© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

januari 2002

Nieuwsbrief januari 2002

Alle Rotaryleden

In de allereerste plaats wens ik jullie en je familie een heel voorspoedig en gezond 2002 toe.In de achter ons liggende dagen hebben velen van jullie waarschijnlijk teruggekeken naar het jaar 2001 en geconstateerd dat het een bewogen jaar is geweest, waarbij de grootste problemen als wereldvrede en begrip voor andere culturen en volken nog lang niet zijn opgelost.Ik vertrouw er op dat Rotary International als geheel en wij als Rotaryleden van district 1590 in het bijzonder in het komende jaar een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing hiervan.

2002

Een nieuw kalenderjaar ligt voor ons en het Rotaryjaar is halverwege.Liggen we goed op koers? Worden onze plannen gerealiseerd? Laten we ons niet te snel ontmoedigen?Ik heb tijdens mijn clubbezoeken gesteld, dat een goede fellowship de basis vormt voor een goede Rotaryclub. Een goede tot uitstekende fellowship heb ik bij bijna alle clubs aangetroffen.Gezamenlijk kunnen we dus de schouders er onder zetten, projecten aanpakken en tot een goed einde brengen. If we work together, we can move mountains.

Verzet de bergen in de tweede helft van dit Rotaryjaar. We kunnen het, als we maar willen. Een paar tegenslagen in het ledenbestand is geen reden om bij de pakken neer te zitten, maar een reden om met hernieuwde energie in 2002 om ons heen te kijken en kandidaten voor te stellen. Er zijn nog veel potentiële kandidaten die graag lid willen worden.

Wij als districtstaf gaan ook vol energie verder met het oprichten van nieuwe clubs. Eind oktober heb ik daar in mijn nieuwsbrief reeds over geschreven. Er zijn een paar clubs die angstig om zich heen kijken als getracht wordt een nieuwe club in hun omgeving op te richten. Daar is absoluut geen reden voor. De nieuwe rotaryregels op het gebied van classificatie en attendance geven vele nieuwe mogelijkheden. Ik heb daar in een van mijn eerste nieuwsbrieven over gerapporteerd.

Het oprichten van nieuwe clubs hoeft daarom niet ten koste te gaan van bestaande clubs. Het is een welkome aanvulling. De potentiële leden zijn er, ze moeten alleen nog door ons worden benaderd.

Dat geldt zowel voor bestaande, als voor nieuw op te zetten clubs, maar blijf attent:

Kwaliteit gaat voor kwantiteit

Inkomend gouverneur naar Anaheim.

Haije en Riek Sybesma gaan eind januari naar de Internationale Assembly in Anaheim.

Uit ervaring weet ik dat dat een unieke belevenis is die ik niet snel zal vergeten. Dan pas ervaar je hoe internationaal Rotary is en wat dat betekent. Daar merk je de grote verschillen in de wereld en ontmoet je collega’s van arme landen die heel andere problemen hebben dan wij en die graag willen dat bepaalde projecten in hun landen worden ondersteund door districten of clubs uit het rijke Westen. Haije heeft daar een uitstekende mogelijkheid om voor de clubs uit ons district contacten te leggen met districten of clubs uit arme landen.

Indien er clubs zijn in ons district die belangstelling hebben voor projecten in deze landen, neem dan voor 20 januari contact op met Haije. Hij kan dan informeren naar de mogelijkheden.

Midden- en Oost Europa.

In een van mijn eerste nieuwsbrieven heb ik melding gemaakt van alle bestaande interlandcommissies met hun voorzitters. Het blijkt dat vooral uit het voormalige Oostblok steeds meer belangstelling bestaat om relaties aan te gaan met Nederland. Uit de landen Hongarije en Roemenië komen steeds meer signalen voor een nader contact, ondanks het feit dat er vanuit bepaalde clubs reeds relaties bestaan. Graag doe ik een beroep op geïnteresseerde Rotaryleden om te komen tot de oprichting van een interlandcommissie Nederland-Hongarije en Nederland-Roemenië.

Aanmelden bij: P.Gruppelaar tel: 0597675537 of email: p.gruppelaar@worldonline.nl

Vlielandkamp

In de oktober nieuwsbrief ben ik ingegaan op dit mooie Nederlandse Rotaryinitiatief.

Voor de goede orde wil ik er hier aan herinneren dat de organisatie van het Vlielandkamp kort geleden alle clubs in Nederland heeft aangeschreven om deelnemers voor de periode 22 juli t/m 1 augustus 2002 aan te melden.

Actie Kleingeld

Deze maand zetten we de eindsprint in voor de Nationale Eurocollecte/ Coins for Care. De informatie die ons bereikt, geeft aan dat het verloop tot dusverre succesvol is. 550 serviceclubs hebben bij zo’n 4500 bankfilialen hun muntenverzameldozen staan. Ter ondersteuning is op 1 januari jl. op TV 2 een 100 minuten durend TV programma uitgezonden, verzorgd door Ivo Niehe en waaraan talloze landelijk bekende artiesten hun medewerking hebben verleend.

De organisatie heeft inmiddels ook een eigen website geopend. Naast het publieke gedeelte is er een sectie die speciaal is ingericht voor informatie aan de deelnemende clubs. De site is te vinden onder www.actiekleingeld.nl. Het afgeschermde gedeelte kan worden bereikt door een naam en een password in te geven. De naam is: club; het password: charter.

Rotary 100 jaar in 2005

Op 23 februari 2005 zal Rotary International herdenken dat Paul Harris 100 jaar daarvoor de eerste bouwstenen legde voor een organisatie die zou uitgroeien tot een van de grootste niet gouvernementele organisaties ter wereld. Een gebeurtenis waaraan internationaal bijzondere aandacht zal worden besteed en zeker ook in Nederland.

Het voorgaande gouverneursberaad stelde reeds een landelijke en breed samengestelde "orientatiecommissie" in, die de opdracht kreeg een eerste blauwdruk van mogelijke activiteiten op te stellen. Deze blauwdruk werd in oktober jl. aan het zittende gouverneursberaad gepresenteerd en werd integraal overgenomen.

Het rapport geeft denklijnen aan die om nadere invulling en uitwerking vragen. Het huidige gouverneursberaad acht het zijn taak om de organisatiestructuur te scheppen die nodig is om op landelijk en districts/ clubniveau uitvoering te kunnen geven aan dit gedachtengoed.

Een kleine landelijke "coördinatiegroep" zal sturing geven aan een aantal commissies waarin de elementen communityservice, fundraising en jeugd worden vormgegeven. Daarnaast zal een aparte commissie aandacht besteden aan bijzondere activiteiten rondom een Rotary (toekomstgericht) boekwerk, een Rotary postzegel en de te organiseren festiviteiten. De organisatie zal moeten zorgdragen voor een goede aansluiting met eventuele zelfstandige districts- en clubactiviteiten.

Het gouverneursberaad zal zo snel mogelijk moeten voorzien in de vacature van een landelijke trekker, die op basis van ervaring en kennis het voorzitterschap van de "coördinatiegroep" op zich kan en wil nemen.

Polio de wereld uit.

Opnieuw heeft minister Herfkens van Ontwikkelings Zaken getoond veel begrip te hebben voor de in 1985 gestarte Rotaryaktie: "Polio de wereld uit."

Na een bijdrage van 40 miljoen dollar in het vorige jaar, heeft zij opnieuw namens de Nederlandse regering een bedrag van 150 miljoen gulden toegezegd.

Dat is natuurlijk een fantastische stimulans voor alle rotarians om het doel, "Polio de wereld uit", in 2005 te realiseren. Een prachtig bericht aan het begin van een nieuw kalenderjaar.

Fellowship buiten uw eigen club

De Rotary Caravanclub

De International Caravanning Fellowship of Rotarians (I.C.F.R) is een samengaan van rotarians met hun partners in een vereniging waarvan beide partners lid kunnen worden.

Datgene wat hen bindt, is het plezier in het caravannen en de ontspannen en gemakkelijke wijze waarmede sociale contacten worden aangegaan en onderhouden. En dat al meer dan 25 jaar!

Momenteel bestaat de club uit 99 equipes van twee personen, 13 equipes van een persoon en 11 donateurs (zijnde allen ex-leden), in totaal dus 222 personen over het gehele land.

Jaarlijks worden voor alle leden openstaande kampen gehouden; een rond eind april en een rond eind augustus. Deze kampen worden verspreid over het gehele land ingedeeld, echter het voorjaarskamp boven en het najaarskamp beneden de grote rivieren.

Naast de twee genoemde kampen, worden jaarlijks ook nog een winterkamp en een videokamp georganiseerd los van de incidentele kampen en/of rally’s die door leden op eigen initiatief worden georganiseerd, zoals in het recente verleden een camperrally door Noord-Amerika en het komende jaar de rally naar Barcelona (samen met de Engelse I.C.F.R) waar een bezoek aan de Internationale Conventie de legitieme uitdaging vormt.

Het staat leden vrij om aan een kamp of rally deel te nemen en bij een aantal kampen –behoudens het voor- en najaarskamp- is het aantal deelnemers beperkt. Vol is vol.

Rotarians die in het bezit zijn van een caravan en wier belangstelling door het bovenstaande is gewekt, kunnen nadere informatie verkrijgen bij Rtn. Tijn Waijers, Purcelldreef 113, 5012 AK Tilburg.

tel: 013-4552193 of email: tijn.waijers@wandoo.nl

Aktiviteitenlijst

15-01-2002 RBC regio 3, RC Beilen De RBC is voor voorz. en ink. voorz.

16-01-2002 RBC regio 4, RC Dronten

22-01-2002 RBC regio 2, RC Groningen-Noord

23-01-2002 RBC regio 1, RC Bolsward

28-01-2002 Intercity RC Winschoten. Onderwerp: "Voedsel, duurzaam, veilig en gezond".

25-02-2002 Intercity RC Raalte

12-03-2002 Intercity RC Dokkum

22-03-2002 Pets, doorlopend naar 23-03-2002 bij v.d.Valk in Assen. Voor ink. voorz.

23-03-2002 Voorlichting clubsecretaris en clubpenningmeester bij v.d.Valk in Assen.

23-03-2002 Districtsassembly bij v.d.Valk in Assen. Voor dagelijks bestuur van de club.

05-04-2002 District- Gouverneursdiner in Oranjewoud. Uitnodiging volgt.

06-04-2002 Discon Heerenveen. Onderwerp: Genetische modificatie gericht op de mens.

Voor alle leden en hun partners

Districtssecretariaat

M.van Dijk, Trondenweg 4, 8423 VG Makkinga. tel: 0516441948 fax: 0516441788 email: maupalja@worldonline.nl