© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

oktober 1999

Nieuwsbrief oktober 1999

Oktober, Vocational Service maand

Van de vier avenues in Rotary is Vocational Service de enige, waaraan een maandthema is gewijd. Vocational Service vormt de basis van Rotary, maar blijft een ‘moeilijke ‘avenue. In veel clubs wordt Vocational Service ingevuld door beroepspraatjes en bedrijfsbezoeken. Dat is een goede zaak, maar laten we dan als uitgangspunt van deze praatjes de ethische en sociale aspecten van ons beroep onder de loep nemen. Technische, financiële en economische aspecten kunnen als aanvulling dienen, maar vormen deze de hoofdzaak, dan is meer sprake van een bedrijfspraatje. Paul Burgers, DG 1560 en binnen het gouverneursberaad belast met Vocational Service, schrijft het volgende: " Ik heb ooit iemand horen zeggen dat Vocational Service geen Avenue kan zijn, omdat het in feite Rotary zelf is. Het is namelijk de creativiteit van de menselijke geest in een postitieve uitstraling, gericht op de medemens. Ik kan mij daar uitstekend in vinden, want dat verklaart ook dat Vocational Service zo goed beleefd kan worden in je eigen club. Om jullie daarbij te helpen hebben wij, zoals in voorgaande brieven aangekondigd, het spel ‘Open Kaart’ ter beschikking, een spel dat ethiek gemakkelijker bespreekbaar maakt. Op 27 september zijn, voor het hele land, ruim 30 spelbegeleiders opgeleid om dat spel met jullie in de clubs te spelen. Aanmelding bij Rotary Administratie Nederland, tel. 020-6232405 (fax 6227642)".

GSE teamleader gevonden

Na twee oproepen in de nieuwsbrief hadden we dan toch een ruim aantal ‘sollicitanten’ voor de functie van teamleader GSE. De selectieprocedure heeft plaatsgevonden. Het is altijd moeilijk een keus te maken tussen mensen. Mensen hebben erover nagedacht, gepraat, stellen zichzelf en hun tijd beschikbaar, maar er kan maar één leider gekozen worden. Die hebben we gevonden in Hans Baron, lid van RC Leeuwarden-Zuid. Wij danken de anderen voor hun inzet en wensen Hans succes toe met de voorbereidingen voor de reis met ‘zijn’ team. Dat brengt mij meteen op mijn volgende onderwerp:

Herhaalde oproep GSE teamleden

Als ouders verzucht je naar je kinderen ‘waarom moet ik toch alles twee keer zeggen’, als gouverneur is het al niet veel anders. De oproep in mijn vorige nieuwsbrief heeft twee potentiële kandidaten opgeleverd, wij zoeken dus nog steeds GSE teamleden. Kandidaten dienen tussen de 25 en 35 jaar oud te zijn en wonend en/of werkend in district 1590. Zij moeten zich vrij kunnen maken tussen 29 april en 27 mei 2000. Iedere club heeft hierover een brief gekregen van Wilfried Banning, voozitter van de sub- commissie GSE en Scholarships. De selectie zal plaatsvinden op 6 november a.s.. De uiterste datum van aanmelding is 17 oktober a.s. Een vriendelijk verzoek nu snel rond te kijken voor welke jonge mensen dit een mooie kans kan zijn.

Alweer GSE

Niet alleen een team vanuit ons land gaat naar Indonesië, er komt ook een team vanuit Indonesië naar Nederland. De clubs, die hiervoor in charge zijn, weten dat, maar we zijn nog op zoek naar iemand die in de maand april 2000 een 8-persoons busje tegen geringe vergoeding ter beschiking wil en kan stellen voor het vervoer van dit team. Graag aanmelden bij mij.

Gouverneur 2002-2003 gezocht

Het lijkt voorbarig, ik heb nog maar 25 % van mijn clubbezoeken gedaan, de DGA’s Ger Oord en Piet Gruppelaar zijn nog druk bezig met hun clubbezoeken en nu al weer een opvolger gezocht, maar het heeft een praktische achtergrond. Als je vroegtijdig benoemd bent, heb je meer mogelijkheden je tijd in te delen en geloof me, het ‘vak’ van gouverneur kost tijd. Ook al in je inkomend jaar. Vereisten: minimaal 7 jaar rotarian zijn en één vol jaar voorzitter geweest zijn. Je moet van mensen houden en het is belangrijk dat het thuisfront achter je staat (althans voor mij). Wat krijg je ervoor terug ? Veel nieuwe vrienden in binnen- en buitenland, meer inzicht in de wereldwijde organisatie, die Rotary is en heel veel plezier. Voor vragen kun je me bellen en ik zie graag voor 31 december van dit jaar aanmeldingen tegemoet.

Oost-Europa

Oost-Europa is een van de speerpunten voor dit Rotaryjaar. Om daar meer duidelijkheid over te geven worden er bijeenkomsten door de diverse Interland-commissies gehouden. De Interland-commissie Nederland-Polen organiseert in dat kader op 16 november een zgn. Poolse Landdag, die zal worden gehouden in het congrescentrum ‘De Eenhoorn’ in Amersfoort van 19.15 tot 21.15 uur. Ontvangst vanaf 18.00 uur met een drankje en een hapje in Brasserie Bellevue. Inlichtingen bij de betreffende commissie (zie voorin het jaarboek)

Jubileum RC Bolsward

Op 11 en 12 september vierde RC Bolsward haar 35-jarig bestaan met een groots gebeuren, waarvan -hoe kan het ook anders- skûtsjesilen deel uitmaakte. Ik heb dit helaas wegens andere verplichtingen niet bij kunnen wonen. Ger Oord heeft als DGE ons district vertegenwoordigd. Alsnog van harte gefeliciteerd.

Greetings to all

My name is Tom Jenkins and during the next year I will be residing in the Netherlands as a Rotary Ambassadorial Scholar. Studying at the RUG I will be taking courses in the postgraduate International Business Program. Over the next year I will be travelling to Rotary clubs throughout the country and specially in district 1590. To give you some background information about myself, I am 22 years old and a native of Pensacola, Florida. I did my undergraduate studies in Alabama. I am one of 1.354 total Ambassadorial Scholars for 1999-2000 and the only scholar in district 1590. Back in America, Pensacola Five Flags is my sponsoringclub. Regarding my experiences and outlooks thus far, I have found the Dutch people to be extremely friendly, as well as very accepting to foreigners. Learning your language has been a challenge for me as I often want to combine my German knowlegde with Dutch. I hope to learn more and more about your culture and look forward to meeting all of you. Adres en telefoonnummer bij mij bekend

IJds

De columns van IJds zijn gebundeld in het boekje ‘Bij ons in de Club’. De opbrengst van het boekje komt ten goede aan de jublileumactie Rotary/KWF. Het collector’s item is te koop voor ƒ 19,50 en schriftelijk te bestellen bij de RAN, Amstel 266, 1017 AM Amsterdam.