© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

juni 2001

Nieuwsbrief juni 2001

Mijn laatste kans als district gouverneur om jullie "Weet te laten hebben" van zaken die je als geïnteresseerde Rotarian moet weten. Ik heb dit jaar veel geleerd en ben door jullie ook veel TE WEET gekomen. Ik had deze ervaring voor geen goud willen missen maar je kunt me nu niet zoveel goud bieden dat ik het nog een jaar zou willen doen – genoeg is genoeg geldt ook voor deze opdracht. Bij deze mijn dank aan de leden van de districtstaf en de DGA's. Een goed team die mij voortreffelijk hebben geholpen.

Bedankt, besturen en rotarians, voor dit jaar, waarin het ledental van ons district is gegroeid met ongeveer 55 leden en we voor de Rotary Foundation hopelijk

f. 125.000.- zullen opbrengen. Nog niet alle clubs hebben hun bijdrage overgemaakt!! Ik wens Piet Gruppelaar en zijn districtteam veel succes toe.

Group Study Exchange

Nederlands GSE-TEAM naar KENTUCKY

Van 24 Maart tot 22 April bezocht een 6-man sterk team het N.W.-gedeelte van Kentucky.

Drie vrouwen en twee mannen bezochten deze staat onder leiding van team-leider Dick Jan van Dijk van Rotaryclub Zwolle. Een dergelijke reis is bedoeld om jeugdige werkenden tussen 25 en 35 jarige leeftijd, die geen lid zijn van Rotary, kennis te laten maken met de cultuur van een ander land en te laten zien hoe hun vak daar wordt uitgeoefend.

Het begrip "international understanding " speelt hierbij een belangrijke rol.

Men logeert bij gastgezinnen en maakt daardoor het leven van de buitenlanders intensief mede en komt daardoor ook in de gelegenheid interessante en intensieve discussies te hebben.

Een zevental plaatsen werd bezocht -- van een grote stad als Louisville tot kleinere county-hoofdsteden als Princeton. Een even groot aantal Rotary-clubs toonde daarbij een enorme gastvrijheid en grote inzet om het team te begeleiden en een professioneel programma voor te zetten. Een dergelijk bezoek legt een grote verplichting op aan de deelnemers: men is toch immers "het visite kaartje van Nederland" waarvoor de gastclubs en het district zich zeer hebben ingezet. Het team werd door een Amerikaanse club beoordeeld als "certainly one of the most charming and interesting teams "waarvan zij het gastheerschap op zich genomen hadden.

Voor de deelnemers een enorme reis, waarbij veel kennis en vriendschap werd opgedaan en niet in de laatste plaats kennis werd gemaakt met de Rotary gedachtenwereld.

Voor Nederlandse clubs die gastheer zijn in de toekomst : een interessante taak die veel voorbereiding vraagt en waarbij op zijn minst is vereist dat men de clubmeeting geheel in het Engels houdt. Maar ook, als club en als gastouders :

een fantastische ervaring.

Rotary heeft met dit programma een zeer bijzondere taak op zich genomen.

Inmiddels heeft ook een 3-man sterk team uit Kentucky een tegenbezoek aan district 1590 gebracht onder leiding van Kevin Shurn. Ik ben op de goed verzorgde en goed bezochte farewell party in Meppel geweest en heb daar ervaren dat de Amerikanen en gastgezinnen van elkaar hebben genoten en dat het een lifetime experience voor de jonge mensen is. De Rotary clubs uit Emmen, Pekela, Franeker en Meppel hebben een mooi programma opgezet onder leiding van onze districtvoorzitter GSE Wilfried Banning van de RC Oranjewoud-Heerenveen. Bedankt allemaal.

Friendship Exchange

GSE ook voor rotarians en partners !

Hoe vaak hoor je niet na een GSE bezoek een rotarian verzuchten; dat was leuk, ik wou dat ik ook die kans gehad had. Dan heb ik nu een verheugend bericht: die kans is er. Niet in een GSE team, daarvoor mag je geen connecties met Rotary hebben en er is een leeftijdsgrens, maar wel in Rotary Friendship Exchange. Wat is Rotary Friendship Exchange: er zijn twee vormen. De ene is een Visitor Program waarin individuele rotarians vergezeld door hun partner als gasten een paar dagen doorbrengen bij een rotarian in een ander land.(bed and breakfest) De andere mogelijkheid is een team programma waarin aan aantal echtparen, denk aan twee tot zes, een ander land bezoeken en daar in verschillende homestays verblijven. Duur van het verblijf en grootte van het team is zeer flexibel. De mogelijkheid om tussendoor zelf te reizen is ruim aanwezig. Niks hoeft, alles mag. Een verschil met het GSE programma is overigens wel, dat RI aan dit programma niets bijdraagt. Kosten zijn dus voor eigen rekening. Als try out heb ik recent twee Amerikaanse echtparen vier dagen gehuisvest, een begrafenisondernemer en een gepensioneerde dierenarts met hun dames. Ik heb ze ons district laten zien, ze zijn een middag rondgeleid door de gouverneur Ger Oord en ik heb ze verder op weg geholpen met hun reis door Nederland. Zij hebben een ander Nederland gezien dan in hun tourist guide beschreven is en dat bijzonder gewaardeerd. Ze kwamen uit Iowa en zouden graag volgend voorjaar een team of enkele echtparen uit Nederland ontvangen, maar ook uit andere delen van de wereld krijg ik verzoeken voor uitwisseling. Wie hiervoor voelt, kan voor adressen bij mij terecht.

Ton van Maanen (RC Staphorst-Reestland)

PDG 1590

District Conferentie

Het zit er op!!

Ik heb jullie flink "aan de kop gezeurd" om toch naar Veendam te komen op 19 mei – de response was en is mager, 180 inschrijvingen, -op de dag zelf toch nog 30 meer, dus totaal 210 deelnemers, dat is inclusief de partners. Ik blijf het te weinig vinden. Eenmaal per jaar een districtbijeenkomst waar je Rotaryvrienden uit de andere regio's kunt ontmoeten en tezamen een programma meemaakt moet toch niet teveel zijn. De datum is ver van tevoren bekend zodat niet kunnen een kwestie van willen is. Volgend jaar is de Districtconferentie op 15 april en wordt gehouden in Heerenveen! Drie Rotarians per club met hun partners geeft totaal 6 maal 61 clubs = 366 deelnemers, dat moet toch minimaal haalbaar zijn.

Tot zover mijn ontevredenheid.

Tevreden ben ik over de Rotaryclub Veendam die onder leiding van Ive Krikke een prachtig programma hebben verzorgd en begeleid. 's-Morgens praten over mobiliteit om "Het Noorden" beter bereikbaar te maken, waarbij de controverse tussen wetenschap en milieu op nuchtere wijze door de politiek werd teruggebracht tot begrijpbare items, waarvan er nog niet één vast ligt en alles nog in discussie is. Interessant zonder oplossing op korte termijn.

Het bezoek aan het Rail Service Centrum te Veendam verbaasde iedereen – nooit geweten dat er zoveel goederen in Veendam worden "overgeslagen"

Het verdere programma stond in het kader van kennismaking en vriendschap met als hoogtepunt de huisbezoeken bij de leden van rotaryclub Veendam.

Al met al voor mij een geslaagde dag. – bedankt allemaal.

Diversen.

Per 1 juni a.s. is de officiële koers gulden dollar: 1 US$ = Fl. 2,44

Oproep aan de scribenten van de Rotaryclubs: DE WEEK- EN MAANDBERICHTEN OOK STUREN NAAR IVE KRIKKE, (rc veendam) PR-COMMISSARIS IN ONS DISTRICT.

Het spel Kies en Kom Op is vanaf 1 juli 2001 beschikbaar. In mei heeft Jan Willink iedere rotaryclub een brief gestuurd waarin het spel werd aangekondigd en uitgelegd. Kopen!!

E-mail: ger.oord@wxs.nl

DGE en DGA : Piet Gruppelaar RC Pekela -- DGA: Maup van Dijk RC Oosterwolde

Districtredacteur ROTARIAN, Henk Doevendans , Postbus 2035, 8600 AC Sneek Tel 0515-431221, fax 0515-431348, Kopij homepage naar : Willem Scholte, RC Steenwijk, E-mail: d1590@rotary..nl - homepage: www.rotary.nl/D1590

Agenda:

alles gedaan!!