© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

november 2000

Nieuwsbrief november 2000

Aan de besturen en commissies

1.

GSE TEAMLEDEN:

Op 18 november a.s. worden de vijf teamleden voor de GSE uitwisseling met Kentucky geselecteerd. Ook dit jaar is er weer voldoende belangstelling om uitgezonden te worden. Van de district voorzitter GSE Wilfried Banning heb ik vernomen dat er 17 aanmeldingen zijn.

2. District 1590 en Internet:

21 oktober noteerden wij op onze district website de 5000 e bezoeker, voorwaar een felicitatie waard en een oproep om uw nieuws te melden – omdat het gelezen wordt!

3. Fundraisingprojecten:

Bij mijn clubbezoeken hoor ik nogal eens de klacht, wat moeten we doen met ontvangen verzoeken van andere Rotaryclubs om hun fundraisingproject te steunen. De DG’s van alle zeven districten in Nederland zijn het eens dat met uitzondering van twee projecten, nml. Bloembollen en Asperges, het niet de bedoeling is dat RC’s aan elkaar verzoeken sturen om hun project te steunen!

4. Per 1 november 2000

is de officiële dollarkoers voor Rotary NLG 2,45 = 1USD

5. De Task Force

Coördinator Diplomatic Relations in zone 13 is Paul van Maanen (RC Cuijk)

Namens hem verzoek ik na te gaan of in jullie clubgebied en/of omgeving diplomaten zich ophouden variërend van Ambassadeurs, Consuls (Gewoon, Generaal of Honorair) tot Attachés.

Mochten jullie iemand kennen vraag die dan zich te melden bij Paul , tel.0485-313020, fax.0485-330157 of e-mail pham.vanmaanen@wxs.nl

Maandthema:

Rotary Foundation

ALS JE NIETS WEET KUN JE ZORGELOOS ZIJN, MAAR ALS JE "WEET HEBT" MOET JE ER WAT AAN DOEN! -----CREATE AWARENESS, TAKE ACTION

De Stichting Rotary Foundation (RoFo) is een onderdeel van de AVENUE Community Service. Ook de Stichting Maatschappelijk (SMW) werk valt hieronder. In mijn gesprekken met bestuur en commissies en bij het clubbezoek geef ik aandacht en uitleg hoe de Stichtingen in elkaar zitten en hoe ze werken. Daarbij ligt de nadruk op humanitaire projecten en worden de educatieprojecten wel eens vergeten. Toch is het goed ook te weten dat de foundation elk jaar 1200 jonge mensen met "ambassadorial Scholarships" steunt en dat 2000 personen via de Group Study Exchance (GSE) in staat worden gesteld het leven en de cultuur in andere landen te leren kennen. Rotary Foundation is door het Polio Plus Programma een onmisbare partner in de wereldwijde strijd tegen Polio. Individuele Rotarians krijgen door "Grants for Volunteers" gelegenheid bij te dragen aan ontwikkelingswerk, waarbij wij dan voornamelijk denken aan onze Stichting Rortary Doctor Bank Nederland, die artsen uitstuurt naar ontwikkelingslanden om daar te helpen en zo mogelijk ter plaatse mensen op te leiden die op termijn het werk overnemen. Het is zeer verheugend te vernemen dat vele clubs nadenken over de hoogte van hun bijdrage en zich meer en meer bewust worden dat het GOED DOEN aan anderen via de RoFo een goede manier is. De door oud-gouverneur Gé Schaeffer, Permanent Fund National Advisor, aangeleverde tekst is mij uit het hart gegrepen. Onder de kop : Rotary Foundation plaatst Permanent Fund meer in de schijnwerpers geeft hij het volgende door:

Langzaam stond hij op van het gazon waar hij naar de hoge lindebomen had liggen staren: een jonge Poolse schilder, deelnemer aan een vocational stageproject. "Wat woon je hier mooi!" zei hij. "Geluk gehad" antwoorde ik. Hij keek mij peinzend aan. "Ik denk dat alle Rotarians geluk gehad hebben" zei hij toen.

De spijker op zijn kop! Geluk dat we in dit welvarende werelddeel mogen opgroeien en carrière maken.

Geluk ook dat we de kameraadschap van Rotary hebben als basis voor acties om een beetje van ons geluk met anderen te delen. De Rotary Foundation helpt daarbij. Bevordering van "Internationale Peace and Understanding" is het hoofddoel. De Foundation verzamelt gelden waarmee zij onder meer humanitaire projecten steunt van clubs. Hierbij werkt een club uit een sponsorland samen met een club in het ontvangende land. Door het samen dienen van het goede doel leert men elkaars cultuur beter begrijpen. Clubs die om welke reden dan ook geen projecten kunnen organiseren steunen via de Foundation die clubs die dat wel kunnen. Door de "Matching Grants" die de laatsten ontvangen krijgen hun inspanningen een hefboomwerking van 4x het basisbedrag. In Nederland zijn we heel goed in het organiseren van internationale projecten. Daar kunnen we trots op zijn. Door de hefboomwerking halen we in ons district 1590 er veel meer uit dan we er in stoppen. We maken het ons hierbij echter wel gemakkelijk door er relatief weinig in te stoppen: gemiddeld f. 40.- per lid in ons land en $ 57 wereldwijd.

Dat kan en moet beter!

De inkomsten van het "Annual Fund" schommelen en zijn afhankelijk van de vrijwillige bijdragen die kunnen schommelen en afhankelijk zijn van de conjunctuur. Het is een "doorstroomfonds" Dus schommelen ook de gelden die jaarlijks beschikbaar komen terwijl de langlopende verplichtingen van RI wel een vast patroon kennen. Daarom is het "Permanent Fund" opgericht die gelden inzamelt waarvan alleen het vruchtgebruik jaarlijks wordt uitgekeerd en gevoegd bij de inkomsten van het Annual Fund. Op deze wijze blijft het geld in het Permanent Fund onaangetast en vormt een stabiele basis waarop langlopende verplichtingen kunnen rusten.

Aan het "Permanent Fund" wordt in Nederland nagenoeg niet bijgedragen. In de komende tijd zal het "Permanent Fund" meer in de schijnwerpers worden gebracht. De doelgroep hierbij wordt gevormd door individuele (past) Rotarians die de Rotary Foundation, bijvoorbeeld via een legaat, zouden willen steunen.

Tot zover Gé Schaeffer.

Oproep

voor Regio RoFo commissarissen (m/v)

In de afgelopen jaren is de districtcommissie voor World Community Service en Rotary Foundation heel (te) klein geworden. Hierdoor is een kwetsbare situatie ontstaan en is de voorlichting aan de clubs in het gedrang gekomen. De Districtstaf wil daarom meer leden in deze commissie volgens het succesvolle model dat bij jeugdzaken wordt gebruikt: per regio zal een Regio RoFo / WCS commissaris worden benoemd onder de gezamenlijke leiding van de District RoFo / WCS commissaris. Deze regio commissaris krijgt de eerstelijn verantwoordelijkheid voor de voorlichting aan de clubs in zijn/haar regio over het wel en wee van de Foundation, de aanpak van internationale humanitaire projecten en de mogelijkheden tot medefinanciering door de Foundation en anderen, scholarships, enzovoort. Ook zal hij/zij de clubs desgewenst hulp bieden. Het district zorgt voor een goede opleiding. Een interessante functie waarin je Rotary op een directe manier kunt dienen en contact houdt met je regiocollega’s en clubleden. Nadere inlichtingen bij Gé Schaeffer (0591-612109) of bij mij.

Stichting Rotary Doctorbank Nederland:

Oproep voor secretaris

PDG Ko Weber (RC Goes) gaat het bestuur na 6 jaar verlaten. De RDBN zoekt een opvolger die bereid is zijn werk als secretaris over te nemen en actief deelneemt in het maken van de plannen.

Nadere informatie: Ko Weber, tel.0113-301632, e-mail: jwebu@hetnet.nl

Aandacht voor Vrijwilligers

Van 14 tot 18 januari 2001 zal in Amsterdam de zestiende wereldconferentie van de International Association for Volunteer Effort worden gehouden. Niet alleen de secretaris-generaal van de VN, Kofi Anan is er gastspreker maar ook onze president van Rotary International, Frank Devlyn. Zijn portret siert het conferentieboek dat de vrijwilligers CAPITAL OF THE MILLENNIUM noemen. De Rotarian als vrijwilliger – Devlyn zal er ongetwijfeld zinnige dingen over zeggen. Rotary International geldt tenslotte als een unieke wereldwijde vrijwilligersorganisatie naast bijvoorbeeld Artsen Zonder Grenzen, Het Rode kruis en Scouting.

Vernieuwing en verjonging van het vrijwilligerswerk is het centrale thema van deze conferentie. In 2001, het internationale jaar van de vrijwilligers, vragen de verenigde naties aandacht voor dit vrijwilligerswerk. Elke Gemeente in Nederland heeft het verzoek gekregen een samenwerkingsverband te formeren voor betrokkenen. Rotaryclubs mogen daarbij, gelet op de beginselen en de activiteiten van onze organisatie, niet ontbreken. Voor de Community Service een uitstekende aanleiding om contact te zoeken met de Gemeente en te vragen of die een "lokaal comité" hebben en of wij daarin kunnen deelnemen. Nader informatie is te zien op de website: www.vrijwilligerswerk.nl

Wereldwijd en landelijk zal er veel aandacht worden gegeven aan de conferentie en zal Rotary goed in beeld komen. Een prachtige kans om ook in onze omgeving Rotery te promoten en bekendheid te geven aan onze projecten! Jan Berenhout van RC Amsterdam is voorzitter van een "lokaal Comité" en geeft graag nadere informatie hoe te handelen.

Diversen

De laatste foto’s van de oorlogsgraven van Australische militairen komen deze week binnen en dan kan ik deze versturen naar district 964. Dank aan de fotografen en aan de Internet-cie.

Bijlage

Aan het bestuur en leden van de Rotaryclubs in district 1590.

In aanvulling op mijn Nieuwsbrief van November zijn er een aantal zaken waarvoor ik aandacht vraag:

1. Mijn oproep voor kandidaten District Gouverneur 2003/2004 in de nieuwsbrief van september herhaal ik bij dezen, met verwijzing naar de tekst in die nieuwsbrief.

2. Hans Baron is vorig jaar met het GSE team naar Indonesië geweest en heeft daar kennis gemaakt met een aantal projecten die geschikt zijn om uitgevoerd te worden tussen een Nederlandse en een Indonesische Rotaryclub.

Onderstaand beschrijft hij deze projecten, die ik van harte aanbeveel: Lagere school Tangerang lopend project, twee fasen afgesloten steun gevraagd voor sanitaire voorzieningen US$ 8,500 en medische voorzieningen (kleine kliniek) kosten?

RC Jakarta - Gambir

Community Service: Nancy Wyrahardja

Opleidingsfaciliteiten voor kansloze jongeren

zeer professioneel opgezette scholing gericht op de textielindustrie

steun gevraagd US$210 per student

jaarlijkse lumpsum evt. alloceerbaar aan bepaalde cursus enkele US$ 1,000

RC Bogor Initiatief en leiding: Till Freyer (Till is een gefortuneerde

textielhandelaar-in-ruste en spendeert veel tijd en geld aan dit project)

Behandeling van Hazenlippen van kinderen uit achterstandmilieus

het gaat er om deze kinderen op te sporen en te behandelen om ze een kans

in het leven te geven. Per operatie ca. US$ 120 nodig (Rp 1,00,000)

RC Bandung Utara

Community Service: Nakis Barli

Tuberculosebestrijding

Een project dat al tien jaar loopt, maar waar nu extra geld voor moet

worden gevonden omdat TB erger wordt in deze economisch beroerde tijd;

speciaal kinderen zijn het slachtoffer.

Kosten behandeling US$ 50 voor een kind en US$ 150 voor een volwassene.

Men heeft steeds een groep van 50 kinderen, resp. 16 volwassenen "onder

behandeling" en heeft al ongeveer 1000 gehad.

RC Jakarta Selatan

Contact: Catherina Mensana

Herbebossingproject

Een miljoen bomen door D 3400. In Bandung en omgeving zo'n 25000 reeds

gedaan sinds 1998.

Huidige project betreft 28000 bomen in twee jaar voor te bereiden. Kosten

US$ 14,000

Nodig om kaalslag terug te dringen!

RC Bandung

Projectleiding: Adang Doerachman (gepensioneerd hoofd Staatsbosbeheer

West Java - 80 jaar en zeer actief)

De eerste vier projecten kunnen in aanmerking komen voor een verdubbeling met

een matching grant.

Het laatste is niet zeker en wordt nog onderzocht. Hans Baron en/of zijn teamleden zijn graag bereid om nadere inlichtingen te geven en/of de club te bezoeken om uitleg te geven over één of meer projecten. Als er positief op deze

projecten wordt gereageerd en er clubs zijn die ze gaan uitvoeren dan is Hans van plan om gezamenlijk Indonesië te bezoeken en de projecten aan te bieden. Lijkt mij een prachtige kans een Internationaal project uit te voeren van beperkte omvang waar de clubs persoonlijk bij betrokken kunnen blijven. Inlichtingen bij Hans Baron (RC Leeuwarden-Zuid)

tel.058-2541764, e-mail: baronbbi@wxs.nl

3. Vanuit Duitsland krijg ik de vraag of in de Rotaryclubs van D1590 die een partnerclub in Duitsland hebben of willen hebben belangstelling bestaat om met elkaar een bijeenkomst te organiseren om gegevens en ideeën uit te wisselen en misschien een mooi feest te organiseren.

In de Nieuwsbrief van oktober heb ik al aangekondigd dat er op 31 maart in Enschede een Interland treffen met Duitsland wordt georganiseerd maar dat geldt voor alle districten terwijl deze vraag alleen geldt voor de clubs in D1590. Graag

hoor ik wie belangstelling heeft!

Kampen, 7 november 2000

Ger Oord