© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

februari 2001

Nieuwsbrief februari 2001

Maandthema:

Februari - World Understanding

ALS JE NIETS WEET KUN JE ZORGELOOS ZIJN, MAAR ALS JE "WEET HEBT" MOET JE ER WAT AAN DOEN! -----CREATE AWARENESS, TAKE ACTION

In het kader van World Understanding deze maand mijn aandacht en informatie over PolioPlus

Er was nogal wat scepsis bij de meeste Nederlandse Rotarians, toen Rotary International in 1985 de PolioPlus campagne lanceerde. In twintig jaar de gevreesde volksziekte, die zich tot in de kleinste hoekjes van de aarde had genesteld, de wereld uit jagen? Het leek een te ambitieus plan. Desondanks deden alle Rotarians zo’n tien jaar geleden mee met een gigantische fondsenwerving. Via velerlei acties werd per Nederlandse Rotarian gemiddeld US$ 1000 in de kas gestort. Daarmee waren wij koplopers in de wereld. Maar ook de Nederlandse regering was vanaf het eerste begin actief betrokken bij het welslagen van de actie: "Polio de Wereld uit". Jarenlang behoorde Nederland tot de ‘major donors’ van deze wereldomvattende campagne, die inmiddels door de WHO, Unicef en andere organisaties was overgenomen.

In totaal heeft Rotary tot nu toe ruim US$ 400 miljoen bijgedragen.

De afgelopen jaren werd er intensief met deze gelden gewerkt. Daar merkten wij weinig van. De aandacht van de gemiddelde Rotarian verslapte enigszins. Zou het dan toch niet lukken?

De Nederlandse regering bleef actief bijdragen. Het ene jaar wat meer dan het andere, afhankelijk van de prioriteiten die de verschillende bewindslieden stelden.

Op 27 september 2000 werd in het gebouw van de Verenigde Naties in New York een Topconferentie belegd, waarbij o.a. Bill Gates en Ted Turner grote sommen geld toezegden. Ook onze ambassadeur in New York, de heer van Walsum, zegde financiële steun toe.

Tijdens een daaropvolgende vergadering van de Europese PolioPlus Commissie in Zurich deed Guus Annokkee, als Rotary vertegenwoordiger, uitgebreid verslag van zijn PolioPlus advocacy-activiteiten van de laatste jaren. Gevraagd naar zijn meest recente plannen zegde hij toe ook in Nederland een topontmoeting met minister Herfkens te zullen organiseren.

Op de Ministeries van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking bleek men uitstekend op de hoogte te zijn van de PolioPlus activiteiten van Rotary International, WHO, Unicef e.a. (ook het Internationale Rode Kruis doet inmiddels mee). Een topontmoeting werd niet nodig geacht. Enkele weken later ontving Rotary Nederland opnieuw een opwekking van WHO en Unicef, waarop nieuwe gesprekken op het departement volgden.

Vlak voor Kerst 2000 bereikte ons het opzienbarende bericht dat minister Herfkens een bedrag van US$ 40 miljoen heeft toegezegd voor surveillance activiteiten, gericht op het opsporen en onderzoeken van elk kind met verlammingsverschijnselen waar ook ter wereld, teneinde vast te stellen of het poliovirus alsnog ergens de kop opsteekt.

DE DOELSTELLING OM IN 2005 DE ZIEKTE WERKELIJK BEDWONGEN TE HEBBEN LIJKT STEEDS BETER HAALBAAR! – als het lukt dan heeft Rotary bijgedragen de wereld een "ietsje" beter te maken.

Waar blijft het (ons) geld.

De zeven districten in Nederland hebben het uitgeven van "De Rotarian", de ledenadministratie, de districtsboekhouding en het verlenen van secretariaats-ondersteuning ondergebracht in de Stichting Rotary Administratie Nederland, de RAN in Amsterdam.De kosten van dit gemeenschappelijk kantoor zijn al enkele jaren hoger dan de bijdragen, die door de leden van Rotary werden opgebracht.

Het jaarverslag 1999-2000 van de RAN, dat door het bestuur onlangs is vastgesteld, laat zien dat er weliswaar een vermindering van het exploitatie-tekort is bewerkstelligd, maar dat er verder bezuinigd moet worden om het evenwicht tussen inkomsten en uitgaven te herstellen.

Op de grootste kostenpost (45 %) "De Rotarian" wordt in de loop van het jaar 2000-2001 verder bespaard door een lage frequentie van verschijnen van het magazine en door een toenemend gebruik van het internet voor de communicatie.

Nadere invulling van de plannen hoe de communicatie in de komende jaren vorm krijgt worden onderzocht en zullen aan allen worden doorgegeven zodra beslissingen zijn genomen.

De ledenadministratie (30 %) wordt gemoderniseerd door deze verder te digitaliseren.

De boekhouding wordt uitbesteed, opdat ook daar een besparing optreedt.

Het RAN-bestuur is ervan overtuigd dat het met de voorgenomen maatregelen mogelijk is weer tot een sluitende exploitatie te komen zonder dat de ledenbijdrage 2001-2002 met meer dan de inflatiecorrectie verhoogd wordt.

Enkele cijfers :

'97-'98 '98-'99 '99-'00 '00-'01 (begroot) '01-'02

Totale kosten 1.331.000 1.417.000 1.415.000 1.316.000 1.373.000

Eigen vermogen 343.000 287.000 113.000 150.000 200.000

Ledencontributie 63,- 63,- 63,- 73,- 75,-

Aantal leden 18.502 18.505 18.612 18.750 18.800

Inkomend District Gouverneur naar Anaheim

Piet en Mieke Gruppelaar gaan begin februari naar de Internationale Assembly in Anaheim (US)

Zij zullen daar een week lang de training voor districtgouverneurs 2001-2002 meemaken. In totaal komen er ongeveer 530 aankomende gouverneurs met hun partners, allen gehuisvest in een groot Hilton hotel waar wordt geslapen, gegeten en de lessen ontvangen. Een week lang zie je bijna geen buitenlucht, maar het is wel een belevenis!! Piet komt terug met het jaarthema voor 2001-2002 en zal op de PETS in maart en april zijn verhaal overbrengen aan de inkomende voorzitters.

Internationale zaken – OVER DE GRENS (vervolg)

Nog een aanvulling over de Indonesiëcommissie (zie Januaribrief) Haar grote wapenfeit "Help de schoolkinderen in Indonesië" is met name door Theo Boogaard, Hans Westerveld en voormalig lid Ko Weber opgezet. De commissie verzamelde tot nu toe meer dan 180.000 gulden. Aangevuld met zo'n 60.000 dollar aan matching grants kunnen hiervoor 2000 kinderen drie jaar lang onderwijs krijgen. Hans Wassmer werkt met zijn club Epe alweer aan drie nieuwe projecten. Degenen die daarin geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met de secretaris/vicevoorzitter Gé Schaeffer van de RC Emmen.

Stroomlijning behandeling Matching Grants

Ingaande dit jaar heeft de Rotary Foundation een "Business Cyclus" ingevoerd met als doelstelling het bureau in US elk jaar de gelegenheid en de opdracht te geven de lopende aanvragen af te handelen voordat de instroom van nieuwe aanvragen weer begint. Ook kunnen per 30 juni de boeken correct worden afgesloten. De cyclus houdt duidelijk deadlines in voor uiterlijke afhandeling van goedkeuringsprocedures en uitbetalingen. Dat is winst voor ons als aanvragers. Anderzijds moeten wij als aanvragers ook wat inleveren omdat we het tijdstip van aanvragen moeten aanpassen aan de cyclus.

Al met al lijkt het mij winst om een stuk bureaucratie te voorkomen.

De cyclus ziet er als volgt uit:

15juli ………indienen aanvragen ……………31 maart (periode waarin aanvragen kunnen worden ingediend)

31 maart ….. geen aanvragen mogelijk……15 juli volgende Rotaryjaar

(aanvragen worden teruggestuurd om "up to date" gemaakt te worden)

15 augustus ……. goedkeuren………….15 mei (periode waarin goedkeuringen worden verstrekt)

1 augustus ……… uitbetalen ……………30 juni (periode waarin uitbetalingen plaats vinden)

15 mei ……………rapportage ……. ….. 15 juli volgende Rotaryjaar (daarna herhaling cyclus)

Clubs die aanvragen in voorbereiding hebben moeten die dus òf voor 31 maart a.s. indienen, òf het tijdpad van het project aanpassen aan een aanvraag op of na 15 juli van het volgende Rotaryjaar.

Bij onduidelijkheden informeren bij onze RoFo commissaris Gé Schaeffer.

Volendam

Van de afgrijselijke ramp in Volendam, de wijze waarop daar het nieuwe jaar begonnen is, hebben we met ontzeting kennisgenomen. Het gaat om een gemeente in ons district, velen uit onze omgeving zijn er van zeer nabij bij betrokken. Het zal zijn opgevallen dat de burgemeester van Edam-Volendam ook een Rotarian is. Hem wensen we veel sterkte bij alles wat er nog op zijn weg komt.

De R.C. Purmerend-Waterland, die wekelijks in Volendam bijeenkomt, heeft besloten een fonds te vormen om financiële problemen die de slachtoffers blijven achtervolgen, te helpen oplossen. Men wil op deze manier bijdragen aan hulp op langere termijn. De club zal een aantal activiteiten organiseren om het benodigde geld bijeen te brengen. Vooruitlopend daarop heeft men de besturen van de Rotaryclubs gevraagd uit het budget Community Service een bedrag beschikbaar te stellen. Dit is ook een goede gelegenheid voor clubs in ons district om door middel van clubactiviteiten bij te dragen of misschien gelden van eerdere activiteiten die nog op een bestemming wachten nu eens te gaan besteden. Het rekeningnummer is 22.37.66.364 ten name van de Stichting Community Service R.C. Purmerend-Waterland te Purmerend.

Diversen.

1.De Rotaryclub Roden-Leek is bezig om (overtollig) schoolmeubilair vanuit Nederland te sturen naar een school in Curaçao. Het verzenden kost veel geld wat de club op korte termijn niet bij elkaar kan krijgen. Welke club in ons district heeft mogelijkheden om de club Roden-Leek te helpen. Inlichtingen bij Rtn. C.J. Engels.

2.Rotarian Initiative for Population and Development, afdeling Nederland heeft een geslaagd Seminar achter de rug. Dat heeft nieuwe leden opgebracht maar heeft ook veel geld gekost. Elke club heeft een schrijven ontvangen met de opwekking dit initiatief te steunen, wat ik graag ondersteun door allen op te roepen lid te worden van deze groep.

3. Als bijlage wordt een verhandeling over Internet meegestuurd.

E-mail: ger.oord@wxs.nl

DGE en DGA : Piet Gruppelaar RC Pekela -- DGA: Maup van Dijk RC Oosterwolde

Districtredacteur ROTARIAN, Henk Doevendans , Postbus 2035, 8600 AC Sneek Tel 0515-431221, fax 0515-431348, Kopij homepage naar : Willem Scholte, RC Steenwijk, E-mail: d1590@rotary..nl - homepage: www.rotary.nl/D1590

Agenda:

27 maart PETS regio III – 28 maart PETS regio IV – 4 april PETS regio II – 5 april PETS regio I

23 april District Assembly, nieuwe leden en info te Kampen - 19 mei DISCON te VEENDAM.