© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

juli 2002

Nieuwsbrief juli 2002

EEN NIEUW ROTARYJAAR. DEZE KEER EEN EXTRA LANGE EDITIE


Bij dezen vraag ik aan de secretaris van elke club de maandbrief voortaan te willen doorsturen naar alle clubleden. Emailadres lijkt het meest aangewezen. Zij, die hier niet over beschikken, kan een exemplaar ter hand worden gesteld. Ik verzoek de voorzitter in de eerstvolgende bestuursvergadering op dit punt een bestendige gedragslijn in het bestuur af te spreken. De inhoud voor zover gewenst aan de orde te stellen zowel in de bestuursvergadering als op de bijeenkomst waar clubzaken staan geagendeerd.

Jullie medewerking in deze communicatielijn is cruciaal. Als wij ernst willen maken, ieder op onze eigen plek om Rotarynieuws meer bekendheid te geven, te beginnen bij onze eigen clubleden, dan worden er voortaan heel wat minder telefoontjes naar de Gouverneur gepleegd, of naar de RAN in Amsterdam.

Een goede voorlichting is essentieel. Ieder heeft daarin een taak. Dringend verzoek van mij:

DOEN S.V.P.! Méér mensen zullen meer weten, en dat spaart kritiek en tijd.

Op 29 juni jl. vond de landelijke Gouverneurswisseling plaats in Slot Zeist.

De gouverneurs voor het jaar 2002 – 2003 zijn:

District 1550: Arnold Wintjes (RC. ’s Hertogenbosch-West) met de portefeuille Financiën & Maatsch. Werk.
District 1560: Herman van Hazendonk (RC Enschede-Noord) met de portefeuille Algemene zaken & 100 jr RI.
District 1570: Georgette Hoogveld-Libar (RC Op Seyst te Zeist) met de portefeuille Jeugdzaken & Rotaract.
District 1580: Hans van Leerdam (RC Hoorn) met de portefeuille Vocational Service, tevens vice-voorzitter van het Gouverneursberaad.
District 1590: Haije Sybesma (RC Dokkum), voorzitter van het Gouverneursberaad.
District 1600: Frits van der Jagt (RC Delft-Koningsveld) met de portefeuille Internationale Zaken.
District 1610: Donald Beck (RC Bergen op Zoom-Noord) met de portefeuille Communicatie en P.R.

Overdracht D. 1590.

Op 3 juli 2002 vond de Gouverneursoverdracht plaats in rest. Fjildsicht te Roodkerk.
Piet Gruppelaar heeft de gouverneursketen daarbij aan mij overgedragen als zijn opvolger.

Daarmee is "mijn jaar" officieel begonnen. Wél even wennen aan het dragen van zoveel verantwoordelijkheid.
Maar gelukkig sta ik er niet alleen voor.
Piet Gruppelaar zal als Immediate Past District Governor (IPDG) aansluiten in de rij van oud-gouverneurs, maar als lid van de staf zal hij in meerdere opzichten ons nog met raad en daad.terzijde staan..

Hij blijft nog een half jaartje zijn kennis en ervaring inbrengen, zodat wij kunnen voortbouwen op wat hij in de continuïteit van alle jaren aan beleid heeft ontwikkeld.

DANK AAN PIET GRUPPELAAR VOOR DE ZEER ONTSPANNEN WIJZE, WAAROP HIJ IN HET AFGELOPEN JAAR LEIDING HEEFT GEGEVEN AAN ONS DISTRICT.

CLUBS HEBBEN ZIJN THEMA’S GOED OPGEPAKT.

PIET, NAMENS HET DISTRICT BEDANKT VOOR DE ENTHOUSIASTE EN CONSCIENTIEUZE WIJZE WAAROP JIJ HET GOUVERNEURSCHAP HEBT VERVULD. ALLE LOF!

SAMEN MET MIEKE HEBBEN JULLIE BEIDE VEEL TIJD EN ENERGIE IN ROTARY GESTOKEN.

WIJ WENSEN JULLIE VOOR DE TOEKOMST ALLE GOEDS TOE.

Inkomend DG.2003 - 2004 Frits Mulder (DgElect)van RC. Drachten en ink.ink. DG. 2004 – 2005 Jan Hemminga (DGNominee) van RC Heerenveen maken tevens deel uit van de staf. Frits zal in Amsterdam, Salzburg en Anaheim op zijn taak worden voorbereid.
Gelukkig zijn wij dat onze districtssecretaris Maup van Dijk nog één jaartje wil blijven functioneren.
Dat betekent overigens wél dat wij op zoek zijn naar een opvolger van Maup per 1 juli 2003.
Mochten er suggesties leven bij één van de clubs, dan hoor ik dat graag via telefoon, brief of e-mail. Adres zie boven.

In onze districtsstaf zijn wij nu op volle sterkte volgens het door R.I. binnenkort hopelijk goedgekeurde DLP. (DistrictsLeadershipsPlan).
DGA’s (District GovernorAssistants) zijn in regio I: drs. H.L.C.(Bert) Driessen, RC Franeker, tel. 0517 39 68 71, Fax.: 0517 39 02 29, e-mail h.l.c.ndriessen@freeler.nl.

Regio II: R.J.(Rex) Frijlink, (RC Pekela), tel. 0598 61 63 61, Fax.: 0598 63 44 64,
e-mail: rexfrij@worldonline.nl
Regio III: dr.C.Th. (Cees) Smit Sibinga, (RC Zuidhorn-Westerkwartier),Tel.: 0594 50 26 70, e-mail: sibinga@wolmail.nl
Regio IV: drs. E.M. (Ellen) Zijp, (RC Raalte), tel.: 0572 30 19 59,e-mail: postbus@quibus.demon.nl

Zij zullen assisteren volgens het aan de thans fungerende voorzitter uitgereikte bezoekschema van DG..bij het brengen van een dertigtal bestuursbezoeken. De DG brengt aan alle clubs het clubbezoek.

Wanneer er vóór één van beide vragen of opmerkingen zijn bij jullie, schroom niet om de DGA in jullie regio te bellen.
Per 1 juli zijn ook de besturen en de commissies in de clubs van samenstelling veranderd. Veel dank aan degenen die het afgelopen jaar hun bijdrage hebben geleverd. Succes voor hén, die aantraden.

Wij rekenen op jullie aller hulp en creativiteit.

Het jaarboek van Rotary dat dit jaar in september/oktober verschijnt, zal op het punt van huis-, telefoon- en email-adressen bruikbare informatie bevatten.

Ook op de website van het district www.rotary/D1590 staat het nodige vermeld. Onze webmaster, Willem Scholte zal graag aanvullende gegevens van een ieder ontvangen, opdat onze eigen website zo veel mogelijk aansluit bij de behoefte van de gebruiker.

Rotarythema van de maand

Juli – Aandacht voor het internationaal Rotarythema van de maand: Analfabetisme.

Op de internationale Rotarykalender is juli de maand, waarin op de bijeenkomsten van de Rotaryclubs wereldwijd aandacht wordt besteed aan het analfabetiseringsprogramma van Rotary. Een geschikt moment om te bepalen hoe jouw club de schrijf- en leesvaardigheid van kansarme kinderen kan vergroten. Volgens de Verenigde Naties zijn er wereldwijd 900 miljoen mensen, die niet of nauwelijks kunnen lezen of schrijven. Rotary kan bij de oplossing van dit probleem een belangrijke rol spelen. Meer informatie over dit bijzondere Rotaryprogramma via Georgette Hoogveld-Libar (DG 1570) en Arnold Wintjes (DG 1550).

Informatie over projecten en de uitvoering ervan wordt graag gegeven door Evert Beers (RC ‘s Gravenhage-Zuid), die benoemd is tot voorzitter van de Europese Commissie Literacy, welke commissie de activiteiten op het gebied van ongeletterdheid in Oost en West Europa coördineert. In die hoedanigheid is hij ook lid van het World Committee Literacy.

Ongeletterdheid onder autochtone Nederlanders.

Wie over analfabetisme in Nederland begint, krijgt opmerkingen te horen: "dat is toch een probleem in Derde Wereldlanden"en "wij hebben toch in Nederland de basiseducatie? De werkelijkheid geeft echter een heel ander beeld.

Functioneel analfabetisme is namelijk een hardnekkig maatschappelijk vraagstuk. Een onderzoek uit 1990 wijst uit dat naar schatting 250.000 autochtone Nederlanders analfabeet zijn en dat nog eens 750.000 autochtone volwassenen functioneren op het grensgebied tussen geletterdheid en ongeletterdheid.

Twee inleiders, I. Oostvriesland en mevrouw H.Grondheid, bij RC Amsterdam-Minerva schetsten op 10 juni 2002 een ontluisterend beeld. Zij lieten onder meer zien dat er sinds 1990 eigenlijk niet veel is gedaan met de beleidsaanbeveling in het rapport, waaruit bovenstaande cijfers afkomstig zijn. Ook op een symposium over ongeletterdheid in 1999 kon in 10 jaar geen positieve ontwikkeling geconstateerd worden. De constatering is dat de aandacht verschoven is naar het tweede taalonderwijs voor allochtonen. Het alfabetiseringswerk onder autochtone Nederlanders is daarbij, naar verluidt, op de achtergrond geraakt.

Wat wil het nieuwe Gouverneursberaad

Wat wil het nieuwe Gouverneursberaad 2002 – 2003 op specifieke terreinen bereiken?

Voor het komende jaar hopen wij als gezamenlijke gouverneurs een nieuw "informatieboekje voor nieuwe leden" te laten verschijnen. Wij denken dat er, overigens niet alleen bij nieuwe leden, behoefte bestaat aan een handzaam boekje, waarin alle gebruik te afkortingen binnen Rotary worden verklaard. Wij zullen dat boekje op de landelijke website laten verschijnen, zodat de secretaris van elke club deze nieuwe productie kan downloaden en ter beschikking kan stellen van elk lid, dat daar behoefte aan heeft. Ik zal in de maandbrief laten weten wanneer dit boekje beschikbaar is.

Tevens zal er in de eerste helft van ons jaar een Public Relations Handboek, Imago en Communicatie verschijnen. Ivo Krikke van de RC Veendam heeft hier in het afgelopen jaar een geweldige bijdrage aan geleverd, zodanig dat zijn werk landelijk kan worden gebruikt. Wij hebben als gouverneurs afgesproken in ons voorbereidende jaar om zo veel als mogelijk is niet ieder op eigen houtje weer het goede draaien van het Rotarywiel uit te vinden, maar gebruik te maken van elkaars goede producties, die reeds voorhanden zijn of ze verder op elkaar af te stemmen, zodat in Nederland de klokken wat dat betreft een beetje gelijk lopen.

Tenslotte is er een aanzet gemaakt voor een voor alle voorzitters van het district bruikbaar PETS- boek in hun jaar.

PETS = President Elect Training Seminar. DGE Frits Mulder zal de PETS uiteraard voorzitten op 21 en 22 Maart 2003. Aansluitend vindt De DA = Districtsassembly plaats. NOTEER ALVAST, NIEUWE INKOMENDE VOORZITTERS beide data, SECRETARISSEN EN PENNINGMEESTERS DEZE DATA, alleen de zaterdag.

In dit PETS-BOEK zal, zo is de bedoeling, alle informatie worden opgenomen, die de nieuwe voorzitters nodig hebben voor hun jaar. Dus niet meer hoeven bladeren in Engelstalige Rot.Intern. papieren.

Neen, een handzaam Nederlands boekwerkje. Jullie horen hierover nog nader van ons.

Korte berichten:

1.De polio-plus brief is eind juni verstuurd aan alle per 1 juli inkomende voorzitters en alle secretarissen.
Willen jullie deze brief s.v.p. in de eerstkomende bestuursvergadering bespreken en een voorstel voor clubzaken daarover formuleren? Het is in mijn jaar één van de belangrijke acties, waaraan ik namens Rot. Intern. aandacht aan moet geven samen met mijn collega gouverneurs over de hele wereld.
In mijn maandbrief zal er voor dit onderwerp steeds aandacht worden gevraagd.

Vragen hierover kun je richten aan district-polio-commissaris Tjitte de Jong van RC. Groningen-Zuid, email-adres: Tjittedejong@planet.nl.

2. Statuten en huishoudelijk reglement: Hebben alle clubs de nieuwe statuten overgenomen en het huishoudelijk reglement overgenomen? Het bruikbare voorbeeld staat op de website van Rotary.

3. Matching Grants: Alle aanvragen voor MG lopen voortaan via Oud-Gouv. Gé Schaeffer, e-mail:g.schaeffer@hetnet.nl.

4.Jeugdactiviteiten: Volgende maandbrief nader nieuws van Ad Perquin en Wilfried Banning voor zover het om GSE (Group Study Exchange) gaat.

5. Zo nodig ook over Intern. Zaken, Vocational Service of onderwerpen uit Avenues, die de aandacht meer dan verdienen.

6. Voorzitters: wil s.v.p. checken of jullie het blauwe formulier al hebben ingevuld en toegestuurd aan districtssecretaris Maup van Dijk, emailadres: maupalja@worldonline.nl.

MIJN MOTIVATIE VOOR HET KOMENDE JAAR ONTLEEN IK VOORAL AAN HET ONDERSTAANDE:

Mijn club Dokkum heeft mij voorgedragen als Gouverneur voor het jaar 2002 –2003. Ik heb ja gezegd. Daarna meegedraaid in het jaar van Ger Oord en Piet Gruppelaar.

Er zijn best wel momenten geweest, waarop ik dacht: Tjonge, jongen, waar ben je eigenlijk aan begonnen! Zóveel administratieve rompslomp; enz. enz.

In februari 2001 ontmoet ik voor het eerst mijn nieuwe collega’s DGN. (District Governor Nominee)

Dat herhaalt zich enige malen. Het wordt allengs een hechte ploeg, allen met hetzelfde idee: we doen dit, maar laten we vooral ons best doen om onszelf te blijven en samen te proberen Rotary wat eenvoudiger te maken en vooral plezierig te houden.

Dan is het januari 2002: Anaheim, Governors Elect Training Seminar, de GETS. Het officieuze begin van het nieuwe Rotaryjaar 2002 – 2003.

De nieuwe president Rotary International introduceert zichzelf met een magistrale speech. Bhichai Rattakul is zijn naam. Een Thai van geboorte. Een staatsman. Een Rotarian van den beginne.

Ademloos luisteren de deelnemers naar zijn toespraak. Ik heb er melding van gemaakt in de nieuwsbrief van maart jl. van Piet Gruppelaar.

Voor mij, maar ook voor vele anderen was het een verademing om te horen dat naar zijn mening niet Rotary International met zijn vele regeltjes, glitter en glamour, noch de Gouverneur centraal staan, maar de individuele club, met de leden, hun betrokkenheid en hun creativiteit.

Natuurlijk wisten vele Rotarians dat al een lange tijd. Maar om zo’n boodschap te horen van de president R.I., is toch wel wat anders dan de messages van een organisatie die vele decennia door een Amerikaanse cultuur is gedomineerd en zó wereldwijd zijn stempel op Rotary heeft gezet. Niet dat dit iets is wat niet had mogen gebeuren, maar de stijl past niet echt bij onze Europese, laat staan Nederlandse manier van Rotaryclub zijn.

Veel Nederlandse Rotarians hebben daarover in bedekte termen of openlijk kritiek laten horen, vooral als het ging om het zoveelste formulier dat moest worden ingevuld voor welk doel dan ook.

Laten we echter niet vergeten: R.I. bracht ons heel veel goeds in al die jaren en zal dat in de toekomst ook blijven doen.

Het is een voorrecht om te kunnen terugvallen op een ervaren organisatie, die de grootste vrijwilligersclub in de wereld vormt, en ontzaggelijk veel bijdraagt aan het oplossen van zoveel nood in de wereld.

Laten wij onze creativiteit gebruiken om het op onze manier te doen met respect voor de regels, die er in elke organisatie nu eenmaal moeten zijn en zullen blijven.

Echter ik blijf het als een bevrijding ervaren dat Bhichai Rattakul zo prominent de panelen verschuift ten gunste van de individuele club, een beroep doet op de individuele leden om hén aan te sporen Rotary weer wat simpeler te maken en vooral ook gezellig te houden en aan de basis te zorgen voor motivatie en activiteit.

Eenvoud als kenmerk van het ware. Een Thaise boodschap, in bijna nederigheid gebracht, ging er in als een goede preek in een ouderling. Ik was niet de enige met deze ervaring. De zaal, 1500 mannen en vrouwen, rezen omhoog met een ovationeel applaus. Dagenlang was het nieuwe geluid hét gesprek van de dag.

Om díe reden zijn wij als nieuwe lichting Gouverneurs 2002 – 2003 geïnspireerd begonnen aan plannen om mooie woorden in praktijk te brengen.

ONS MOTTO ALS NIEUWE DG-ploeg 2002-2003, SAMEN VASTGESTELD, luidt:

ALS HET KÁN, EENVOUDIGER, MÉÉR COMMUNICATIE MET VOORAL NEDERLANDSTALIGE INFORMATIE IN BROCHURES EN FORMULIEREN.

MET MEDEWERKING VAN DE CLUBS VAN DE ACTIE POLIO PLUS EEN SUCCES MAKEN.

PUBLIC RELATIONS VAN ROTARY VERSTERKEN. NAAR BUITEN TREDEN ALS CLUBS ZODAT HET SOMS WAT STOFFIG IMAGO VAN ROTARY KAN WORDEN BIJGESTELD.

BIJ DÍE CLUB WIL IK HOREN, MOET ÉÉN VAN DE DOELEN VAN ONS ALLEN ZIJN, OPDAT NIEUWE VEELAL JONGERE LEDEN, MANNEN ÉN VROUWEN, TOETREDEN.

Niet dat oudere leden of bestuurlijke voorgangers het fout hebben gedaan.

Vele oudere leden zijn enorm gemotiveerd, terwijl jongeren het soms laten afweten.

Motivatie heeft nl. niets met leeftijd te maken, álles met attitude.

Maar het ouder worden van ons allemaal houd je niet tegen. En dus moeten we een clubcultuur hebben, waarin ook jongere leden met een heel andere maatschappelijke werkelijkheid dan vroeger, zich thuis voelen bij Rotary van vandaag.

1 juli 2002:

Nieuwe bestuurders, nieuwe commissies, nieuwe plannen.

Denkt U trouwens, nieuwe voorzitters en secretarissen, aan het blauwe formulier, dat vóór 1 juli had moeten zijn ingediend bij Maup van Dijk, de districtssecretaris of bij mij? De helft ervan is nog niet binnen!

Vergeet niet om de naam van de club in de rechterbovenhoek te vermelden. Sorry voor deze opmerking, maar die moet ik wel maken, omdat ik anders niet weet van welke van de 61 clubs de gegevens zijn.

Het gaat om jullie eigen beleid, dat wij in de aanstaande bestuurs- en clubbezoeken met elkaar gaan bespreken.

Veel succes allemaal bij het vervullen van jullie verschillende verantwoordelijkheden in het komende jaar.

Zoals elke Gouverneur dat pleegt te zeggen: "Laten we er met z’n allen een mooi en plezierig jaar van maken". Naast motivatie is plezier met elkaar hebben toch één van de randvoorwaarden, die het Rotaryleven zouden moeten kenmerken.

Voor mij geldt dat ik hoop, samen met de stafleden, veel bruikbare, praktische en toegankelijke informatie ter beschikking van de clubs te stellen, kortom faciliterend voor de clubs te kunnen zijn!

Wetenswaardigheden:

1.Tijdens de internationale Rotary Conventie in Barcelona, eind juni gehouden, werden in het kader van de Global Quest, de prijzen uitgereikt aan de clubs met internationaal de hoogste scores.

In ons district viel de club Schiermonnikoog in de prijzen met een dertiende plaats.

Gouverneur Piet Gruppelaar heeft namens de club Schiermonnikoog symbolisch de prijs in ontvangst genomen.

Namens het district 1590 feliciteer ik deze club van harte met het behaalde resultaat. De prijs wordt naar de club toegezonden.

2. Ad Perquin is onderscheiden als Paul Harris Fellow. Zeer verdiend vanwege al zijn activiteiten, met name op het terrein van jeugdzaken.

3. Wim Vuursteen van de club Appingedam-Delfzijl heb ik tijdens de bestuurswisseling van deze club mogen onderscheiden als Paul Harris Fellow met saffier! , in verband met zijn langdurig Rotarywerk, waaronder het 14 jaar vervullen van de functie van secretaris van deze club.

4. Met ingang van 1 augustus a.s. zal ik de mutaties in het ledenbestand, overleden leden, nieuwe leden en uitgetreden leden binnen ons district vermelden in mijn maandbrief. Als alle secretarissen de mutaties in het ledenbestand van hún clubs correct melden aan de RAN in Amsterdam, zal het een getrouwe weergave van de werkelijkheid zijn.

Secretarissen, mag ik jullie er op wijzen dat de directeur van de RAN in ons laatste GouverneursBeraad (GB) er over heeft geklaagd, dat er op dat punt nog veel valt te verbeteren na de introductie van de nieuwe administratieve regels.

Overigens wil ik er op attenderen, dat ook op de website van Rotary deze gegevens sinds anderhalf jaar worden vermeld. Velen weten dat niet en vragen om een dergelijke publicatie. Reden te meer om jullie te vragen de clubleden te stimuleren om de website te raadplegen dan wel voor alle leden van de club de maandbrief van de Gouverneur op hun e-mail te zetten. Genoemde communicatiemiddelen zijn er nu eenmaal, laten we ze dan ook gebruiken. Vrijwilligers werken er aan niet voor eigen hobby maar ten behoeve van de leden. Beloon hen!.

5. Per 1 juli 2002 telde ons district 2813 leden, waarvan 255 vrouwen. Per 1 juli 2001 waren dat er 2794 leden.

Belangrijke data om nu al vast te noteren:

Dinsdag 7 januari 2003: Regionaal Bestuurs Contact (RBC), regio II, Roden Leek.

Woensdag 8 januari 2003: idem , regio I, Drachten de Wouden.

Dinsdag 14 januari 2003: idem , regio III, Buinen Hondsrug.

4. Woensdag 15 januari 2003: idem , regio IV, Emmeloord.

Bestemd voor alle clubvoorzitters, hun secretarissen en andere geïnteresseerden.

5. Vrijdag 21 en Zaterdag 22 maart: PETS en aansluitend Districtsassembly.

Zaterdag 12 april 2003: Districtsconferentie , te houden in Motel van der Valk te Assen.

Het jaar van jullie en mij is begonnen. Het was een extra lang verhaal deze keer. Dank voor het geduldig lezen van alle onderwerpen. Zet deze maandbrief op jullie website en/of zet hem op het emailadres van jullie clubleden. Het scheelt jullie veel uitleg tijdens clubzaken.

De behoefte aan informatie, uitleg of toelichting is zo ontzettend groot! Vandaar.

Volgende keer een stuk korter.

Met hartelijke Rotarygroet,

Haije Sybesma, DG. 1590.