© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

september 2002

Nieuwsbrief september 2002

SEPTEMBER 2002. JEUGDMAAND.

A.

September is voor Rotarians de jeugdmaand . Tijdens mijn eerste 17 clubbezoeken is het mij opgevallen dat niet in alle clubs de jeugdactiviteiten even sterk de aandacht krijgen.

Ervaringen uit het recente verleden, maar soms ook uit een wel zeer oud verleden bepalen de toon van het gesprek.

Met name op het terrein van het ontvangen van een jaarkind zijn er nog al wat kritische opmerkingen. Ook onbekendheid met de verschillende jeugdprogramma’s, de organisatorische en/of financiële kant ervan zijn soms oorzaak van onnodige discussie.

Kritiek op de toegepaste selectiemethoden worden doorgegeven aan de desbetreffende veldspelers.

Ik raad alle Rotarians uit ons District aan om tegen half september, als ons magazine "de Rotarian" in de brievenbus valt, deze editie dit keer daadwerkelijk te lezen.

Het gouverneursberaad 2002 – 2003 heeft besloten diverse themanummers te doen verschijnen in ons jaar. In het septembernummer van de Rotarian komen jongeren aan het woord, en er is informatie over en verwijzing naar activiteiten, die betrekking hebben op Rotary en Jeugd.

Indien er clubs in ons district zouden zijn, die hun programma, voor wat jeugdzaken betreft, nog niet hebben uitgewerkt of afgerond, is zorgvuldige lezing van dit nummer zeer aan te bevelen. Misschien komen ze toch nog op een paar goede ideeën voor het lopende jaar. Er is genoeg te doen ………

B.

DOC. De Dutch Orientation Course in Heiloo was een groot succes. Veel Rotarians en gastouders hebben genoten van de presentaties, die de nieuwe lichting jaarkinderen heeft gegeven. Ondertussen hebben deze jaarkinderen uit het Noordelijk halfrond zich weer gevoegd bij hun gastgezinnen. Zij zijn hard bezig om het in Heiloo geleerde in de praktijk toe te passen.

Kijken we naar het overzicht van alle zgn. inbounds in Nederland gedurende het Rotaryjaar 2002 – 2003, dan valt op dat dit aantal voor tweederde bestaat uit meisjes. Maar dat is al jaren het geval.

Bezien we de verdeling over de districten, dan valt op dat district 1590 – in ledental het vijfde district in het land- zeer hoog scoort, nl. met 17 buitenlandse kinderen.

Momenteel verlenen de clubs gastvrijheid aan 7 studenten van het zuidelijk halfrond en 10 studenten van het noordelijk halfrond.

Indien er "gemeten" zou worden naar rato van het aantal clubs van ons district in Rotary Nederland, dan zou een 9-tal jaarstudenten aanwezig moeten zijn.

Complimenten dus voor de clubs in ons district, die zich alle moeite getroosten om van de uitwisseling van jaarstudenten een succes te maken. Graag noem ik hier de in dit jaar op dit terrein actieve clubs: Groningen-Oost, Stadskanaal, Sneek, Steenwijk, Leeuwarden-Nijehove, Dedemsvaart, Roden-Leek, Bolsward, Hoogezand-Sappemeer, Meppel, Groningen-Noord, Drachten, Winschoten, Hoogeveen, Lelystad, Wolvega en Kampen.

Het bovenstaande impliceert dat er uit ons district komend seizoen ook meer jongelui voor één jaar kunnen vertrekken naar het buitenland.

Les: Er is géén uitzending van kinderen uit ons district, indien er niet voldoende zgn. voorzittersverklaringen zijn voor de ontvangst in Nederland voor een jaarkind.

Zó werkt nu eenmaal het systeem van de wederkerigheid op dit punt.

C.

In juni verzorgde RC Zwolle-Noord de start van de Europa-tour voor de jaarstudenten.

Een happening, waar zij lang van tevoren naar hebben uitgekeken. Het werd een groot succes.

Tegelijkertijd was er de voorlichting aan de Nederlandse jongelui, die op dit moment reeds zijn vertrokken naar hún bestemmingen overzee. In totaal zijn er nu ruim 60 Nederlandse jongelui, waarvan 14 uit ons district, begonnen aan "hun jaar", een jaar om meer mens te worden en vooral een jaar om jezelf beter te leren kennen door confrontatie met andere culturen, ver van je zo vertrouwde huis.

D.

Ook de zomerkampen, die in ons district werden gehouden, boden aan de jeugd, afkomstig uit Europa, veel plezier. Er ontstonden vriendschappen, die soms, zo blijkt, ook jaren stand houden.

In uw clubbijeenkomsten is september de juiste maand om jeugdzaken nog eens extra te belichten. Voor toelichting op wat Rotary jonge mensen, hetzij via het New Generations Program, hetzij via andere programma’s, als ook de oudere jeugd via stages van enige weken te bieden heeft, kunt u een beroep doen op onze Regio Jeugd Commissaris Ad Perquin, emailadres: ad@perquin.net.

Per regio in ons district zijn de volgende jeugdcommissarissen eveneens bereikbaar voor de clubs:

Regio I: Rolf Moes, (RC Heerenveen), tel. 0513 63 25 61, email: moesavv@chello.nl.

Regio II:Ton van Schaik: (RC Groningen), tel. 050 503 23 59, email: dapperze@planet.nl.

Regio III: Tjaard Hollenbeek Brouwer, (RC Meppel), tel. 0522 24v07 66, email: tjhb@wxs.nl.

Regio IV: Huib Moelker, (RC Staphorst Reestland), tel. 0522 46 52 59, email: hmoelker@fysionet.nl.

E.

Voorlichtingsmiddag Jeugduitwisseling.

Degenen, die belangstelling hebben voor de internationale jeugduitwisselingsprogramma’s van Rotary, kunnen op zaterdag 28 september a.s. van 13.00 – 17.00 uur terecht in het gebouw van scholengemeenschap De Gildevaart, te Nieuwegein (Harmonielaan 2). Daar organiseert de Multi District Jeugduitwisselingcommissie (MDJC) een voorlichtingsmiddag.

Deelname aan deze middag staat open voor alle belangstellenden, ook voor de (ouders van) kandidaat-deelnemers. Tevens is het een ideale ontmoetingsplaats voor alle club- en regiojeugdcommissarissen. De informatiemarkt is de gehele middag te bezoeken. In verschillende ruimtes vinden op aangekondigde tijstippen sessies plaats, waar gerichte informatie wordt verstrekt. Ook "financiën" en "begeleiding" komen aan de orde. Uitgebreide informatie is uiteraard aanwezig op de website van ons district zowel als ook op die van Rotary Nederland.

F.

GSE. (Group Study Exchange).

De data zijn ondertussen definitief vastgesteld met collega-gouverneur Louise Cartwright in Florida:

9 april – 9 mei 2003: District 6930 uit Florida naar ons district.

9 september – 9 oktober 2003: ons team naar Florida.

OPROEP: belangstellenden kunnen via de clubs worden aangemeld bij mij of bij de regiocoördinator Wilfried Banning, (RC Oranjewoud-Heerenveen. Telef.: 0513 64 63 05, email: wbanning@xs4all.nl.

Zie voor de te volgen selectieprocedure, die eindigt in december 2002, mijn vorige maandbrief.

De staf heeft besloten om elk jaar een GSE te organiseren, ondanks het feit dat de regels in Amerika zijn gewijzigd. Het éne jaar buiten Europa, het andere binnen Europa. Voor 2004 staat gepland: in april een GSE met de Engelse Rotaryclub van Manchester, zowel naar als uit Manchester.

G

Vlielandkamp 30 jaar.

Elke Rotaryclub weet ongeveer wat het Vlielandkamp is. Velen geven jaarlijks een donatie. Een negentigtal clubs uit heel Nederland betaalt jaarlijks het volle bedrag. Hun leden brengen vice versa zélf één of twee kinderen uit hun omgeving (voor wie de deelname gratis is) naar Harlingen, vanwaar de overtocht naar Vlieland start.

In dit lustrumjaar genoten 87 kinderen in de leeftijd van 8 – 12 jaar, samen met hun 25 leiders (afkomstig van studentenverenigingen uit Amsterdam), van zon, strandwandelingen, spelletjes, lekker eten en vooral van aandacht, (!) iets wat de meeste van hen thuis niet krijgen.

Wie meer wil weten over dit Vlielandkamp, kan op de website www.rotary.nl zoeken op Vlielandkamp.

H.

Wereldcongres Rotaract.

Hoewel Rotaract geen jeugdactiviteit is, past het toch in deze jeugdmaand: het gaat om jonge mensen (leeftijd 18 – 30 jaar) die zich verenigd hebben. Net als wij doen zij aan fellowship en service.

In feite hebben wij, Rotarians, de clubs opgericht en horen daarom ook het contact met onze Rotaractclubs te onderhouden, hen te betrekken bij onze activiteiten, en hen te steunen bij hun activiteiten.

Waarom richt Rotary Rotaractclubs op?

Wij willen iets doen voor jongeren, wij willen onze ideeën over vriendschap en dienstvaardigheid overdragen aan de generatie na ons.

Rotaract Nederland organiseert van 23 tot 27 april 2003 de Europese Rotaract conferentie (EUCO) in Amsterdam. Nader bericht en verzoeken tot materieel medeleven volgen.

Ga eens op internet zoeken naar: www.rotaract.nl., en er gaat een wereld voor je open.

I.

Wie betaalt wereldwijd "onze jeugdzorg"?

Wij mogen niet vergeten dat dit een zorgtaak is van de Rotary Foundation.

Die wisselt uit en in, stuurt croissières op pad, geeft mensen uit Oostbloklanden (New Generations) een kans, neemt studiebeurzen en leerstoelen (Vredesbevordering) voor haar rekening, financiert het GSE programma, enz.. De rampenbestrijding in de wereld en de zorg voor de zieke, ondervoede en door ziekten ( polio!) , of door andere rampen bedreigde mensen laat ik hier maar even buiten beschouwing.

Er wordt veel en goed werk gedaan. Kortom, zó tracht Rotary Foundation de Rotaryidealen in dat opzicht namens ons allen te realiseren en te vertalen.

De TRF – The Rotary Foundation – is dus uw hoogst eigen club en niet een club vér weg ergens in Amerika, waar u verder geen boodschap aan zou hebben! Het is maar dat u dat weet en beseft als Rotarian, nu de ROFO maand november nadert en het tijd is om de jaarlijkse bijdrage van de clubs, dus van de leden, over te maken. U hoort daarover als clubbesturen binnenkort meer van mij met een speciale brief zowel aan de voorzitter als aan de penningmeester gericht, opdat het niet aan de aandacht van één uwer zal ontsnappen!

Tijdens mijn clubbezoeken blijkt Rotary Foundation en World Community Service aanleiding zijn veel vragen en opmerkingen. Er is veel onbekendheid met de programma’s en vooral m.b.t. de procedures voor de aanvraag van Matching Grants. Veelal is teleurstelling het gevolg en clubs raken daardoor gedemotiveerd. Soms is dat zeer ten onrechte. Om heldere voorlichting te geven en clubs op de hoogte te brengen van de aanstaande ontwikkelingen binnen de Foundation, alsmede over de jongste ontwikkelingen op het PolioPlus-front, heeft de staf van het:district jl vrijdag (6 september) besloten om regionale voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren in onze 4 districten. Ik geef de data hierbij door :

Regio I: dinsdag 22 oktober.

Regio II: donderdag 24 oktober.

Regio III: maandag 28 oktober.

Regio IV: donderdag 7 november.

De laatste datum hangt samen met het op 31 oktober landelijk te houden Rotary Foundation Seminar.

Plaats en tijdstippen worden nader bekend gemaakt.

De bovenbedoelde bijeenkomsten zijn dé gelegenheid voor Rofo-Polio en WCS-clubcommissarissen zich op de hoogte te stellen van alles wat in de komende tijd gaat spelen en/of veranderen.

Een volgende mogelijkheid is om één van de Rofo-WCS-functionarissen van het district uit te nodigen om in uw club tekst en uitleg te komen geven ingeval van gerezen problemen. Wij hebben met elkaar afgesproken om Rotary simpeler te maken. Gebruik dan ook ge aangereikte mogelijkheden! De hierboven aangegeven oplossingsrichtingen betekenen wat ons betreft het maximaal helpen van clubs. Gemakkelijker kunnen we het u niet maken. Later geen reden meer dus om te klagen!

J.

Gast aan tafel.

Een idee, dat ik hoorde van mijn collega-gouverneur Frits van der Jagt.

Hij liep er tegenaan bij zijn bezoek aan de club Roelofsarendveen-Alkemade. Deze club heeft een project gestart met de naam "Gast aan tafel".

Bij iedere bijeenkomst brengt één van de leden een gast van buiten mee op geheel vrijblijvende basis. Deze is dan gast bij de club, en kan kennis maken met het gebeuren binnen een Rotaryclub. Dat heeft het voordeel van een grotere bekendheid en openheid van Rotary naar buiten, maar biedt natuurlijk ook mogelijkheden bij het werven van nieuwe leden. Een idee voor andere clubs?

Voordat mijn mail verstopt raakt: er is veel vóór en er is iets tegen, dat besef ik. Het is vooral vanwege het eerste dat ik het u doorgeef!

K.

PolioPlus:

Het lijkt een moeilijke opgave, maar het enthousiasme in de clubs groeit na heldere uitleg en goede voorlichting.

Kon ik in de maandbrief van augustus meedelen dat 16.4% van de clubs in ons district had toegezegd hun medewerking te zullen verlenen, op dit moment ( 7 september) is dat percentage toegenomen tot 30 %.

Bedankt voor de steun.

Tjitte de Jong (RC Groningen Zuid), onze regio-coördinator voor de actie PolioPlus, stelt er prijs op dat clubs, die nog geen beslissing op dit punt hebben genomen, contact met hem opnemen. Hij is graag bereid om waar nodig, toelichting te geven in een clubbijeenkomst over de meest actuele ontwikkelingen. Zijn telefoonnummer is: 0592 61 24 95; email: Tjittedejong@planet.nl.

Vanzelfsprekend neem ik zélf in mijn clubbezoeken het onderwerp ook mee in mijn speech, als het bestuur dat aangeeft. We hopen de volgende maand nog meer steun te kunnen melden.

In de volgende maandbrief zullen wij een aantal suggesties doorgeven van acties, die elders in het land op dit terrein worden georganiseerd.

Graag maak ik bekend dat er op zaterdag 28 september vanaf 10.30 uur in Schouwburg De Meerse te Hoofddorp een Seminar Poliocampagne wordt gehouden.

Een bijeenkomst om aan te bevelen bij Besturen van clubs en Poliocommissarissen. De Past President van Rot. Intern. Bill Huntley, Ms. Linda Muller van de Wereld Gezondheids Organisatie en Mr. Carl Tinsman van Unicef spreken over de laatste vorderingen bij de bestrijding c.q. uitroeiing van het Poliovirus. Deelnameprijs: Euro 15.=.

Het is vlak bij de Floriade, wellicht kunt u daar de bloei bewonderen en er een veelzijdige dag van maken.

L.

Herhaalde oproep voor:

Het Gouverneurschap in het jaar 2005 – 2006. ( zie maandbrief van augustus).

Het districtssecretariaat van D. 1590 per 1 juli 2003

Teamleider voor het team dat in het najaar van 2003 naar Florida gaat.

Voor alle vacatures geldt: bespreking in uw bestuur en/of club, en indiening van kandidaten, voorzien van een Curriculum Vitae, bij mij s.v.p. vóór 1 november a.s..

M.

Internationale Zaken.

Hoewel veel clubs jeugdzaken combineren met internationale zaken, zijn niet alle jeugdzaken internationaal en niet alle internationale zaken hebben te maken met jeugd.

Er is een aantal landelijke Rotary-commissies opgericht, die zich in het bijzonder bezig houden met Midden-en Oost Europa.Werkgroepen bestaan er voor: de Baltische Staten, Bulgarije, Oekraïne, Polen, Rusland/Belarus, Tsjechië en Slowakije.

Interlandcommissies en werkgroepen zullen zich presenteren aan de Nederlandse Rotaryclubs op zaterdag, 26 oktober 2002, van 10.00 – 14.00 uur in de "Eenhoorn" te Amersfoort, gelegen tegenover het NS station te Amersfoort. Aanmelding bij: k.iseger@hetnet.nl. Kosten Euro 25.=.

Alle Rotaryclubs in Nederland worden hierover binnenkort nog separaat benaderd.

N.

Eens in de drie jaar wordt de wetgevende vergadering van Rotary International (RI), de Council on Legislation (COL) gehouden.

COL 2004: de clubs worden uitgenodigd bij mij voorstellen voor "enactments" (wijziging van statuten of vaste aanwijzingen voor het beleid) en/of "resolutions"(aanbevelingen richting bestuur Rotary International of Rotary Foundation) in te dienen.

Voorstellen dienen vóór 1 februari te zijn ingeleverd.

Omdat het om een heel specialistische materie gaat, heeft de staf van het district besloten dat er op dinsdag 12 november om 19.00 uur een voorlichtingsavond zal worden gehouden in Motel van der Valk te Assen, indien er voldoende belangstelling bestaat voor deze bijeenkomst.

Indien geïnteresseerd, dan graag opgave per email bij onze "COL-afgevaardigde" PDG. Eduard van den Ouwelant, emailadres:ouwelant@wanadoo.nl., of bij de districtssecretaris Maup van Dijk, email: maupalja@worldonline.nl.

O.

Jubilerende club.

27 september 2002: RC Steenwijk, 50 jaar. Van harte gefeliciteerd!

P.

HET JAARLIJKS TE VERSCHIJNEN ROTARYBOEK.

Het valt aan het einde van de tweede week van oktober op uw aller mat, Té laat. Velen missen terecht de juist zo belangrijke informatie voor wekelijks gebruik.

Daarom hebben wij in het Gouverneursberaad besloten de RAN nadrukkelijk te verzoeken om een tijdpad uit te zetten vanaf heden, dat leidt tot een uitgifte in 2003 in de eerste week van juli.

Dat is toegezegd!

Data voor jullie agenda:

Herhaling: dinsdag 7 januari 2003: RBC (Regionaal Bestuurs Contact) regio II, Roden/Leek.

woensdag 8 januari 2003: RBC regio I, Drachten de Wouden.

dinsdag 14 januari 2003: RBC regio III, Buinen Hondsrug.

Woensdag 15 januari 2003: RBC regio IV, Emmeloord.

Alle bijeenkomsten zijn bestemd voor clubvoorzitters, hun secretarissen en andere geïnteresseerden.

Vrijdag 21 maart en aansluitend zaterdag 22 maart: PETS en Districts Assembly, Motel van der Valk, Assen.

Tenslotte: Welkom aan alle leden, die toegetreden zijn tot Rotary in de maand augustus 2002. Omdat op de RAN het nieuwe ledenadministratiesysteem wordt getest, kunnen zij mij deze en volgende maand geen namen toesturen. Dat gebeurt dus pas in de bijlage bij de maandbrief.van november a.s.

Met vriendelijke groet,

Haije Sybesma, DG D 1590.