© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

mei 2001

Nieuwsbrief mei 2001

Maandthema: Mei – geen thema …. Gewoon Rotary

ALS JE NIETS WEET KUN JE ZORGELOOS ZIJN, MAAR ALS JE "WEET HEBT" MOET JE ER WAT AAN DOEN! -----CREATE AWARENESS, TAKE ACTION

Overpeinzingen

Wat is een maand snel voorbij als je druk bezig bent met allerlei zaken. Dat is niet voor alle mensen het geval. Velen in onze maatschappij zijn eenzaam en bij eenzaamheid zou je wel willen dat de tijd snel voorbij gaat maar daar is de tijd vaak dik en traag.

"Goed doen in de wereld" is het motto van Rotary Internationaal, maar dat geldt evenzeer voor onze eigen kring waar de materiele welstand over het algemeen goed is maar waar de geestelijke/communicatieve armoede groot kan zijn.

Geef als plaatselijke Rotaryclub ook aandacht aan deze vorm van nood. Denk aan je ouders, je medeleden, gehandicapten die buiten de maatschappij staan, weduwen, weduwnaren, gescheiden mensen, bejaarden en zieken. Nodig deze groepen eens uit als je een activiteit in de club hebt waar ook buitenstaanders welkom zijn of organiseer iets speciaals.

Vorige week was ik bij een uitvoering in Spijkerboor waar de Rotaryclub Zuidlaren-Anloo tezamen met de Lions een avond hadden georganiseerd waar autistische mensen een uitvoering gaven in de vorm van een toneelstuk/musical. De groep heet PODIUM APART en is een toneelschool voor autisten waar de deelnemers leren hun verborgen kwaliteiten te uiten. De opbrengst van de avond was bestemd voor deze groep, die geleid wordt door vrijwilligers, die geen subsidies o.d. ontvangen. Een prachtige avond waar de groep tot onverwachte oplossingen komt en waar muzikaal een prestatie wordt geleverd. Kortom een goed initiatief van Rotary en Lions om regionaal een vergeten groep te helpen. De groep wil graag meerdere uitvoeringen geven om op die manier bezig te zijn en gelden te verkrijgen voor hun voortbestaan. Ik moedig rotaryclubs aan om tijdens een partner-night o.d. deze groep uit te nodigen zodat je een plezierige avond kunt combineren met een goed doel. Marja van Dijk in Oude Pekela (tel. 0597-618425) van de stichting PODIUM APART geeft graag nadere informatie.

Maandag 23 april hebben we in Kampen onze District Assembly gehouden, gecombineerd met een aantal workshops. Deze keer is er een andere werkwijze gehanteerd door de clubs gewoon uit te nodigen – KOM NAAR DEZE BIJEENKOMST -, zonder je vooraf te moeten aanmelden laat staan te zeggen welk deel van de bijeenkomst je zou willen bijwonen. Andere jaren was dat een hels karwei voor de secretaris en op de avond zelf ging een ieder toch weer wat anders doen dan was opgegeven. ROTARIANS LEZEN NIET EN GEVEN ZICH NOOIT OP TIJD OP, dat moeten we dan maar als een onveranderbaar feit accepteren en onze werkwijze daarop aanpassen. Toch moet me van het hart dat in clubbijeenkomsten de ingekomen post of mededelingen van het district vaak terloops worden genoemd zonder dat het bestuur de boodschap en of oproep ondersteunt. We hebben niet zoveel districtsbijeenkomsten en die er zijn worden zo effectief mogelijk gepland, zowel qua inhoud als tijdsbesteding, zodat deelname door goed geïnstrueerde leden van de club de minste beloning zou moeten zijn voor de stafleden die zich inspannen om deze bijeenkomsten te organiseren.

Voordat het Rotaryjaar begint hebben de inkomend voorzitter met zijn commissies al veel werk verzet in de maanden april, mei en juni vooraf gaand aan 1 juli, zoals uit de volgende chronologische opsomming blijkt.

Als we door het Rotaryjaar gaan dan beperken de activiteiten zich in chronologische volgorde tot het onderstaande:

·

direct na de vakanties begint de gouverneur met zijn assistenten aan de clubbezoeken en proberen die voor december af te ronden. Basis voor deze gesprekken is het zogenaamde blauwe formulier dat vóór 1 juli is ingevuld door de dan nog inkomend voorzitter met zijn commissieleden. In de periode juli – december worden er geen districtbijeenkomsten gepland.

·

in januari worden de Regionale Bestuur Contacten (RBC) georganiseerd met de bedoeling om de clubs in de regio met elkaar in contact te brengen en tot uitwisseling van plannen te komen. In deze bijeenkomst wordt gekeken of, nu er al een half jaar is verstreken, de clubplannen zoals ze zijn verwoord in het "blauwe formulier" zijn uitgevoerd en wat goed is gegaan en wat niet. In deze bijeenkomst zijn aanwezig de voorzitter, de inkomend voorzitter en de secretaris. De inkomend voorzitter kan geassisteerd door de secretaris voortborduren op de clubplannen om zodoende continuïteit in de clubprojecten te krijgen en kan leren van de andere clubs. Hij krijgt hier de informatie om met zijn commissieleden de plannen voor het volgende jaar te bespreken.

·

eind januari begin februari gaat de inkomend gouverneur naar Amerika om zijn afrondende opleiding te krijgen en organiseert daarna in maart/april de zogenaamde PETS (President Elect Training Seminar) waar de inkomend voorzitters worden voorgelicht over de internationale rotaryplannen in hun jaar en waar het jaarthema wordt verteld en uitgelegd.

·

in april wordt ook de District Assembly gehouden, dat is de huishoudelijke vergadering van het district waar besluiten moeten worden genomen over district begrotingen en afrekeningen, waar de opvolgende gouverneur wordt benoemd en waar andere op dat moment belangrijke districtsbeslissingen worden genomen. Omdat deze vergadering een besluitvormend karakter heeft worden van de clubs de voorzitter, inkomend voorzitter, secretaris en penningmeester verwacht of in ieder geval delegaties met mandaat. Gecombineerd met de Assembly worden er workshops gehouden over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op de Rotary Avenues. Aan deze workshops kunnen deelnemen de commissie voorzitters en commissie leden en ook de gewone leden van de club die wat meer over een Rotaryonderwerp willen weten. Vooral voor nieuwe leden is deze avond interessant om wat over Rotary op te steken.

·

Dan schiet het Rotaryjaar al flink op en worden de inkomend voorzitters nogmaals bijeengeroepen in de zogenaamde After PETS waar ze met elkaar de clubplannen zoals ze die met hun commissies hebben uitgedokterd kunnen uitwisselen en eventueel nog nieuwe ideeën opdoen via de andere clubs. Daarna leggen ze de clubplannen vast in punt 5 van het blauwe formulier en sturen dit totaal ingevulde formulier vóór 1 juli naar de inkomend gouverneur. Dit formulier dient als leidraad tijdens het clubbezoek van de gouverneur of zijn assistent.

·

Het districtjaar wordt afgesloten met de District Conferentie (DISCON) waar de zittende gouverneur tezamen met een organiserende club een feestprogramma opzet om zoveel mogelijk clubs uit het district bij elkaar te brengen.

·

De meeste activiteiten in het district worden in regioverband uitgevoerd om reiskosten en tijd te sparen maar de ASSEMBLY en de DISCON zijn voor het gehele district en geven gelegenheid om clubs en personen te leren kennen die wat verder weg wonen. DE BEDOELING VAN DE DISCON IS OM EEN JAARFEEST TE ORGANISEREN VOOR ALLE LEDEN VAN DE ROTARYCLUBS IN HET DISTRICT TEZAMEN MET HUN PARTNERS. oproep!!! ….KOM SAMEN MET JE PARTNER OP 19 MEI NAAR VEENDAM – DOEN!!!

Ik doe een dringend beroep op de besturen en hun commissies om district activiteiten uit te dragen naar hun leden en tijdens de clubbijeenkomsten steeds weer te stimuleren dat de leden naar deze activiteiten toe gaan. Alleen herhaling en aandringen kan de vrijblijvendheid van veel leden doorbreken. Elkaar kennen is de basis voor samenwerking en het uitdragen van hetzelfde Rotarybeeld naar de maatschappij.

We hebben genoeg reden om trots te zijn op onze wereld organisatie die als onafhankelijke serviceclub meer en meer gevraagd wordt onze inspanningen en fondsen in te zetten voor de minder bedeelden in de wereld.

Naast de districtbijeenkomsten zijn er andere club- en commissie activiteiten zoals:

intercity meetings die bij voorkeur in de herfst gehouden moeten worden omdat het voorjaar al zoveel activiteiten kent.

avenue bijeenkomsten georganiseerd door district commissarissen voor Jeugd, RoFo, Vocational, PR en Internet, met de bedoeling om kennis over te dragen aan de clubcommissarissen.

Nogmaals: Nationale Eurocollecte 2002

Graag vestig ik met nadruk de aandacht van al onze clubs op de Nationale Eurocollecte 2002, ook wel bekend onder de naam "Actie Kleingeld"

Inmiddels ontvingen alle clubs een afzonderlijk schrijven van de districtsgouverneurs 2000/2001 waarin achtergronden, doelstelling en organisatie worden toegelicht en waarin de clubs worden opgeroepen zich bij deze landelijke actie aan te sluiten. Kort geformuleerd komt het er op neer dat de gezamenlijke Nederlandse serviceclubs een unieke kans hebben om middels deze actie op relatief eenvoudige wijze gelden in te zamelen voor de eigen clubprojecten en gelijktijdig nationale doelen te steunen. (de netto-opbrengsten worden immers op 50 : 50 basis verdeeld tussen eigen projectenkas en nationale doelen, die nadrukkelijk zullen worden bekend gemaakt.)

Via de hiertoe opgerichte "Stichting Aktie Kleingeld Nederlandse Serviceclubs" (SAKS) van alle in Nederland werkzame serviceclubs is een convenant in voorbereiding met de "Stichting Nationale Inzameling Euro-omwisseling 2002", die is belast met de uitvoering van deze campagne op nationaal niveau. Onder auspiciën van deze stichting zullen serviceclubs en zo'n 5700 bankkantoren op exclusieve basis samenwerken om de inzameling via de bankkantoren gestalte te geven. Zoals de nationale stichting samenwerkt met de serviceclubs(dus de banken), zo werkt zij ook samen met NOC-NSF (sportclubs inschakelen) en met de stichting "Coins for Care" (samenwerkt met een aantal winkelketens). Daarnaast zullen nog huis aan huis collectes plaatsvinden. Het financieel potentieel van deze actie is zodanig groot dat deze diverse activiteiten elkaar niet in de weg zullen zitten, aangezien onder een centrale coördinatie diverse marktpotenties worden aangeboord.

Het enige wat U als club hoeft te doen is afspraken maken met de overige serviceclubs in Uw regio (daarvan krijgt U t.z.t. de namen door), met de aangewezen banken in Uw regio (ook die krijgt U gemeld) en het plaatsen en legen van de bussen die U ter beschikking gesteld krijgt. De actie start op 15 oktober 2001 en zal tot en met 31 januari 2002 duren of zoveel langer als er nog geld in de bussen wordt gestort.

Ik roep allen op de toegezonden toelichting nog eens nauwkeurig te overwegen en het bijgevoegde antwoordformulier in te vullen en toe te zenden aan het daarop vermelde adres. Inmiddels realiseerden 37 Rotaryclubs en 68 Lionsclubs zich dat zo'n kans op fundraising zich niet nog een keer voordoet. Met z'n allen moeten we toch gemakkelijk aan de noodzakelijke 250 serviceclubs kunnen komen.Degenen die belangstelling hebben en willen deelnemen kunnen meer nieuws krijgen via e-mail: haeften@eurocollecte.nl

Diversen.

Per 1 mei a.s. is de officiële koers gulden dollar: 1 US$ = Fl. 2,35

In het Rotaract tijdschrift, RACtueel no.4, van april staat een prachtig stuk over de gehouden RYLA in district 1580. Veel rotarians weten niet wat RYLA betekend en "wat niet weet gedijt ook niet" om het zo maar eens te zeggen. Ook dit jaar is het niet gelukt een dergelijk evenement in ons district van de grond te krijgen. Misschien is er na het lezen van het genoemde artikel nu wel een club die zich wil inspannen om dit prachtige jeugdproject te gaan organiseren.

Op de District Assembly is bekend gemaakt dat in ons district op dit moment 13 jaarkinderen aanwezig zijn en dat 12 Nederlandse kinderen zijn uitgezonden. Een groot compliment voor onze clubs want als elk district dit zou doen dan zouden er 7x12=84 kinderen uitgezonden kunnen worden in plaats van de 50 die nu zijn uitgezonden.

E-mail: ger.oord@wxs.nl

DGE en DGA : Piet Gruppelaar RC Pekela -- DGA: Maup van Dijk RC Oosterwolde

Districtredacteur ROTARIAN, Henk Doevendans, Postbus 2035, 8600 AC Sneek Tel 0515-431221, fax 0515-431348, Kopij homepage naar : Willem Scholte, RC Steenwijk, E-mail: d1590@rotary..nl - homepage: www.rotary.nl/D1590

Agenda:

19 mei DISCON te VEENDAM