© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

december 2001

Nieuwsbrief december 2001

De maand december heeft geen eigen Rotarythema. Dat past in Nederland denk ik ook bij onze beleving van deze maand, waarin gezin en familie voor velen van ons centraal staan. Denk maar aan Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Ik wens iedereen een hele prettige decembermaand toe met daarin de tijd om over de toekomst na te denken. Een toekomst waarin ruimte is voor de hoofddoelstelling van Rotary International. Peace and World understanding

G.S.E.

Het GSE-team, dat in het voorjaar van 2002 naar Australië vertrekt, is samengesteld.Het was zeker geen eenvoudige zaak om uit de vele geschikte kandidaten, voor teamleider zowel als voor teamlid, een juiste keuze te maken. Uiteindelijk is tot de volgende samenstelling besloten.

Teamleider: Dick Poppema R.C.Groningen-Zuid, classificatie Diergeneeskunde
Teamlid: Esther Meijerink Sponsor R.C.Beilen Communicatieadviseur 25 jaar
Teamlid: Jan Abma Sponsor R.C.Oosterwolde Fin./agrarisch adviseur 33 jaar
Teamlid: Rosanne Dondorff Sponsor R.C.Zwolle-Noord Hoofd personeelszaken 28 jaar
Teamlid: Rein Peens Sponsor R.C.Oranjewoud/Heerenveen Fysiotherapeut 28 jaar
Teamlid: Marcel Nieuwenweg Sponsor R.C.Stadskanaal Leraar basisonderwijs 27 jaar

Ik wens jullie namens het gehele district 1590 een uitstekende voorbereiding toe en een voorspoedige en leerzame reis.

Internet-Website

Zoals u hebt kunnen zien kon de District Internet Commissie op 14 oktober j.l. de vlag uitsteken wegens het incasseren van de 10.000ste hit op haar www.rotary.nl/D1590 website. De frequentie van de bezoeken neemt toe maar zou nog wat hoger kunnen.

Met name is dit mogelijk met een gevarieerder inhoud. Vandaar dat de club-pr-commissarissen hierbij wordt gevraagd om meer kopij (o.a. persberichten) in te leveren. Het e-mailadres van de redactie luidt: mailto:D1590@rotary.nl

Director of Rotary International

Oud-gouverneur Stan Tempelaars van de Rotaryclub Vianen-Vreeswijk is door het zgn. Nominating committee geselecteerd om "onze" zone 13 vanaf juli 2003 te vertegenwoordigen in de Board of Directors van Rotary International. Deze voordracht moet nog worden bekrachtigd via een formele benoemingsprocedure. Namens district 1590 wil ik Stan al vast van harte feliciteren met de voordracht en hem veel sterkte en wijsheid toewensen.

Meer weten van Rotary?

Factsheets !!

Zoals in de Rotary-krant is aangekondigd zullen in het vervolg maandelijks Factsheets worden gepubliceerd op de landelijke website: www.rotary.nl. Deze sheets hebben betrekking op voor iedere Rotarian interessante gegevens. Thans zijn verschenen:

Factsheet 1: Waarom Rotary een factor van betekenis is.
Factsheet 2: Wat is Rotary Foundation?
Factsheet 3: Rotary Nederland in Cijfers.
Factsheet 4: Een wereld zonder polio

Fellowship buiten uw eigen club.

In 1992 introduceerde Rotary een fellowship voor liefhebbers van het motorrijden: The International Fellowship of Motorcycling Rotarians (IFMR). Sindsdien is de IFMR sterk gegroeid. In vele Europese landen (w.o. Nederland), maar ook in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Australië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland werden afdelingen opgericht.

De IFMR organiseert voor haar leden internationale tochten. Een van de eerste tochten met deelnemers uit Nederland was de Alpine Tour in 1996. Daarna volgden ritten in Australië, Zuid-Afrika en vele Europese landen.

De Nederlandse afdeling van de IFMR wordt geleid door rtn. Ton Koolen (RC Enkhuizen). Ton (mailto:tonkoolen@wxs.nl) knapt tot op heden de meeste organisatorische klussen in z’n eentje op. Hij zou best wat werkzaamheden willen delegeren aan mederotarians die naast een passie voor motorrijden over enige organisatorische vaardigheid beschikken. Raadpleeg voor meer informatie over de IFMR: www.world.ifmr.org, of www.imfr.fsnet.co.uk/of www.ifmr-gas.de

Stichting Nationale Eurocollecte/Coins for Care

Omdat sommige rotarians zich niet aangesproken voelen door de manier waarop Coins for Care haar goede doelen selecteert, is het gewenst nog eens kort uiteen te zetten hoe de relaties nu liggen De gezamenlijke serviceclubs in Nederland hebben zich verenigd in de "Stichting Aktie Kleingeld Samenwerkende Serviceclubs"(SAKS). Deze stichting heeft een exclusief samenwerkingsverband met de "Stichting Nationale Eurocollecte"(SNE) en via haar met de "Vereniging van Nederlandse Banken" (NVB). Hieruit is de serviceclubactiviteit bij de banken voortgevloeid. De SNE is een officieel geaccrediteerde goede doelen organisatie, speciaal opgezet voor de Euroaktie, die in haar gebruikelijke (moeder) activiteiten al jarenlang werkt voor de bekende twintig goede doelen organisaties in Nederland.

Naast de samenwerking met de serviceclubs is ook een samenwerkingsverband tot stand gebracht met NOC/NSF voor een gelijke actie via de sportkantines en met de eigen collectantenorganisaties die in januari langs de deur komen. Kortom een heldere, goed gedefinieerde organisatiestructuur en de goede doelen waaraan de clubs 50% van de opbrengst afdragen zijn vooraf bepaald. Nu is er ook Coins for Care, die aanvankelijk in concurrentie met ons concept haar eigen actie opzette. Zij werken met een aantal winkelketens. De goede doelen van CfC werden geselecteerd door een publiek enquête systeem via internet. Dit systeem heeft het risico te worden gecorrumpeerd door actiegroepen, hetgeen ook is geschied. Intussen hebben we uit de pers vernomen dat de internetenquête formeel is beëindigd. Omdat het door alle partijen, inclusief het Ministerie van Financien, niet wenselijk werd geacht dat er twee landelijke acties door elkaar lopen, is, na langdurig en soms pijnlijk overleg tussen de twee organisaties, besloten tot een samenbundeling van de acties onder één noemer. De uitvoering blijft echter gescheiden, zo ook de opbrengsten en de bestemming daarvan. Het zij derhalve benadrukt: Rotary draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de akties van Coins for Care en het geld dat wij ophalen is voor ons en voor de twintig vastgestelde doelen.

Activiteitenlijst

16-12-2001 Kunstveiling Buinen-Hondsrug

15-01-2002 RBC regio 3, RC Beilen De RBC is bedoeld voor voorz. en inkomende voorz.
16-01-2002 RBC regio 4, RC Dronten
22-01-2002 RBC regio 2, RC Groningen-Noord
23-01-2002 RBC regio 1, RC Bolsward
28-01-2002 Intercity-meeting RC Winschoten, onderwerp: "Voedsel, duurzaam, veilig en gezond".
25-02-2002 Intercity-meeting RC Raalte
13-03-2002 Intercity-meeting RC Dokkum
22-03-2002 Pets, doorlopend naar
23-03-2002 bij v.d.Valk in Assen. Voor inkomende voorz.
23-03-2002 Voorlichting clubsecretarissen en clubpenningmeesters bij v.d.Valk Assen
23-03-2002 Districts assembly bij Hotel v.d.Valk in Assen. Voor het dagelijks bestuur van de club.
05-04-2002 Districtgouverneursdiner in Oranjewoud. Uitnodigingen volgen.
06-04-2002 Discon Heerenveen, onderwerp: Genetische Modificatie gericht op de mens.

Interessant voor alle rotaryleden plus partners.

Wilt u ook uw clubactiviteiten onder de aandacht van andere rotarians van ons district brengen maak dan gebruik van deze activiteitenlijst. Opgave via e-mail: mailto:pgruppelaar@worldonline.nl

Ook de webmaster rtn. W Scholte (mailto:D1590@rotary.nl) en de district p.r. vertegenwoordiger I.D.Krikke ( RC. Veendam) willen graag geïnformeerd worden.

Districtssecretariaat

M.van Dijk, Trondenweg 4, 8423 VG Makkinga. tel: 0516441948 fax: 0516441788 e-mail: mailto:maupalja@worldonline.nl