© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

april 2002

Nieuwsbrief April 2002

Magazine Month

Het thema van de maand april is "Magazine Month".

Gezien de uitgebreide mogelijkheden van communicatiemiddelen tegenwoordig kunnen we het thema van deze maand beter veranderen in "Communication Month".

Via internet, e-mail, fax en nieuwsbrief zijn de communicatiemogelijkheden naar de leden fors uitgebreid. Daarbij komt dat het volgend jaar gelukkig weer 8 Rotarymagazines zullen verschijnen.

Communicatie houdt echter een tweezijdigheid in. Een contact tussen zender en ontvanger, maar Rotaryleden onderscheiden zich niet van de gemiddelde Nederlander en lezen en ontvangen slecht.

Toch blijf ik optimistisch en vertrouw er op dat veel van het aangereikte materiaal wel wordt gelezen.

Je hebt toch interesse in de vereniging waar je enthousiast lid van bent. De secretarissen van de clubs kunnen hierin een essentiële rol spelen door informatie te verspreiden onder de leden, of door hen er op te wijzen.

Districtswebsite

Nog meer communicatie want onze districtswebsite bestaat 3 jaar.

Op 9 maart j.l. was ons elektronisch uithangbord drie jaar in bedrijf. De site telde op die dag, gerekend vanaf de start, 12.500 hits. Ook het derde jaar vertoonde het aantal aanloopjes weer een beduidende stijging vergeleken met het jaar daarvoor, namelijk 75%.

Mocht dit nog niet bekend zijn: de website brengt niet alleen Nieuws, maar verschaft ook een veelheid aan Bestuurlijke Informatie, die meer en meer geraadpleegd wordt.

Discon Heerenveen 6 april a.s. in Tjaarda Oranjewoud.

Nog een laatste oproep voor de Discon 2002.

Er is nog ruimte en u kunt u ter plaatse nog aanmelden en betalen. Ook familieleden, vrienden of kennissen zijn welkom. Het onderwerp "Weten, is dat alles?" (Genetica voor iedereen in de 21th eeuw) staat landelijk volop in de belangstelling en zal op de Discon uitgebreid aan de orde komen, waarbij u kunt meepraten en -denken tijdens de forumdiscussie.

Dus nogmaals laat deze unieke kans niet voorbijgaan en kom op 6 april naar Tjaarda-Oranjewoud, waar vanaf 9.30 uur de koffie klaar staat.

Group Study Exchange (GSE)

Ons GSE-team verblijft momenteel onder leiding van Dick Poppema in West-Australië. De eerste berichten getuigen van veel enthousiasme met prachtige fellowship en vocational service.

Een unieke gelegenheid voor 5 jonge mensen uit ons district. Zij ervaren wat Rotary International werkelijk kan betekenen.

Clubs denk eens aan oud GSE-leden uit uw omgeving. Het zijn potentiële Rotaryleden waarbij het enthousiasme voor Rotary in zijn algemeenheid reeds aanwezig is.

Het team uit Australië dat naar ons district komt zal op 8 april arriveren. Het programma is volledig ingevuld en ook dat belooft een fantastische kans te bieden aan de GSE-teamleden uit Australië.

Later zullen we aan beide teamleiders vragen hun ervaringen op papier te zetten en onder de Rotary-leden van ons district verspreiden.

Ledenadministratiesysteem

Ons administratiekantoor (RAN) is druk op weg naar een geautomatiseerd systeem. Dat heeft een hoge attentiewaarde. Dus clubs en clubsecretarissen, opgelet!! In de bijlage van deze nieuwsbrief treffen jullie "12 vragen en antwoorden" aan rondom het na de zomer in te voeren nieuwe webgerelateerde ledenadministratiesysteem en clubmanagementsysteem.

PETS – Voorlichting – DA

Op 22 en 23 maart hebben de President Elect Training Seminar (PETS), voorlichting voor secretarissen en penningmeesters en de District Assembly (DA) plaats gevonden.

Deze keer voor het eerst alles samengebundeld van vrijdagavond 18.00 uur tot zaterdagmiddag 13.30 uur. Min of meer een experiment. Aan de reacties te horen van de deelnemers is dit een goede formule geweest, waar naast kennisoverdracht ook veel ruimte was ingebouwd voor fellowship.

De opkomst van de inkomende voorzitters was 95% en ook voor de voorlichting en de DA was grote belangstelling. Het ligt dan ook in de bedoeling om dezelfde formule het volgende jaar weer toe te passen, waarbij enkele kleine schoonheidsfoutjes zullen worden gladgestreken. Al doende leert men. Deelnemers bedankt voor jullie inzet en bijdrage.

District Assembly

Op de DA zijn enkele belangrijke besluiten genomen.

De afrekening van het Rotaryjaar 2000-2001 onder leiding van Ger Oord is goedgekeurd met een

positief resultaat van 24.865 gulden, waarna Ger Oord decharge is verleend.

De begroting voor het Rotaryjaar 2002-2003 is goedgekeurd, waarbij een kleine bijdrage uit de

reserve nodig was om de begroting sluitend te maken met een geringe contributieverhoging van

1,81 euro.

Het District Leadership Plan (DLP) is goedgekeurd, waarin de DGA’s nu in onze organisatie zijn

opgenomen. Na goedkeuring van Rotary International zal het district een geringe vergoeding

ontvangen voor reiskosten en opleiding van de DGA’s.

De voordracht van Jan Hemminga RC. Heerenveen als gouverneur voor het Rotaryjaar 2004-2005 werd met applaus begroet en daarmee aangenomen.

Als vertegenwoordiger van ons district voor de COL in 2004 is benoemd Eduard v.d.Ouwelant,

gouverneur 1997-1998 en de plaatsvervangende functie wordt ingevuld door Gé Schaeffer,

gouverneur 1998-1999. T.z.t. zullen de clubs door Eduard worden benaderd voor het indienen van wijzigingsvoorstellen.

Nederland-Hongarije

Op 26 maart j.l. is opgericht de interlandcommissie Nederland-Hongarije. De taak van deze commissie is contacten te onderhouden en te stimuleren tussen Rotaryclubs in Nederland en Hongarije en waar mogelijk projecten in Hongarije te promoten. Als voorzitter zal fungeren Fred Dubbeling van de club Zuidhorn-Westerkwartier en Honorair Consul van Hongarije. Leden zijn Jan Leentvaar van de club Lelystad en Catharinus Post van de club Oosterwolde. Alle drie de leden komen regelmatig in Hongarije en hebben vele contacten ter plekke. In Hongarije zijn intussen ca. 30 clubs gecharterd.

Mochten er clubs geïnteresseerd zijn in Hongarije, neem dan contact op met een van bovengenoemde leden van de commissie. Ik wens de commissie erg veel succes.

Met wijsheid meer mens

Het boekje "Met wijsheid meer mens" is terecht goed ontvangen. Menige club deed al nabestellingen, maar niet alle clubs deden een bestelling. Rotarians Eberson en Rosenthal hopen dat nog 40 clubs bereid zijn 40 boekjes af te nemen. Opgave bij M.Eberson 0653537326 en E Rosenthal 035-6422213.

Aan de penningmeesters, die voor hun club een boekje ter inzage ontvingen, toen hun club nog geen bestelling had gedaan, wordt vriendelijk verzocht de vrijwillige bijdrage van 7 euro alsnog op de rekening van de RAN nr.436174707 over te maken. Help ons s.v.p., want 400 boekjes weggeven kan de actie niet dragen. Hartelijk dank aan de clubs die al wel betaalden.

Districtssecretariaat

M.v.Dijk, Tronderweg 4, 8423 VG Makkinga. Tel:0516-441948: email: maupalja@worldonline.nl