© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

juli 2001

Nieuwsbrief juli 2001

leder eind is een nieuw begin. 1

Een nieuw Rotarian, dus een nieuwe Internationale President (Richard D. King), een nieuw thema

-Mankind is our business-,

een nieuwe Gouverneur en in ons district 61 nieuwe Clubvoorzitters. Daarnaast zijn er natuurlijk nog talloze nieuwe bestuurs- en commissieleden, die allen klaar staan om het nieuwe Rotarian 2001-2002 inhoud te geven.

Brengt dat nu een complete omwenteling teweeg binnen Rotary? Nee, ik denk van niet, want vooral de laatste jaren wordt getracht een zekere continuïteit van beleid te bewerkstelligen, zowel inter-nationaal, nationaal, als lokaal. Vanzelfsprekend zullen er van de nieuwe functionarissen nieuwe

impulsen uitgaan en zullen er accentverschuivingen plaatsvinden, maar dat is nu juist het interessante van dit jaarlijkse wisselprincipe binnen Rotary.

De hoofddoelstelling van Rotary blijft bestaan. Fellowship, Service en Vrede; dat zijn toch vaste waarden voor ieder Rotarylid en zullen ook voor alle functionarissen de belangrijkste onderwerpen zijn om in hun jaar invulling aan te geven en alle Rotaryleden te stimuleren meer inhoud te geven aan deze Rotary-basisgedachte. Een "leger" van 1,2 miljoen leden (vrijwilligers) moet in staat zijn om ieder op zijn of haar niveau en op zijn of haar wijze een bijdrage -hoe groot of klein ook- te leveren aan een beter welzijn van alle mensen op onze aarde, vooral aan de zwakkeren. Te beginnen met voldoende voedsel, water, gezondheid en huisvesting dat moet uitmonden in vrede voor iedereen.

Vandaag zijn er nog steeds zo'n 30 bloedige conflicten in de wereld, dat zijn er nog steeds 30 te veel en wij kunnen een bijdrage tot verbetering leveren. Hiermee heb ik, denk ik, duidelijk gemaakt wat voor mij het komende jaar de grootste drijfveer zal zijn voor de invulling van het gouverneurschap: een bijdrage leveren aan vrede en welzijn, waar ook ter wereld, lokaal maar vooral ook ver weg, daar waar de noden het grootst zijn.

leder eind is een nieuw begin. 2

Het einde van het jaar van Ger is het begin van het jaar van Piet.

Bij een start of een begin hoort ook een vertrek of afscheid. Binnen ons district zullen er niet veel wijzigingen plaatsvinden binnen de stafdiensten.

Dit jaar worden toegevoegd aan de gouverneur twee zogenaamde assistenten (DGA's), te weten Rex Frijlink (club Pekela) en Bert Driessen (club Franeker), die mij het nodige werk uit handen gaan nemen en een brug (vraagbaak) gaan slaan tussen de clubs en de gouverneur.

Natuurlijk wordt onze staf uitgebreid met DGN Frits Mulder (club Drachten) en zal oud-gouverneur Ton van Maanen zich volledig richten op vocational service, zonder daarbij de jeugd te vergeten.

De belangrijkste wijziging is het vertrek van Ger Oord als gouverneur en zijn opvolging door mijn persoon. Tijdens de gouverneurswisseling op 25 juni in Winschoten is daar al uitgebreid aandacht aan besteed, zelfs in aanwezigheid van TV Noord. Maar ook in deze nieuwsbrief wil ik Ger hartelijk danken voor zijn enorme inzet voor Rotary. Niet alleen in het district, maar ook voor zijn landelijke

activiteiten voor Vocational Service en de Doctors Bank. Terecht werd hij door zijn club Kampen op die dag benoemd tot Paul Harris Fellow. Een mooie beloning tijdens de afsluiting van "zijn" jaar.

Gelukkig zal Ger, met al zijn ervaring, mij het komende jaar met raad en daad ter zijde staan. Ger alvast bedankt.

Internationale Zaken.

Naast de portefeuille Gouverneur District 1590, heb ik het komende jaar ook de landelijke portefeuille Internationale Zaken.

Dat houdt onder meer in het laten functioneren van de diverse Interlandcommissies. Deze Interlandcommissies onderhouden meer of minder regulier contact met de betrokken landen. Zij kunnen clubs uitstekend adviseren in het vinden van contactclubs in deze landen en kunnen goed de behoefte en mogelijkheden van deze landen voor ontwikkelings- of serviceprojecten inschatten. Zelf nemen de commissies in de regel geen initiatieven, maar kunnen geïnteresseerde clubs uitstekend van advies dienen.

De volgende Interlandcommissies zijn actief, waarbij ik tevens de voorzitter vermeld, waarmee contact kan worden opgenomen voor meer informatie.

Verdere gegevens staan voor in het Rotaryjaarboek onder Internationale Zaken.

Nederland-België-Luxemburg voorz. R.T.H.Sanders

Nederland-Duitsland voorz. G.H.Kocks

Nederland-lsraël-Groot Brittannië-Ierland voorz. l.W.J.Oosthoek

Nederland-Indonesië voorz. Th.J.J.Boogaard

Nederland-Polen voorz. M.Alkema

Nederland-Tsjechië-Slowakije voorz. G.T.Poppema

Nederland-Oekraïne-Wit Rusland voorz. J.l.Spoormaker

Nederland-Estland-Letland-Litauwen voorz. K. Offrein

Nederland-Bulgarije voorz. C.van lent

Nederland-Rusland voorz. W.Siddré

Coördinatiecommissie Internationale Zaken voorz. P .Gruppelaar

Nieuwe Mogelijkheden

Een nieuw jaar met nieuwe plannen, weergegeven in het "blauwe formulier",ligt voor ons. De commissies kunnen zo snel mogelijk aan het werk om de voorgenomen plannen te realiseren. Het eerste halfjaar is door de late vakantieperiode zo om en voor dat u het weet is het 2002.

Maak ook alvast gebruik van de nieuwe mogelijkheden tot ledenwerving die eerstdaags in werking zullen treden. Maximaal 5 leden, of bij clubs met een ledental van meer dan 50 leden, 10% van het ledental, kunnen dezelfde classificatie hebben. Tevens vervallen de clubgrenzen. Dus een schat van

nieuwe mogelijkheden ligt voor u tot het werven van nieuwe leden. Maak er dankbaar gebruik van.

Maak er met z'n allen een geweldig jaar van. Stel fellowship voorop en niet alleen beperkt tot de eigen club maar besef dat Rotary een internationale organisatie is. Zonder fellowship geen goede club en geen ruimte voor service en begrip voor elkaar en voor de rest van onze wereld.

Gebruik Rotary, laat je gelden als Rotarylid en draag je speldje met trots.

Rest mij u allen een prettige vakantie toe te wensen en zien of spreken we elkaar weer begin augustus.

Maandthema juli:

Literacy and Numeracy

In 1997 heeft de Rotary International Board of Directors de maand juli bestempeld als de maand van analfabetisme.

Deze maand vragen we aandacht voor mensen die niet kunnen lezen, schrijven of rekenen. Zijn die er dan? Jazeker!!

Van de wereldbevolking heeft bijna een miljard mensen niets aan boeken. Het gebruik van geneesmiddelen moet ze worden uitgelegd en men moet het hebben van de plaatjes bij het inkopen doen. Zij kunnen instructies op gereedschappen niet lezen.

De Unesco (United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation) geeft een paar in het oog springende voorbeelden.

-Verreweg het grootste gedeelte van deze mensen woont in de ontwikkelingslanden, 98%.

-50% van de mensen die analfabeet zijn leeft in India en China.

-Meer dan 50% van de bevolking in Afrika is analfabeet.

-2/3 van deze analfabeten zijn vrouwen.

-Meer dan 130 miljoen "schoolplichtige" kinderen gaan niet naar school.

De mogelijkheid om te lezen, te schrijven of om de meest simpele rekensommetjes te kunnen maken in onze ingewikkelde moderne samenleving is voor deze mensen het allergrootste probleem en de achterstand met Westerse landen wordt per generatie groter.

Projecten gericht tegen analfabetisme stellen ons Rotarians in staat iets aan deze achterstand te doen, waardoor armoede en slechte gezondheid kunnen worden teruggedrongen. Vanuit ons district lopen projecten voor schoolkinderen in Indonesië en in het voormalige Oostblok, maar er is voor clubs nog veel meer te doen. Vraag bij de Rotary Foundation Commissie (Gé Schaeffer) van ons district meer informatie of mogelijke projecten.

Actie kleingeld

Bij het ter perse gaan van deze Nieuwsbrief is de inschrijvingstermijn voor deelname ( 1 juli) inmiddels verstreken. Er hebben zich 386 serviceclubs aangemeld voor deelname, ruim voldoende om te kunnen worden gematched met de ongeveer 5500 bankfilialen in ons land. Van dit aantal aanmeldingen maken tot nu toe 140 Rotaryclubs deel uit.

De deelnemende serviceorganisaties hebben zich verenigd in de "Stichting Actie Kleingeld Nederlandse Serviceclubs" (SAKS).

De SAKS heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Stichting Nationale Eurocollecte, de organisatie die zich landelijk verantwoordelijk stelt voor alle inzamelingsacties, waarbij zij dit doet in samenwerking met de apart optredende stichting "Coins for Care". Het marktonderdeel dat de serviceclubs voor hun rekening nemen betreft de inzameling bij de bankfilialen, waartoe door SNE en de Vereniging van Nederlandse Banken een convenant werd getekend onder begeleiding van de SAKS.

De deelnemende serviceclubs ontvangen medio Juli uitvoerige richtlijnen van de SNE. Een belangrijk facet daarbij is de koppeling tussen banken en clubs, waarbij het niet de bedoeling is om tot in detail per regio voor te schrijven. Het wordt aan de serviceclubs in een regio overgelaten zich onderling te organiseren waarbij, uit praktische overwegingen, wel wordt aangeraden een samenwerkingsverband met andere serviceorganisaties in de regio aan te gaan, zoals dit ook op landelijk niveau geschiedt. De actie start medio oktober.--

Rotary International: 100 jaar!

Op 23 februari 2005 zal Rotary International 100 jaar bestaan. De Board of Directors bezint zich op ideeën. Natuurlijk wil men allereerst in 2005 polio volledig de wereld uit hebben om daarna eventueel te besluiten over een nieuw wereldwijd project. Er wordt ook gedacht aan een wereldwijde Telecommunicatiegebeurtenis, die plaats zou moeten vinden op de verjaringsdatum.

Het Nederlands Gouverneursberaad wil de mogelijkheid open houden om ook een eigen viering voor Rotary Nederland te organiseren. Daartoe heeft het een Oriëntatiecommissie ingesteld, die zal bezien welke mogelijkheden zich daartoe aandienen met bepaling van meerwaarde, haalbaarheid en marsroute. De commissie bestaat uit Rotarians, die vanuit diverse specialismen deze oriëntatie kunnen voeden en staat onder leiding van DG Nico de Boer (D 1570). De commissie brengt in oktober haar advies uit aan het Gouverneursberaad.

Clubs en/of clubleden die voor deze Nederlandse viering ideeën of plannen hebben, worden verzocht die in te brengen bij de oriëntatiecommissie, die daarvoor dan als centraal punt kan functioneren. Het adres:

Mr. Jacqueline Zuidweg (RC Amsterdam-West), Herengracht 433, 1017 BR Amsterdam. Email: jzuidweg@zuidweg-partners.nl, Fax : 020-5302555

Activiteitenlijst

Wilt u ook door middel van deze lijst aandacht vragen voor een van uw activiteiten, geef het aan mij door, dan zal ik zorgen dat die activiteit aan de lijst wordt toegevoegd.

10-11- 2001 9de lustrum Appingedam-Delfzijl

Regionaal Bestuurs Contact (RBC) voor voorz. en ink. voorz.:

15-01-2002 RBC Regio 3, organisatie club Beilen

16-01-2002 RBC Regio 4, organisatie club Dronten

22-01-2002 RBC Regio 2, organisatie club Groningen-Noord

23-01-2002 RBC Regio 1, organisatie club Bolsward