© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

februari 2002

Nieuwsbrief februari 2002

Het thema van deze maand is

World Understanding.

Een thema waar ik, mede door de gebeurtenissen op 11 september 2001 en de maanden daarna, in mijn vorige nieuwsbrieven en tijdens mijn clubbezoeken aandacht voor heb gevraagd. Op 23 februari – de verjaardag van Rotary- is de dag speciaal gewijd aan onderling begrip en vrede, maar eigenlijk moet elke dag in het teken van vrede en world understanding staan. J.C.Bloem schreef eens: "Ik verbaas mij telkens weer over het grote aantal geschikte en behoorlijke mensen op de wereld, terwijl de mensheid als geheel zo’n zootje is." Op dit moment zijn er ongeveer 30 min of meer bloedige conflicten in de wereld, op twee na allemaal interne conflicten. Laten we toch meer begrip voor elkaar tonen, elkaars cultuur respecteren, tolerant zijn, dan moet het toch mogelijk zijn samen in vrede te leven, zonder 30 miljoen vluchtelingen in de wereld. Mankind is our business. Laten we als rotarians het voorbeeld geven. Begin vandaag nog in je eigen omgeving!

Rotary Foundation.

Na 7 maanden van dit Rotary-jaar heeft nog maar de helft van het aantal clubs in ons district de Rofo- bijdrage voor dit jaar betaald. Ik doe hierbij een dringend beroep op de clubs om hun vrijwillige bijdrage zo spoedig mogelijk te storten. Uw penningmeester heeft in september 2001 reeds de brief plus acceptgirokaart onvangen.

Medical Equipment Bank.

De Medical Equipment Bank in the Netherlands (MEB) houdt zich bezig met het inzamelen van medische apparatuur ten behoeve van tweede en derde wereldlanden en is een activiteit van alle Nederlandse Rotary-districten. Uitgangspunt vormt daarbij dat de behoefte aan medische apparatuur en hulpmiddelen vanuit het gastland door een RC aldaar wordt aangegeven en dat dezelfde RC zich garant stelt voor de daadwerkelijke benutting van die apparatuur en daarover contact onderhoudt met de Nedelandse sponsorclub. De MEB heeft inmiddels een aantal contacten gelegd met ziekenhuizen in Zuid-Afrika (East London) en voor een tweetal zeetransporten zorggedragen. Nog zo’n drie transporten staan op stapel maar moeten wachten tot de financiering daarvan rond is. Een 40-foots-container kost ruim 4000 euro. Op korte termijn is derhalve zo’n 12000 euro nodig. Als u als club of als individu wilt bijdragen, het rekeningnummer van de MEB is 566318075 t.n.v. Stichting MEB te ‘s Gravenhage.

Oproep 1

voor PR-commissaris District 1590.

Een van de ondersteunende functies binnen het districtsbestuur is die van PR-commissaris. In ons district vervult Ive Krikke, lid van de RC Veendam, deze taak nu voor het vierde jaar. Een jaar langer dan de bedoeling was, want normaal gesproken wordt iemand voor de termijn van drie jaar in deze functie benoemd. Ive heeft nu aangegeven aan het einde van dit bestuursjaar definitief te willen stoppen als PR-commissaris van ons district. In de functie van districts PR-commissaris maak je deel uit van de Districts Commissie voor Communicatie (DCC) waarin ook de district internet commissaris(en) en de districtsredacteur van de Rotarian zitting hebben. De DCC komt twee maal per jaar in vergadering bijeen, een overleg waaraan tevens de gouverneur, de inkomend gouverneur en de districtssecretaris deelnemen. Daarnaast maak je deel uit van de landelijke commissie (LCC) die functioneert als adviesorgaan voor het gouverneursberaad. De LCC komt eveneens twee maal per jaar bijeen. De gouverneur met communicatie in zijn portefeuille is bij dit overleg aanwezig. Als district PR-commissaris breng je -gevraagd of ongevraagd- advies uit aan de gouverneur.

Bij deze roep ik een ieder op die bereid is de komende drie jaar de functie van district PR-commissaris te vervullen zich bij mij te melden. Wil je meer weten over de inhoud van de functie, dan kun je terecht bij Ive Krikke (0598.690609/690611 of info@ivekrikke.nl). Enige kennis van communicatie en/of PR is natuurlijk mooi meegenomen maar geen "harde eis".

Oproep 2

voor Archivaris.

Bij steeds wisselende functionarissen op landelijk- districts- en club-niveau is het moeilijk om het archief op orde te houden. Ivo Witteveen van de RC Kampen is er in geslaagd om zowel op landelijk- als op districtsniveau orde op zaken te stellen. Een geweldige klus die hij met veel zorg en kennis van zaken heeft geklaard en waarvoor wij hem veel dank verschuldigd zijn. Nu alles op orde is vindt hij echter dat de tijd rijp is om het archief-estafette-stokje over te geven aan iemand die zijn werk met zorg wil voortzetten. Hebt u interesse, u kunt zich aanmelden bij Maup van Dijk, de districtssecretaris.

Rotaract.

World Understanding begint al jong. Rotaract.

Om mensen al jong met de servicegedachte vertrouwd te maken bedacht Rotary International: Rotaract. Een serviceclub voor jongeren tussen 18 en 30 jaar. En daarna? Potentiële rotaryleden! Thans kent Nederland 53 Rotaractclubs met totaal 560 leden en een gemiddelde leeftijd 26 jaar. Ons district 1590 doet het met 8 Rotaractclubs nog niet zo slecht, maar de clubs kunnen nog veel nieuwe leden gebruiken. Bovendien zouden er nog wel een paar clubs bijkunnen, want actieve rotaracters bouwen vitaal, enthousiast en ondernemend aan begrip voor elkaar, voor anderen en daardoor ook aan onze toekomst.

Zo is in april 2003 Rotaract Nederland gastheer van een bijzonder evenement: de EUCO. Meer dan 300 Europese rotaracters zullen naar Amsterdam komen om 4 dagen lang kennis te maken met het andere Nederland, dus niet alleen het toeristische Nederland. Het thema is: "Get in touch with the Dutch".Dus worden Nederlanse bedrijven bezocht, sportieve evenementen belegd, wordt Amsterdam bezichtigd en zijn er feesten en een groot gala. Meer info? Zie de website; www.rotaract.nl/euco

Dan is er op 28 september 2002 in Den Bosch de RACADEMY. Dit wordt een zinvolle en inspirerende cursusdag voor de deelnemers, waarmee Rotaract landelijke promotie maakt en de bouw van een school in een ontwikkelingsland probeert te sponsoren.

Rotaract. Ook in ons district waard om door onze clubs gesteund te worden. Bijvoorbeeld door nieuwe leden aan te brengen en door nieuwe Rotaractclubs op te richten. Neem contact op met onze district Rotaract-commissaris Jan Hemminga van de RC Heerenveen of met de voorzitter van Rotaract Edgar Visscher (tel; 0182.393670 en email e.visscher@hyva.com)

Discon Heerenveen, zaterdag 6 april 2002. Weten, is dat alles?

Een dezer dagen komt u via uw club in het bezit van de uitnodiging voor de Discon 2002. Deze uitnodiging verdient zeker uw speciale aandacht. En niet allen van u, maar zeker ook van uw partner. Het onderwerp, wel of geen genetisch onderzoek, is n.l. het thema op 6 april. Willen we weten wat onze toekomst is of, gaan we verstoppertje spelen? Zijn we erfelijk belast? Wat is ethisch verantwoord? En nog veel meer van dergelijke vragen zullen in Oranjewoud aan de orde komen. Laat deze unieke kans niet voorbijgaan, maar oriënteer u op de mogelijkheden van de medische- en sociale wetenschap van vandaag.

Aktiviteitenlijst.

25-02-2002 Intercity RC Raalte in Hoftheater. "Overtuigen is onze kracht".
09-03-2002 Winterbijeenkomst IYFR in Veenkoloniaal Museum te Veendam."Splitsen en knopen"
12-03-2002 Intercity RC Dokkum in Talma. "De toekomst van de gezondheidszorg in Friesland".
16-03-2002 Bijeenkomst Interland-commissies in Groninger Museum. "Ilja Repin".
22-03-2002 PETS, doorlopend naar 
23-03-2002 bij v.d.Valk te Assen. Voor inkomende voorzitters.
23-03-2002 Voorlichting voor clubsecretarissen en clubpenningmeesters bij v.d.Valk te Assen.
23-03-2002 Districtsassembly bij v.d.Valk te Assen. Voor dagelijks bestuur van alle Rotaryclubs.
05-04-2002 Districts-Gouverneursdiner in Oranjewoud.
06-04-2002 Discon Heerenveen. "Weten, is dat alles?". Voor alle leden en hun partners.

Districtssecretariaat M.v.Dijk, Trondenweg 4, 8423VG Makkinga. Tel:0516-441948, email: mailto:maupalja@worldonline.nl