© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

februari 2000

Nieuwsbrief februari 2000

thema van de maand

World Understanding, het thema van de maand februari

Als pragmaticus heb ik soms een beetje moeite met die thema’s. Een jaarthema van de president, dat ieder jaar anders is en een maandthema, dat ieder jaar terugkomt. Ik veroorloof mij de vrijheid –een beetje oneerbiedig- die thema’s als een kapstok te zien. Een kapstok, waar je veel aan op kunt hangen. Wat kun je aan dit thema hangen: understanding betekent begrip, begrip voor mensen in verre landen, die ons nodig hebben, maar ook begrip voor de mensen dicht om ons heen. Rotary is een serviceclub, en service betekent dienen, dus we hebben niet genoeg aan begrip. 23 Februari 1905 was de eerste keer dat Paul Harris samenkwam met zijn vrienden om zijn bezorgdheid te uiten over de onverschilligheid in menselijke verhoudingen. Deze dag staat bekend als de dag van World Understanding and Peace. Het begin van Rotary International: begrip, goede onderlinge verstandhouding door een wereldomvattende kameraadschap van mensen, verenigd door het ideaal van dienstvaardigheid. Dat is de verkorte versie. Ik wil dat graag vertalen naar de platte versie ‘niet lullen, maar poetsen’. Laten we die kapstok volhangen: Rotary Foundation hoort eraan met al zijn matching grants, GSE en Youth Exchange hoort eraan, Rotary Doctor bank, interlandcommissies, al onze eigen contacten met buitenlandse clubs, PolioPlus en laten we vooral de eigen omgeving en de eigen club niet vergeten. Laten we doen, want doen geeft voldoening.

Terwijl ik dit schrijf

Zijn Ger Oord en Sieka hun koffers aan het pakken voor Amerika ter voorbereidingop Ger’s gouverneurschap. De training in Anaheim zal weer overweldigend zijn. We wensen ze een heel plezierige en leerzame tijd en wachten in spanning het nieuwe jaarthema en natuurlijk de kleur van het gouverneursjasje af. In de tussentijd ben ik bezig mijn clubbezoeken af te ronden en denkt Piet Gruppelaar, als opvolger van Ger Oord, mee over de meerjarenplanning van ons district. De selectieprocedure voor de gouverneur na Piet Gruppelaar is in volle gang. In de volgende nieuwsbrief zullen we meer Van Ger Oord horen over zijn ervaringen.

District Governor Assistent

Dit systeem hebben wij als eerste district inNederland dit jaar ingevoerd. Uit declubbezoeken, die ik afgelegd heb na bezoekvan de DGA bleek een positieve waardering. We gaan dan ook komend jaar met dit systeem door. Wie de nieuwe DGA’s worden, zullen we jullie tijdig laten weten.

Discon 2000

Als gouverneur jeugdzaken ben ik steeds geneigd het over de Disco te hebben, maar in Gouverneursjargon heet het toch echt de Discon. Ik heb het dan over de districtsconferentie. Zoals jullie allemaal weten wordt die gehouden op 15 april a.s. in schouwburg Ogterop in Meppel. De organiserende club is Staphorst-Reestland. Een dezer dagen zult u bezocht worden door leden van deze club. Het thema van de conferentie is Het Europa van morgen en de sprekers liegen er niet om. Dr. Anton Kruiderink, Dr. Otto von der Gablenz, Prof. Dr. Lex Hoogduin en Prof. Dr. Rob de Wijk. Het wordt een korte, maar bijzonder interessante conferentie. Als personal representative van de President van RI zal dit keer geen buitenlander, maar een Nederlandse oud-gouverneur fungeren, te weten Drs. Paul van Maanen (nee, geen familie), in 1997/1998 gouverneur geweest van district 1550. Ik beveel deze conferentie van harte bij u aan.

Intercity meetings

De volgende intercity meetings worden in ons district georganiseerd: Regio I: woensdag 16 februari door RC Leeuwarden-Zuid. Ontvangst om 17.00 uur in gasterij ‘de Waldwei’ Wergea/Leeuwarden, spreker de heer E.H.T.M Nijpels ‘Fryslan in 20 minuten’. Regio II: maandag 13 maart door RC Hoogezand-Sappemeer. Ontvangst om 18.00 uur in hotel Faber te Hoogezand. Spreker de heer Bert Popken ‘Europark en Euroborg stedenbouw Groningen. Regio III: vrijdag 10 maart door RC Emmen. Ontvangst in Hotel ten Cate te Emmen om 17.30 uur. Spreker zal zijn de heer Allerd Stikker over Wereld Waterproblematiek. Regio IV: 29 maart georganiseerd door RC Lelystad in de Agora te Lelystad. Ontvangst is om 17.30 uur. De spreker is Prof.Dr.Ir. Jan Leentvaar en het onderwerp is ‘Kennismaken met kennismakers in Flevoland’. Deze avonden zijn niet om het organisatietalent van een club te beproeven, maar om ons als rotarians met elkaar in contact te brengen. Ga er dus met een grote delegatie heen. Dat is Rotarylike.

Waar blijft het geld?

Naar aanleiding van het jaarverslag 1998-1999 van de Stichting Rotary Administratie Nederland (RAN) is geconstateerd dat in de loop van de laatste drie jaren de inkomsten en uitgaven van dit gezamenlijk kantoor van de zeven Nederlandse districten niet met elkaar in evenwicht zijn geweest. Doordat er onverdeelde saldo’s uit voorgaande jaren voorhanden waren kon daarop worden ingeteerd, maar de reserves worden te laag, zeker als het lopende begrotingsjaar 1999-2000 onverhoopt weer een exploitatietekort laat zien. Het Gouverneursberaad heeft het bestuur van de RAN dan ook verzocht twee dingen te doen, namelijk de lopende begroting te herzien en voorstellen te doen voor een structurele verbetering van de administratie. Het RAN bestuur heeft daarop de lopende begroting aangepast en met name op de uitgave van het blad Rotarian bezuinigd door in het eerste halfjaar van 2000 minder nummers te doen verschijnen dan gepland. Tevens is aan twee deskundige rotarians, van buiten de kring van oud-, zittende- en inkomende gouverneurs gevraagd onderzoek te doen naar de beheersing van de organisatie en het evenwicht tussen inkomsten en uitgaven op lange termijn, met inbegrip van alle daarvoor relevante gegevens. Het staat nu al vast dat de aangetaste reserve weer moet worden aangevuld tot het niveau dat nodig is. Daarom wordt voorgesteld de afdracht per lid, die de laatste drie jaar onveranderd ƒ 63,- bedroeg, te verhogen naar ƒ 73,- per lid per jaar. Koers De koers van de Rotary dollar per 1 januari 2000 is vastgesteld op NLG 2.20 = 1 USD.

Volgende nieuwsbrief meer onderwerpen.