© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

maart 2001

Nieuwsbrief maart 2001

.Weekthema: Maart - Rotaract

ALS JE NIETS WEET KUN JE ZORGELOOS ZIJN, MAAR ALS JE "WEET HEBT" MOET JE ER WAT AAN DOEN! -----CREATE AWARENESS, TAKE ACTION

ROTARACT 30 JAAR

Binnen Rotary Internationaal geven we in maart (maar) één week aandacht aan de jongerenorganisatie van Rotary – ROTARACT.

Rotaract Nederland viert dit jaar het 30-jarig jubileum en dus reden genoeg om aandacht te geven aan het reilen en zeilen van deze clubs. Op dit moment telt de Rotaract organisatie in de zeven districten in totaal 64 clubs met 655 leden. De club is bedoeld voor jonge mensen van 18-30 jaar en de doelstelling van de clubs richt zich vooral op persoonlijke ontwikkeling. Je kunt in de club leren wat project management is, je krijgt de attitude om je in te zetten voor de naaste omgeving, je hebt de mogelijkheid om vrienden te maken, zowel hier als in het buitenland. En dat alles onder de paraplu van Rotary met de daarbij behorende Rotary idealen. De Rotaract clubs hebben behoefte om de contacten met de Rotaryclubs te intensiveren. Daarvoor sturen ze dit jaar voor het eerst aan alle clubs hun Rotaracttijdschrift RACTUEEL zodat elke club kennis kan nemen waarmee ze bezig zijn. Toen ik het tijdschrift las kwamen mijn studenten en Round Table jaren weer boven en dat was best een plezierige bezigheid. Graag vraag ik aandacht voor dit initiatief en de daarbij behorende vraag om ondersteuning. Een mooie taak voor de clubjeugd commissaris.

De Rotaract organisatie is internationaal en er worden internationale bijeenkomsten georganiseerd. Dit jaar in Turkije, waar een aantal Nederlandse Rotaracters naar toe gaan om te promoten dat de 2003 bijeenkomst in Nederland wordt gehouden. Op die manier willen ze Rotaract Nederland op de kaart zetten en goodwill kweken bij jonge mensen om lid te worden.

De Rotaract clubs in ons district zijn graag bereid om een clubvoordracht te verzorgen en of hulp te bieden bij Rotary projecten. Nodig ze eens uit! Denk eens goed na of je geen potentiële jonge mensen kent die benaderd kunnen worden door een bestaande club, of overweeg of er potentie is voor een nieuwe club!

Het landelijk bestuur, onder leiding van voorzitter Edgar Visscher, is bezig met grootse plannen maar blijft met beide benen op de grond. Jan Hemminga van RC Heerenveen is onze Rotaryvertegenwoordiger in het district die de contacten met Rotaract onderhoud en stimuleert.

Districtconferentie

op 19 mei 2001

De organiserende club Veendam werkt hard aan de voltooiing van het programma met als uitgangspunt – Mobiliteit – Effecten op het Noorden van infrastructurele maatregelen.

Drie bekende personen uit wetenschap, politiek en vervoersorganisatie zullen ons 's-morgens inleiden in de Noordelijke problematiek en dit in een Forum uitwerken. 's-Middags zullen we na de lunch werkelijk mobiel worden en beleven hoe het spoor, het water en de weg elkaar ontmoeten.

Het gezelligheids- en vriendschaps-aspekt wordt geen moment uit het oog verloren. Ontmoet je mede Rotarians op de conferentie en thuis, maak nieuwe vrienden, leg contacten en zorg er voor dat de conferentie niet eindigt op 19 mei 2001 maar doorgaat in de clubcontacten.

We sluiten af met de GSE-jeugd en de km beker. Voor de liefhebbers (en dat zijn jullie uiteraard allemaal) is er een avondprogramma met diner en muziek.

Binnenkort krijgt iedere club bezoek van één of meerdere Veendammers die nogmaals het programma komen vertellen en de inschrijvingskaarten bij zich hebben.

Ik reken op een grote opkomst van leden en partners om gezamenlijk een goede dag te beleven.

PETS.

Voor alle zekerheid wil ik hierbij nogmaals alle inkomende voorzitters er op wijzen dat ze verwacht worden op de Regio PETS zoals ze op het eind van de newsbrief staan vermeld.

District Assembly, informatie nieuwe leden en Info rotarybestuurders.

Op 23 april worden in de scholengemeenschap ICHTHUS COLLEGE, Jan Ligthartstraat 5 te Kampen de bovengenoemde bijeenkomsten gehouden.

Aanvang 18.30 uur; einde bijeenkomsten 22.00 uur.

Zoals in ons DRAAIBOEK DISTRICTORGANISATIE (welke nu ook op onze website staat) is vermeld worden op de Assembly verwacht: de voorzitter, de inkomende voorzitter, de secretaris en de penningmeester van elke Rotaryclub in ons district.

Op de informatie nieuwe leden: alle leden die nog niet een dergelijke voorlichting over Rotary International hebben meegemaakt.

Op de Info rotarybestuurders: een ieder die denkt dat over de functie die in de RC wordt bekleed meer te vertellen is dan ze weten of via de club te weten kunnen komen. Voordien kan aan de district secretaris worden opgegeven welke onderwerpen behandeld moeten worden.

Rotarian in aantocht

Na een adempauze van enkele maanden zal De Rotarian binnen enkele weken weer bij alle leden op de mat liggen. Er is in de afgelopen periode degelijk overleg gevoerd over de wijze waarop de berichtgeving in de toekomst moet plaats vinden. Daarbij is gelet op zowel de financiële aspecten, zoals genoemd in de vorige newsbrief, als op het verbeteren van de communicatie.

Alles overwegend is besloten het blad in twee uitvoeringen te doen verschijnen: t.w. een krant en een magazine. Deze maand krijgt ieder lid De Rotarian als krant thuis bezorgd. Het is de bedoeling dat dit vaker gaat gebeuren, in de eerste helft van dit jaar in ieder geval twee keer.

De krant zal vooral een informatief karakter krijgen met nieuws uit Evanston, berichten uit de districten, toekomstige activiteiten, opvallende projecten enz. Naast de krant verschijnt in dit half jaar dan één Magazine waarin naast informatie ook achtergrond artikelen worden opgenomen.

Dunner en kleiner jaarboek?

Er is in de clubs nogal eens kritiek op ons dikke jaarboek. Wat moeten we met zo'n dikke pil! Kan het niet wat simpeler, laat de clubs hun eigen ledenlijsten maken. In het Gouverneursberaad hebben we er over gesproken en mogelijkheden op een rij gezet. De dikke pil wordt eigenlijk alleen gebruikt door de officials in Rotary. Binnen de RAN en de landelijke site op Internet worden nieuwe programma's voorbereid waarin de leden gedigitaliseerd zijn vastgelegd. Dit geeft de mogelijkheid om van het dikke boek af te stappen en de ledenbestanden vast te leggen op een CD en of achter een wachtwoord op Internet – een vaak gehoord voorstel uit de clubs. Degenen die dan persé een boekje willen, kunnen het kopen als afgeleiden van deze elektronische gegevens. We zijn nog niet zover maar het komt er aan!

Diversen.

1.De Rotaryclub Leeuwarden-Zuid heeft gedurende de afgelopen 10 jaren een project in Roemenië verzorgd dat nu wordt afgerond. De club vraagt zich af hoe ze nu verder zullen gaan met internationale projecten. Ze hebben mij gevraagd om te inventariseren welke clubs in ons district internationale projecten hebben of willen starten waarmee ze misschien kunnen gaan samenwerken. VOORWAAR een goede gedachte om met elkaar wat te doen aan de noden in de wereld. Vraag naar Jan Post van de club Leeuwarden-Zuid email: j.post.bis@tref.nl

E-mail: mailto:ger.oord@wxs.nl

DGE en DGA : Piet Gruppelaar RC Pekela -- DGA: Maup van Dijk RC Oosterwolde

Districtredacteur ROTARIAN, Henk Doevendans , Postbus 2035, 8600 AC Sneek Tel 0515-431221, fax 0515-431348, Kopij homepage naar : Willem Scholte, RC Steenwijk, E-mail: d1590@rotary..nl - homepage: www.rotary.nl/D1590

Agenda: 27 maart PETS regio III – 28 maart PETS regio IV – 4 april PETS regio II – 5 april PETS regio I

23 april District Assembly, nieuwe