© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

september 2001

Nieuwsbrief september 2001

G.S.E.

In de nieuwsbrief van augustus heb ik uitgebreid aandacht besteed aan de Group Study Exchange ). opgave voor een teamleider voor het team dat in maart 2002 naar West-Australië gaat, staat nog open.

De inschrijving voor jonge werkende mensen in de leeftijd tussen 25 en 35 jaar wordt zeer binnenkort opengesteld. Het team vertrekt 10 maart en komt 6 april weer terug. Onze GSE-coördinator Wilfried Banning van Rotaryclub Oranjewoud-Heerenveen zal begin september alle clubs in ons district benaderen voor aanmelding van kandidaten. Daarna kan de selectie plaatsvinden.

Voorlichtingsmiddag jeugduitwisseling.

Hebben uw kinderen of die van vrienden, bekenden of collega’s belangstelling voor de internationale jeugduitwisselingen en wilt u wel eens weten wat Rotary op dat gebied te bieden heeft, kom dan zaterdag 15 september a.s. van 13.00-17.00 uur naar De Gildevaart, Harmonielaan 2 in Nieuwegein. Daar organiseert de Multi District Jeugduitwisselings Commissie (MDJC) een voorlichtingsmiddag over de internationale jeugduitwisselingen van Rotary.

Het is tevens de ideale ontmoetingsplaats voor alle club- en regio-jeugdcommissarissen en Rotarians die wel eens iets meer willen weten over de jeugdprogramma’s van Rotary. De toegang is gratis, consumpties en kleine hapjes zijn tegen betaling verkrijgbaar. Naast de informatiemarkt, die de hele middag is te bezoeken, vinden er om 13.30, 14.30 en 15.30 uur in verschillende ruimtes informatiecessies plaats, waar u gerichte informatie krijgt en vragen kunt stellen over de verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld over de jaaruitwisseling voor scholieren uit het voortgezet onderwijs, naar bijvoorbeeld de USA, Canada, Brazilië, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika of Indonesië. In andere sessies hoort u alles over de mogelijkheden van internationale zomervakantie-uitwisselingen of de Europese jeugduitwisseling in de zomervakanties. De informatie wordt gegeven door Rotarians die direct betrokken zijn bij de verschillende programma’s en door jonge mensen die zelf aan een van die programma’s hebben deelgenomen. Om 15.30 uur is er een speciale sessie waar ouders met hun vragen terecht kunnen. Over de financiën, de begeleiding, enzovoort.

De Rotary jeugduitwisselingen staan open voor zowel kinderen van Rotarians als van niet-Rotarians en hoewel de leeftijdsgrens per programma enigszins verschilt, gaat het globaal om 16- tot 19-jarigen. Voor de Europese jeugduitwisseling ligt de leeftijd tussen 15 en 23 jaar.

Meer informatie over de voorlichtingsmiddag en de MDJC vindt u op het internet: www.rotary.nl.

Vocational service

Het spel "Kies en Kom op!" vervangt "Open Kaart" en biedt meer.

De laatste twee jaren is in 150 Rotaryclubs met succes het spel "Open Kaart" gespeeld.

Geïnspireerd door het succes en het enthousiasme in deze clubs heeft de landelijke werkgroep Vocational Service nu een eigen spel "Kies en Kom op" ontwikkeld. Rotaryclubs kunnen dit spel beschikbaar stellen aan scholen voor voortgezet onderwijs.

De leerlingen leren met behulp van herkenbare cases over ethische dilemma’s na te denken en er met mede-leerlingen uit de groep over te praten.

Rotary kan hiermee iets van zijn vocational idealen naar buiten dragen en wel aan een groep jongeren, die in de toekomst voor steeds moeilijker keuzes komt te staan.

Met daarvoor geschikte cases is het spel "Kies en Kom op" ook bij uitstek geschikt om in de eigen club te spelen.

Nadere informatie is te verkrijgen bij Jan Willink, tel.030-2887599 of e-mail: willinknu@wxs.nl.

RI wereldwijde ledenbestand.

Alle voorzitters van de clubs hebben op 15 juni j.l. een Engelstalige, dikke brief van RI Evanston ontvangen, met het verzoek om mee te werken aan het opzetten van een "global database", met veel gegevens over de Rotarians op de centrale computer in Evanston.

De juridische commissie van het Gouverneursberaad in Nederland adviseert ons niet mee te werken aan het vullen van deze database. RI is hiervan in kennis gesteld en accepteert terughoudendheid bij het verstrekken van gegevens i.v.m. de bescherming van de privacy.

Voorlopig hoeft de club zelf niets te doen omdat de RAN, zoals ieder jaar, het jaarboek ter beschikking stelt, waarmee RI kennis kan nemen van het aantal leden van de clubs. RI heeft ons bericht hiermee akkoord te gaan.

Fellowship buiten uw eigen club.

International Yachting Fellowship of Rotarians (IYFR).

Ieder Rotarylid met belangstelling voor watersport is van harte welkom bij een van de Nederlandse vloten van de IYFR.

De IYFR is de oudste en een van de grootste van de ‘Recreational Fellowships’ in Rotary. Wereldwijd zijn er ruim 3000 leden, georganiseerd in meer dan 100 ‘vloten’. In Nederland zijn er drie vloten: de Noordoostvloot, de Noordwestvloot en de Zuidwestvloot.

De Nederlandse vloten organiseren jaarlijks twee tot drie evenementen, waar de leden hun hobby tezamen met Rotaryvrienden kunnen beoefenen.

Voorbeelden van zulke evenementen zijn:

De ‘Captains-regatta’ van de Noordoostvloot waarbij met open huurboten regatta’s gevaren worden.

Het Pinksterweekeinde van de Zuidwestvloot.

Een dagtocht met de ‘Eendracht’.

Excursies naar maritieme instellingen.

Lid zijn van de IYFR betekent pure fellowship zonder serviceverplichtingen.

Meer informatie is te vinden op de website van de Nederlandse vloten:www.inter.nl.net/users/F.Keller/IYFR.html of neem contact op met Commodore Sjouke Jan Dijkstra, tel. 050 5347943.

COL

Bij de COL van dit jaar werd een aantal besluiten genomen die voor het werken van een Rotaryclub direct van invloed zijn. De belangrijkste besluiten waren:

In de toekomst zijn er alleen nog gewone leden en ereleden; SAM en PSM vervallen.

Ereleden hoeven niet elk jaar opnieuw benoemd te worden.

Een club heeft geen clubgebied meer, maar is gevestigd in een ‘locality’ of ‘plaats’.

Leden hoeven niet te wonen of te werken in, maar ‘in de omgeving’ van die locality.

Ook gepensioneerden kunnen lid worden van een Rotaryclub.

In een club mogen max. 5 leden of 10% van het ledental dezelfde classificatie hebben.

Attendance wordt ook gegeven bij werken voor een serviceproject of een clubcommissie.

Bij een totaal van 85 (leeftijd- + Rotary)jaren kan de attendanceplicht vervallen.

Er mag niet gediscrimineerd worden naar leeftijd, sexe, nationaliteit of ras.

Bij een te lage attendance verliest het lid niet automatisch zijn lidmaatschap, maar dit wordt gezien als een verzoek om de club te verlaten. Het bestuur beslist daarover. Datzelfde geldt voor het 4 maal achtereen niet bezoeken van de club.

Het bestuur beslist of een lid (tijdelijk) vrijgesteld kan worden van attendance.

Het bestuur mag max. 4 vergaderingen per jaar annuleren, maar max. 3 achtereen.

Rotaracters die 4 jaar lid zijn geweest van Rotaract mogen Rotarylid worden, ook als ze nog niet aan de andere eisen voldoen.

Districtswebsite.

Het aantal bezoekers aan de website van ons district (http://www.rotary.nl) vertoont een gestaag stijgende lijn. Dit komt mede door de relatief hoge frequentie van de edities. Toch kan wat meer kopij geen kwaad.

Daarom het verzoek aan de Club PR commissarissen om zoveel mogelijk bijdragen te sturen. Het formaat voor tekst is Word, voor plaatjes JPEG. Het e-mailadres voor kopij luidt: D1590@rotary.nl.

Activiteitenlijst.

15-09-2001 MDJC voorlichtingsmiddag Nieuwegein

15-09-2001 Zwartewaterdag Zwartsluis

06-10-2001Webmasterclass Assen (nog niet bevestigd)

08-10-2001 Webmasterclass Assen (nog niet bevestigd)

10-11-2001 9e lustrum Appingedam-Delfzijl

15-01-2002 RBC Regio 3, organisatie club Beilen

16-01-2002 RBC Regio 4, organisatie club Dronten

22-01-2002 RBC Regio 2, organisatie club Groningen-Noord

23-01-2002 RBC Regio 1, organisatie club Bolsward

06-04-2002 Discon te Heerenveen.

Districtssecretariaat:

M. van Dijk, Trondenweg 4,8423 VG Makkinga, tel. 0516 441948

fax: 0516 441788, e-mail: maupalja@worldonline.nl