© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

januari 2001

Nieuwsbrief januari 2001

Sieka en ik wensen u allen een gezond en voorspoedig jaar toe. In de eerste plaats voor ieder van ons, op het werk en thuis en in de tweede plaats in onze vrienden- en familiekring en in onze club. De helft van "ons" clubjaar zit er al weer op, de bestuursleden en commissies voor het nieuwe jaar dienen zich al warm te lopen en het wordt tijd om van de gemaakte plannen de oogst binnen te halen. Van mijn kant wil ik allen nogmaals bedanken voor de gastvrijheid die ik in de clubs mocht genieten en om gezamenlijk te werken aan het opfrissen van onze oude organisatie. Ik heb gemerkt dat er nieuw elan in de clubs aanwezig is. We willen (durven) er weer voor uitkomen dat we lid zijn van een prachtige Internationale Organisatie en we willen weten wat Rotary betekent en wat we doen. Prachtig! en veel succes er mee.

Omdat ons magazine ROTARIAN veel minder vaak verschijnt dan we gewoon zijn (kostenbesparing) kan de maandelijkse Nieuwsbrief een bron worden van Rotarynieuws. Toen de brief nog per post werd verstuurd waren we beperkt tot twee A-4tjes om portiekosten te besparen, maar nu de brief per e-mail wordt verstuurd geldt deze beperking niet meer. Zo'n nieuwsbrief heeft natuurlijk alleen zin als u hem ook werkelijk leest en er voor uw clubzaken de berichten uitpikt waarover discussie zinvol is. Kritiek is welkom evenals nieuws.

Naast de informatie op onze website moeten we in staat zijn allen WEET TE LATEN HEBBEN wat er gebeurt en wat belangrijk is.

FRANK DEVLYN OOK ONZE GAST TIJDENS VRIJWILLIGERS CONFERENTIE

De president van Rotary International komt op bezoek. Op maandag 15 januari is hij de gast van Rotary Nederland (7 districten)

Alle Rotaryclubs hebben op hun e-mailadres via de RAN op 20 december 2000 een aankondiging ontvangen van dit bezoek, met het verzoek de leden ervan in kennis te stellen. U bent uitgenodigd voor de (nationale) Intercity Meeting waar Devlyn zal spreken.

Een uitgelezen kans voor de Nederlandse Rotarians en hun partner de President van Rotary International te ontmoeten en zijn ongetwijfeld interessante boodschap aan te horen. Ik kan het iedereen aanraden want Devlyn is een uiterst begaafd spreker en uit ervaring weet ik dat het de moeite waard is dit mee te maken. Zeg nu niet meteen nee. Frank Devlyn werkt zich een hoedje voor ons allen en verdient een hartelijke ontvangst en als je er bij bent kijk je gegarandeerd anders naar onze organisatie.

We rekenen op minstens 500 personen, dus maak die avond vrij en ga!

De Intercity meeting wordt gehouden in Hotel-Restaurant Van der Valk Schiphol, gelegen direct achter het bekende brugrestaurant over de A4. Aanvang 17.30 uur met apéritief, om 19.00 uur een buffet. Vanaf 20.00 uur spreekt Devlyn. Einde plm. 20.45 uur. Kosten f. 75.- pp. Dat is voor zaal, buffet en consumpties maar ook f.25.- bestemd voor Avoidable Blindness.

Betaling ter plaatse, bij de ingang.

Maandthema: JANUARI- AWARENESS

ALS JE NIETS WEET KUN JE ZORGELOOS ZIJN, MAAR ALS JE "WEET HEBT" MOET JE ER WAT AAN DOEN! -----CREATE AWARENESS, TAKE ACTION

In het kader van dit maandthema, maar ook in verband met het bezoek van Frank Devlyn is het goed aandacht te geven aan AVOIDABLE BLINDNESS.

Devlyn spoort de clubs aan zich in te spannen voor de ruim 90 miljoen blinden die onze wereld helaas telt. Er zijn diverse projecten rondom een viertal aandachtsvelden: 1. Voorkomen van oogziekten door tijdige screening en opvoeding. 2. Ondersteuning in de vorm van medische uitrusting, transport en training van alle mogelijke hulpverleners. 3. Curatieve zorg; chirurgie ten behoeve van alle mogelijke ingrepen in het oog alsmede hoornvlies transplantaties en het verstrekken van brillen. 4. Ondersteuning van de niet te genezen blinden met o.a. braille apparatuur en training.

Het merendeel van deze programma's zal worden uitgevoerd in het verre Oosten (India) waar voor $1000 dertig mensen met staar geholpen kunnen worden. De Rotary Foundation speelt hierin een belangrijke rol en heeft voor dit programma een aantal bijzondere Grants in het leven geroepen. Onze zonecoördinator Eduard van den Ouwelant (RC Groningen) kan inlichtingen geven over mogelijke projecten en kan clubs van dienst zijn bij de vaak lastige procedures en aanvragen.

Jeugd – actie gevraagd

Weer hebben zich 84 jonge mensen aangemeld om een plaats te krijgen als "jaarstudent" van Rotary International. Deze Nederlandse jeugdigen spreken daarmee hun verwachting, hun vertrouwen en hun enthousiasme uit over één van onze uitwisselingsprogramma's gericht op World understanding.

Na de selectie in januari 2001 zullen we zeker meer dan 70 kandidaten geschikt vinden voor uitzending. Dat kan alleen als de bereidheid van onze clubs om buitenlandse jonge mensen te ontvangen op peil blijft. Hoewel wij weten dat het wel eens mis gaat met een buitenlandse student kunnen we toch stellen dat minstens 90% van de uitwisselingen wel goed gaan en dat het voor de jonge mensen een ervaring is die hun verdere leven sterk positief beïnvloedt. Als het niet goed is gegaan spreek dan eens met een club die wel positieve ervaringen heeft of nodig eens een uitgezonden jaarstudent of een in ons land verblijvende buitenlandse student uit in de clubbijeenkomst. Ook de regiojeugdcommissaris kan in overleg met de clubjeugdcommissaris een bijeenkomst vullen met opgedane ervaringen en gemaakte fouten. Er wordt van alles aan gedaan om de selectieprocedure in het buitenland te beïnvloeden.

Ook voor onze jeugdprogramma's geldt het Rotary adagium:

vrijwillig maar niet vrijblijvend

Rotaract bestaat 30 jaar

Rotaract Nederland viert dit jaar haar dertigjarig jubileum.

Op dit moment telt Rotaract in onze zeven districten 64 clubs, met in totaal 750 leden. Rotaract is opgericht door Rotary en richt zich op persoonlijke ontwikkeling en fellowship. Om het contact met rotaryclubs te intensiveren stuurt Rotaract dit jaar aan alle clubs het officiële Rotaracttijdschrift "Ractueel"

Graag aandacht voor dit initiatief, lees Ractueel en geef aandacht aan de Rotaractclubs in ons district door ze in te schakelen bij onze projecten en/of ze zo nu en dan uit te nodigen op onze bijeenkomsten en feestjes.

Internationale zaken – OVER DE GRENS

Zoals gevraagd door de voorzitters van de negen interlandcommissies en overeengekomen in het gouverneursberaad van 22 december 2000 brengen we u nu en in de komende nieuwsbrieven op de hoogte van de werkzaamheden van deze commissies.

Al eerder is er in de nieuwsbrief iets verteld over Internationale Zaken als zodanig, het bestaan van de commissies, die in ons jaarboek op pagina IX vermeld worden, en de uitbreiding met nieuwe commissies Baltische Staten (Estland, Letland, Litouwen) en Bulgarije. Dit jaar is, een beetje dwars door de aanstellingen heen, gekeken of de samenstelling optimaal was en in sommige gevallen is dat in goed onderling overleg veranderd.

Vandaag de Indonesiëcommissie

Voorzitter blijft Theo Bogaard, maar Gé Schaeffer is vanaf nu technisch voorzitter en secretaris tegelijk, nieuw lid is Vera Kagelmaker-van Viersen Trip (RC Venlo-Land van Gelre) De Indonesiëcommissie heeft in Theo Bogaard en Hans Wassmer twee leden die Indonesië ieder jaar twee maal – op eigen kosten – bezoeken, zodat er veel knowhow is over de actuele stand van zaken. De Commissie heeft, nu President Wahid aan het bewind is, eindelijk een plan van enkele jaren geleden kunnen uitvoeren: de behandeling van kinderen die een open verhemelte hebben. In november-december verbleef Anne Marie Kuijpers-Jagtman, hoogleraar orthodontie aan de Nijmeegse universiteit en lid van RC Nijmegen, drie weken in Indonesië om de schizus-operatie van kinderen op Sumatra te kunnen leiden. Haar verblijf was door de club Jakarta-Menteng fantastisch voorbereid, zodat zij zich gesteund heeft gevoeld in haar werk om 24 patiëntjes op Sumatra zelf te kunnen laten opereren en 18 kinderen in Jakarta voor de zwaardere operatie. Dankzij de Indonesiëcommissie kon deze samenwerking tussen Nederlandse en Indonesische clubs ontstaan. Mooi werk! En het wordt voortgezet. Niet alleen wat deze operaties betreft, maar ook in het project "Hulp aan schoolkinderen in Indonesië", dat met name door commissielid Watze Plantinga in de steigers is gezet en al door 35 Nederlandse clubs financiëel wordt gesteund. Zinvolle activiteiten die hun vruchten afwerpen, dat is zeker.

E-mail: mailto:ger.oord@wxs.nl

DGE en DGA : Piet Gruppelaar RC Pekela -- DGA: Maup van Dijk RC Oosterwolde

Districtredacteur ROTARIAN, Henk Doevendans , Postbus 2035, 8600 AC Sneek Tel 0515-431221, fax 0515-431348, Kopij homepage naar : Willem Scholte, RC Steenwijk, met E-mail adres: d1590@rotary..nl - homepage: www.rotary.nl/D1590

Agenda: 16 jan.RBC regio III – 17 jan.RBC regio IV – 23 jan.RBC regio I – 24 jan. RBC regio II

27 maart PETS regio III – 28 maart PETS regio IV – 4 april PETS regio II – 5 april PETS regio I

23 april District Assembly, nieuwe leden en info - 19 mei DISC