© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

mei 2002

Nieuwsbrief mei 2002

. Discon 2002 in Oranjewoud.

Terugkijkend op de Discon in Oranjewoud, kunnen we constateren dat dit een bijzonder geslaagde bijeenkomst is geweest. In de eerste plaats door de vlekkenloze organisatie van de club Heerenveen onder aanvoering van een klein comité van vier prominente leden van de club. De lokatie Tjaarda voldeed uitstekend en de geselecteerde sprekers brachten de genetische problematiek duidelijk voor het voetlicht, wat de nodige discussie uitlokte.

Al met al een interessante en afwisselende dag met een hoog Rotary-gehalte, zowel op inhoudelijk als op fellowship niveau. De aanwezigen hebben die dag genoten en de thuisblijvers hebben, zoals altijd, ongelijk. Maak deze gemiste kans het volgend jaar in Assen weer goed.

Het Rotary-jaar 2002-2003.

Het Presidents Elect Training Seminar (PETS) en de Districts Assembly (DA) zijn achter de rug en de clubvoorzitters voor het Rotary-jaar 2002-2003 zijn voorzien van alle nodige informatie. Wij als staf van district 1590 hebben getracht de clubbesturen goed getraind in de startblokken te krijgen.

Nu is het de beurt aan de voorzitters. Zij kunnen zorgen voor een krachtige afzet waardoor de start van het nieuwe Rotary-jaar voortvarend wordt ingezet. Niet pas in september, na de zomervakantie, maar nu in mei. Zorg dat alle plannen klaar liggen voor de zomervakantie. Bekijk de meerjarenplanning goed en neem de nodige initiatieven t.a.v. het jaarprogramma, de Vocational Service, de Rotary Foundation, de International Service en de jeugd.

Bereid de akties alvast voor met betrekking tot Polio Plus. Elders in deze nieuwsbrief meer daarover.

Voor de clubs die een Intercity meeting gaan organiseren, doe dat in het najaar. Er is dan meer kans op een grote opkomst dan in het voorjaar, want dan is de Rotary-agenda al druk bezet.

Tot slot: zorg dat het "blauwe formulier" voor 1 juli bij de districtssecretaris Maup van Dijk is, dan kan gouverneur Haije Sybesma, samen met z’n DGA’s de clubbezoeken goed voorbereiden.

Al met al veel werk (Rotary-werk) te doen voor de vakantie, maar werk binnen Rotary moet altijd voorzien zijn van veel Fellowship, want zoals de Rotaryclub Dokkum het uitdrukt: "Rotary is fun(d)".

Mogelijke projecten voor het nieuwe Rotary-jaar.

Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. (NSGK)

De NSGK initieert en financiert projecten voor kinderen en jongeren die door een handicap minder mogelijkheden hebben dan hun leeftijdgenoten. De NSGK organiseert in dat verband deze zomer een landelijke actie rondom het thema:"Vakantie voor kinderen met een handicap".

Kinderen met een handicap kunnen vaak niet op vakantie omdat specialistische hulp nodig is of omdat de accommodaties niet voldoende zijn aangepast. Om meer bekendheid te geven aan het werk van de NSGK zouden Rotaryclubs of Rotaryleden behulpzaam kunnen zijn met het verspreiden van brochures en informatie of met het verkrijgen van donaties.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Mariël Verburg, tel: 0206791200 of 06-19384343 of emailadres: verburg@nsgk.nl.

Rotary fietst polio de wereld uit.

Op initiatief van de Rotaryclubs Drechtenland en ‘sGravenhage-Kijkduin en FCS-Cycle to Serve wordt een monster fietstocht van 12.000 km georganiseerd: "Fietsend om de halve wereld om de hele wereld poliovrij te krijgen".

In mei 2003 start deze tocht in Vladivostok om 12.000 km later te eindigen in Scheveningen.

Maximaal 40 deelnemers kunnen zich voor 31 mei 2002 aanmelden bij de stichting Fietstocht Vladivostok-Scheveningen. Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer 10.000 euro. Deelnemers kunnen ook inschrijven voor een deeletappe. Het geld is uiteraard bedoeld voor: Polio de wereld uit.

Bij de organisatie van deze monstertocht zijn ook Rotaryclubs uit Rusland, Polen en Duitsland betrokken. Voor meer informatie kunt u terecht bij Leo Schmidt, secretariaat Graaf Willemstraat 226, 1611 HP Bovenkarspel. Tel: 0228-581839 of 0228-5122187.

Preventie Kindermishandeling.

Een aantal integere reclamemensen, waaronder mensen va

n FHV/BBDO en Caps Communicatie, zijn een maand geleden gestart met een bijzonder project. Om preventie kindermishandeling eindelijk op de politieke agenda te krijgen willen zij een campagne starten, direct na de verkiezingen van 15 mei. Deze campagne is vanuit warmte, liefde en betrokkenheid voor de kinderen die in de verdrukking zitten, maar ook om een helpende hand te bieden aan de ouders. Ze werken samen met de stichting RAAK en de organisatuie Defense for Children International

De campagne betreft vooral dagblad-advertenties met als doel een regeerakkoord met daarin een paragraaf over preventie kindermishandeling. De betaalde publiciteit moet zorgen voor belangrijke free publicity.

Laat onverlet dat er geld nodig is om de campagne uit te voeren. Mocht u belangstelling hebben om dit project op een of andere manier te steunen, neem dan contact op met Boudewijn de Vries,

Tel: 020-4965566 of 06-26482497.

Jan Hemminga

(1944) inkomend gouverneur 2004-2005

Thuissituatie: gehuwd met Geartsje de Vries (1948), twee kinderen die beiden al uit huis zijn: Leontine (1972) en Kars (1976), nog wel in huis onze hond (herder) Castor ( 1994).

Opleiding: HBS-B, studie Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam.

Werk: leraar nederlands Klos / Pabo in Leeuwarden, conrector/plv rector Avondscholengemeenschap te Heerenveen., lid centrale directie Woudhoven College (mbo), Onderwijsgroep de Wouden, directeur bureau Faciliteiten van het Friesland College ( mbo en volwasseneneducatie).

Naast mijn werk ben ik altijd op andere maatschappelijke terreinen actief geweest: na de militaire dienst op de ouderlijke boerderij aan de Wijde Ee bij Grouw met een zeilschool gestart, mede-oprichter van de Provinciale Friese Zeilscholenbond, 10 jaar in de gemeentepolitiek: raadslid en wethouder van de gemeente Utingeradeel tot de herindeling in 1984. Daarna over het algemeen meest voorzitter van diverse besturen o.a.: verzorgingstehuis, scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs, camping / jachthaven, sporthal etc.

Sinds wij getrouwd zijn wonen wij in Akkrum (uiteraard aan het water) en zijn echte dorpsmensen geworden. Het is een gemeenschap waar je de meeste mensen kent ( en die jou dus ook kennen) en waar heel veel gebeurt. Degenen die in de zomer van het jaar 2000 langs Akkrum zijn gereden hebben ongetwijfeld de watertoren gezien die in het kader van Simmer 2000 was getransformeerd in een reuachtige schemerlamp. Het was een produkt van één van de verenigingen waar ik betrokken bij ben. Het is een typisch staaltje van vrijwilligerswerk dat in een relatief klein dorp wordt gerealiseerd.

Mijn eerste kennismaking met Rotary was meen ik in 1980/1981 toen ik werd gevraagd een begeleider een week te vervangen op een zeilklipper in het kader van een croisière voor kinderen uit Europa, toen georganiseerd door de clubs Bolsward en Sneek.

In 1985 ben ik lid geworden van de club Heerenveen, waar ik in 1991/1992 voorzitter van ben geweest. Juist door dat voorzittersjaar ben ik veel bewuster rotarian geworden : je bezoekt veel meer districtsactiviteiten en leert Rotary veel meer kennen en waarderen. Ik heb daarom ook positief gereageerd op de vraag van het bestuur van mijn club of ik een kandidaatstelling voor het gouverneurschap wilde accepteren zonder er overigens op te rekenen dat ik zou worden verkozen. Dat het er toch van is gekomen is daarom heel verrassend.

Ik hoop uw verwachting dat middels het applaus bij mijn voordracht op de assembly heeft geklonken, over twee jaar waar te maken.

Clubstatuten en huishoudelijk reglement.

De clubsecretarissen hebben kortgeleden van de RAN de gewijzigde teksten van de voorgeschreven clubstatuten en het sterk aanbevolen huishoudelijk reglement ontvangen.

Ik vraag uw speciale aandacht hiervoor in verband met de rechtstreekse aansprakelijkheid van bestuursleden van de club. Belangrijk is de clubstatuten notarieel vast te leggen, zo dat nog niet is gebeurd. Nadere informatie is te verkrijgen bij de RAN.

Actie Polio Plus.

Het is vooral ook aan Rotary te danken dat er bijna geen Polio meer in de wereld is.

Op dit moment zijn er nog 441 gevallen van Polio. In 1988 waren dat er nog 350.000 gevallen.

Rotary heeft het geld, dat nodig was om al die kinderen in daarvoor in aanmerking komende landen te immuniseren, bijeengebracht.

Rotary was de initiator en heeft de Wereldgezondheidsorganisatie, de Unesco en vele overheden weten te overtuigen van het nut van deze actie, zodat ook zij op hun beurt hebben meegedaan.

De laatste gevallen van Polio moeten nu de wereld uit, zodat er nooit meer een kind om die reden kreupel door het leven behoeft te gaan.

In de praktijk betekent dat het toedienen van 441 druppels serum op een kindertong, en nog eens een herhaling daarvan. Het klinkt eenvoudig en goedkoop, ware het niet dat juist deze laatste gevallen zich bevinden in moeilijk toegankelijke landen en plaatsen. Met name wordt gedoeld op landen als Afghanistan, Ethiopië, Angola, Congo etc., kortom afgelegen streken en landen, waar politieke onenigheid heerst en/of waar het welzijn van het individu zeker geen voorrang heeft.

Als die laatste gevallen niet kunnen worden uitgeroeid, gaat de ziekte zich weer verspreiden en is eigenlijk al het werk van de afgelopen jaren voor niets geweest.

Vele organisaties en landen zijn gemobiliseerd om ook thans weer mede een bijdrage te leveren.

Rotary International zélf heeft zich gecommitteerd om 80 miljoen USA dollar van de benodigde 400 miljoen bijeen te brengen.

Alle Rotarians in de wereld wordt gevraagd om in het jaar 2002-2003 per Rotarian een bedrag van 90 Euro voor het Polio-project bijeen te brengen. Als dat lukt, kunnen we ervan verzekerd zijn dat het einddoel wordt bereikt.

Op alle clubs wordt daarom een beroep gedaan, zich in te zetten voor deze actie.

In de komende tijd zal vanuit het district veel informatie komen over deze actie, die de naam EINDSPRINT POLIO heeft meegekregen.

Wij achten de clubs in staat nú al zelf fondsenwervingen te bedenken en/of te initiëren.

U hoort binnenkort meer van ons.!

Verslag van het Weekend Münster – Rotaryclubs Raalte en Nienburg vieren hun 25-jarige Vriendschapsband.

Het weekeinde van 20/21 april j.l. stond voor de RC Raalte en RC Nienburg in het teken van een langjarige kontakt. Gedurende een reeks van 25 jaren deelden de beide clubs vele aktiviteiten en projecten met elkaar en kwamen enkele malen per jaar bij elkaar, waarbij de sociale contacten tot langjarige vriendschappen leidden. Aan beide kanten van de grens was de wens geuit en de behoefte ontstaan om de Duits-Nederlandse betrekkingen met elkaar te evalueren, te vieren en voor een langdurige verlenging voor te bereiden.

De directeur, Prof. Dr. Friso Wielenga van het Zentrum für Niederlande-Studiën ontving het gezelschap van ca. 100 man in zijn Instituut, dat een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlands-Duitse betrekkingen. Professor Wielenga gaf een overzicht van de ontwikkelingen in de bilaterale Buitenlandse Politiek van beide landen. De invloed van 1940-1945 spelen in de jaren ver na de oorlog nog steeds een sterke rol.

Een absoluut hoogtepunt gedurende dit uitstekend georganiseerde weekeinde was het startschot voor een gezamenlijk Project. In het Roemeense Brasov staat een Casa Sperantei, Het Huis van de Hoop, waar Terminale Zorg wordt gegeven aan doorgaans zeer behoeftige Roemenen. Het is de wens van de clubs om via een aantal ambitieuze en creatieve inzamelingsprojecten een bedrag van minimaal euro 50.000.- in te zamelen, met een aanvulling uit de Matching Grants van de Internationale en Nationale Fondsen voor Community-Service.

De bijeenkomst heeft een blijvende bijdrage geleverd aan begrip, tolerantie en respect tussen mensen met niet gelijke levenswijze, maar met de wil elkaar te begrijpen en te waarderen.