© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

juli 1999

Nieuwsbrief juli 1999

Een nieuw Rotary jaar, een nieuwe President International, Carlos Ravizza, een nieuwe gouverneur, nieuwe voorzitters en een nieuw motto: Act with consistency, credibilty, continuity. Je kunt er vele filosofieën op los laten, maar een nieuwsbrief is niet om te filosoferen. Als we samen proberen Rotary waar te maken in onze omgeving en daarbuiten, hebben we het thema, denk, ik goed vertaald.

Districtsbericht wordt nieuwsbrief

Vorig jaar heeft Gé Schaeffer – als enige- de van oudsher bekende Gouverneursbrief gewijzigd in Districtsbericht. Dit jaar gaat het weer veranderen, maar nu landelijk. Als DGE’s, District Governors Elect hebben we afgesproken landelijk de Nieuwsbrief in te voeren. We beogen daarmee dan ook daadwerkelijk Nieuws te brengen. Nieuws vanuit Rotary International, maar ook nieuws uit het district. Ik zou het dan ook op prijs stellen nieuws vanuit de clubs te horen. Nieuws dat ook voor andere clubs in ons district van belang kan zijn. Rotary is immers groter dan je eigen club en we kunnen altijd van elkaar leren: van de successen, maar ook van de mislukkingen. Als je mij op de hoogte houdt zal ik proberen een plaatsje in te ruimen in onze Nieuwsbrief. Nog iets gaat veranderen: tot nu toe schreef iedere gouverneur zijn eigen maandbrief/districtsbericht vol. Maar als Nederlandse gouverneurs ben je niet alleen verantwoordelijk voor je eigen district, maar heb je ook een landelijke portefeuille. Daarbij kent Rotary International aan bepaalde maanden een thema toe. Past nu een thema bij een landelijke portefeuille, dan zal de gouverneur, daarmee belast, daarover een artikel schrijven. Zo bevorderen we de continuïteit en kijken over de grenzen van ons district heen.

Weekberichten

In mijn jaar als DGE heb ik van veel clubs weekberichten ontvangen, maar lang niet van alle clubs. Ik verzoek jullie vriendelijk met ingang van het nieuwe Rotary jaar weekberichten zowel naar mij te sturen als naar mijn opvolger Ger Oord. Adressen vind je onder aan deze brief. Tevens wil ik je vriendelijk vragen mij z.s.m. de blauwe invulformulieren te zenden.

District Leader Plan

Als eerste in Nederland zullen wij in ons district dit plan gaan uitproberen. Op de Pets en de Assembly is het al aan de orde gekomen, maar niet iedere rotarian zal ‘aangewaaid’ zijn, wat dit plan inhoudt. Ons district bestaat uit 60 clubs. Als gouverneur ben ik verplicht alle clubs te bezoeken, wat ik ook graag zal doen. Alleen een aantal- en om precies te zijn 30 – van deze clubs zullen vooraf bezocht worden door de District Governor Assistent, de DGA, die een bestuursvergadering zal bijwonen. Ik kom dan alleen op de clubbijeenkomst en heb een beperkte voorbespreking met de voorzitter. De DGA’s zijn de DGE, Ger Oord en de DGN, Piet Gruppelaar. Die afkortingen zijn een ramp, maar Ger Oord is mijn opvolger en Piet Gruppelaar zijn opvolger, voor de duidelijkheid.

Dank aan Gé en Marianne

Dank voor het vele werk dat jullie voor het district gedaan hebben en dank ook voor de plezierige persoonlijke contacten, waarin Loes en ik veel geleerd hebben. We wensen jullie heel veel goeds in alles wat er na dit hectische jaar komt.

Kasproject Oosterwolde

RC Oosterwolde heeft met succes een kasproject afgerond in de Stellinghaven, een tehuis voor gehandicapte bejaarden. Aanvankelijk ging men uit van een bedrag van ƒ 30.000,-, het eindigde met bijna ƒ 70.000,-, maar er staat dan ook een pracht van een kas. Alles is rolstoelvriendelijk, de deuren, de vloer, de hoogte van de plantentafels. De bewoners van dit tehuis, die veelal zelf een tuintje gehad hebben, zullen ervan genieten. Ik had de eer dit project te mogen openen samen met de voorzitster van het bewonerscomité, Mej. Anema, en ik heb genoten. Van haar speech, uit het hoofd, niet van een papiertje, van het vuurwerk, van de muziek en de champagne, RC Oosterwolde heeft zich zeker geloofwaardig gemaakt binnen haar gemeenschap. Helaas is Mej. Anema kort daarna overleden. We hebben haar familie een condoleancebrief gestuurd.

Nog meer kassen

RC Sneek Zuidwesthoek organiseert al enige jaren een Skûtjes Undernimmersdei, een dag waarop ondernemers hun gasten mee kunnen brengen en onthalen op muziek, hapjes, drankjes en een onvergetelijke zeiltocht in een van de voorrondes op een heus echt Skûtsje. Uiteraard tegen betaling. De opbrengsten van deze dag, ongeveer ƒ 35.000,- worden dit jaar bestemd voor – je raadt het al – een kas, maar dan in een psychiatrisch ziekenhuis in Krakau, Polen. Een paar leden hebben de erbarmelijke toestand daar in ogenschouw genomen en besloten tot dit project om de bewoners enig gevoel van eigenwaarde terug te geven. Via een matching grant zal geprobeerd worden ook noodzakelijke machinerieën aan te schaffen. Een schitterend project en een onvergetelijke dag.

Vocational Service

De gouverneurs 1999/2000 in Nederland hebben bij hun landelijke portefeuilleverdeling, het jaar waarin we een nieuwe eeuw en een nieuw millennium binnentreden, een portefeuille gegeven aan Vocational Service. Waarom hebben zij dit gedaan? Vocational Service ligt aan de basis van Rotary. Vooral in deze tijd waarin wij een verharding van de samenleving en het bedrijfsleven waarnemen is het belangrijk, dat wij met onze mederotarians in gesprek blijven over de invulling van ons werk, hoe wij omgaan met onze medewerkers en medemensen en hoe wij dit kunnen verbeteren. Het is goed om nu stil te blijven staan bij deze vragen, die ook verwoord kunnen worden als: "Is het zo; kan het zo; mag het zo en moet het zo?" Ter ondersteuning hiervan zal in het nieuwe Rotary jaar het spel "Open Kaart" geïntroduceerd worden, een spel waarin de integriteit van het beslissingsproces aan de orde komt. In de mei uitgave van de Rotarian wordt hier uitvoerig op ingegaan. Ook verwijs ik gaarne naar het nieuwe "groene boekje" Vocational Service, verkrijgbaar bij de Rotary Administratie Nederland, onontbeerlijk voor de Vocational Service commissie en nieuwe leden.

Paul G. Burgers,

Gouverneur 1560 lid van RC Apeldoorn-Sprengen.

Maandthema juli: Literacy and Numeracy

De maand juli heeft voor het eerst een eigen internationaal jaarlijks Rotarythema: Literacy and Numeracy, het kunnen lezen, schrijven en rekenen; eigenlijk gaat het om het niet kunnen lezen etc. Het gaat hier om een omvangrijk internationaal verschijnsel. Van de wereldbevolking heeft bijna een miljard mensen - waarschijnlijk is dit een veel te lage raming - niets aan boeken. Het gebruik van geneesmiddelen moet ze worden uitgelegd en men moet het hebben van de plaatjes bij het inkopen doen. Zij kunnen de instructies op gereedschap niet lezen, met alle risico's vandien - laat staan dat zij gebruik kunnen maken van websites e.d.. Analfabetisme neemt in de wereld relatief af maar dit is maar de helft van het verhaal: in absolute zin neemt het toe, speciaal in die landen waar het onderwijs in vergelijking met de bevolkingsexplosie achterblijft.

Rotary International heeft sinds enkele jaren Literacy and Numeracy als een nieuw programma. De staten zijn volgens internationale afspraken verantwoordelijk voor het onderwijs maar waar zij mede om economische redenen daartoe onmachtig zijn, kunnen Rotaryclubs de gemeenschap uitstekend helpen door scholen te stichten, onderwijsprogramma's te ontwikkelen en zelf actief deel te nemen aan het geven van onderwijs. Dat gebeurt in vele landen, in Azië, Latijns-Arnerika en in Afrika. Op deze wijze biedt Rotary 'de bevolking de instrumenten voor verbetering van de economische productiviteit en sociale stabiliteit' (Carlo Ravizza President RI 1999-2000). Rotaryclubs in de landen met betere economische mogelijkheden, kunnen Rotaryclubs elders helpen door donaties te geven voor lesmateriaal en verder alles aan te bieden waar het onderwijs in die landen behoefte aan heeft zoals modellen van goed reken- en taalonderwijs. 130 miljoen kinderen, waarvan tweederde meisjes, ontvangen geen basisonderwijs. Waar het verband tussen investeringen in onderwijs en economie vaak als indirect wordt gezien, is het zeker dat beter onderwijs direct bijdraagt aan de emancipatie van groepen in achterstand. Zo vraagt R.l. in deze maand, die ook het begin is van een nieuw Rotaryjaar, te overwegen of je als club aan dit programma mee wilt doen: geef aan anderen de instrumenten om zichzelf te kunnen helpen.

Gerard Rijntjes,

Gouverneur district 1570, lid van RC Utrecht-Noord