© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

maart 2002

Nieuwsbrief maart 2002

.Mijn gouverneursjaar loopt richting eind. Tweederde van het jaar is al weer voorbij. Vooral de tweede helft van 2001 is omgevlogen met het bezoeken van alle clubs in ons district. Een vermoeiende maar bijzonder interessante bezigheid, waarbij je veel nieuwe contacten en ervaringen opdoet. De tijd gaat ontzettend snel als je je werk met veel plezier doet.

In deze brief niet een bepaald thema, maar zal ik diverse Rotarypunten de revue laten passeren.

RoFo.

In de eerste plaats moet het mij van het hart dat er zoveel clubs zijn die er nog niet aan gedacht hebben de Rofo-bijdrage over te maken. In september is de acceptgirokaart al verzonden, tijdens mijn clubbezoeken en op de RBC’s is er aandacht voor gevraagd en toch heeft nog maar iets meer dan de helft van de clubs een bijdrage gestort.

Bedenk toch eens, "Mankind is our business" (het gaat ons om de medemens), we kunnen met betrekkelijk weinig euro’s zo veel hulp bieden in de wereld aan hen die het zo hard nodig hebben.

PETS.

Een positief bericht is, dat op de PETS op 22 en 23 maart a.s. 97% van de inkomende voorzitters aanwezig zal zijn. Het beloven bijzonder interessante dagen te worden met natuurlijk veel fellowship.

Als nu ook nog de dagelijks bestuursleden hoog scoren met hun aanwezigheid op de District Assembly op 23 maart, dan wordt ook dat een topper in dit Rotary-jaar.

Discon 6 april 2002

in Oranjewoud: "Weten, is dat alles?"

De inschrijvingen voor de Discon komen dagelijks binnen. Het blijkt dat vooral veel vrouwelijke partners belangstelling hebben voor de onderwerpen die tijdens de Discon worden behandeld.

Wij rekenen dan ook op een grote opkomst met interessante en boeiende discussies over onderwerpen die ons allemaal elke dag raken, vooral met een blik op de/onze toekomst.

Mocht u nog niet hebben ingeschreven, doe het dan zo snel mogelijk i.v.m. de organisatie.

Speciaal voor nieuwe rotaryleden is het belangrijk een Discon te bezoeken om hun Rotary-scoop te verbreden.

Duitse Rotaryclub

zoekt contact met een Nederlandse Rotaryclub.

De club Bremen-Vegesack zoekt een contactclub in ons district. De club ligt aan de noordkant van Bremen, werd in 1965 gecharterd en heeft 58 leden. De club heeft al twee keer een gouverneur beschikbaar gesteld, heeft een goede naam, maar is nog niet toe aan damesleden. Misschien een dankbare taak voor ons. Het is de club gelukt om een breed scala van classificaties op te bouwen, van academische beroepen tot handel en nijverheid. Mocht een club belangstelling hebben, neem dan contact op met mij.

Voorzitter van het RAN-bestuur.

Tijdens de vergadering van het RAN bestuur op 28 februari j.l. installeerde de voorzitter van het Gouverneursberaad, Jan Koster, Rtn.ir. C.P.(Cees) van der Slikke als nieuwe voorzitter.

Cees is 15 jaar Rotarian en thans lid van de Rotaryclub Amstelveen-Amstel. In zijn professionele activiteit maar ook daarbuiten (binnen Rotary en in de sportwereld) heeft de nieuwe voorzitter veel bestuurlijke ervaring opgedaan.

In de interim-periode werd het voorzitterschap van het RAN-bestuur op voortreffelijke wijze waargenomen door oud gouverneur Rein Scheper.

Wij wensen de nieuwe voorzitter veel succes.

Taskforce "Honger"

Rotary International geeft prioriteit aan het wereldwijde probleem van honger in de wereld, met speciale aandacht voor ouderen en moeders met kinderen. Het 3H programma (Health - Hunger - Humanity) van de Rotary Foundation voorziet internationaal in bijdragen voor projecten die gezondheid bevorderen, honger bestrijden en aandacht geven aan humane en sociale ontwikkeling.

In veel landen helpen Rotarians diegenen die werken aan de verbetering van de omstandigheden voor zichzelf en hun gemeenschappen. Middel daarbij zijn projecten ter bestrijding van honger, middels grotere plaatselijke voedselproductie, het verbeteren van bewaarmogelijkheden en betere distributie.

De R.I. Taskforce "Honger de wereld uit " doet een beroep op alle Rotaryclubs in Nederland om tot een inventarisatie van de lopende projecten te komen, waarin de hongerbestrijding centraal staat. Daardoor kan bevorderd worden dat clubs zich bij dergelijke projecten aansluiten. Daarnaast heeft het zin om Nederlandse Rotarians op te roepen activiteiten te ontplooien om honger de wereld uit te helpen.

Voor onze districten is Paul van Maanen (RC Cuijk – PDG 97/98 in 1550) met de Taskforce "Hunger" belast. Hij verzoekt Rotaryclubs die met een project in dit kader bezig zijn dat hem te melden. Een inventarisatie van de projecten kan leiden tot meer samenwerking van Rotaryclubs op het terrein van de hongerbestrijding in deze wereld.

Graag ziet Paul op korte termijn (graag voor 15 maart) de gegevens van de club tegemoet. Zijn adres is: Den Oeiep 15,5431 BA Cuijk, tel. 0485/313020,fax 0485/330157, e mail: pham.vanmaanen@wxs.nl

GSE-team naar West Australië.

Vrijdag 8 maart a.s. vertrekt ons GSE-team naar Australië. Namens ons district wens ik de teamleden Rein Marck Peens, Jan Abma, Roberta Sophia Louise Dondorff, Jan Marcel Nieuwenweg en Esther Meijerink samen met teamleider Dick Jan Poppema een hele voorspoedige reis toe en een bijzonder leerzaam en plezierig verblijf in West Australië.

Factsheets op internet.

Een zeer handzaam instrument voor alle rotarians die meer over de vele Rotaryfacetten willen weten. Op dit moment zijn op onze website www.rotary.nl zo’n 18 Factsheets over diverse Rotary-zaken geplaatst. Een zeer nuttig naslagwerk voor ons allen.

Belangrijke veranderingen

bij de Rotary Foundation!

Het bestuur van de Rotary Foundation (de "Trustees") heeft op grond van de enorme toename van het aantal Matching Grant aanvragen en door de verminderde beleggingsopbrengsten van de Foundation besloten de volgende veranderingen in de Humanitaire Grants aan te brengen:

Met ingang van 1 juli 2002 wordt de eigen projectbijdrage van een Rotaryclub niet meer met een Matching Grant van 100% door de Foundation gesteund, maar met 50% van die bijdrage.

Een districtsbijdrage uit het DDF ("het potje van de gouverneur") blijft wel met 100% gesteund worden. Projecten, waarvoor een aanvraag is ingediend vóór 31 maart 2002, maar die niet meer in het rotaryjaar 2001-2002 worden uitgevoerd, vallen onder deze nieuwe regel.

Met ingang van 1 juli 2003 komt er een herzien en vereenvoudigd stelsel van Humanitarian Grants. Bijzonderheden van dit nieuwe stelsel worden in de loop van de komende maanden vastgesteld. Op de website van de Rotary Foundation is nu reeds meer informatie te vinden: www.rotary.org/foundation/grants/index .

Districtssecretariaat.

M.v.Dijk, Trondenweg 4, 8423 VG Makkinga. Tel: 0516-441948, email: maupalja@worldonline.nl

Ervaringen Haije Sybesma in Amerika.

Onze reis naar Amerika begon met een homestay programma, aangeboden door de drie clubs in het District Vero Beach, Florida. Zes dagen waren wij te gast bij Rotarians, die zich ten doel gesteld hadden de inkomend gouverneurs een prettig verblijf en een afwisselend programma te bezorgen, vóórdat zij de training in Anaheim ondergaan.

Daarin zijn zij geweldig geslaagd.

Wij beleefden een heel bijzondere week met zeer interessante ontmoetingen en ervaringen.

Na een tussenstop in San Francisco arriveerden wij in Anaheim.

Een perfect georganiseerde General Assembly voor alle DGE's uit de wereld volgt. Niets dan lof voor de organisatie van zo'n groot congres.

's Morgens vóór 9 uur is er community singing met Rotaryliederen voor 1500 mensen, de 530 DGE's, hun partners en de 500 officials. Zij allen ondergaan de Rotarysfeer. Om exact 9 uur komt onder muziek, de huidige president Rotary International binnen: Richard D. King. Na de officiële opening volgt een ogenblik van contemplatie voor iedereen. Een heel bijzondere ervaring, met zó veel verschillende culturen en godsdienstige overtuigingen bijeen, en tóch in enigerlei zin "verbonden"?

Dan volgen speeches en introducties van officials. Véle! Daarna in discussiegroepen uiteen, vaak tot 6 of 7 uur in de avond. De groepen zijn maximaal 20 personen groot, meestal van zeer uiteenlopende culturen, en staan onder leiding van een ervaren internationaal teacher.

Alle avenues, de Rotary Foundation, de Matching Grants problematiek, PolioPlus, de organisatie van R.I., administratie en financiën enz., enz., passeren in de daarop volgende dagen de revue.

Ronduit indrukwekkend is op de tweede dag het optreden van de nieuwe inkomend president van R.I., de uit Thailand afkomstige Bhichai Rattakul, met "Pishai" als roepnaam.

Groter contrast met de expressieve, zeer nadrukkelijk aanwezige, acterende en liedjes zingende Richard King als huidige president R.I.is niet denkbaar.

Rattakul is 74 jaar!, heeft een imponerende carrière als politicus, minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van een onwaarschijnlijk aantal commissies, nationaal en internationaal, achter de rug. Waar begin je dan nog aan op zo'n leeftijd. Met een vitaliteit, enorm!

Centraal staat in zijn speech niet Rotary International met zijn glitter, glamour en regeltjes, maar wél: de individuele club! Dáár moeten we het van hebben, én van alle individuele leden met hun creativiteit en hun betrokkenheid!, zegt hij.

Het thema voor het komende jaar luidt: "Sow the seeds of love", passend bij de landsaard en bij de levensovertuiging van Rattakul.

Hij roept ons als DGE's ook op om een laatste krachtsinspanning op te brengen voor de eindspurt van "Polio de wereld uit", de actie die in het jubileumjaar 2005 haar hoogtepunt moet krijgen door het bereiken van de laatste haarden waar het poliovirus nog steeds actief is. Dat kost opnieuw veel geld. Vooral in het jaar 2002- 2003. Daarover later meer.

Vele gebeurtenissen in kleine kring of in gezamenlijkheid maken het internationale karakter van Rotary overduidelijk. Er worden vele nieuwe contacten gelegd. Er wordt veel gepraat over de mogelijkheid van nieuwe projecten; er is veel lobby vanuit Afrika en India.

Aan individuele ontmoetingen met de huidige en toekomstige pres. R.I. bewaren wij goede herinneringen. Al met al: Zéér gemotiveerd sloten wij deze International Assembly af.

Aktiviteitenlijst.

09-03-2002 Winterbijeenkomst IYFR in Veenkoloniaal Museum te Veendam. "Splitsen en knopen"

12-03-2002 Intercity RC Dokkum in Talma. "De toekomst van de gezondheidszorg in Friesland"

16-03-2002 Bijeenkomst Interlandcommissies in Groninger Museum. "Ilja Repin"

22-03-2002 PETS, doorlopend naar 23-03-2002 bij v.d.Valk te Assen. Voor inkomende voorzitters.

23-03-2002 Voorlichting voor clubsecretarissen en clubpenningmeesters bij v.d.Valk te Assen.

23-03-2002 District Assembly bij v.d.Valk te Assen. Voor dagelijks bestuur van alle Rotaryclubs.

05-04-2002 Districtsgouverneursdiner in Tjaarda, Oranjewoud.

06-04-2002 Discon Oranjewoud. "Weten, is dat alles?" Voor alle leden en hun pa