© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

september 1999

Nieuwsbrief september 1999

Jeugd

September is de New Generations Month. Ideeën voor de club: een bijeenkomst met een Rotaractclub of met een lid van Rotex, een student die ooit is uitgezonden of met een buitenlandse student, die in Nederland is. Rotary kent, zoals bekend, drie uitwisselingsprogramma’s (zie Rotarian no. 12 en de notitie Nieuwe Wegen, RAN); 63 buitenlandse jongeren zijn nu voor een jaar in Nederland en 62 Nederlandse jongeren in het buitenland. De selectie van Nederlandse jongeren, die naar het buitenland willen gaat nu ook weer van start: in november is de regionale, in januari de landelijke selectie. Veel informatie kunt u verkrijgen op de MDJC-dag in Lelystad op 2 oktober. (plaats: Schouwburg Agora, registratie vanaf 9.00 uur). Iedere belangstellende (ook niet-Rotarians) is van harte welkom.

Vlielandkamp

Ieder jaar wordt in Vlieland een kamp georganiseerd voor kinderen uit probleemgezinnen. 90 Kinderen in de leeftijd van 8 tot 10 jaar kunnen hieraan deelnemen. Er is een commissie Vlielandkamp, bestaande uit Rotarians en de dagelijkse leiding bestaat uit enthousiaste studenten. Als gouverneur Jeugdzaken heb je het genoegen dit gebeuren een dag mee te maken. Ik raakte echt onder de indruk. Dit is Rotary op zijn best.

Verkiezingsuitslag Col

Aan het verzoek iemand aan te wijzen uit ons district, die in 2001 zitting zal nemen in de Council on Legislation is door veel clubs gehoor gegeven. De meeste stemmen zijn gevallen op Gé Schaeffer, zodat we hem vanaf deze plaats geluk kunnen wensen met zijn benoeming. Henk Baas bedanken wij voor het werk wat hij al gedaan heeft in de Col en Warner de Putter voor zijn bereidheid.

Presidential Conference

Brussel 8 - 10 oktober

Presidential Conferences zijn regionale bijeenkomsten van Rotary International, gericht op actuele onderwerpen en thema’s. Iedere rotarian is er welkom. In Europa hebben de laatste Presidential Conferences als belangrijk thema gehad de herintrede en de verdere groei van Rotary in voormalige Oostblok-landen. Zij vonden dan ook plaats in steden als Praag, St. Petersburg en Dresden. President RI Carlo Ravizza is ervan overtuigd dat fundamentele wijzigingen en structuur en procedures van de organisatie noodzakelijk zullen zijn. Dat is dan ook het thema voor de Presidential Conference die van 8 - 10 oktober a.s. in Brussel wordt gehouden. In tegenstelling tot vorige conferenties zal weinig tijd voor toespraken en veel tijd voor discussies worden ingeruimd. Dat, en het feit dat sinds lang een dergelijke conferentie niet meer zò dicht bij Nederland werd gehouden, maakt het voor Rotarians in ons land zeer aantrekkelijk hieraan deel te nemen. Iedere Rotarian is welkom en ook het partnerprogramma ziet er veelbelovend uit. Uitnodigingen zijn naar alle clubs in ons land gezonden.

Rotary Archief

Voor het maken van de 75 jaar Rotaryfilm is de landelijke stuurgroep PR op zoek naar archief- en documentatiemateriaal. Met name foto-, film- en videomateriaal van projecten in het kader van: kankerbestrijding, ‘Polio de Wereld uit’, Doctorsbank en dergelijke, alsmede historisch archiefmateriaal, is van harte welkom. Inlichtingen: RAN kantoor, de heren W. Rijneke en M. Harlaar, tel. 020 - 6232405.

Herhaalde oproep GSE Teamleider

Sinds mijn oproep in de vorige nieuwsbrief zijn de aanmeldingen niet binnengestroomd. De tijd begint te dringen. Denk er nog eens over na. Een ervaren rotarian, goed ingevoerd in International Service en met enige affiniteit met Indonesië, moet toch wel te vinden zijn in ons district. Graag zo spoedig mogelijk schriftelijke sollicitaties naar mijn adres. 24 September a.s. vindt de selectie plaats.

GSE Teamleden gezocht

Wij zijn ook op zoek naar GSE teamleden. De studiereis naar Indonesië zal plaatsvinden van 29 april tot 27 mei 2000. Kandidaten voor dit team dienen tussen de 25 en 35 jaar oud te zijn en wonend en/of werkend te zijn in district 1590. Er is nog een aantal andere eisen. Die zullen vermeld worden in een brief, die iedere club in september krijgt van Rtn. Wilfried Banning, voorzitter van de subcommissie Group Study Exchange en Scholarships. De selectie van de teamleden zal plaats vinden op 6 november a.s. De reis wordt betaald door Rotary Foundation en de teamleden logeren ter plaatse bij Rotarians. Men moet wel rekening houden met een eigen bijdrage van ongeveer ƒ 1000,- en selectiekosten. Kijk vast eens rond of je een geschikte kanditaat vindt.

Turkije

De ramp, die dit land heeft getroffen houdt ons allemaal bezig. Ons district heeft uit het DDF (District Designated Fund) een bedrag van $ 1000,- beschikbaar gesteld. Verder hebben wij als Nederlandse gouverneurs ons medeleven laten blijken aan onze collega in het getroffen gebied. Er is een landelijke actie. Wij roepen iedereen op om daar aan mee te doen. Een suggestie, die wij graag onderschrijven is dat iedere Rotarian tenminste de prijs van een clublunch overmaakt op het centrale gironummer. Dat geeft enkele tonnen steun. Straks, wanneer er enig overzicht is, kan een Nederlandse club, die hulp wil bieden, contact opnemen met een club in Turkije. Wij hopen dan informatie te hebben welke hulp men - naast geld - nodig heeft. Wij zullen deze informatie zo snel mogelijk doorgeven via een extra bericht, email of anderszins.

Slag over de IJssel

Op zaterdag 25 september a.s. organiseren 8 Rotaryclubs uit Zutphen en omgeving een uniek golfevenement. Voor de actie Rotary/KWF krijgt iedereen, rotarians en niet rotarians, golfers en niet-golfers de gelegenheid om voor ƒ 50,- drie golfballen over de IJssel bij Zutphen te slaan. Afslag vanaf 9.00 uur. Opgave liefst via fax 0575-542085 of telefonisch 0575-542555.

Gouverneurloos tijdperk

Tot 13 september ben ik afwezig. Ik bezoek de EEMA conferentie in Tessaloniki. Eema staat voor European, Eastern Mediterranean region and Africa en gaat over jeugduitwisseling. Ik knoop daar een paar dagen vakantie aan vast. De DGE Ger Oord is bereikbaar voor dringende Rotaryzaken.

Belangrijk

voor de Rotaract commissaris

Op zaterdag 9 oktober a.s. organiseert de Rotaractclub Harderwijk de landdag voor Rotaractors. Om 10.00 uur wordt iedereen verwacht in Ermelo en na de vergadering en de lunch zal Harderwijk bezocht worden. De dag wordt afgesloten in Ermelo met een borrel, waarbij een cheque wordt aangeboden voor een goed doel, een diner en een feest. Wil je de leden van je Rotaractclub stimuleren aan deze dag deel te nemen? Het is zeker de moeite waard. Programmaboekjes verkrijgbaar bij de RAC Harderwijk.

E-mail voor de clubs.

Veel clubs hebben al E-mail. Het ware wenselijk dat iedere club, en wel liefst de clubsecretaris, een club E-mailadres had. Het bevordert de snelheid van de communicatie. Adressen (er ontbreken nog negen clubs) graag doorgeven aan Rtn. W.A. Scholte van RC Steenwijk, e-mail: mailto:rotary.d1590@wxs.nl

Districtsconferentie 2000

Die wordt gehouden op 15 april 2000 , bij toeval georganiseerd door mijn club Staphorst-Reestland. Alvast een kleine voorloper. Het thema betreft de maatschappelijke, politiek economische en militaire veranderingen, die de uitbreiding van de Europese familie met een aantal Oost-Europese staten meebrengt. Twee van de drie inleiders zijn al bekend. Niemand minder dan dr. Otto von der Gablenz, oud-ambassaseur van de BRD in Nederland en Israël en prof. Rob de Wijk, Oost-Europa specialist en militair deskundige van het Instituut Clingendael hebben medewerking toegezegd. Ik houd jullie op de hoogte.

Even nazomeren

In de zomervakantie vinden de croisières plaats, de vakantiekampen voor Europese jongeren. Een aantal clubs in ons district is hiermee druk geweest. De districts-fietscroisière werd georganiseerd door RC Winschoten i.s.m. RC Pekela en Leer (D) en door Groningen. Het programma was wat rustiger dan vorig jaar en dat kwam de sfeer ten goede. Tijdens de afscheidsbarbecue in Winschoten zag ik een geanimeerde groep jongeren. RC Oranjewoud-Heerenveen had i.s.m. clubs in andere districten ook een week gastkinderen. Ik kreeg een leuk verslag toegestuurd, dat ik helaas niet helemaal kan opnemen. De samenvatting wil ik jullie niet onthouden:‘ als clubactiviteit geslaagd, voor de croisières een mooie vakantie, maar qua doelstelling te hoog gegrepen. Mijn vrouw en ik mochten als gastgezin aan het einde van de week niet van onze twee ‘pleegkinderen’ een bedankje ontvangen, maar kregen wel het verzoek of we de taxikosten, gemaakt na een avondje stappen (buiten het programma om zelf geregeld) wilden betalen’.