© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

juli 2000

Nieuwsbrief juli 2000

Aan de besturen en commissies

Daar staan we dan als nieuwkomers in het Rotaryjaar 2000-2001. Wat gaan we doen en wat moeten we doen. Ik heb in mijn opleidingsjaar veel geleerd en daaruit gedistilleerd dat niet alles wat Rotary Internationaal wil ook past binnen onze Club-structuur en –tradities. Toch zijn regels nodig om een organisatie te laten functioneren en de goede naam van Rotary in stand te houden, cq te verbeteren. Elk land zal zijn accenten leggen die passen bij hun wijze van functioneren en daar is niets op tegen mits de basisregels van Rotary maar aangehouden worden. De voorzitter heeft op de PETS informatie ontvangen over die basisregels, ons jaarthema en een lijst met aandachtspunten voor het komende jaar,- gebruik die om alert te blijven!

Veel succes toegewenst met jullie mooie taak en denk er om – ROTARY moet geen inspanning zijn maar ontspanning door samen te werken aan een (ietsje) betere wereld.

Dank aan Ton en Loes

Het is geen sinecure om de functie van DG te vervullen. Ton en Loes hebben het met verve gedaan waarvoor ik hen namens het district wil bedanken. Daarnaast mijn persoonlijke dank voor de plezierige persoonlijke contacten gedurende de afgelopen twee jaren.


District Leadership Plan. (DLP)

Rotary International heeft besloten dat per 2002 in elk district de gouverneur gebruik moet maken van district gouverneur assistenten. Hoewel wij nog niet officieel hebben aangemeld dat wij met DGA’s werken gaan we door met onze proef om ervaring op te doen. Ook dit jaar zal, vóórdat de Gouverneur op bezoek komt, een aantal clubs bezocht worden door de District Gouverneur Assistant, (DGA) in de personen van mijn opvolger DGE Piet Gruppelaar en onze districtsecretaris Maup van Dijk, om tezamen met bestuur en commissies op een bestuursvergadering de clubplannen door te spreken.

District Redacteur Rotarian magazine

Monique Spaltman van de RC Eems-Dollard heeft jarenlang deze functie met enthousiasme vervuld, waarvoor wij haar hartelijk danken. Als opvolger is aangesteld Henk Doevendans van de RC Sneek, zijn E-mail is hedossnk@wxs.nl , tel.0515-431221, fax 431348. OPROEP !!! Geef nieuws over jullie clubprojecten door aan Henk zodat die kan beoordelen of het geschikt is voor landelijke publicatie.

Vocational Service – Open Kaart - RYLA

ALLEEN DIT JAAR KAN HET SPEL "OPEN KAART" NOG GESPEELD WORDEN! Het spel is plm 80 maal gespeeld. De deelnemers zijn positief over de impact die het spel op de deelnemers heeft. Het blijkt een goede vorm om mensen te laten discussiëren over morele en ethische aangelegenheden. Dit jaar nog dezelfde voorwaarden en kosten, daarna stoppen we er mee. De Vocational Servicecommissaris van Club of District kan U de details vertellen. In district 1550 zal op de DISCON een verkorte versie worden gespeeld en wordt een versie voor middelbare scholen geïntroduceerd. Vorig jaar is alleen in ons district geen RYLA georganiseerd. Dit jaar moet het ook hier lukken omdat het een goede mogelijkheid is jonge mensen te confronteren met ethische en morele kwesties.

Maandthema:

Literacy and Numeracy

ALS JE NIETS WEET KUN JE ZORGELOOS ZIJN, MAAR ALS JE "WEET HEBT" MOET JE ER WAT AAN DOEN is de strekking van ons jaarthema, CREATE AWARENESS, TAKE ACTION. In dat kader zal ik proberen in elke maandbrief de clubs te laten WETEN wat er gebeurt en wat je er als Rotarian en of als Rotaryclub aan kan doen.

CREATE AWARENESS, TAKE ACTION voor Task Force Literacy and Numeracy

In Anaheim hebben alle inkomende gouverneurs deze aansporing meegekregen als thema voor het jaar 2000-2001. President Frank Devlyn vraagt aan alle Rotarians alert te blijven, ons bewust te zijn of te worden van de noden om ons heen , zowel dichtbij als veraf, maar vooral om aan het werk te gaan. Op bijna alles wat we in Rotary doen en kunnen doen is ons thema van toepassing. Het past ook uitstekend bij elk maandthema van Rotary. Deze maand is dat Literacy and Numeracy , het kunnen lezen, schrijven en rekenen. Ongeveer 80 miljoen mensen van 15 jaar en ouder kunnen niet lezen en schrijven. Jaarlijks neemt dit aantal flink toe. Tweederde van alle analfabeten is vrouw. Zo’n 113 miljoen kinderen tussen 6 en 12 jaar gaan niet naar school. Ze groeien op zonder ooit te leren lezen, schrijven of rekenen. Ze missen een kans op een betere toekomst. Beter onderwijs, vooral voor meisjes, zal bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid, een verlaging van het geboortecijfer, een verbetering van de voedselsituatie en aan een stabielere samenleving. Rotary Internationaal vraagt deze maand aan alle clubs en hun leden of ze willen en kunnen deelnemen aan één van de vele programma’s die bijdragen aan het vinden van een oplossing zoals scholen stichten, onderwijsprogramma’s verbeteren, lesmateriaal aandragen enz. Dit alles op die plaatsen waar de mensen zelf niet in staat zijn op eigen kracht en middelen deze stappen te zetten. Aan de universiteit van Queensland in Australië is een lesprogramma ontwikkeld, speciaal voor landen in de derde wereld. Het bestaat uit vier categorieën: -schoolkinderen, -ouderen, -kinderen die de school gemist hebben en speciale groepen. Tevens wordt in dit programma handvaardigheid onderwezen. In India is deze methode al zeer succesvol en in Brazilië, Bangladesh, Egypte, Pakistan en Nigeria is het systeem gestart met speciaal daarvoor opgeleide mensen. Rotaryclubs die dat willen kunnen direct aan de slag via de Rotary Foundation maar ook via andere organisaties. Desgewenst wijst de Task Force Coördinator Willy van Caeneghem, uit district 1630, fax 0032-14-311465, belangstellenden de weg.

Internationale Zaken

De avenue International Service beperkt zich doorgaans tot onze zusterclub in het buitenland. Toch gebeurt er heel wat, ook in ons land, dat zeer de moeite waard is maar zich aan het oog onttrekt van de gemiddelde Rotaryclub. Liefst acht interlandcommissies werken gestaag aan onze relatie met landen om ons heen. – België/Luxenburg, Duitsland en Groot-Brittannië/Ierland-, landen voor wie extra ontwikkelingshulp nodig is – zoals Indonesië – en landen die onze morele steun nodig hebben, zoals Polen, Tsjechië/Slowakije en Rusland/Wit-Rusland. Sinds 29 mei l.l. is daar Bulgarije bijgekomen, terwijl de eenmansposten Groot-Brittannië/Ierland, afgekort RIBI, en Israël zijn samengevoegd. De meeste commissies werken aan zeer verscheiden zaken. De Ruslandcommissie bijvoorbeeld helpt Russische studenten regelmatig bij hun confrontatie met onze manier van leven. De Polencommissie zet zich in voor de contacten tussen Nederlandse en Poolse clubs. De Duitslandcommissie en de Beneluxcommissie bereiden interlands voor, die achtereenvolgens komend voorjaar en in 2002 worden gehouden. In samenwerking met Vocational Service wordt gewerkt aan grensoverschrijdende RYLA’s voor jongeren. Voorjaar 2001 komen alle interlandcommissies bijeen in Nijmegen voor een uitwisseling van ervaringen. Alle clubs die een Duitse zusterclub hebben zouden van de interlandbijeenkomst in voorjaar 2001 gebruik kunnen maken met die clubs afspraken te maken om er tezamen naar toe te gaan. Informatie is te verkrijgen bij de gouverneur International Service, Wam de Moor, district 1550 , tel. 024-3230822, E-mail: w.demoor@inter.nl.net

Diversen

Het jaar 2001 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van Vrijwilligers.(IYV) Rotary is een van de initiatiefnemers. Of en hoe we hieraan zullen deelnemen is nog in studie.

Is uw club al een Stichting, i.v.m. aansprakelijkheden?

BEZORGING NIEUWSBRIEF!! Nu nog per post daarna alleen per E-mail. Nog maar 6 clubs hebben geen E-mail adres. Zie ook onze districts website om de Nieuwsbrief te lezen.

OPSTUREN BLAUWE FORMULIER EN ANTWOORDFORM. DG BEZOEK – NIET VERGETEN!!

Bekijk voor belangrijk Rotary-nieuws en Rotary-data onze WEB-SITE op www.rotary.nl/D1590/

Motiveer uw leden naar de Conferentie over Population Growth and Development in Zürich te gaan.