© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

april 2001

Nieuwsbrief April 2001

 Maandthema: April – Magazine Month

ALS JE NIETS WEET KUN JE ZORGELOOS ZIJN, MAAR ALS JE "WEET HEBT" MOET JE ER WAT AAN DOEN! -----CREATE AWARENESS, TAKE ACTION

April is Magazine Maand

Op de Rotarykalender is april de maand waarin het Rotarytijdschrift in de belangstelling staat. De Rotarian maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van 28 Rotarybladen. Op mondiaal niveau biedt het Rotarymagazine voor R.I. de mogelijkheid om met de individuele leden te communiceren. Ook in Nederland heeft het blad, reeds sinds de eerste uitgave in 1927, die functie. Met een toenemend aantal internetgebruikers onder Rotarians lijkt het tijdschrift haar centrale plaats in de communicatie langzamerhand te verliezen. De digitale snelweg biedt mogelijkheden om op een andere manier met de leden te communiceren. Er wordt gedacht aan een actuele nieuwsvoorziening en b.v. "webservice" via www.rotary.nl. Dit zal binnenkort ook gaan gebeuren.

De Rotarian zal voor veel leden echter het medium blijven om geïnformeerd te worden over de internationale ontwikkelingen, berichtgeving vanuit de districten, enz. Het blijft daarom van groot belang dat clubs hun districtsredacteur (Henk Doevedans) op de hoogte houden van de activiteiten. De redacteur zal de berichten aan De Rotarian toevertrouwen, maar ook steeds vaker de website van informatie voorzien. Zo kan er tussen het vertrouwde en het nieuwe medium een inspirerende wisselwerking ontstaan.

Nieuwe Huisstijl ook voor elke Rotaryclub

Voor een duidelijk herkenbaar gezicht van Rotary in Nederland is een huisstijl onontbeerlijk. Daar is in het afgelopen jaar hard aan gewerkt. De (nieuwe) huisstijl is sinds kort gereed. Binnenkort is die voor iedereen beschikbaar. Van briefpapier tot website, van persbericht tot nieuwsbrief en van brochure tot weekbericht: alle communicatiemiddelen van Rotary zullen in een nieuw jasje gestoken worden. In het maartnummer van De Rotarian heeft iedereen daar meer over kunnen lezen. Ook voor de clubs beveel ik het gebruik van de huisstijl van harte aan. Als we ons landelijk, in het district en vanuit de clubs naar buiten toe uniform presenteren, draagt dat positief bij aan ons imago. Voor de weekberichten en voor het briefpapier van de clubs kan de nieuwe huisstijl uitstekend gebruikt worden. Clubs die daarin geïnteresseerd zijn, kunnen zich per e-mail opgeven bij de RAN (rotary@worldonline.nl). Voor datgene wat de RAN met betrekking tot de huisstijl levert, behoeven de clubs niets te betalen. Er volgt weldra nadere informatie.

Een duidelijke handleiding met aanwijzingen hoe men op eenvoudige wijze de huisstijl op de PC kan installeren, is in voorbereiding.

Piet en Mieke terug van 2001 International Assembly

Terug uit Anaheim (Amerika) met veel Rotary-bagage, kijken Mieke en ik met veel voldoening terug op ons verblijf in de wereld van Rotary-International.

Vooral het internationale aspect –530 inkomende gouverneurs uit 163 landen- heb ik als een verrijking ervaren.

Rotary-International, Fellowship en Service hebben voor mij duidelijk een andere inhoud gekregen.

Natuurlijk stonden Rotary Foundation en World Community Service in de diverse bijeenkomsten stevig op de agenda. Dat heeft voor mij, vooral ook door bilaterale gesprekken met inkomende gouverneurs uit "ontwikkelingslanden", voor een beter begrip zorg gedragen, waarbij duidelijk blijkt in wat voor onvoorstelbare rijkdom wij hier in Nederland leven en hoe groot het verschil is met bijvoorbeeld India of Afrika.

Het thema van onze inkomende president Richard King sluit uitstekend aan bij dat van de huidige president Frank Devlyn.

Het luidt: Mankind is our business.

Het nieuwe thema voor 2001-2002 werd dan ook meestal in een adem genoemd met het thema van Devlyn.

Create awareness, take action because mankind is our business!!

Een gezonde voortzetting van het beleid van Devlyn, met hier en daar enige accentverschuivingen, is hier duidelijk aan de orde.

Belangrijke onderwerpen blijven; Polio de wereld uit in 2005, Avoidable blindness, meer openheid, meer naar buiten treden met Rotary en ledenwerving.

Daarnaast blijven vrede en internationale verstandhouding hoog op de Rotary-agenda staan.

Belangrijk is trots te zijn op je Rotary-lidmaatschap, draag dit uit, draag je speldje en laat zien aan je omgeving dat Fellowship en Service twee essentiële basispunten zijn van Rotary.

De mensen in de gehele wereld, de mensen die hulp nodig hebben op het gebied van voedsel, water, wonen en gezondheidszorg, daar gaat het om.

Daaraan kunnen wij Rotarians, leden van de grootste service-organisatie van de wereld, een belangrijke bijdrage leveren, want verbetering van deze basisbehoeften, zal meer vrede en begrip brengen tussen de diverse volken op onze aarde.

Mankind is our business.

Piet Gruppelaar DGE 1590

District Website.

De afgelopen maand bestond de website van ons district (www.rotary.nl/D1590) twee jaar.

In die tijd werden tegen de 7000 bezoekers genoteerd, in het tweede jaar bijna dubbel zoveel als in het eerste. Hoewel er over belangstelling niet valt te klagen, vindt de redactie dat het met de aanvoer van kopij beter kan. Club PR commissarissen: kijkt u eens of u nog wat op de webpagina wilt hebben, bijvoorbeeld op het punt van Clubacties.

Onlangs is de website aanzienlijk uitgebreid met bestuurlijke informatie (zoals draaiboeken van districtsevenementen), en bevat nu een schat aan informatie voor (nieuwe) Clubbestuurders. Wat betreft nieuws: de website wordt 1 à 2 maal per week van een nieuw artikel voorzien.

De Rotary Doktor Bank - O P K O E R S !

Het werk van de Rotary Doctor Bank gaat gewoon door. Artsen en tandartsen doen hun werk in het kader van ons eigen project in Kimilili en omgeving in Kenya en bij andere projecten wordt voor zover mogelijk bemiddeld bij de uitzending.

In toenemende mate wordt de behoefte gevoeld aan nadere vastlegging van het te voeren beleid. Daarbij komen vragen aan de orde als:

Hoe voorkomen we dat we onszelf onmisbaar maken in plaats van dat de werkzaamheden op termijn worden overgenomen door lokale medici die zo nodig met onze hulp daarvoor worden opgeleid?

Moet niet meer worden overgegaan tot het uitzenden van (tand)artsen/ specialisten voor langere tijd, ondanks het feit dat de Rotary Foundation dan niet voor uitzending en verblijfkosten wil betalen?

Hoe bereiken we een meer structurele financiering?

Wat het laatste betreft, uiteraard zijn we dankbaar voor alle, soms aanzienlijke bijdragen, zoals onlangs weer van RC Rijnwoude, maar voor de continuïteit op langere termijn is structurele financiering geboden. Deze zou bereikt zijn als alle rotaryclubs in Nederland een tientje per lid zouden overmaken. Het zou dan ook mogelijk zijn een part time vaste kracht aan te stellen, waar duidelijk grote behoefte aan is.

In het bestuur is besloten beleid en uitvoering te scheiden. Dit houdt in dat de functies public relations en coördinatie van de uitzending niet meer in het bestuur vertegenwoordigd zijn. Martin Eberson zal de publicitaire activiteiten overigens met hetzelfde enthousiasme blijven uitoefenen. Saskia Sommer heeft besloten haar werkzaamheden als coördinator binnenkort te beëindigen. Het bestuur is haar veel dank verschuldigd voor het vele werk dat zij voor RDBN heeft gedaan. Het bestuur beraadt zich nog over de opvolging. Ook Hein Douqué, in het bestuur belast met fondsenwerving, houdt er binnen afzienbare tijd mee op in verband met drukke andere werkzaamheden. Voor zijn opvolging is een advertentie in de Rotarian geplaatst.

Het werk van RDBN trekt ook internationaal de aandacht. In een persoonlijk schrijven vraagt onze President, Frank Devlyn, zich af of Nederland niet het voortouw zou kunnen nemen bij een internationale uitbreiding. Het bestuur is hogelijk vereerd, maar is vooralsnog van mening dat eerst het eigen huis op orde moet zijn en dat ook andere landen met een Rotary Doctor Bank, zoals Zweden en Duitsland bij zo’n initiatief betrokken zouden moeten worden.

Gaarne betuig ik mijn dank aan alle clubs die ons werk in de afgelopen periode financieel of anderszins hebben gesteund.

Guus Zoutendijk, voorzitter RDBN

District Assembly.

HERNIEUWDE OPROEP MET DE GOEDE DATUM!!! en enige andere wijzigingen

Op maandag 23 april worden in de scholengemeenschap ICHTHUS COLLEGE, Jan Ligthartstraat 5 te Kampen de bovengenoemde bijeenkomsten gehouden. De aanvangstijd is gewijzigd t.o.v. de maartbrief. De uitnodigingsbrief met agenda wordt door de Districtsecretaris aan alle clubs gestuurd.

Aanvang 19.30 uur; einde bijeenkomsten ongeveer 22.00 uur.

De informatie aan nieuwe leden wordt niet zoals in de vorige jaren in een aparte groep gegeven maar er wordt verwacht dat de nieuwe leden gaan deelnemen aan die groepen waar ze belangstelling voor hebben. Bestuur activeer de nieuwe leden om mee te gaan!

Councel on Legislation (COL)

Deze maand vindt in Chicago de COL plaats. De COL is de wetgevende vergadering van Rotary International. Eens in de drie jaar wordt deze gehouden. Elk district levert een afgevaardigde. Voor ons is dat oud-gouverneur Henk Baas. De 530 afgevaardigden uit de gehele wereld zullen van 21 t/m 28 april moeten beraadslagen en stemmen over de 527 voorstellen die er liggen. Vereenvoudiging en modernisering van de regelgeving staan daarbij centraal.

De besluiten van de COL zullen op de Internationale Conventie in juni a.s. officieel worden bekrachtigd en wordt een nieuwe Manuel of Procedure uitgegeven.

Na afloop van de COL zal elke afgevaardigde in zijn district verslag uitbrengen.

Diversen.

De landelijke Intercity meeting in Amsterdam, waar Frank Devlyn is geweest, heeft voor Avoidable Blindness $25000 opgebracht.

In het archief van de RAN te Amsterdam liggen veel jubileumboeken van Rotaryclubs. Vanaf 1939 t.e.m 1992 zijn ze desgevraagd in te zien. Ivo Witteveen van RC Kampen, die het RAN archief beheert vraagt aan clubs om te controleren of hun jubileumboek wel is ingeleverd, zo niet dan graag alsnog doen! (038-3315779)

3. De Stichting Euro Champ organiseert in 15,16 en 17 juni 2001 te Assen de

Nederlandse Kampioenschappen voor gehandicapten, waar plm. 400 sporters

en 100 begeleiders vanuit de hele wereld worden verwacht. De Stichting

zoekt ondersteuning in de vorm van werving van toeschouwers (entree is

gratis) en steun voor enig vertier in de avonduren. Alle deelnemers

worden gehuisvest in het 'Hunzedal' Borger. Zij zullen het op prijs

stellen wanneer Rotaryclubs daarbij willen helpen.

Inlichtingen bij Fred Fontijn, tel. 0592-420200.

Binnenkort wordt elke Rotaryclub benaderd voor een gezamenlijke actie met de Lions, Kiwanis, Ladies Circle, Juniorkamers, Soroptimisten en nog andere service organisaties voor een actie KLEIN GELD in de vorm van de Nationale Eurocollecte 2002. Als je daar als Rotaryclub aan mee wilt doen wees dan allert op deze komende brief!!

E-mail: ger.oord@wxs.nl

DGE en DGA : Piet Gruppelaar RC Pekela -- DGA: Maup van Dijk RC Oosterwolde

Districtredacteur ROTARIAN, Henk Doevendans , Postbus 2035, 8600 AC Sneek Tel 0515-431221, fax 0515-431348, Kopij homepage naar : Willem Scholte, RC Steenwijk, E-mail: d1590@rotary..nl - homepage: www.rotary.nl/D1590

Agenda: 4 april PETS regio II – 5 april PETS regio I

23 april District Assembly, nieuwe leden en info te Kampen - 19 mei DISCON