© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

november 2001

Nieuwsbrief november 2001

Rotary Foundation

De maand november is de Rotary Foundation maand.Waarom is Rotary Foundation zo belangrijk? Je kunt een lang verhaal houden met veel feiten en cijfers om op deze vraag een antwoord te geven. Ik doe dat niet, maar zal een paar essentiële zaken naar voren halen. In de eerste plaats kan ik iedereen verwijzen naar een van de eerste uitgekomen factsheets namelijk: factsheet 2, "Wat is Rotary Foundation". Deze factsheet is via internet beschikbaar.

In mijn verhaal naar de clubs wijs ik op de vier basisbehoeften van de mens, namelijk: water, voedsel, gezondheidszorg en huisvesting. De Rotary Foundation geeft ons de mogelijkheid om mensen uit hun soms erbarmelijke leefomstandigheden, waar van de eerder genoemde basisbehoeften een of meer ontbreken, te bevrijden.

Omdat wij als rotarians de servicegedachte ten volle onderschrijven, is op het gebied van Rotary Foundation een zeer dankbare taak voor ons weggelegd. Wij kunnen door middel van projecten direct en met behulp van de Rofo-bijdrage indirect veel doen aan meerdere uitzichtloze situaties. Ik ben er van overtuigd dat wij op deze wijze een bijdrage kunnen leveren, hoe klein soms ook, aan de hoofddoelstelling van Rotary : wereldvrede en begrip voor andere volken en culturen. De penningmeester van elke club heeft kortgeleden een brief met daarbij een acceptgirokaart ontvangen. Steun de penningmeester en zorg dat de Rofo-bijdrage van de club weer hoger wordt dan het afgelopen jaar. De hoogste bijdrage in ons district in het jaar 2000-2001 werd geleverd door de club Hardenberg met f.85-. per lid. Neem dat als voorbeeld en Hardenberg, zorg dat je koploper blijft!

Mankind is our business

Paul Harris Fellow

Op 6 oktober j.l. werd rotarian Hans Baron van RC Leeuwarden Zuid benoemd tot Paul Harris Fellow wegens zijn grote verdiensten op het gebied van de bevordering van de goede betrekkingen tussen Nederland en Indonesië, o.a. als leider van het GSE-team enkele jaren geleden en als initiator van een aantal projecten in Indonesië.

Tijdens de viering van het 7e lustrum van RC Leeuwarden Zuid te Wommels reikte voorzitter Rienk Wegener Sleeswijk, geassisteerd door DGN Frits Mulder die DG Piet Gruppelaar verving, de welverdiende onderscheiding uit aan een volkomen verraste Hans Baron, in aanwezigheid van vele leden van RC Leeuwarden Zuid en de beide zusterclubs Oldenburg-Ammerland (D) en Royal Tunbridge Wells (GB).

Oprichting nieuwe clubs

Door veranderingen in de classificatieregels en de attendanceverplichting zijn er veel ruimere mogelijkheden ontstaan tot het werven van nieuwe leden. Verder zijn na de laatste COL de clubgrenzen verdwenen.

Clubs met een grootte van 55 tot 60 leden lijken ons, met het oog op een goede fellowship, ideaal. We zien daarom ruimte in ons district voor nieuwe Rotaryclubs. Clubs die nieuwe wegen bewandelen en een nieuw elan uitstralen. Ook kunnen in samenwerking met Duitsland grensoverschrijdende clubs ontstaan.

Wij denken aan clubs in het noorden van de provincie Groningen, ten zuiden van de stad Groningen, ten noorden van Emmeloord, rond Lelystad, ten oosten van Kampen en op Ameland. De districtsstaf oriënteert zich momenteel op de mogelijkheden en Henk Baas, onze extension officer, is begonnen met diverse besprekingen.

Pilot club Assen-Noord.

In ons district hebben we een van de twee pilot-clubs van Nederland. Wat betekent dat?

Assen-Noord is onze pilot-club en is officieel geaccepteerd door RI. Deze club mag drie jaar lang experimenteren met nieuwe regels en eigen ideeën binnen Rotary, met het doel een modernere club te worden en een voorbeeld voor andere clubs.

Bijna overal in de wereld zijn pilot-clubs geaccepteerd en per club kunnen heel verschillende zaken aan de orde komen. Na drie jaar wordt bekeken welke experimenten succesvol zijn geweest en kunnen bijdragen tot een verbeterde, modernere Rotaryorganisatie.

Wij als districtsstaf wensen Assen-Noord veel succes en wijsheid toe en de club kan ten alle tijde rekenen op de support van de districtsstaf.

Fellowship buiten uw eigen club.

De Rotary Fellowship van "Gardening Rotarians" is een groepje Rotarians, dat plezier heeft in tuinieren, soms zonder maar vaker met hun partner. De leden wonen verspreid over heel Nederland, van Veendam tot Loon op Zand en van Pijnacker tot in de Wieringermeerpolder. Die Rotarians hebben kleine of grote tuinen, maar ook een enkele daktuin. Het gaat in het algemeen niet zozeer om kennis van zaken maar om de gemeenschappelijke belangstelling in alles wat groeit en bloeit, gecombineerd met de Fellowship van Rotary. Je komt in aanraking met Rotarians uit andere streken (clubs) met andere soorten tuinen en interesses. Dit alles maakt dat er een groot enthousiasme is tijdens de tuinbezoeken, die drie keer per zomer worden georganiseerd. Dit jaar telkens twee tuinen in Joppe/Rijssen, Nijkerk/Hoevelaken en Pijnacker/Rotterdam (Arboretum De Trompenburg). De jaarvergadering met excursie in de Keukenhof vormde met zijn prachtige ‘Zomerhof’ een waardige afsluiting. Volgend jaar staan Veendam, de Wieringermeerpolder en de regio Doorn op het programma.

Rotarians resp. hun partner die belangstelling hebben kunnen informatie verkrijgen bij Rtn Peter Nortier, Boslaan 57, 3958 GX Amerongen, tel. 0343-4554936 of E-mail: p.nortier@freeler.nl

Rotary Friendship Exchange

Er begint wat leven in de brouwerij te komen en wij zijn kennelijk een gewild land om te bezoeken. Dinsdag 6 november arriveert in het kader van friendship exchange de voorzitter van deze commissie in district 5610, South Dakota, Minnesota, Iowa and Nebraska John Kittelson met zijn vrouw.

Woensdag 7 november staat een bezoek gepland aan de rotaryclub Staphorst-Reestland.

Er is inmiddels wat belangstelling voor dit programma in ons district, maar een ieder die hier graag meer over wil weten, heeft nu de gelegenheid de normale clublunch van de

Rotaryclub Staphorst-Reestland bij te wonen en na afloop persoonlijk met John en zijn vrouw Marcia van gedachten te wisselen.

Wel graag van tevoren even bij mij opgeven in verband met de hoeveelheid maaltijden.

Ton van Maanen PDG Tel.nr: 0522-441465

Activiteitenlijst.

01-11-2001 Intercitymeeting Buinen-Hondsrug te Musselkanaal

10-11-2001 9e lustrum Appingedam-Delfzijl

16-12-2001 Kunstveiling Buinen-Hondsrug

15-01-2002 RBC Regio 3,organisatie club Beilen

16-01-2002 RBC Regio 4, organisatie club Dronten

22-01-2002 RBC Regio 2, organisatie club Groningen-Noord

23-01-2002 RBC Regio 1, organisatie club Bolsward

06-04-2002 Discon te Heerenveen.

Districtssecretariaat:

M. van Dijk, Trondenweg 4, 8423 VG Makkinga, tel. 0516 441948 Fax: 0516 441788, E-mail: maupalja@worldonline.nl