© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

augustus 2001

Nieuwsbrief  augustus 2001

Woord vooraf

Alle 61 Rotaryclubs in ons district krijgen de nieuwsbrief op het gebruikelijke adres. Omdat de nieuwsbrief bestemd is voor alle rotarians, verzoek ik de ontvangers dringend de brief door te sturen naar alle clubleden en te bevorderen dat de inhoud zowel in de bestuursvergadering als op de clubbijeenkomst besproken wordt.

Jullie medewerking in deze communicatielijn is ontzettend belangrijk. De afzender en de ontvangers zijn jullie dankbaar voor deze zorg.

Membership en Extension

Richard D.King, onze Rotary International President 2001-2002, spoort ons in navolging van Frank Devlyn aan tot het actief werven van leden.

Hij lanceerde Rotary’s Global Quest, wat inhoudt: één nieuw lid per club per maand met een netto eindresultaat van 5 nieuwe leden per club aan het einde van dit Rotary-jaar.

Nu is het verloop binnen de Nederlandse clubs gemiddeld genomen in vergelijking met Amerika niet zo groot. Ik denk dat wij ons in ons district kunnen richten op een netto uitbreiding per club van 4 á 5 leden.

Waarom is ledentoename belangrijk?

Voor mij zijn er drie zeer belangrijke redenen.

In de eerste plaats vinden wij Rotary belangrijk, anders waren we geen lid.

Iets wat je belangrijk vindt, waar je plezier aan beleeft, wil je delen met anderen.

In de tweede plaats maken vele handen licht werk en met name voldoende gekwalificeerde leden kunnen serviceprojecten en Community Service tot een groter succes maken.

En in de derde plaats brengen meer leden meer geld in het laatje en kunnen we onze wereldacties als polio-plus, avoidable blindness en wereldvrede beter en sneller aanpakken.

Gaan we dan maar lukraak leden werven?

Nee, we willen vrienden en we willen kwaliteit. Kwaliteit betekent niet een toppositie of een topinkomen. Kwaliteit moet gericht zijn op het innerlijk van de mens, op een sociale bewogenheid, op een bijdrage willen leveren voor een betere wereld in de toekomst. Wij zoeken vrijwilligers die een actieve rol in onze clubs willen spelen en een positieve bijdrage voor Rotary willen leveren.

Mankind is our business!!

De nieuwe regels die door de COL zijn aangenomen, geven ons veel nieuwe mogelijkheden tot het werven van nieuwe leden of tot het oprichten van nieuwe clubs. Zie mijn vorige nieuwsbrief.

Rotary-leden doe je best en denk vooral ook aan jonge leden. We worden elk jaar ouder en bezadigder. Jonge leden tussen 30 en 40 jaar kunnen veel nieuw elan in de club brengen, kunnen ons stimuleren en trekken zelf ook weer jonge leden aan.

GSE

De Group Study Exchange, een activiteit van Rotary Foundation, is er op gericht om jonge werkende mensen tussen 25 en 35 jaar de mogelijkheid te bieden om kennis te maken met de cultuur, de economie, het maatschappelijk leven en het familieleven in een ander land, door middel van een uitwisseling tussen het eigen Rotarydistrict waarin zij wonen en/of werken en een ander Rotarydistrict ergens ter wereld. De uitwisseling geschiedt op basis van wederkerigheid. Een belangrijk aspect daarbij is het kennismaken met en het leren van de wijze waarop de eigen beroepswerkzaamheden in dat andere land worden uitgeoefend. Men verblijft bij rotarians thuis. Het district waarmee de uitwisseling tot stand komt, verschilt van jaar tot jaar. De inkomend gouverneur bepaalt voor zijn jaar met welk district de uitwisseling zal worden aangegaan.

De jonge mensen, in het begin van hun werkzame leven, worden voorgedragen door de Rotaryclubs in het district. De voorgedragen personen mogen geen directe familieband hebben met een rotarian.

Uit de voorgedragen personen wordt een team van 5 jonge mensen geselecteerd, die naar de mening van de districtscommissie GSE in aanmerking kunnen komen om als "ambassadeurs" van hun land op te treden in het gastdistrict.

Enkele selectieeisen zijn onder meer behalve de leeftijd, liefst minimaal HBO opleiding (hoewel dit geen verplichting is), in ieder geval de Engelse taal kunnen spreken, een presentatie kunnen geven, een goede maatschappelijke omgang en inzicht in de samenleving hebben en in een team kunnen functioneren.

Dit jaar vindt de uitwisseling plaats met district 9470 in West Australië van 10 maart tot 6 april 2002. De selectie geschiedt november/december 2001. Alle clubs kunnen voordrachten voor potentiële teamleden doen. Ook in mijn clubbezoeken zal ik de clubs daartoe oproepen.

Het geselecteerde team staat onder leiding van een ervaren rotarian.

Hierbij zoek ik kandidaten voor een teamleider voor het team dat naar Australië gaat. Gaarne zo spoedig opgave bij mij.

Gouverneur 2004-2005

In deze nieuwsbrief stelt Frits Mulder zich voor als inkomend gouverneur 2003-2004, maar we moeten verder zien en ik roep de clubs op alvast uit te kijken naar een opvolger van Frits. Mochten er binnen jullie club kandidaten zijn, geef deze dan aan mij door. Regeren is vooruitzien en de clubs hebben in deze het eerste en het laatste woord.

Gouverneur 2003-2004

Mijn wieg stond na het uitbreken van WO 2, in Dordrecht, waar ik op 31 mei 1940 ben geboren. Gedurende de oorlogsjaren woonde ik met mijn ouders in Voorburg en doorliep ik aldaar de lagere school. Als gevolg van een verhuizing wegens de verandering van werkkring van mijn vader, woonden wij tijdens mijn middelbare schooltijd in Zaandam. Daar haalde ik in 1959 mijn diploma Gymnasium-a en ging vervolgens rechten studeren in Leiden. Na mijn afstuderen in 1966 koos ik voor het bedrijfsleven, maar ik moest eerst nog mijn dienstplicht vervullen bij de Koninklijke Marine, die mij als luitenant-ter-zee 3de klasse Speciale Diensten te werk stelde als proefleider bij de psychodiagnostieke afdeling van het Marine Opkomst Centrum te Hilversum.

In 1968 kon ik "echt" aan het werk en trad als bedrijfsjurist in dienst van Van Hattum en Blankevoort in Beverwijk, destijds één van de drie grootste bouwconcerns van ons land. In 1971 werd ik secretaris van de raad van bestuur van de inmiddels gevormde Stevin Groep, waarvan Van Hattum en Blankevoort een onderdeel vormde. Daarna was ik van 1975 tot 1983 lid van het managementteam van de wegenbouwdivisie van Volker Stevin met niet alleen een nationaal, maar ook een internationaal werkterrein. In 1981 werd ik lid van de Rotaryclub Utrecht. Voor korte tijd echter, omdat ik in 1983 verhuisde naar Drachten vanwege mijn directiefunctie bij de Verzekeringsgroep OBF-CV in Leeuwarden, thans Avéro Verzekeringen, onderdeel van Achmea.

In 1983 werd ik lid van de Rotaryclub Drachten. In 1990 nam ik afscheid van Avéro en vestigde mij als zelfstandig adviseur in Drachten. Tot op heden vervul ik in die hoedanigheid een aantal commissariaten en adviseurschappen bij ondernemingen in de beleggings- en financiële dienstverleningssfeer alsmede het directeurschap van twee internationale subholdings.

In 1988/89 was ik voorzitter van de Rotaryclub Drachten.

Ik ben gelukkig gehuwd met Anita Bosch en wij hebben drie kinderen, die allen al weer enige tijd uit huis zijn. Mijn hobbies zijn: Nederlandse literatuur, schrijven, koken en tuinieren.

Frits Mulder, Drachten 26 juli 2001.

Activiteitenlijst

9de lustrum Appingedam-Delfzijl

RBC Regio 3, Organisatie club Beilen

RBC Regio 4, Organisatie club Dronten

RBC Regio 2, Organisatie club Groningen-Noord

RBC Regio 1, Organisatie club Bolsward

Discon te Heerenveen

Districtssecretariaat

M.van Dijk Trondenweg 4, 8423 VG Makkinga. telefoon; 0516-441948

fax; 0516-441788, e-mail: maupalja@worldonline.nl