© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Het fundament zijn de leden

Lidmaatschap en clubontwikkeling

Oproep tot actie!


Iedere maand van het Rotaryjaar heeft een thema. Gedurende de maand augustus, de maand van Rotary Lidmaatschap en Nieuwe Clubontwikkeling, vieren we onze clubs, leden en al het goede dat zij doen in hun gemeenschappen en over de hele wereld. Hoewel we om verschillende redenen lid worden van Rotary, blijven we omdat het waarde toevoegt aan ons leven. Door de vrienden die we maken en de levens die we beïnvloeden, biedt Rotary ons kansen om deel te nemen aan een wereldwijde gemeenschap en een positieve impact te maken.

Toch is er wel wat aan de met onze ledenaantallen door de jaren heen. Deze ontwikkelt zich verre van positief. Volgens mij realiseren wij allemaal dat er teruggang valt te constateren, maar hebben we ook de neiging om het positieve te blijven zien. “Het valt wel mee, want er zijn een paar aspirant leden bij onze club die binnenkort worden geïnstalleerd etc., etc.”.

Het is van belang om met een paar beeldende feiten en cijfers de situatie in het juiste perspectief te zetten, zodat ook de urgentie duidelijk wordt.

Een aantal feiten op een rij:

-          50% van de nieuw geïnstalleerde leden zeggen op binnen 5 jaar

-          Ons District is netto 1000 leden gekrompen sinds 2011

-          De afgelopen 4 jaar passen in de dalende trend

-          De clubs binnen ons District worden steeds kleiner

  • 50% van de nieuw geïnstalleerde leden zeggen op binnen 5 jaar

    Dit heeft grote implicaties op het volume aan nieuw aan te werven leden om op netto groei uit te komen. Rotary heeft wereldwijd geen echt wervingsprobleem en sommige regio’s in de wereld laten een stevige groei zien, zoals in Afrika en Azië. Behoud van leden is echter een grote uitdaging. Willen we groei realiseren, dan moet de achterdeur (meer) dicht en dat gaat alleen maar door kritisch naar onszelf te kijken. Zijn we als club nog aantrekkelijk genoeg? Niet alleen voor potentiële leden, maar vooral ook voor de huidige leden. Dit zijn over het algemeen gecompliceerde trajecten, omdat tradities nou eenmaal moeilijk om te buigen zijn. Het is echter verstandig om aan het begin van dit Rotarjaar de balans op te maken en als club met elkaar in gesprek te gaan.

    Ons District is netto 1000 leden gekrompen sinds 2011

    Er zijn in de periode sinds 2011 een aantal clubs gestopt, maar de meeste clubs zijn doorgegaan in kleinere vorm. Een manier om de terugloop te visualiseren, is door het getal 35 aan te houden als een gezond ledenaantal voor een club. Als we dan 1000 delen door 35, zijn we dus ter waarde van afgerond 29 clubs kwijtgeraakt in 13 jaar tijd. Alleen in ons District 1580.

    Om te spelen met het huidige en eervorige presidentsthema: “Imagine hoeveel meer impact, zichtbaarheid en toegevoegde waarde we hadden kunnen hebben als we nu nog 1000 actieve leden meer zouden hebben gehad in het District. Hoeveel Magic of Rotary hadden we nog meer tot stand kunnen brengen?”.

    Het spreekt vanzelf dat de krimp ook invloed heeft op zowel de inkomsten van het District, waardoor we minder kunnen organiseren, laat staan op de inkomsten van de Rotary Foundation, ons goede doelen fonds. De afdrachten van onze leden hieraan komen met een vertraging ter beschikking voor acties.

    De afgelopen 4 jaar passen in de dalende trend

    Een periode vanaf 2011 is natuurlijk behoorlijk lang om te kunnen overzien, maar de daling ging in recente jaren gewoon door. Hieronder is grafisch weergegeven wat er sinds het jaar 2020 is gebeurd met het ledenaantal in ons District. De onderste punt is de 1-maandsmeting van dit jaar, 2024-2025. Ook hier starten we weer lager dan voorgaande jaren.

    Opvallend is te zien dat na de beide Corona jaren, 2020-2021 en 2021-2022 de daling gestaag is doorgegaan. Het kan daarom niet worden volgehouden dat de Coronaperiode een grote, determinerende invloed heeft gehad op onze ledenaantallen. De daling vond plaats voor die tijd en gaat nu in dezelfde lijn door

    De clubs binnen ons District worden steeds kleiner

    In het jaar 2011 was de kleinste club in ons District 26 Fellows groot. Hadden we 26 clubs boven de 40 leden. 10 clubs met meer dan 50 leden, maar ook een paar uitschieters met 97, 87 en 66 leden.

    In 2024 is dat beeld geheel anders. Nu heeft onze kleinste club 6 leden en hebben we 2 clubs met respectievelijk 10 en 11 leden. 15 Clubs met 20 leden of minder. Zijn er nog maar 2 clubs met meer dan 50 leden en is onze grootste club 61 leden groot.

    De conclusie is duidelijk. Onze clubs worden steeds kleiner en dit levert de volgende uitdagingen op:

    * Het doen van acties wordt steeds moeilijker wegens ondercapaciteit

    * De clubs worden onaantrekkelijker voor sprekers. Het wordt uitdagender om een goed programma te kunnen maken

    * Grotere clubs zijn per definitie meer divers en derhalve meer inspirerend. De uitdaging voor kleine clubs om de diversiteit op peil te houden is groot.

    * Door alle bovengenoemde factoren worden clubs onaantrekkelijker voor potentiële leden, waardoor er een vicieuze cirkel naar beneden ontstaat, waar moeilijk meer uit te komen is

    Ik stip nog even de demografische ontwikkeling aan, welke ook belangrijke consequenties heeft. Rotary heeft veel moeite om jongere leden aan zich te binden, waardoor het bestaande ledenbestand vergrijst. Dit heeft op zijn beurt weer invloed op de aantrekkelijkheid voor jongere leden. Hierdoor ontstaat wederom een naar beneden zuigend effect waar slechts moeilijk tegenwicht aan kan worden gegeven. Dit onderwerp is op zichzelf een belangrijk genoeg item om in een volgende bijdrage te verwerken.

    Oproep tot actie!

    Al met al zorgelijke ontwikkelingen waar we als Rotary het hoofd aan moeten bieden. Mede namens Gouverneur Ilja Borgart, wil ik alle leden en clubs oproepen om Ledenbeleid topprioriteit te maken. Kijk in de spiegel, maak veranderingen, doe aanpassingen om aantrekkelijker te worden voor nieuwe leden. Schroom niet om acties te verkleinen of op een tweede plaats te zetten om capaciteit vrij te maken voor het verbeteren van de club en het werven van leden. Schroom niet om contact te zoeken met de District Leden Commissie voor ondersteuning leden@rotary-d1580.nl

    Tips & Trics

    We willen natuurlijk positief afsluiten met een aantal adviezen om mee aan de slag te gaan. Er zijn een groot aantal lijsten met adviezen in omloop in Rotaryland. Het onderstaande is van Regiovoorzitter Annelies Wichers, die het bondig en actiegericht heeft verwoord.

    Maar eerst de twee belangrijkste richtlijnen:

    * Clubbeleving staat op nummer 1. Het lidmaatschap van Rotary moet waardevol en leuk zijn. Zolang de Clubbeleving op orde is verminderen de retentieproblemen en is de club per definitie aantrekkelijker voor nieuwe leden

    * Op de gedeelde 1ste plaats. Aanpassingsvermogen. Het durven en kunnen veranderen is essentieel om tot resultaten te komen


    * Online en Social Media Aanwezigheid: een actieve en aantrekkelijke aanwezigheid op sociale media platforms. Regelmatig updates over activiteiten, goede doelen en successen. Dit vergroot de zichtbaarheid en kan potentiële nieuwe leden aantrekken.

    * Successen en impactverhalen van de club op een aantrekkelijke manier delen. Laat zien hoe de club daadwerkelijk een verschil maakt in de gemeenschap. Dit kan potentiële leden inspireren om zich aan te sluiten.

    * Netwerkevenementen waar potentiële leden kunnen kennismaken met de huidige leden en de doelen van de club. Dit kan informele borrels, lezingen of workshops omvatten.

    * Werk samen met andere lokale organisaties, scholen en bedrijven om gezamenlijke projecten en evenementen te organiseren. Dit kan niet alleen de zichtbaarheid vergroten, maar ook nieuwe leden aantrekken die zich willen inzetten voor de gemeenschap.

    * Flexibele Lidmaatschapsopties:, zoals junior lidmaatschappen voor jongere professionals of gezinslidmaatschappen. Dit kan het voor meer mensen aantrekkelijk maken om lid te worden.

    * Interessante Sprekers: met open avond. Nodig interessante sprekers uit die aansluiten bij de interesses van de leden. Verhoogd betrokkenheid en enthousiasme.

    * Evaluatie en Feedback: regelmatig feedback vragen van de leden over hun ervaringen en suggesties voor verbetering. Gebruik deze feedback om de clubactiviteiten en -structuur voortdurend te verbeteren.

    * Wees niet bang voor verandering. Als de club vasthoudt aan verouderde tradities en structuren zonder aanpassingen te doen aan de huidige behoeften en wensen van potentiële leden, kan dit afstotend werken.

    Harald Been,
    Vz DisCie Ledenbeleid

CLUBBELEVING