© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

juni 2000

Nieuwsbrief juni 2000

Mijn laatste nieuwsbrief

Geen Rotarythema deze maand, dus het staat me vrij een eigen impressie te geven over mijn gouverneursjaar. Het ging snel dit jaar,sneller dan ik gedacht had, mijn jasje is bijna versleten. Een jaar geleden stond het allemaal nog voor me. Al die clubbezoeken, al die vergaderingen enz. Nu is het bijna over en ik heb ervan genoten. Ik heb bijzonder veel plezier beleefd aan mijn clubbezoeken. Zoveel mensen, zoveel zinnen, zoveel rotarians, zoveel meningen. Iedere club heeft zijn eigen ‘couleur locale’ en toch streven wij allemaal dezelfde doelstellingen na. Ik heb plezier beleefd aan de vele initiatieven, die clubs ontwikkelen om een project van de grond te krijgen en zou iedere club willen animeren daar mee door te gaan. Het geeft een extra dimensie aan je lidmaatschap. Ik wil graag eindigen met een dankwoord aan alle commissies in ons district, waar ik een prettig contact mee gehad heb. Onze districtsorganisatie zit goed in elkaar. Ik heb veel steun gehad van oud gouverneurs en niet te vergeten van onze districtssecretaris Maup van Dijk. Ik wil graag mijn opvolgers een heel goede tijd toewensen. Word je ooit gevraagd voor deze ‘job’, aarzel dan niet, maar zeg ja.

Ramp Enschede

Met ontzetting hebben we allemaal de beelden gezien van de ramp die Enschede heeft getroffen op zaterdag 13 mei 2000. Op het moment van de ramp was de districtsconferentie van het district, waar Enschede onder valt, D1560, nog in volle gang en was men zich onbewust van de tragedie die zich daar afspeelde.

De Enschedese Rotaryclubs ( Enschede, Enschede-Zuid, Hengelo-Enschede Dubbelstad en Enschede-Noord) hebben daarom besloten om gezamenlijk een fonds te vormen voor hulp aan de slachtoffers onder de naam

"Geef om Enschede".

Zij realiseren zich dat er al op veel manieren en door veel bedrijven en instanties hulp wordt geboden. Hulp, die bitter noodzakelijk is. Toch is een fonds van Rotary van het allergrootste belang om bij schrijnende noodgevallen, waarin niet voorzien kan worden door de reguliere hulpverlening, bij te springen. Deze ramp is bij Rotary International aangemeld voor een ‘Disaster Notice’ en we verwachten dan ook veel reacties van buiten. Bijdragen kunnen gestort worden op het gezamenlijke bankrekeningnummer van de Enschedese clubs: 52.17.13.110 tnv. Stichting KPG.

Informatie bij Gerard Kocx (secr. Enschede-Noord) tel: 053 - 4355541/053 – 4804852 fax: 053 – 4308596, e-mail: g.kocx@obenschede.nl Op de districtsassembly van 15 mei hebben we besloten uit de districtsreserve ƒ 5.000,- over te maken. Alle gouverneurs in ons land steunen deze actie.

Actie Hersenstichting

De mailing die in maart aan alle Rotarians werd uitgezonden, gedragen door een aantal welbekende Rotarians, heeft verschillende kritische reacties opgeroepen. De gouverneurs in alle districten nemen deze reacties zeer ernstig op. In de komende uitgave van de Rotarian wordt hierop teruggekomen

Nadat alle notities eerst met aandacht zijn verwerkt. Nu reeds kan worden gezegd dat het nooit de bedoeling is geweest leden of clubs te ontstemmen. Door een communicatiefout is de naam van Rotary abusievelijk gekoppeld aan de Hersenstichting. Wij beseffen terdege dat de actie-aanpak en toonzetting tekort heeft geschoten, hetgeen Rotary en de Hersenstichting niet ten goede komt. Ook willen wij niet onvermeld laten, dat vele Rotarians zeer positief hebben gereageerd. Wij rekenen op uw begrip dat de intenties voor actievoering altijd positief zijn bedoeld en hopen dat u in dat licht onze later volgende notities wilt lezen.

GSE team terug

Ons GSE team onder leiding van teamleader Hans Baron is terug uit Indonesie. Helaas kon ik ze niet verwelkomen op Schiphol, maar wat ik van Hans Baron hoorde, is dat ze een fantastische tijd gehad hebben. Ze hebben veel ervaringen opgedaan, positieve, maar ook negatieve. Hans is met een van de teamleden (werkzaam in de psychiatrische zorg) meegeweest om een kliniek te bezoeken. Een schrijnende ervaring in vergelijk tot de zorg die wij hier bieden.

Een van de teamleden is een beetje ziek teruggekomen, maar het gaat gelukkig weer goed met hem.

De teamleden zijn ten volle bereid een praatje in uw club te houden over hun ervaringen. Neemt u hierover contact op met Wilfried Banning RC Oranjewoud-Heerenveen.

Rode Rotary

Diverse pogingen om in der minne tot een oplossing te komen (d.w.z. dat de Rode Rotary haar naam wijzigt) hebben niet tot resultaat geleid. In overleg met en in samenwerking met het hoofdbestuur van Rotary International in Amerika is besloten gerechtelijke stappen tegen de Rode Rotary te ondernemen. Hiertoe is ingeschakeld Rtn. Mr. Kooy, gespecialiseerd in het recht van de intellectuele eigendom, handelsnamen en octrooien. De hiermee verband houdende kosten zullen volledig door Rotary International worden gedragen.

Highlights

in ons district

Op 17 juni a.s. mag ik de nieuwe Rotary Club Lauwersland een charter uitreiken. Dat overkomt niet iedere gouverneur. Ik beschouw dit als een hele eer. Het is de eenenzestigste club in ons district. Op diezelfde dag, en ik kan daar dus helaas niet bij zijn, wordt de eerste Innerwheelclub in Drente en wel in Emmen gechartered.Tevens is men in Emmen bezig met de oprichting van een Rotaractclub. Zij verwachten hun charteruitreiking op 23 september a.s. te hebben. Veel clubs hebben nog acties deze maand: er zijn fietsactiviteiten, lustra, zeilactiviteiten en nog veel meer en dat allemaal voor dat ene doel: het bestaan voor andere mensen menswaardiger te maken. Hulde aan alle clubs. Het thema act with consistency, credibility, continuity loopt ten einde. Komend jaar is het: create awareness, take action! Alle clubs succes.