© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

oktober 2000

Nieuwsbrief oktober 2000

Aan de besturen en commissies

HERHAALDE OPROEP GSE TEAMLEDEN: In 2001 vindt er een uitwisseling plaats met district 6710 in Kentucky, USA, in de periode van omstreeks 24 maart 2001 tot ca 21 april 2001. Ook dit jaar hebben we uit ons DDF fonds gelden beschikbaar voor een vijfde teamlid. Iedere club heeft van onze GSE districtvoorzitter, Wilfried Banning, een brief gekregen met de oproep kandidaten in de leeftijd van 25- 35 jaar te activeren en te solliciteren naar een plaats in het team. Kijk nog eens rond omdat de selectie al plaats vindt op 18 november 2000, in De Wijk. Gun onze jeugd een kans!!

District 1590 en Internet: Al te vaak overkomt het ons nog dat Rotarians in ons district niet blijken te weten dat het district zeer actief is op het gebied van Internet. Kijk eens op www.rotary.nl/d1590 dan ziet u onze districtwebpagina die meermalen per maand wordt ververst en waar u ongetwijfeld iets van uw gading zult vinden. U kunt ook uw Club Internet Commissaris (CIC) raadplegen als u hulp nodig hebt. Overleg eens binnen de club met de Internet Commissaris, de PR Commissaris en eventueel Community- en Vocational Service om te zien of er geen interessante onderwerpen spelen die vermeldenswaard zijn op onze webpagina!!

Maandthema: Vocational Service

ALS JE NIETS WEET KUN JE ZORGELOOS ZIJN, MAAR ALS JE "WEET HEBT" MOET JE ER WAT AAN DOEN!

CREATE AWARENESS, TAKE ACTION

Formeel – weet u het nog?- wordt je voor het Rotarylidmaatschap uitgenodigd omdat je een bepaald beroep uitoefent waarin je nogal goed bent en omdat je bereid bent je (beroeps)kennis en tijd beschikbaar te stellen voor de club en zijn projecten. Vocational Service is dan ook service verlenen vanuit en door je beroep.

Wie van U weet dat nog??

Wat is er van terecht gekomen? – Stelt u uw (beroeps)kennis beschikbaar binnen Rotary? – Bent u voldoende kritisch naar uw medeleden, de commissies en het bestuur? – Weet u wat er in uw omgeving aan de hand is? – Weet u welke zaken spelen binnen uw bedrijf of beroep? – Stelt u wel eens maatschappelijke problemen over normen en waarden ter discussie? - Weet u wat er internationaal speelt? – Brengt u wel eens een projectvoorstel in de club? – Doet u mee aan de organisatie of de uitvoering van clubprojecten? – Kent u uw medeleden en hun partners goed genoeg? – Durft u in de club over uw dilemma’s te praten? – Stelt u wel eens een nieuw lid voor? – Stelt u wel genoeg tijd beschikbaar voor Rotary? - Wat weet u van Rotary Internationaal? – Wat weet u van de Rotary Foundation? – Wat weet u van …….? Enz ,enz

Allemaal zaken die op de één of andere manier te maken hebben met Vocational Service, ze zijn gericht op het individu als beroepsbeoefenaar en als lid van de samenleving en de club.

Natuurlijk moeten we nooit vergeten dat Rotary een vrijwilligers organisatie is en dat het plezier hebben in het lidmaatschap en wat we tezamen doen voorop staat. Maar ook van vrijwilligers mag verwacht worden dat ze juist door het niet gedwongen karakter de uitdaging oppakken om het Rotary Ideaal van Service uit te dragen en vorm te geven aan deze service.

Zo lijkt het bedoeld door Paul Harris toen hij in 1905 de avenue Vocational Service instelde als het hart van Rotary.

Population and Development

De wereldbevolking groeit, met alle problemen van dien. Rotary wil niet zwijgend toekijken, maar zich er op toeleggen dat, waar dat kan, haar leden hun invloed aanwenden om het tij te helpen keren. Vandaar dat al enige jaren het zgn. Rotary Initiative for Population and Development bestaat, dat nu door president Devlyn tot target in alle zones is verheven. Eind juli waren vele Rotarians in Zürich bijeen om over dit initiatief van gedachten te wisselen. Met het Population Fund van de Verenigde Naties werd tot een formele samenwerking besloten. Op 11 november 2000 leggen de oud-gouverneurs Jan Kremer en Warner de Putter aan alle geïnteresseerde rotarians van Nederland uit wat zij als trekkers voor dit initiatief in ons land nastreven. Het zijn vooral concrete projecten waarmee de clubs en districten aan de gang kunnen gaan. Sprekers van formaat zullen zorgen voor de nodige informatie.

De plaats van de conferentie is Hotel Heidepark in Bilthoven, aanvang 10.00 uur- sluiting 15.00 uur,-kosten f. 50.- lunch plus koffie inbegrepen. Stichting Rotary Doctorbank Nederland

BIJ ELK AFSCHEID WORDT EEN HERINNERING GEBOREN

Hierbij zal de herinnering voor elk van de betrokkenen een eigen waarheid bevatten.

In het Gouverneursberaad van 22 augustus 2000 hebben de zeven DG’s , op voordracht van de ingestelde commissie, het bestuur van de RDBN als volgt benoemd:

Voorzitter: Guus Zoutendijk (RC Leiden-Oost)

Secretaris: Vacature- Ko Weber (RC Goes) blijft deze functie vervullen tot een opvolger is gevonden.

Penningmeester: Cor van de Merwe (RC Het Westland)

Coördinator: Vacature – Saskia Sommer (RC Harenkarspel) blijft deze functie vervullen tot een opvolger is gevonden

Projectleider: Marius Hennink (RC Leiden-Oost

Public Relation: Martin Eberson (RC Tilburg-Oost)

Bestuurslid: Hein Douque (RC Woerden)

In dezelfde vergadering hebben de Gouverneurs hun grote dank en waardering voor de afgetreden bestuursleden uitgesproken:

Voorzitter: Paul van Maanen (RC Cuijk)

Coördinator: Saskia Sommer (RC Harenkarspel)

Secretaris: Ko Weber (RC Goes)

Penningmeester: Guus Meeuwis (RC Delft-Vrijthof)

Fondswerving: Gezinus Meijer (RC Purmerend-Waterland)

Nog een datum reserveren? voor een internationale ontmoeting. Interlands worden door weinig rotarians uit Nederland bezocht en als ze komen dan hokken ze vaak bij elkaar of heel misschien bij hun contactclub. Dat is jammer. Want de Internationale beweging die Rotary is geeft juist zo’n aardige, ongedwongen gelegenheid om mensen van andere landen te ontmoeten. Zeker met onze oosterburen hebben wij een bijzondere relatie, kwetsbaar maar ook waardevol. Op 31 maart 2001 wordt in Enschede het Interland treffen met Duitsland georganiseerd. ’s Morgens zijn we te gast op de campus van de universiteit en krijgen we een aantal case studies voorgeschoteld van virtual reality. Na de lunch in de skyboxen van het Arkestadion vertrekken we naar de onderneming van onze keuze, variërend van Landgoed Twickel en de niet afgebrande Grolschfabrieken tot het Rijksmuseum Twente. Er is daarna een receptie met diner, opnieuw in de skyboxen en tenslotte voor de liefhebbers een concert van Het Orkest van het Oosten o.l.v Jaap van Zweden in het Muziekcentrum. Een mooie kans de huidige of nieuwe partnersclubs te ontmoeten. U hoort er nog meer van maar noteer alvast zaterdag 31 maart 2001 voor een bijzondere dag al of niet met je eigen partner.

Diversen

1. VOORLICHTINGSMIDDAG JEUGDUITWISSELING: 28 oktober 2000 in de Gildevaart, Harmonielaan 2 in Nieuwegein, tijd 13.00-17.00 uur De MDJC organiseert voor belangstellenden een voorlichting over jeugduitwisselingen van Rotary. De Rotary jeugduitwisselingen staan open voor zowel kinderen van Rotarians als van niet-Rotarians en hoewel de leeftijdgrens per programma enigszins verschilt gaat het globaal om 16 tot 19 jarigen. Naast ouders en of bekenden die kinderen zouden willen uitzenden ook interessant voor club- en regio jeugdcommissarissen om alles te weten te komen over de beschikbare programma’s. Toegang gratis. En zoals het in een moderne organisatie hoort kunt u meer informatie vinden op www.rotary.nl