© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

maart 2000

Nieuwsbrief maart 2000

Maart, geen thema, maar toch

De maand maart kent op de Rotarykalender geen apart thema, maar de laatste week van maart staat in het teken van Rotaract. Niet alle clubs hebben een Rotaractclub onder hun hoede, maar het kan geen kwaad, dat wij als rotarians op de hoogte zijn van wat in onze ‘kraamkamer’ gebeurt en dat is veel. Rotaract is een service-club voor jonge mensen van 18 tot 30 jaar. De naam is ooit geboren uit de combinatie van Rotary in Action. De eerste club werd opgericht in 1968. Inmiddels zijn er 6000 clubs, verdeeld over 116 landen. Nederland telt 800 leden in 66 clubs. Wat doet zo’n club nou? Wel, hetzelfde als wij. De lijst van projecten is indrukwekkend. Net als wij proberen ze door acties geld bijeen te brengen en beleven ze daar plezier aan. Ze leren ook veel van elkaar en hebben contacten in het buitenland. En… veel rotarians zullen er jaloers op zijn: ze vergaderen eens in de 14 dagen en hebben geen attendanceverplichting. Is er een Rotaractclub in je omgeving, betrek ze bij je acties en vergeet vooral niet te kijken of je uit hun bestand (in de toekomst) nieuwe leden kunt werven. Zij weten wat een serviceclub inhoudt.

DGE Ger Oord

terug uit Anaheim schrijft:

CREATE AWARENESS, TAKE ACTION is het motto waar we mee zijn teruggekomen. Het is een motto dat moeilijk te vertalen is in een korte Nederlandse omschrijving. Een van mijn collega’s vertaalde het met ‘word wakker en doe wat’, maar dat dekt niet de lading van het woord AWARENESS. Toch begrijp ik heel goed wat Frank Devlyn bedoelt met zijn oproep aan de clubs. Elke oproep van Rotary International is en kan alleen maar algemeen zijn, omdat ze bestemd is voor alle clubs in de wereld. Dat hebben we in Anaheim kunnen merken. Er bestaan grote verschillen in de Rotarygebruiken en –organisaties. Er zijn bijv. districten, die meerdere landen beslaan, zodat de gouverneur zich per vliegtuig verplaatst naar zijn clubs voor het verplichte bezoek. In Nederland doen we het zo slecht nog niet. Vooral als we kijken naar betrokkenheid van clubs met de omringende community en de onderlinge betrokkenheid van leden in de club. Toch is het goed na te denken over wat het motto voor ons kan betekenen. Om de servicegedachte, die aan Rotary ten grondslag ligt, te kunnen uitvoeren zal elke rotarian en elke club bewust moeten nadenken over noden en omstandigheden, die in de wereld optreden, maar na dat nadenken moeten we ook in actie komen om die problemen te verlichten en/of op te lossen. Bewustwording van problemen lost niets op, daarvoor moeten we in ACTIE komen! Het begint al in de eigen club. Ook daar kan zorg worden verleend aan leden die het moeilijk hebben, ziek zijn of zich niet thuis voelen in de club. De community dicht bij huis met al z’n grote en kleine problemen. Probeer ze te herkennen en doe er wat aan! Internationaal liggen de noden voor het oprapen. In Anaheim werd een markt georganiseerd waar landen zich presenteerden, die hulp nodig hadden voor scholing, water, armoede, enz. Een uitgebreide lijst is in mijn bezit zodat clubs, die een project zoeken, bij mij of bij onze districtscommissaris Rotary Foundation informatie kunnen krijgen. In het komende jaar zal ik op al deze punten terugkomen en vragen hoe ver de club is met CREATE AWARENESS en het daaropvolgende TAKE ACTION.

Wisseling van de wacht

Siemen de Jong, commissaris jeugdzaken regio III in ons district gaat ons verlaten omdat zijn werkzaamheden hem elders roepen. Wij danken hem voor de plezierige wijze waarop hij zijn taak vervuld heeft en heten in zijn plaats welkom Tjaard Hollenbeek Brouwer van RC Meppel.Tjaard heeft het allemaal aan den lijve ondervonden. Hij is gastvader geweest en heeft een uitgewisseld kind. Wij hopen dat hij deze functie met plezier vervult.

Nogmaals Discon

In de vorige nieuwsbrief had ik niet genoeg ruimte de sprekers op de a.s. districtsconferentie van 15 april toe te lichten. Deze omissie kan ik nu goedmaken: Dr. Anton Kruiderink, directeur van het United Nations Development Program voor Europa en de voormalige Sovjet-landen; werkzaam te New York bij de Verenigde Naties. Dr. Otto von der Gablenz, oud-Ambassadeur van de Bondsrepubliek in Nederland, Israël en Rusland; thans rector van het Europa College te Brugge. Prof. Dr. Lex Hoogduin, oud-Adviseur van W. Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank en momenteel coördinator van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank te Frankfurt. Prof. Dr. Rob de Wijk, defensiespecialist van het Ministerie van Defensie en politiek commentator bij TV rubriek NOVA. Werkzaam op het Instituut Clingendael.Een aantal bijzonder prominente sprekers, die zeker borg staan voor een interessante dag. Als het goed is zijn alle clubs, als je deze nieuwsbrief krijgt, bezocht door een lid van de organiserende club Staphorst-Reestland en hebben jullie aanmeldingsformulieren. Wacht niet te lang.

Internet – D1590 homepage

Het gaat de goede kant op met onze homepage. Onze elektronische nieuwsbron trekt aanzienlijk meer bezoekers dan die van de overige Nederlandse Rotarydistricten. Gedurende de laatste 5 maanden werd de D 1590 pagina 1500 maal bekeken. Met een frequentie van 2 tot 3 maal per week verschijnen er nieuwe items, maar met de aanvoer van kopij kan het beter. PR-commissarissen, doe je best.

Paul Harris Fellows

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van RC Hardenberg viel mij de eer te beurt twee Paul Harris onderscheidingen te mogen uitreiken aan leden van deze club. Beide leden zijn charterlid. Beiden zijn voorzitter geweest en beiden zijn altijd van de partij als er iets gedaan moet worden en bij buitenlandse contacten. Wij feliciteren Dirk Jan Jonkhans en Gerrit Muller vanaf deze plaats nogmaals met hun onderscheiding. Dit onderstreept weer eens hoe waardevol oudere leden voor een club kunnen zijn.

Reminder

Helaas nog wel eens nodig in Rotarykringen. De intercitymeeting georganiseerd door RC Leeuwarden-Zuid heeft in een prima sfeer plaatsgevonden op 16 februari.

meetings

De volgende meetings zijn op:

13 maart RC Hoogezand-Sappemeer

10 maart RC Emmen

29 maart RC Lelystad.

Voor verdere gegevens zie de vorige nieuwsbrief of neem even contact op met de desbetreffende organiserende club.