© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

Ook op vakantie heeft het lidmaatschap van Rotary extra voordelen

We kennen allemaal de zomercarrousels in onze regio's. In de ene regio leeft het op bezoek gaan bij elkaar meer dan in de andere. Dit is vooral leuk als we thuis blijven tijdens de vakantieweken. Maar wisten jullie dat wij wereldwijd welkom zijn om de Rotary Familie te bezoeken?

Het meedoen aan bijeenkomsten in het buitenland is een aloud Rotary gebruik en heeft vele voordelen. Je leert hoe Rotary in andere landen functioneert en, misschien nog wel belangrijker, je krijgt inside-informatie over het land dat je bezoekt. Denk aan de do's and don'ts en allerlei andere tips die nuttig kunnen zijn op locatie. Daarnaast heb je direct een netwerk waar je op kunt terugvallen of gezellige afspraken mee kunt maken.

 Hieronder geef ik een stappenplan voor hoe een bezoek voor te bereiden. Maar eerst mijn eigen voorbeeld van deze zomer in Curaçao. Ik kon bijna niet geloven hoe snel dit geregeld kon worden. Ik stuurde een e-mail naar de club een paar minuten voor vertrek naar Schiphol. Tijdens mijn laatste email check in het vliegtuig, had ik al een uitnodiging en de nodige contactgegevens met de voorzitter etc.

Doe de volgende stappen en ik wens je veel plezier:

  1. Ga naar Rotary.org;
  2. Klik op Club Finder (dik gedrukt bovenaan);
  3. Gebruik 1 van de zoekopties, waarbij locatie het belangrijkste is;
  4. Als het goed is, zie je meerdere clubs op jouw locatie, maar let goed op welke taal wordt gebruikt tijdens de bijeenkomsten. Internationale clubs zijn altijd een veilige keuze. Wanneer het gebruik van Engels, of andere talen die je machtig bent, niet duidelijk is, vraag ernaar in je eerste e-mail naar de club;
  5. Maak gebruik van het algemene e-mailadres van de club van jouw zoekresultaat en besteedt enige aandacht aan de zelfuitnodigingsemail. Toonzetting is belangrijk en schrijf zoals je zelf een dergelijke e-mail zou willen ontvangen;
  6. Rotaryclubs zijn autonome organisaties die hun eigen beslissingen mogen nemen. Het is goed gebruik om internationale gasten te ontvangen, omdat we nu eenmaal een internationale groep zijn. Het kan echter niet uitkomen door interne uitdagingen of doordat bijvoorbeeld vertrouwelijke zaken op de bijeenkomst besproken moeten worden. Wees niet teleurgesteld en reageer vriendelijk op een afwijzing. Er zijn vast goede redenen voor. Ik garandeer je echter dat het 9 van de 10 keer raak is en dat de ontvangende club zeer nieuwsgierig naar je is.

 Veel (netwerk)plezier deze zomer,

Harald Been
namens de Districtsledencommissie (DLC 1580