© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

augustus 2002

Nieuwsbrief augustus 2002

INTERNATIONAAL:

AUGUSTUS MEMBERSHIP MAAND.

a. Retention en Extension.

In het Rotary jargon twee belangrijke begrippen.

Het eerste gaat over het behouden van de leden voor de club. Dit is natuurlijk geen taak voor de Gouverneur, maar voor de club zélf. Zorg er als clubbestuur voor dat de club leeft; doe plezierige dingen samen; koester de fellowship en vergeet niet om de wederhelften erbij te betrekken. Bijvoorbeeld door elke vijfde clubdag in de maand samen met de partners te vergaderen..

Entameer goede projecten, waaraan alle leden een bijdrage, - en dat hoeft niet altijd in geld te gebeuren - , kunnen leveren.

Extension is wat anders. Na de COL van mei 2001 was, denk je, het oprichten van nieuwe clubs veel eenvoudiger is geworden. Immers allerlei formele barrières vielen weg en het oprichten van een nieuwe club leek een fluitje van een cent. Maar zó zit de Rotarywereld toch niet in elkaar.

Enerzijds blijken ook nu nog de bestaande clubs bezwaren op te werpen, zodra zich in hun regio een nieuwe club dreigt te vormen. Formeel hebben ze weliswaar geen poot om op te staan, maar wie wil er nou als nieuwe club zijn bestaan beginnen in een omgeving, die je liever niét ziet dan wél.

Wat dat betreft is het soms een teleurstellende ervaring voor allen, die zich op dat punt inspannen, om vast te stellen hoe kort van memorie sommige clubs zijn. Immers ooit is ook hún club ontstaan omdat er ruimte voor is gemaakt door anderen en daardoor sluimerend talent kon worden toegelaten als nieuw lid, dat veelal een waardevolle bijdrage aan de Rotary in de directe omgeving of in wijdere kring gaf.

ADVIES AAN HEN DIE BEZWAREN HEBBEN TEGEN EEN NIEUWE CLUB IN HUN OMGEVING; HEROVERWEEG JULLIE BEZWAREN EN BEOORDEEL JE EIGEN RUIMHARTIGHEID OP DIT PUNT.

Alvast dank voor de getoonde wil terzake.

Anderzijds is het vinden van nieuwe leden helemaal niet zo eenvoudig. Jonge mensen hebben vaal als tweeverdieners een hectisch bestaan, dat ogenschijnlijk weinig tijd vrijlaat voor zoiets als een Rotaryclub.

In sommige delen van het land worden er clubs opgericht met ongebruikelijke vergadertijden, bijv. ’s avonds na 8 uur. Dan kun je samen thuis eten en de kinderen naar bed brengen. Het doet ook iets aan de kosten voor de jonge leden en dat kan in sommige gevallen welkom zijn.

Maar ook voor de nog steeds bestaande middag- en avondclubs geldt: Denk in jullie bestuursvergadering en discussieer in de eerstvolgende bijeenkomst, met clubzaken op de agenda, over de beide genoemde thema ‘s ledenbehoud en ledenwerving. Het gaat in beide gevallen om een continu proces, dat binnen elke club levendig gehouden moet worden.

Graag wil ik ook déze gelegenheid gebruiken om jullie attent te maken op een aantal publicaties, die de club bij dit proces behulpzaam kunnen zijn:

1.

mentor worksheet.

2.

Informatieboekje voor nieuwe leden.

3.

Vademecum van de Rotary terminologie.

4.

Suggesties voor het werven van nieuwe leden.

5.

20 redenen "Waarom ben ik lid van Rotary"

b. Transfer van verhuizende leden:

Laat het lid, dat uit de club naar elders vertrekt, zich met zijn oude voorzitter in de nieuwe woonplek oriënteren. Als hij/zij weet wat er te zoeken en te kiezen valt, meldt de oude clubvoorzitter hem/haar aan bij de nieuwe club. Volgens de thans geldende regels wordt de kandidaat niet nader geballoteerd.De nieuwe club heeft echter niet de absolute plicht om hem/haar te accepteren.

Algemene mededelingen uit het district 1590:

a. Jeugdzaken.

a.

DOC: Eind juli en begin augustus komen de nieuwe jaarkinderen van het noordelijk halfrond naar Nederland. De DOC (Dutch Orientation Course) vindt deze keer plaats in Heiloo en wordt georganiseerd door RC Heiloo van 4 t/m 17 augustus, dat wil zeggen de buitenlandse kinderen krijgen daar hun eerste lessen in een taal, die zij niet beheersen, maar die zij aan het einde van hun verblijf wél horen te spreken. Gastgezinnen kunnen hierbij hún haarkind steunen en helpen door consequent Nederlands met hen te spreken. Hoe beter ze de taal beheersen, hoe meer profijt zij ook hebben van het schoolprogramma, dat zij allen moeten volgen.

b.

OPROEP VOOR LEIDER TALENCURSUS: De huidige cursusleider Rense Vriesema uit ons district (RC Staphorst-Reestland), die jarenlang deze talencursus met hart en ziel heeft geleid, is van plan om afscheid te nemen. Voor hem heeft de Stichting MDJC een vervanger nodig. Iemand, die over voldoende tijd kan beschikken; die geen bezwaar heeft om een week lang gast te zijn bij díe Rotaryclub, die op dat moment de DOC organiseert, en die het leuk vindt om samen met de lokale docenten vorm te geven aan de cursus en de leiding van het geheel op zich wil nemen. Er wordt twee maal per jaar een DOC gegeven, die op dit moment nog 14 dagen duurt. In de toekomst zal gewerkt worden met een nieuwe methode. Dan zal de DOC nog één week duren. Voor meer informatie neme men contact op met de voorzitter van de MDJC Pieter Geertsma (RC Roosendaal-Donkenland), email:pgmaevos@westbrabant.nl.

1. OPROEP KANDIDATEN VOOR HET GOUVERNEURSCHAP IN HET JAAR 2005 – 2006.

Regeren is vooruitzien.

Nu de DG 2003 – 2004 Frits Mulder en de DG 2004 – 2005 Jan Hemminga bekend zijn, gaan wij al weer op zoek naar de volgende kandidaat-gouverneur. Ik vraag daarom aan alle clubs uit het district om in hún club te bespreken of zij een geschikte kandidaat in hun midden hebben, man of vrouw. Het is een functie, die behoorlijk wat tijd in beslag neemt, maar die ook veel voldoening geeft. Bij het zoeken naar een geschikte kandidaat moeten de volgende overwegingen in acht genomen worden. De kandidaat moet op het moment dat hij/zij DG wordt, zeven jaar lang lid geweest zijn en moet ook reeds voorzitter van de club zijn geweest. Het strekt tot aanbeveling als de kandidaat altijd een actieve opstelling in de club heeft gehad en eventueel ook buiten de club extra Rotary-activiteiten gedaan heeft. Hij/zij moet interesse in Rotary-zaken hebben, goed kunnen organiseren, delegeren en motiveren.

Procedure:

De clubvoorzitter meldt de kandidaat schriftelijk vóór 1 november 2002 aan bij de gouverneur van het district met vermelding van classificatie, functies in het beroepsleven en functies in en buiten Rotary.

De RC van de kandidaat moet zich bereid verklaren om de kandidaat, mocht hij/zij gekozen worden, het hele jaar lang te steunen met activiteiten, zoals het organiseren van de districts gouverneursoverdracht en eventueel ook de Discon.

Daarna treedt de procedure, zoals vermeld in de MOP (Manual Of Procedure) art. XIII in werking.

Graag bespreking in uw bestuur en club. Indiening van het Curriculum Vitae, uiterlijk 1 november a.s. op mijn adres.

1.

OPROEP VOOR DE VACATURE DISTRICTSSECRETARIS IN ONS DISTRICT.

Er voltrekt zich een kleine ramp in ons district met het vaarwel van Maup van Dijk,

(RC Oosterwolde), u weet wel: E-mail: maupalja@worldonline.nl. per 1 juli 2003.

Hem vervangen zal een hele opgave worden. Niettemin doe ik hierbij een oproep aan alle clubs om te willen nagaan af er in hún club iemand is, die voor dit werk tijd en energie gedurende een drietal jaren beschikbaar wil stellen. Informatie te verkrijgen bij Maup van Dijk of bij mij.

Ik reken op uw meedenken in het vervullen van deze belangrijke vacature.

2.

POLIO – ACTIE.

Zoals jullie weten, is Tjitte de Jong (RC Groningen Zuid) de poliocommissaris van ons district en daarmee lid van de landelijke poliocommissie.

Er borrelen vele goede ideeën op regionaal en landelijk.

Op de landelijke website is veel i formatie beschikbaar over de actie. Bezoek deze landelijke website eens. Elders in deze brief vind je het hoe en wat van de veranderingen op deze website. Klik ook eens door naar de Districtswebsite en informeer je! Er wordt zo vaak geklaagd over het gebrek aan informatie ten behoeve van de leden. Maar er is zóveel wat helaas niet gelezen wordt! Zélf actie ondernemen is nodig. We kunnen het niet gemakkelijker maken dan deze vorm van thuisbezorging van het actuele Rotarynieuws.

Tjitte heeft mij gemeld dat er al 10 clubs uit het district hem hebben toegezegd dat op hun financiële bijdrage aan de Polio Actie kan worden gerekend. Dat is 16.4% van de clubs!

Wat zou het geweldig zijn dat ik de volgende maand kan melden dat het percentage is gestegen naar 35 %. Bespreek ook dit punt s.v.p. in jullie eerste bestuursvergadering na de zomervakantie.

Bankrekeningnummer waarop je als club of a.s individueel lid de bijdrage kunt storten voor de polioactie: 62.88.06.833 t.n.v. Stichting Polioactie 2002-2003.

Als jullie nadere informatie willen ontvangen naast wat op de website is verteld, neem dan contact op met Tjitte de Jong, emailadres: Tjittedejong@planet.nl. Adres: Volmachtenlaan 4, 9331 BL Norg. Tel.: 0592 61 24 95. Fax.: 0592 61 31 31.

Matching Grants.

Mede namens Gé Schaeffer wil ik hierbij aan de clubs melden dat er op de blauwe formulieren geen nieuwe DDF-aanvragen (District Designated Fund) zijn binnengekomen.

Willen de besturen van de clubs er bij hun Rofo-commissie er op wijzen dat zij terzake het clubbeleid op dat punt in gedachten nemen en op tijd actie ondernemen door zich in verbinding te stellen met hun regiocommissaris. Ten overvloede wellicht, maar opnieuw het overzicht van de ze belangrijke districtscommissie World Community Service en Rotary Foundation:

Voorzitter: Gé Schaeffer (RC Emmen), 0591 61 21 09. E-mail:

g.schaeffer@hetnet.nl.

Leden: Regio I: Hans Baron (RC Leeuwarden Zuid). 058 2 541 764; E-mail: baronbbi@wxs.nl.

Regio II: Raymond v.d.Kamp, (RC Groningen Noord), 050 534 32 73. E-mail: maral@tiscali.nl.

Regio III: Pieter Burghout , (RC Oosterwolde); 0516 441 473. E-mail: pieterburghout@hotmail.com.

Regio IV: Dick de Vries, (RC Steenwijk-Regio); 0521 51 30 19; E--mail:

Dick.devries@wanadoo.nl

Mochten jullie behoefte hebben aan suggesties voor nieuwe projecten, vraag hen om raad; zij hebben zicht op complexiteit, haalbaarheid, de nodige procedures, tijdschema enz., en zij zullen zonodig ook de nodige interlandcommissies op dit punt inschakelen.

Heeft één van de clubs in het district problemen met het steun willen geven aan Rotary Foundation, - (EEN TIENTAL CLUBS IN ONS DISTRICT BETAALT NIETS AAN ROTARY FOUNDATION !) – laat het dit jaar niet blijven bij een consequent volgehouden "neen", maar nodig één van de genoemde leden eens uit op een bijeenkomst van jullie club om tekst en uitleg te geven en te discussiëren over de gerezen problemen in de afgelopen jaren en ruim dan eens alle "oud zeer" definitief op. Vaak is een stuk onwetendheid van clubleden zélf de oorzaak van veel narigheid op dit terrein. NEEM DE TELEFOON EN BEL ÉÉN VAN HEN !

3.

WEBSITE NIEUWS.

Onze landelijke en district webmasters zijn aan het werk geweest. Open de website: www. Rotary.nl. en je kunt het met eigen ogen zien.

het jaarthema op de homepage is aangepast.

De menukeuze districten bevat de gegevens van de gouverneurs van 2002 – 2003.

Van de Rotarian is een nieuwe web-editie verschenen. Hier worden overigens strikte regels gehanteerd. Iedere maand verschijnt een nieuwe editie. Er wordt geprobeerd deze op de eerste van de maand te plaatsen. De items, die hier geplaatst worden, zijn enerzijds aankondigingen van artikelen in de papieren editie en anderzijds artikelen met een hoge actualiteitswaarde. In de papieren editie kunnen deze niet worden geplaatst vanwege een leadtime van twee maanden. De leadtime bij de web-editie is ongeveer één uur als dat nodig is.

Voor de grote Polio-actie is een polio-website gemaakt. De statische rubrieken zijn aanwezig en er wordt nog gewerkt aan een presentatie van het resultaat op landelijke schaal. Inhoudelijk valt dit geheel onder de verantwoordelijkheid van de landelijke poliocommissie.

In het deel "voor de leden" zijn de volgende wijzigingen aangebracht:

1.

het oproepenboek: iedere Rotarian kan een oproep doen aan een andere Rotarian. De indiener moet aangeven hoe lang de oproep moet duren. Dit is een geheel geautomatiseerd systeem: na het verstrijken van de expiratiedatum verdwijnt de oproep.

2.

Het wachtwoord voor het "ledendeel" is gewijzigd. Uw Club Internet Commissaris weet het en heeft het wellicht op een Clubbijeenkomst genoemd. Ook het wachtwoord van de districtswebsite www.rotary.nl/D1590 valt bij uw Club Internet Commissaris te verkrijgen.

3.

Er is een vademecum van veelgebruikte Rotary-terminologie.

4.

Onder webservice zijn bestaande documenten bijgewerkt en geactualiseerd. Toegevoegd zijn: mentorsheet voor het begeleiden van nieuwe leden, nieuw ledenboekje (is al aanwezig of verschijnt zeer binnenkort!), matching grants.

Jammer genoeg is het bezoekersaantal van de website nog vrij laag. Je kunt zélf zien hoeveel het er waren door te klikken op het grafieken icoontje onder het UNISYS-logo in het ledendeel.

Aan één van de meest waarschijnlijke redenen voor het extreem lage aantal bezoekers wordt binnenkort iets gedaan, nl. door het wachtwoord er af te halen en alléén een wachtwoord op privacygevoelige rubrieken te zetten. Dat betekent dus dat alleen de rubriek PERSONALIA nog een wachtwoord zal krijgen.

(de tekst is aangeleverd door Siep de Vries, landelijk webmaster en serverbeheerder.)

1.

GSE. (Group Study Exchange).

Het gaat hier om een activiteit van Rotary Foundation, er op gericht om jonge werkende mensen tussen 25 en 35 jaar de mogelijkheid te bieden om kennis te maken met de cultuur, de economie, het maatschappelijk leven en het familieleven in een ander land, door middel van een uitwisseling tussen het eigen Rotarydistrict waarin zij wonen en/of werken en een ander Rotarydistrict ergens in de wereld. De uitwisseling geschiedt op basis van wederkerigheid. Een belangrijk aspect daarbij is het kennismaken met en het leren van de wijze waarop de eigen beroepswerkzaamheden in dat andere land worden uitgeoefend. Men verblijft bij Rotarians thuis. Het district, waarmee de uitwisseling tot stand komt, verschilt van jaar tot jaar. De inkomend gouverneur bepaalt voor zijn jaar met welk district de uitwisseling zal worden aangegaan. In het afgelopen jaar is er door een wijziging in het systeem door de inkomend én de ink.ink. gouverneur samen de keus gemaakt voor een uitwisseling met district 6930 in Florida, waarbij de Amerikaanse jongelui in het voorjaar van 2003 (maart/april) naar Nederland komen en de Nederlandse jongelui in het najaar van 2003 (sept/okt.) naar Florida gaan. De deelnemers aan deze exchange, in het begin van hun werkzame leven, worden voorgedragen door de Rotaryclubs in het district. Deze voorgedragen personen mogen geen directe familieband hebben met een Rotarian. Uit de voorgedragen personen wordt via een selectieprocedure een team van 5 jonge mensen gevormd, die naar de mening van de districtscommissie GSE in aanmerking kunnen komen om als "ambassadeurs" van hun land op te treden in het gastdistrict.

Enkele selectie eisen zijn onder meer: de leeftijd, liefst minimaal HBO-opleiding , (hoewel dit niet een verplichting is), in ieder geval de Engelse taal kunnen spreken, een presentatie kunnen geven, een goede maatschappelijke omgang en inzicht in de samenleving hebben en in een team kunnen functioneren.

De selectie vindt plaats in november/december 2002.

Alle clubs kunnen voordrachten doen voor potentiële teamleden. Ook in mijn clubbezoeken zal ik

de clubs daartoe oproepen.

Het geselecteerde team staat onder leiding van een ervaren Rotarian.

Hierbij meld ik dat er kandidaten worden gezocht, die zich willen aanmelden voor de

Selectieprocedure voor TEAMLEIDER voor het team, dat naar FLORIDA gaat.

Gaarne zo spoedig mogelijk opgave bij mij: h.sybesma@zonnet.nl.

2.

(Voorzover mij bekend gemaakt) Twee nieuwe Paul Harris Fellows.

Piet Hogen Esch, lid van RC Stadskanaal is in de afgelopen maand op voordracht van de Duitse zusterclub Syke benoemd tot PHF vanwege zijn vele verdiensten voor Rotary.

Huib Moelker van de club Staphorst-Reestland is eveneens onderscheiden als PHF. Vanwege zij vele activiteiten als regio jeugdcommissaris alsmede voor zijn verdere verdiensten als Rotarian.

Beide namens het district onze hartelijke felicitaties.

3.

DATA voor jullie agenda.

Herhaling: dinsdag 7 januari 2003: RBC (Regionaal Bestuurs Contact) regio II, Roden /Leek.

Woensdag 8 januari 2003: RBC regio I, Drachten de Wouden.

Dinsdag 14 januari 2003: RBC regio III, Buinen Hondsrug.

Woensdag 15 januari 2003: RBC regio IV, Emmeloord.

Alle bijeenkomsten zijn bestemd voor clubvoorzitters, hun secretarissen en andere geïnteresseerden.

Vrijdag 21 en Zaterdag 22 maart 2003: PETS en aansluitend Districts Assembly, Motel van der Valk, Assen.

Zaterdag 12 april 2003: Districtsconferentie, te houden in Motel van der Valk te Assen.

Tot slot: het inlossen van een belofte; op een bijlage bij deze maandbrief is een overzicht opgenomen van de in de ledenmutaties afgelopen twee maanden in ons district.

Met vriendelijke groet en veel succes bij de effectieve start van ons nieuwe rotaryjaar.

Haije Sybesma DG 1590.