© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

oktober 2001

Nieuwsbrief oktober 2001

Amerika 11 september 2001

In de doelstelling van Rotary International staat: " internationaal begrip, goede onderlinge verstandhouding en vrede door een wereldomvattende kameraadschap van mensen".

Na wat er op 11 september jl. in Amerika is gebeurd, zal deze doelstelling danig op de proef worden gesteld. Deze afschuwelijke daad van terreur vraagt niet om wraak of vergelding, maar om intensivering van bovengenoemde doelstelling. De daders, hun opdrachtgevers en beschermers zullen moeten worden gestraft, zonder twijfel. Ik vertrouw er op en verwacht dat dit straffen niet gepaard zal gaan met een wereldoorlog of met het doden van vele onschuldige burgers, zoals de terroristen in New York en Washington wel hebben gedaan. Als Rotarians hebben wij ons ten doel gesteld de minder bedeelden uit de hele wereld te helpen, waardoor de ongelijkheid tussen volken zal verminderen. We verwachten daarmee de vrede te bevorderen en verdraagzaamheid te creëren tussen mensen van welke nationaliteit en/of godsdienst dan ook. Een vreselijk moeilijke maar dankbare taak. De toekomst zal leren of Rotary International zijn doelstelling kan handhaven en tegen deze wereldcrisis bestand is.

Vocational Service

Het ligt in de bedoeling om de avenue Vocational Service in ons district wat meer structuur te geven. Vocational Service is de basis van Rotary, maar het is niet altijd gemakkelijk daar een goede inhoud aan te geven. Wij willen daartoe in iedere regio van ons district een regionale Vocational Service officer aanstellen, vergelijkbaar met de opzet van de regionale jeugdcommissaris. Het doel is door meer communiceren met elkaar, van elkaar te leren en nieuwe ideeën te ontwikkelen. In regio I hebben wij Doekele Dijkstra van RC Sneek bereid gevonden deze functie te vervullen en in regio II zal Thijs van Oord van RC Stadskanaal dit op zich nemen. Voor regio III en IV zijn wij nog op zoek naar kandidaten. Wie er in deze beide regio’s voor voelt op deze manier wat meer inhoud te geven aan zijn Rotarylidmaatschap vraag ik vriendelijk contact met mij op te nemen.

Overigens, het spel "Kies en Kom Op", de vervanger van het spel Open Kaart, is inmiddels beperkt te verkrijgen. Graag veel telefoontjes.

Ton van Maanen, PDG

Vocational Service officer, district 1590

Tel.: 0522-441465, e-mail: v.maanen@worldonline.nl

Rotary Friendship Exchange,

GSE voor Rotarians

In de nieuwsbrief van juni is al melding gemaakt van dit programma en de uitgebreide mogelijkheden. Het begint nu iets meer vorm te krijgen. We zijn aan het praten (e-mailen) met een Rotary Friendship officer in district 5100, aan de westkust van de VS, voornamelijk Oregon, gedeeltelijk Zuid-West Washington. Zij stellen voor met een team van ongeveer 10 mensen ons district te bezoeken in het voorjaar van 2002. Zij zullen ongeveer een week in gastgezinnen verblijven en vervolgens of vooraf zelf een tour door Europa maken. In de herfst van 2002 willen zij graag een Nederlands team ontvangen op dezelfde basis.

District 6000 in Iowa wil ook graag een Nederlands team ontvangen. Zij stellen als datum herfst 2002 of voorjaar of herfst 2003 voor. Een unieke kans voor al die Rotaryleden die jaloers zijn op een GSE-team. Wie wil? Graag aanmelden bij Ton van Maanen. Eventuele Rotaryvrienden uit andere districten kunnen ook meedoen. Wij kunnen dan in overleg een datum vaststellen.

Community Service lokaal

Het zal ons allen duidelijk zijn dat in ons deel van de wereld de problemen op het gebied van bejaardenzorg niet primair van materiële aard zijn, maar meer te maken hebben met vereenzaming en isolement. Via Stan Tempelaars, coördinator Community Service, heb ik hiervan een bevestiging gekregen door zijn contacten met het Rode Kruis. Op die manier ben ik echter ook te weten gekomen dat die vereenzaming steeds vaker voorkomt en steeds ernstiger wordt, mede als gevolg van het losser worden van de familieband. Nu heeft het geen zin dat wij vanuit Rotary op eigen houtje dit probleem gaan aanpakken als er al een organisatie is, het Rode Kruis, die dit al jaren op een uitstekende manier doet. Het Rode Kruis kampt op zijn manier echter met het probleem dat het tekort aan vrijwilligers voor dit soort werk steeds nijpender wordt. Als er in elke club twee of drie mensen gevonden zouden kunnen worden die zouden willen meewerken aan activiteiten als de telefooncirkel, huisbezoek, het seniorenweb of hulp aan rolstoelgebruikers, zouden we een daadwerkelijke en substantiële vorm van hulpverlening aan onze eigen Community realiseren.

Voelt u iets voor deze gedachte, neem dan contact op met het plaatselijke Rode Kruis en informeer naar de lokale behoefte.

Vlielandkamp

Tijdens mijn clubbezoeken merk ik dat er bij diverse clubs weinig bekend is over het Vlielandkamp. Daarom de volgende informatie.

Nogal wat clubs in ons district sponsoren jongeren voor deelname aan dit unieke Rotary Nederland project. Volgend jaar zal dit kamp, een initiatief van de RC Bussum, inmiddels voor de 30ste maal worden gehouden (periode doorgaans eind juli). Kinderen die door omstandigheden (probleemgezin, armoede, ouders veroordeeld, asielzoekers) nauwelijks of nooit op vakantie kunnen, krijgen de kans op een week onbezorgd verblijf op Vlieland. De kinderen worden in groepjes onderverdeeld en begeleid door studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam. Van de door de Rotaryclubs aangemelde kinderen worden 90 jongens en meisjes van tussen 8 en 10 jaar geselecteerd. De kosten worden gedekt door giften en de bijdrage van de uitzendende Rotaryclubs ( fl. 550.- per kind). Ook wanneer u geen kind uitzendt is uw bijdrage van fl. 550.- bijzonder welkom.

Terugtreden voorzitter RAN-bestuur

De voorzitter van het RAN-bestuur, rotarian Paul Stevens, heeft het Gouverneursberaad en het RAN-bestuur ervan in kennis gesteld dat hij zijn functie om gezondheidsredenen zal moeten neerleggen. Met respect voor zijn besluit en met grote erkenning voor hetgeen Paul in korte tijd heeft bereikt op bestuurlijk vlak, hebben het Gouverneursberaad en het RAN-bestuur zijn terugtreden met spijt aanvaard. Gezien de noodzaak om het nieuwe beleid met voortvarendheid verder te implementeren zal het Gouverneursberaad op korte termijn voorzien in de vervulling van de ontstane vacature.

Fellowship buiten uw eigen club

Rotary on stamps

Binnen Rotary is de RPC (Rotary Postzegelverzamelaars Club) al bijna 25 jaar actief. De naam Postzegelverzamelaarsclub wekt bij velen de suggestie dat bij deze club rotarians zijn aangesloten die postzegels in het algemeen verzamelen. Echter, bij de RPC verzamelen de rotarians alleen postzegels die iets met Rotary te maken hebben, vandaar dat de term Rotary on Stamps (ROS), de naam van de Amerikaanse club de lading beter dekt.

Er zijn door de Europese landen niet zoveel postzegels over Rotary uitgegeven (ongeveer 15), maar over de hele wereld veel meer: ruim 1000. Met name de Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen hebben redelijk wat Rotaryzegels uitgegeven.

De 70 leden van de RPC, waarbij ook leden uit België, Duitsland en Frankrijk, komen drie maal per jaar bijeen in Hilversum. Een interne emissiedienst probeert alle uitgiftes in de wereld te bemachtigen, daarbij gesteund door de ROS uit de VS die de uitgave van een encyclopedie met albumbladen verzorgt.

Op elke clubbijeenkomst is voldoende gesprekstof en gelegenheid voor ruilen. De grootste uitdaging voor de RPC is het doen uitgeven van een Nederlandse Rotaryzegel door PTT-post in 2005. Wij hebben inmiddels ook het Gouverneursberaad bereid gevonden dit streven te steunen.

Misschien bent u ook verzamelaar en hebt u belangstelling voor het thema Rotary op postzegels? Neem contact met mij op: Jan Hemminga, tel.: 0566-651791 (zie ook de gegevens achter in het jaarboek pag. 591).

Activiteitenlijst

06-10-2001 Informatiedag Rotary Doctor Bank te Nijkerk

Webmasterclass te Assen (let op: datum gewijzigd)

Intercity Meeting Buinen-Hondsrug te Musselkanaal

9e Lustrum Appingedam-Delfzijl

Kunstveiling Buinen-Hondsrug

RBC Regio 3, organisatie club Beilen

RBC Regio 4, organisatie club Dronten

RBC Regio 2, organisatie club Groningen-Noord

RBC Regio 1, organisatie club Bolsward

Discon te Heerenveen

Districtssecretariaat: M. van Dijk, Trondenweg 4, 8423 VG Makkinga, tel.: 0516-441948, fax: 0516-441788, e-mail: maupalja@worldonline.nl