Wat is international service?
Sinds de oprichting door de advocaat Paul P. Harris op 23 februari 1905 in Chicago, heeft Rotary zich in eerste instantie gericht op de onderlinge verstandhouding tussen de leden – een beter begrip en respect voor elkaar (fellowship en clubservice). Daaruit groeide de aandacht voor de directe omgeving en wat Rotary met zijn veelzijdige dienstverlenende potentieel (service above self) daarvoor zou kunnen betekenen (communityservice). Het begrip en respect voor elkaars beroepsuitoefening leidde tot de vorming van vocational service en aandacht voor ethiek, moraal en onderwijs. Met de sprong over de Atlantische Oceaan en de vorming van de eerste Rotaryclubs in Ierland begin jaren 1920, kwam het begrip voor een meer mondiale dimensie waarin verschillende culturen en talen een belangrijke rol spelen (international service).
Daarin lag ook de rijkgeschakeerde mogelijkheid om met de in 1917 door Arch C. Klumph ingerichte Rotary Foundation gericht service te verlenen aan andere delen van de wereld waar de leefomstandigheden wezenlijk minder florissant waren en zijn dan in een belangrijk deel van de meer ontwikkelde wereld (international- of worldcommunityservice). In 2010 werd aan de oorspronkelijke vier ‘avenues’ een vijfde toegevoegd, nl. new generations service.
De commissie international service (district en club) is verantwoordelijk voor de contacten met (bevriende) Rotaryclubs in het buitenland. Centraal staat daarbij de bevordering van een beter begrip, goodwill en vrede tussen volkeren en culturen door betrokkenheid met mensen uit andere landen. Middelen hiertoe zijn persoonlijke contacten, deelnemen aan de activiteiten van Rotary International, de Rotary Foundation, worldcommunityservice, jeugduitwisselingen, contactclubs, Rotarydoctors, e.d. De commissie bevordert zo een betere ‘world understanding’ door steun aan jeugduitwisseling, studiebeurzen, hulp aan ontwikkelingslanden e.d. De commissie international service kan zich laten bijstaan door de jeugdcommissie, de Rotary Foundationcommissie en de communityservicecommissie.
februari: world understanding month
international service in de praktijk
zeer breed werkterrein
Het omvat op club- en districtsniveau o.m.
- samenwerking met de Rotary Foundationcommissaris/commissie, de communityservicecommissaris,
de vocational servicecommissaris en de jeugdcommissaris - contacten met Rotaract
- contacten met het nationaal poliocomité en de polioambassadeur van district 1590
- contacten met vaccinatievrijwilligers van End-Polio-Now
- stimuleren van contacten met buitenlandse contact- of zusterclubs
- stimuleren en ondersteunen van global grants in één of meer van de zeven focusgebieden
- contacten met Rotarydoctors Nederland
- contacten met leden van Rotary Action Groups (RAG's)
- contacten met technische kaderadviseurs van de Rotary Foundation
- contacten met Rotarypeacecorps - peace fellows en alumni
- contacten met Rotarycommunitycorps – fellows en alumni
- stimuleren aansluiten clubs bij Rotary club central en Rotary showcase van Rotary International
- integratie van vluchtelingen (gastlidmaatschap, taalvaardigheid, sociaal-maatschappelijk netwerk, vocation)
- armoede (district en internationaal)
- moderne vormen van slavernij
aan de slag!
drie essentiële expertises:
- Projectplanning en management;
- Rotarygrants (districts- en global grants)
- De focusgebieden van Rotary
Per regio kunnen er accentverschillen zijn, waarbij adviezen vanuit het netwerk van waarde kunnen zijn bij de begeleiding van clubs.
The Rotary Foundation
1917, Arch C. Klumph
Programma’s van TRF:
- Humanitair (bv End-Polio-Nowtulpenactie, poliorevalidatie/HinkStapSprong, postpoliosyndroom, Rotarydoctors, conflictbeheersing, vluchtelingen, armoede en moderne slavernij)
- Educatief (bv scholarships, Rotarydoctors, laaggeletterdheid, hygiëne en primaire gezondheidszorg)
- Culturele uitwisseling (bv vocational training teams (VTT), jaarkinderen, contactclubs, euromeeting)
"international" internationaal
International service heeft zich de afgelopen decennia in toenemende mate ontplooid als een belangrijk instrument in het ondersteunende humanitaire werk van RI. De ‘fourwaytest’ (1932, Herbert J. Taylor, oud-RI-president) beperkt zich niet tot de dagelijkse lokale activiteiten van Rotarians en Rotaryclubs, maar strekt zich uit tot ver buiten de landsgrenzen.
Juist de samenwerking met Rotarians en clubs in minder ontwikkelde delen van de wereld kan in belangrijke mate bijdrage tot een beter welzijn van mensen, een veiliger leefomgeving met meer zekerheden in lijn met de belangrijke internationale UN- en WHO-initiatieven zoals de sustainable development goals, het universal healthcoverageprogramma en de vele andere humanitaire en educatieve programma’s waarbij respect voor en uitwisseling van cultuur en levensopvattingen van essentieel belang zijn voor het helpen realiseren van de VN-verklaring van de universele rechten van de mens uit 1948.
Rotarians staan overal midden in hun leefgemeenschap en vormen daarmee een belangrijke bron van informatie en een mogelijkheid om gesteund door fellow-Rotarians uit meer gepriviligeerde gebieden direct en voortdurend het ‘service above self’ ideaal in praktijk te brengen. Dat mogen we niet laten liggen, daar mogen we niet aan voorbijgaan.
Er wordt jaarlijks veel informatie geboden op dit internationale vlak tijdens de RI-convention, de regionale internationale bijeenkomsten van RI en de thematische presidentiële congressen waarbij aandacht wordt besteed aan met name de zeven focusgebieden. Veelal wordt daarover in eigen land ook informatie geboden en discussie gegenereerd tijdens de districtsconferenties (DisCon).
de 4-waytest
Met betrekking tot alles wat we denken, zeggen of doen, geldt als morele toets:
- Is het waar?
- Is het billijk voor alle betrokkenen?
- Bevordert het onderling vertrouwen en vriendschap?
- Komt het alle betrokkenen ten goede?