben.

Daarom nodigt de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel alle Rotary clubs uit om van de van 3 t/m 9 maart 2025, een vegetarisch gerecht te serveren tijdens de clubbijeenkomst. 

  • Vraag aan de locatie waar je samenkomt om in deze week het clubdiner of de clublunch voor alle leden vegetarisch te  bereiden.

    Daarnaast willen we alle leden uitnodigen om de uitdaging aan te gaan en één week lang het vlees, en misschien zelfs het zuivel, te laten staan. Ontdek zelf hoe leuk en lekker vegetarisch eten kan zijn!

    Wij nodigen alle Rotaryclubs en hun leden uit om mee te doen met dit initiatief, niet alleen voor het klimaat maar ook voor je eigen gezondheid.

    Ga jij met je Rotaryclub de uitdaging aan?

    Doe mee en laat dat weten, stuur een mail aan onze commissie Duurzaamheid en Leefmilieu en ontvang het Rotary Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel communicatiepakket met kant-en-klare social media posts om te laten zien dat je als Rotaryclub meedoet aan deze actie én het Kickstart magazine boordevol recepten en tips.

    Meer informatie →

    Doe mee? Als het niet is voor het klimaat, doe het dan voor jezelf! Minder vlees eten is namelijk niet alleen lekker maar ook gezonder, samen maken we het verschil!

Enthousiasmerend, inspirerend

Afbeelding met kleding, persoon, schoeisel, Menselijk gezicht

Automatisch gegenereerde beschrijving

Zaterdag 18 januari hebben 16 deelnemers met goed gevolg de RLI-training afgerond. Het begon met een zoom bijeenkomst en daarna hebben de deelnemers, in eigen tijd via de digitale leeromgeving zich verrijkt met Rotary kennis. Na een fysieke interactieve workshop hebben de deelnemers hun kennis toegepast binnen hun club en op 18 januari hebben ze dat gepresenteerd tijden een afsluitende bijeenkomst.

De deelnemers hebben niet alleen kennis gekregen over Rotary, maar ook met de ander deelnemers. Rotary is immers meer dan alleen de eigen club.

Afbeelding met tekst, Elektrisch blauw, Lettertype, blauw

Automatisch gegenereerde beschrijving

Enthousiasmerend, inspirerend zijn opmerkingen die deelnemers op hun evaluatieformulier hebben geschreven.

Ook voor het komende Rotaryjaar staat weer een RLI-training in de planning.



District Grants

Na de succesvolle District Grant Competitie, tijdens het Najaarsfestival, zijn de clubs aan de slag gegaan met hun projecten, mede mogelijk gemaakt door de toegekende gelden. Rotaryclub Alkmaar steunde families ‘met een kleine beurs’ om mee te doen met de familiewandeling tijdens Een onvergetelijke dag! De Victoriewandeling Alkmaar.
De twee Rotaryclubs in Hoorn organiseerden voor het eerst Hoorn wandelt tegen kanker, waarmee ze het Centrum voor Oncologie Dijklander Ziekenhuis steunen.
Rotaryclub Bergen organiseerde Wereldmaaltijd Bergen waarmee een ode werd gebracht aan de kleurrijkheid van de inwoners van Bergen. Rotaryclub Haarlemmermeer-Schiphol organiseerde het G-Hockey Toernooi 2024, waarbij leden van de club én van Rotaract Haarlemmermeer actief waren.

  • Global Grants

    RC Den Helder Julianadorp heeft in samenwerking met een RC Sangli uit India een projectaanvraag ingediend voor micro irrigatiesystemen en RC Santpoort probeert met een Duitse zusterclub een verloskundig centrum van de grond te krijgen.
    RC Hoorn gaat opnieuw met zusterclubs uit Duitsland een project indienen voor water opslagtanks in Kenia.
    En zoals ieder jaar ondersteunen wij met de district gelden scholars van IHE Delft in aanvulling op de clubs uit ons district die een scholarship ondersteunen.

    Donaties voor het Annual Fund van de Rotary Foundation

    TRF is essentieel voor de impact die we als Rotary hebben in de (lokale) maatschappij en daar is veel geld voor nodig. TRF is ontstaan en bestaat door de solidariteit van alle Rotarians uit de hele wereld en realiseert enorme impact, mede dankzij de club- en ledendonaties uit ons district.
    Helaas hebben tot nu toe pas 17 van de 74 Rotaryclubs gehoor gegeven aan onze oproep om te doneren! Gelukkig kan het kan nog tot juni. In februari zullen wij een nota sturen naar de clubs die nog niet gedoneerd hebben

    Donatie aan TRF
    Een donatie aan TRF is zeer welkom en kan op verschillende manieren:

    * Iedereen kan op ieder moment hier een eigen donatie doen aan TRF of via dit stappenplan

    * De club maakt jaarlijks een bedrag over naar het Annual Fund van TRF. Dit is meestal gebaseerd op een bedrag per lid, maar je kunt ook denken aan een percentage van alle geld dat de club ophaalt voor alle goede doelen.

    * Ieder lid kan ook zelf bepalen hoeveel hij/zij wil doneren. De penningmeester kan daarvoor het formulier gebruiken  en het gewenste bedrag overmaken naar TRF.

    * Iedereen kan lid worden van de Paul Harris Society, een fiscaal gunstige mogelijkheid om voor langere tijd te doneren.


Blijvende impact met een schenking of nalatenschap aan The Rotary Foundation



Met een fonds op naam bij de Rotary Foundation kun je niet alleen blijvend impact realiseren maar dat ook persoonlijk maken. Met een schenking of nalatenschap aan het Endowment Fund van The Rotary Foundation is dat mogelijk.

Het Endowment Fund is een duurzaam investeringsfonds. De schenking wordt belegd en met de opbrengsten financieren we wereldwijd projecten in de zeven focusgebieden van Rotary. Een schenking of nalatenschap aan dit fonds groeit door de jaren heen waardoor jouw gift blijvende impact heeft. Een fonds op naam is al mogelijk met een schenking van of het opnemen in jouw testament van € 25.000.


Waarom The Rotary Foundation?

  • Rotarians zijn People of Action die wereldwijd verschil maken. Ruim 100 jaar geleden werd het goede doelenfonds van Rotary opgericht door Arch Klumph. The Rotary Foundation maakt gebruik van het uitgebreide netwerk van Rotarians voor zowel het bijeenbrengen van fondsen als voor het uitvoeren van projecten en studiebeurzen. Met projecten zoals End Polio Now en initiatieven in zeven focusgebieden, zet Rotary zich al decennialang in voor een betere wereld.

    Als je doneert aan het Endowment Fund draag je blijvend bij aan de Rotary doelen. Voor nu en voor toekomstige generaties.  Je laat een erfenis van hoop na, bijvoorbeeld door te kiezen voor het steunen van de Rotary Peace Centers.

    Donateur Endowment Fund “The Rotary Foundation doet echt heel veel goed in de wereld, dankzij het wereldwijde netwerk van betrokken Rotarians. Ik heb ervoor gekozen om mijn schenking blijvende impact te laten hebben voor de Rotary Peace Centers. Ik maakte het persoonlijk met een fonds op naam. Mooi dat dat kan.”

    Wat zijn Rotary Peace Centers?

    Rotary Peace Centers zijn internationale academische instellingen waar talentvolle studenten en professionals worden opgeleid tot vredesbepleiters en conflictbemiddelaars. Deze centra, verbonden aan toonaangevende universiteiten over de hele wereld, bieden masterprogramma's die deelnemers voorbereiden op leiderschap in conflictpreventie en vredesopbouw.

    Rotarians zijn People of Action die geloven in het opbouwen van een vreedzame toekomst. Sinds de oprichting van de Rotary Peace Centers hebben meer dan 1.800 alumni invloedrijke functies bekleed bij overheden, NGO's en internationale organisaties. Met uw jouw steun help je  deze beweging groeien en zorg je ervoor dat Rotary een blijvende impact heeft op wereldvrede.

    Doneer aan het Endowment Fund en maak een keuze voor de Rotary Peace Centers. Bouw mee aan een vreedzame wereld, nu en voor toekomstige generaties.

    Met een schenking of nalatenschap  aan de Rotary Peace Centers draag je bij aan:

    Het opleiden van toekomstige leiders in conflictbemiddeling.

    Het versterken van gemeenschappen door vreedzame oplossingen.

    Het verminderen van de oorzaken van oorlog en geweld wereldwijd.


    2025 Peace & Endowment Gala – Den Haag

    Met een gift van minimaal € 25.000 -direct of via jouw testament- bouw je mee aan een toekomst waarin goed doen centraal staat.  Deze genereuze donoren  ontvangen  een persoonlijke uitnodiging voor een exclusieve gala-avond op  27 februari 2025 in de gouden zaal van het Mauritshuis in Den Haag. Speciale gast is Mark Maloney, Trustee-voorzitter van The Rotary Foundation. Meer informatie: www.rotary.nl/gala of neem direct contact op met Lies van Wijngaarden, email: dg201718lvw@gmail.com

    Fonds op naam

    Doneer €25.000 of meer en zie hoe jouw bijdrage direct impact heeft. 

    Bezoek de pagina Doneren en Nalatenschap aan Rotary

     

    Direct doneren aan The Rotary Foundation
    Uiteraard is iedere gift welkom voor The Rotary Foundation om daarmee een bijdrage te leveren aan de Rotary doelen , je kunt hier direct doneren.

    Doneer direct


Waarom het belangrijk is een gastgezin te zijn voor jouw levenservaring en die van jouw kinderen?

Ik ben Rafael Macias, 24/25 uitwisselingsstudent van het district Noord-Holland en ik wil mijn standpunt en ervaring delen over wat het betekent om een gastgezin te zijn.

In 2023 had ik de kans om deel uit te maken van een gastgezin en het was een geweldige ervaring. Daarom wil ik meer gezinnen motiveren om deel te nemen aan dit programma en Rotary te helpen om de culturele uitwisseling te versterken.

De rol van het gastgezin

In het culturele uitwisselingsprogramma van Rotary zijn er twee fundamentele rollen: die van de uitwisselingsstudent en die van het gastgezin. Het gastgezin biedt niet alleen een plek om te wonen, maar ook een ondersteunend thuis aan de student. Ze delen hun gewoonten en tradities en begeleiden de uitwisselingsstudent bij zijn aanpassingsproces in een nieuwe omgeving. Deze rol houdt in dat men optreedt als mentor en gids, de student helpt de uitdagingen van een uitwisselingsjaar te overwinnen en zijn ervaring verrijkt met de kleine dagelijkse details.

Tijdens langlopende uitwisselingen woont de student meestal bij drie verschillende gezinnen. Het verblijf bij elk gezin duurt meestal 3 tot 4 maanden, afhankelijk van de beschikbaarheid en beslissingen van elk gezin.

  • Wat brengt het jou als gastgezin?

    Het zijn van een gastgezin is niet alleen een verrijkende ervaring voor de student; het is ook verrijkend voor het gezin dat hem ontvangt. Enkele van de meest opvallende voordelen zijn:

    Dagelijkse culturele verrijking

    Uitwisselingsstudenten brengen hun cultuur, taal en tradities met zich mee. Dit stelt het gastgezin in staat om over de wereld te leren zonder te reizen. Van het proberen van typisch eten tot het ontdekken van nieuwe muziek of gewoonten, het is een dagelijkse uitwisseling vol leerervaringen.

    Wederzijds leren

    Samenwonen bevordert de uitwisseling van ideeën, gewoonten en gebruiken. Zowel het gezin als de student leren van elkaar, wat de horizon verbreedt en deuren opent naar nieuwe manieren om de wereld te begrijpen.

    Persoonlijke en familiale groei

    Voor de kinderen van het gastgezin is het samenleven met een uitwisselingsstudent een onschatbare les in diversiteit en tolerantie. Als er geen kinderen thuis zijn, kan deze ervaring het huis nieuw leven inblazen en internationale connecties tot stand brengen.

    Vorming van blijvende banden

    De relaties die tijdens de uitwisseling worden opgebouwd, gaan vaak verder dan het programma en worden familiebanden die een leven lang meegaan.

    Voor wie is het bedoeld? 

    Het zijn van een gastgezin is bedoeld voor mensen en gezinnen die openstaan voor culturele uitwisseling. Enkele ideale situaties zijn:

    Nieuwsgierige gezinnen die willen leren: zij die waarde hechten aan culturele uitwisseling als een manier om te groeien.

    Ouders die kansen zoeken voor hun kinderen: het is een manier om hen bloot te stellen aan een andere cultuur zonder hen naar het buitenland te sturen.

    Mensen die geïnteresseerd zijn in toekomstige uitwisselingsprogramma’s: het huisvesten van een student is een geweldige manier om de ervaring te beleven voordat je beslist of jouw kind zich aanmeldt als uitwisselingsstudent.

    Huishoudens zonder kinderen thuis: als jouw kinderen niet langer bij je wonen, kan het huisvesten van iemand nieuwe energie in huis brengen.

    Degenen die de gemeenschap willen helpen: als je een vrije kamer en de wens hebt om te helpen, is dit een kans om een positieve verandering in iemands leven te maken.

    Voorwaarden om een gastgezin te worden

    Je hoeft geen lid van Rotary te zijn, maar er zijn wel enkele basisvoorwaarden:

    Beschikbaarheid: tijd hebben om de student tijdens zijn verblijf te informeren en waar nodig te begeleiden.

    Goede instelling: oprechte interesse tonen in leren en delen.

    Een gezonde omgeving: een respectvolle en veilige omgeving bieden waarin de student zich op zijn gemak kan voelen.

    Geschikte ruimte: een beschikbare kamer in jouw huis hebben.

    Culturele openheid: bereid zijn om culturele verschillen te accepteren en waarderen als een kans om te groeien.

    Hoe word je een gastgezin?

    Het proces is makkelijk . Ga naar de dichtstbijzijnde Rotary-club in jouw stad of neem contact op met een lid van het programma. Zij zullen je voorzien van alle nodige informatie om deel te worden van deze prachtige ervaring.

    Contact Informatie:

    E-mailadres: Rafa10macias@gmail.com
    Telefoon: +31 6 16 79 03 24
    Instagram: @Rafa10macias