© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

augustus 2000

Nieuwsbrief augustus 2000

 Aan de besturen en commissies

* In mijn vorige nieuwsbrief heb ik onder Diversen gevraagd "Is uw club al een stichting, i.v.m. aansprakelijkheden" Daarover ben ik door diverse clubs benaderd met de vraag hoe ik dat bedoelde! In de zeven districten van Nederland is/wordt een Stichtingenstructuur opgezet beginnend bij de RAN dan het Gouverneursberaad, de Districten, Multidistrict Commissies en de Clubs, met de bedoeling om aansprakelijkheden in goede banen te leiden. Met uitzondering van de Rotaryclubs gaat bij al die partijen structureel veel geld om. Ik heb mij vergist in mijn oproep om de clubs aan te sporen een Stichting te worden want ik had moeten zeggen dat ook Rotaryclubs de Stichtingsvorm niet moeten vergeten wanneer ze met een project en of organisatie van een evenement bezig zijn waar ook relatief veel geld in om gaat. De verenigingsvorm die bijna alle Rotaryclubs kennen is beter en flexibeler voor een club dan een Stichting en behoeft dan ook geen aanpassing. In een volgende Nieuwsbrief zal de juridische commissie over dit onderwerp en de stand van zaken op dat moment meer informatie gegeven.

* Rotary International heeft per 1 juli 2000 de dollarkoers vastgesteld op 1 USD = NLG 2,33

* Per 1 juni 2000 is in Zürich het volgende team ter beschikking voor alle besturen en commissies van de Rotaryclubs en voor districtsfunctionarissen.

Supervisor: Abderrazak Benothman, tel.00 41 1 3877122, fax. 00 41 1 3877168 en E-mail: Abde.Benothman@riea.org Coördinator: Maartje Michelson, tel. 00 41 1 3877125, E-mail: Maartje.Michelson@riea.org Vooral Maartje, die Nederlandse is, is van grote waarde en kan ook als intermediair fungeren naar Evanston.

* Veel succes in deze vakantiemaand en denk er om ROTARY moet geen inspanning zijn maar ontspanning door samen te werken aan een (ietsje) betere wereld.

PHF uitreikingen

Aan Ton van Maanen is op de gouverneurswisseling een PHF uitgereikt voor zijn vele werk binnen de Rotaryorganisatie in Nederland. Ton is voordat hij gouverneur werd jarenlang in touw geweest binnen de MDJC en ook als DG had hij de landelijke portefeuille Jeugd.

Een welverdiende onderscheiding die hem van harte is gegund.

Ook PDG Gé Speelman werd in het zonnetje gezet en ontving een "steentje" in zijn PHF voor zijn jarenlange werk in ons district als RoFo/WCS commissaris Een ieder die ooit met Matching Grants en of Project Informatie bezig is geweest kent Gé en weet hoeveel werk hij heeft verzet.

District Leadership Plan. (DLP)

Rotary International heeft besloten dat per 2002 in elk district de gouverneur gebruik moet maken van district gouverneur assistenten. (DGA’s) Hoewel die datum nog ver weg is moeten we er nu al over nadenken wie binnen de club geschikt zou zijn en zou willen om t.z.t. deze functie op zich te nemen. Het is een functie voor drie jaren en voordat je in functie komt krijg je een gedegen opleiding. Denk er eens over na zodat we tijdens het clubbezoek kunnen peilen of iemand belangstelling heeft.

Maandthema: Membership and Extension Month

ALS JE NIETS WEET KUN JE ZORGELOOS ZIJN, MAAR ALS JE "WEET HEBT" MOET JE ER WAT AAN DOEN!

CREATE AWARENESS, TAKE ACTION voor het maandthema: ledenwerving en behoud van leden.

Devlyn spoort alle clubs wereldwijd aan om het stagnerende of slinkende ledental van Rotary International een halt toe te roepen. Hoewel ledenwerving niet een doel op zich is vindt hij dat Rotary International de help-vragen vanuit de wereld alleen kan beantwoorden als we voldoende gekwalificeerde leden hebben, in alle leeftijdscategorieën, die het doel van Rotary onderschrijven. Er zijn twee vragen voor elke Rotarian: de eerste is, denk over iedereen na die je kent, vrienden, familie, collega’s, zakenkennissen. Wie van die personen denk je dat geschikt is om een goede Rotarian te zijn? Natuurlijk zijn er meerdere personen die geschikt zijn, praat eens met ze en vertel het verhaal van Rotary en verklaar waarom jezelf lid geworden bent. De tweede vraag is om na te denken of je personen kent die in een ander land wonen en geschikt zouden kunnen zijn voor een lidmaatschap van een Rotaryclub in dat land. Aarzel niet, er is een netwerk van district coördinators die contacten kunnen leggen. Voor alle zekerheid nogmaals een omschrijving van een goede Rotary kandidaat; elke volwassene waarvan je kunt verwachten dat die een markante representant zal zijn van zijn/haar beroep en of gemeenschap. Elke Director heeft zich gebonden om voor 31 december 2000 een nieuw Rotarylid aan te melden.

Stel ook in de Club een doel en werk er naar toe, je zult zien als alle leden worden ingeschakeld, dat het lukt!

Een ander punt is om nieuwe leden goed op te vangen in de club en voor een goede begeleiding te zorgen. Te vaak komt het nog voor dat leden afhaken omdat ze het niet naar de zin hebben of de Rotary doelstelling niet weten of begrijpen. Een goed gesprek en begeleiding (mentor) kan in vele gevallen een waardevol lid voor de club behouden.

Medical Equipment Bank

Afgeschreven Ziekenhuis-apparatuur en -materiaal voor derde wereld-landen.

Binnen Rotary is de Medical Equipment Bank (MEB) met succes actief in het verzamelen, verzenden en instrueren van bovengenoemde materialen naar ziekenhuizen in derde-wereld landen. Het Bestuur van de MEB wil graag weten:

heeft u contacten met ziekenhuizen in die landen en of is uw club geïnteresseerd in deelname of sponsoring van een project. Een clubvoordracht wordt graag gegeven vanuit de MEB. Inlichtingen bij Hans van Velzen (RC Haarlemmerlanden) 023-56114086

Internationaal Jaar Van Vrijwilligers

Frank Devlyn komt als spreker op de 16e Wereldconferentie Vrijwilligers te Amsterdam in januari 2001. We weten nog niet hoelang hij in Nederland blijft en of er een eigen Rotaryvervolg aan zijn bezoek gekoppeld kan worden in de vorm van een bijeenkomst voor Rotaryleden. Zeker is nu dat in vele Gemeenten "Lokaal Comité" worden opgericht, een samenwerkingsverband van betrokkenen en belanghebbenden zoals vrijwilligersorganisaties, gemeenten, bedrijfsleven en lokale media. De Commissie Community Service kan op eigen wijze deelnemen in een zo’n comité. Meer informatie is te vinden op de website: www.vrijwilligerswerk.nl of bij de betrokken gemeente.

Diversen

1.

Omdat ik voor de computer ben overgestapt op een ISDN aansluiting klopt het telefoonnummer op mijn briefpapier niet meer na 1 september a.s. Onderstaand vindt u het juiste nummer.

2.

Voor het jaar 2002-2003 zoekt RI kandidaten voor de functie van President Rotary International. Hoewel ik niet denk dat er veel aanmeldingen uit ons district komen weet je maar nooit en zijn de formulieren bij mij beschikbaar.

Adressen: DG Ger Oord, 3e Ebbingestraat 24, 8261 VR Kampen, tel 038-3333992, fax 038-3313778

E-mail: ger.oord@wxs.nl

DGE en DGA : Piet Gruppelaar RC Pekela -- DGA: Maup van Dijk RC Oosterwolde

Districtredacteur ROTARIAN, Henk Doevendans , Postbus 2035, 8600 AC Sneek Tel 0515-431221, fax 0515-431348, Kopij home page naar : Willem Scholte, RC Steenwijk, E-mail: d1590@rotary..nl

Agenda: Rotary Institute te Luzern – 11 tem 15 oktober 2000 voor DG en DGE

16 jan. RBC regio III – 17 jan. RBC regio IV – 23 jan. RBC regio I – 24 jan. RBC regio II

27 maart PETS regio III – 28 maart PETS regio IV – 4 april PETS regio II – 5 april PETS regio I

19 mei DISCON te VEENDAM.