© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

oktober 2002

Nieuwsbrief oktober 2002

VOCATIONAL MAAND.

Algemeen.

In de maand oktober wordt van ons Rotarians verwacht dat wij meer dan gewoonlijk aandacht geven aan alles wat met ons beroep heeft te maken. Veel clubs worstelen nog steeds met de invulling van het grote gedachtegoed van Rotary, waarmee wij ons onderscheiden van andere serviceclubs. Rotary is ontstaan door het bijeenbrengen van mensen uit verschillende beroepen. Op 23 februari 1905 maakte Paul Harris zich namelijk zorgen over de frauduleuze en onheuse praktijken die zich afspeelden in zijn omgeving, mede als gevolg van een groeiende onverschilligheid in de menselijke verhoudingen. Daarom nodigde hij vier vrienden uit bij zich thuis om te bezien of zij manieren konden bedenken om verbetering in deze situatie te brengen. Paul Harris was advocaat en zijn vrienden waren textielhandelaar, kolenboer, drukker en mijningenieur. Zij besloten om in ieder geval zelf met het goede voorbeeld te beginnen en hun clubje uit te breiden met nog meer lieden uit nog meer verschillende beroepen. Rotary was geboren en de eerste doelstelling van de organisatie is geworden: " De toepassing van hoge ethische normen in ons beroep en middels ons beroep de maatschappij dienen ". Het principe van ethiek in ons beroep heeft in die bijna honderd jaren dat Rotary bestaat nooit aan glans verloren en is ook nooit van de lijst van doelstellingen geschrapt omdat het geen aandacht meer zou behoeven. Het is nu, bijna een eeuw later, nog actueler dan ooit!

Bij mijn clubbezoeken meld ik steeds: Rotary is ZIJN EN DOEN.

Vocational en Community Service dus.

Als wij Rotarians zijn, omdat we een bepaald beroep vertegenwoordigen en nastreven om in dit beroep bepaalde waarden en normen te hanteren, moeten we dit beroep ook inzetten om verdere doelen te bereiken. Mogelijkheden genoeg!

Binnen de club.

Van een ieder van ons wordt verwacht dat we een JOBTALK of 5 minuten praatje houden, d.w.z. dat we vertellen wat ons beroep inhoudt en hoe wij te werk gaan. Daarbij is het ook goed om te durven vertellen voor welke keuzes of dilemma’s je soms gesteld wordt in je eigen beroep of taakuitoefening en hoe je die opgelost hebt. Laat je clubvrienden eens mee discussiëren in door jouw geponeerde dilemma’s.

Hier komt de ethiek om de hoek kijken en over ethiek kun je, als er sprake is van een

vertrouwenwekkende sfeer in de club, met je mede-Rotarians discussiëren bij tij en ontij.

Gebruik je specifieke kennis om actuele gebeurtenissen aan je mede-Rotarians uit te leggen: inside informatie geven, jouw visie op de zaak uitleggen. Zo kunnen we elkaar ook met raad en daad bijstaan omdat er altijd wel iemand in de club te vinden is, die net iets meer over een bepaalde zaak weet omdat het met zijn beroep te maken heeft, of de zaak vanuit een andere invalshoek kan benaderen, juist omdat hij of zij op een andere manier heeft leren denken en kijken naar zaken.

Andere mogelijkheden voor invulling van de vocational avenue:

Beroepspraatje, bedrijfspresentatie, firesides, speel het spel "Kies en kom op " (eventueel samen met Rotaracters?),

Behandel een actueel onderwerp (bij voorbeeld de parlementaire enquête over de bouwfraude t.o.v. de 4 way test), bedrijfsbezoeken (hoe wordt hier integriteit behandeld)

buiten de club

Ook hier zijn er tal van mogelijkheden om ons beroep in te zetten. We kunnen de jeugd helpen bij het zoeken naar een baan: SOLLICITATIETRAININGEN. We kunnen ze helpen om de juiste beroepskeuze te maken door aan hen te vertellen wat een bepaald beroep inhoudt : BEROEPEN ORIËNTATIE. We kunnen ze steunen in hun opleiding en hun vorming: RYLA. We steunen Rotaract clubs en helpen ze bij het organiseren van hun clubs en het overdragen van eigen ervaringen. We kunnen als spreker optreden in andere clubs. We kunnen zelf via de Rotary Doctor Bank of Vrijwilligers bij Rotary in een derde wereldland een tijdje gaan werken en aldaar locale mensen enerzijds helpen en anderzijds van vakkennis te voorzien zodat ze leren zelfstandig te opereren. Denk eens aan minderjarige alleenstaande asielzoekers, beschermde stageplaatsen voor mensen met een beschadigd curriculum, slachtoffers van economische problemen of van snelle technologische veranderingen, die door ongeduld van bedrijven of een verlies van zelfvertrouwen de aansluiting met het beroepsleven dreigen kwijt te raken.

RYLA SEMINAR IN DRONTEN.

Graag wil ik melding maken van het bijzonder geslaagde Ryla-seminar, dat de club Dronten in de afgelopen maand heeft georganiseerd.

Alle deelnemers waren enthousiast. Complimenten voor allen in de club, die aan dit niet geringe karwei hun medewerking hebben gegeven. De club heeft er zelf veel van geleerd en wil anderen in hun ervaring laten delen, waarvoor onze erkentelijkheid op voorhand.

Omdat er in ons district tot nu toe te weinig bekendheid bestaat met het programma als zodanig, heeft de club Dronten besloten een videopresentatie te maken over deze Ryla en alles wat met de organisatie en de inhoud er van te maken heeft. We wachten deze presentatie met grote belangstelling af en zullen daar ook bekendheid aan geven.

ROTARACT.

Hoewel Rotaract soms ook onder de jeugd activiteit wordt geschaard, past Rotaract (=Rotary in Action!) ook in deze vocational service maand, want het gaat om jonge mensen (leeftijd 18-30 jaar), die zich verenigd hebben en net als wij Rotarians aan fellowship en service doen. In feite hebben wij Rotarians de clubs opgericht en horen daarom ook het contact met onze Rotaract clubs te onderhouden, hen te betrekken bij onze activiteiten, hen te steunen bij hun activiteiten.

Waarom richt Rotary Rotaract clubs op? Wij willen iets doen voor jongeren, wij willen onze ideeën over vriendschap en dienstvaardigheid aan de generatie na ons overdragen. Wat krijgen we ervoor terug: goede Rotary leden, jonge leden die op het moment dat ze de leeftijd bereikt hebben met de juiste spirit en instelling door onze clubs overgenomen kunnen worden.

Clubs die interesse Rotaract clubs op te richten, kunnen zich richten tot:

Jan Hemminga, de ink.ink Gouverneur voor het jaar 2004 – 2005. Jan is lid van de RC Heerenveen, tel. 0566 651791; email jhemminga@hetnet.nl.

Rotaract werkt mee aan de actie Warchild. Op 10 oktober staan deelnemende restaurants 10 % van hun omzet af aan de actie Warchild onder de titel Feast for Peace. Let op de witte vlag als herkenning van deelname. Warchild besteedt de opbrengst van deze actie aan hulpprojecten voor oorlogskinderen.

Bij de RAN zijn goede publicaties verschenen voor Rotaract commissarissen en voor de voorzitters Vocational Service.

NEW GENERATIONS EXCHANGE..

Dit is een programma dat jonge mensen uit een ander land (met name Oost Europa) in de gelegenheid stelt om gedurende een bepaalde periode stage te lopen in ons land. Wat dat betreft past het programma in de vocational maand, want wij stellen stageplaatsen ter beschikking aan jonge mensen in opleiding en laten ze ervaring en kennis opdoen in onze bedrijven met het doel om hun horizon te verbreden, om te gaan met nieuwe of andere methodes en strategieën en hun oordeelsvermogen te verscherpen. Omdat het programma aanvankelijk als alternatief voor het jaarkind, waarin sommige clubs geen zin meer hadden, gekomen is, kan ook verwacht worden dat de MDJC het NGE organiseert. Het programma is meestal niet op basis van wederkerigheid, omdat de eerste stagiaires niet uit landen kwamen, waar er op dat moment echt veel te leren viel voor Nederlanders, maar het is niet uitgesloten dat men stagiaires uitwisselt met een land, waar wel een heleboel nieuwe ervaringen op onze Nederlandse jongeren te wachten staan. Schroom dus niet om ook dit avontuur aan te gaan! Voor meer informatie neem kontakt op met de regiocommissarissen Vocational Service.

LANDELIJK POLIO SEMINAR

Op 28 september vond het seminar over de laatste stappen voor de uitroeiing van polio plaats in Hoofddorp.

Als eerste verhaalde oud president Bill Huntley over het begin van deze actie met te vertellen dat de eerste aanzet was $ 120 miljoen bijeen te brengen om vaccin aan te kopen. Dit zou dan gebruikt kunnen worden om polio te bestrijden in landen als de Filippijnen en Indonesië. Toen echter bleek dat door een wereldwijde inspanning het oorspronkelijke doel aanzienlijk werd overschreden ($ 240 miljoen) is er op de COL door alle clubs besloten om hiervan een wereldwijde actie te maken in samenwerking met de Wereld gezondheidsorganisatie en Unicef. Het oorspronkelijke doel om tegen het jaar 2000 dit gerealiseerd leek haalbaar alhoewel toen eigenlijk niemand goed wist hoe dat zou moeten gebeuren.

Door de inzet en enthousiasme van vele clubs en instanties is het programma voor polio nu slechts de tweede ziekte die op het punt staat te worden uitgeroeid na pokken.

Linda Muller van de WHO uit Geneve presenteerde de laatste stand m.b.t de fondswerving en de poliovaccinatie programma’s. De WHO ligt op schema voor 2005 als de financiële middelen worden ingezet en het politiek commitment wordt verkregen door de overheden van de laatste 10 landen, waar nog polio heerst.

Zeer bijzonder was de presentatie van Carl Tinstman van Unicef die verslagen voorlas van een Unicef werker in het veld om polio te bestrijden. Na een uitbraak van het wilde polio virus in een van de meest moeilijk toegangbare gebieden van Afrika moet hij en een paar van zijn collega’s naar dit gebied om het vaccin, dat gekoeld moet worden vervoerd naar de plaats van bestemming te brengen en tevens faeces monsters mee terug te brengen voor verder onderzoek. Een gebied zo groot als Frankrijk, zonder stroom en wegen, maar wel met vele bewapende ,elkaar en andere bevechtende militia’s moet worden bezocht om het vaccin toe te dienen. Na pas een paar dagen is bekend of er met een vliegtuigje geland kan worden op een grasstrip, dat door hevige regenval is onder gelopen. Na aankomst moet er nog een paar dagen gelopen worden om deze plekken te bereiken. Bij terugkomst op de grasstrip is nog niet duidelijk of er weer een vliegtuigje kan landen. Als er eindelijk na een paar dagen een vliegtuig landt, kan pas na de derde start worden doorgevlogen aangezien het aantal passagiers teveel was voor dit vliegtuig op deze strip. Wanneer het volgende vliegtuig komt is nog onbekend. Inmiddels is deze Unicef fieldworker weer veilig en wel terug gekeerd.

Er werden nog vele vragen gesteld.

De zg." cold chain" wordt nu ook gebruikt voor ander vaccinaties zoals mazelen en zal ook in de toekomst worden ingezet voor vaccinatie campagnes. Bovendien wordt er een begin gemaakt met een infrastructuur van gezondheidszorg door de gezondheidswerkers van Unicef.

Het Committee van Technical Health advisory Board geeft adviezen aan nationale overheden om wel of niet te stoppen met vaccinaties. Dit is een orgaan dat boven de WHO en UN is geplaatst om landen van advies te dienen.

Ook Nederland is poliovrij aangezien er geen nieuwe gevallen van polio zijn voorgekomen gedurende de laatste 3 jaren. Daarom heeft de WHO alle landen van Europa in juni 2002 als poliovrij kunnen certificeren. Bij uitbraak wordt in eerste instantie de transmissie gestopt door vaccinatieprogramma’s voor alle kinderen onder de 5 jaar. Daarna volgt een periode van 3 jaar met adequate surveillance.

Er is op dit moment geen plan voor een nieuw wereldwijd programma voor Rotary, tenzij er op de COL voorstellen worden gedaan die worden aangenomen.

Begrijp je een beetje, waarom wij dit jaar nog 90 euro de man bij elkaar moeten brengen " to finish the job!!!"

Bij de RAN kun je een CD-rom bestellen met een PowerPoint presentatie en 2 video’s om de clubs in staat te stellen de leden te informeren en fondswervingscampagnes op te zetten. " Working for a Polio Free World", à raison van 5 euro.

In ons eigen district zijn heel veel clubs bezig zich voor te bereiden op deelname aan de actie Polio-Plus.

Bij mijn clubbezoeken - ik bezocht er tot nu toe ruim de helft van de 61 clubs - heb ik een grote mate van betrokkenheid en ook enthousiasme opgemerkt. Het gaat de goede kant op met de besluitvorming inzake deelname.

De stand in deze week is: minstens de helft van de clubs heeft mij laten weten mee te doen, hetzij in de vorm van het rechtstreeks overmaken van het verwachte clubbedrag op de landelijke rekening, hetzij door het organiseren van een actie, waarvan de opbrengst wordt bestemd voor Polio, hetzij door mee te doen aan de fietstocht Vladiwostok – Scheveningen. Dat zijn de echte dapperen onder ons.

In de volgende maandbrief komt meer informatie, wellicht zelfs een overzicht van de hand van onze regio-polio-commissaris Tjitte de Jong.

COALITIE VOOR DE VREDE.

Kijk op de website: http://www.coalitievoorvrede.nl. Een initiatief van Joden, Palestijnen en Moslims om het geweld in het Midden-Oosten te beëindigen. De Nederlandse gouverneurs zijn aan het bekijken hoe wij als Rotary onze bijdrage kunnen leveren. "Omdat vrede bij de jeugd begint", willen wij met de jeugd beginnen om verzoening en begrip tussen deze groeperingen een kans te geven. Wie ideeën heeft, kan zich wenden tot de gouverneur.

DISTRICTSORGANISATIE.

1.

Herhaalde oproep Gouverneur District 1590 voor de periode 2005-06. Kandidaten worden verzocht zich bij mij te melden. Graag voor 1 november 2002.

2.

Herhaalde oproep voor Secretaris van het District 1590 per 1 juli 2003, in verband met het vertrek van Maup van Dijk in die functie.
Reageren voor 1 november 2002 bij mij.

3.

Herhaalde oproep voor het melden van kandidaat-teamleden voor de GSE in het najaar van 2003, nl. van 9 september – 9 oktober 2002 naar Florida.
Belangstellenden kunnen via de clubs worden aangemeld bij mij of bij Wilfried Banning,
RC Oranjewoud-Heerenveen, tel. 0513 64 63 05, email: wbanning@xs4all.nl.

4.

Herhaalde oproep voor Teamleider voor het team dat naar Florida gaat.
Bespreking graag in uw bestuur en/of club, en indiening van kandidaten, voorzien van een curriculum vitae bij mij s.v.p. voor 1 november a.s.

5.

Oproep voor de vacature Secretaris voor de Medical Equipment Bank. Opgave bij de nieuwe voorzitter van de MEB Pim ’t Hooft, email wthooft@worldonline.nl .

Foundation Seminar.

ROTARY PROJECT INFORMATIE.

Reeds meer dan tien jaar is de werkgroep "Rotary Project Informatie" (RPI) doende gegevens te verzamelen en te publiceren van de door Rotaryclubs uitgevoerde projecten.

De gedachte er achter is dat clubs van elkaar kunnen leren en niet elke keer het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.

De catalogus, die enige jaren onder de clubs is verspreid, zal nu worden vervangen door een Cd-rom met als doel een inspiratiebron te kunnen zijn voor een nieuw project. Middels deze Cd-rom kan nu gerichter worden gezocht naar projecten betreffende bijv. zelfwerkzaamheid, artikelenverkoop, geldinzameling, sportwedstrijden, loterijen, enz.

Voor ons district wordt de RPI vertegenwoordigd door Ge Schaeffer van RC Emmen; hij ziet dan ook graag de aanmeldingen van nieuwe projecten met een opbrengst van tenminste Euro 2500.= toegezonden aan zijn adres: Middenstraat 9, 7812 AZ Emmen; fax: 0591 612109; e-mail g.schaeffer@hetnet.nl.

WEBSITE.

Binnenkort wordt de webwinkel van de RAN geopend. Deze maand kan alvast bekeken worden welke artikelen te verkrijgen zijn. De winkel komt in het menu voor leden op www.rotary.nl

De webeditie van de Rotarian is bereikbaar via menukeuze op dezelfde website. Iedere maand verschijnt er een nieuwe editie met aankondigingen van evenementen Via het kaartje op de districtsnieuws pagina kunt u ook het overige nieuws van het district lezen.

Deze keer wil ik graag iets meer vertellen over onze eigen Districtswebsite, www.rotary.nl/D1590.

Op 10 sept. jl. werd de site voor de 15000e maal bezocht. De site heeft een eigen, complementaire, rol en bevat nieuws en informatie, die specifiek is voor ons district.

Internet is bij uitstek het medium van de actualiteit. Daar willen wij voor de snelle berichtgeving binnen ons district dan ook dankbaar gebruik van maken. De site wordt 2 tot 4 maal per week ververst en voorziet ons daarmee van actueel nieuws uit het district.

Ook up-to-date gegevens over evenementen, clubacties evenals zaken van bestuurlijke aard komen aan de orde.

De website is dus naast nieuwsbron ook vraagbaak.

Meer en meer verdwijnen de vroegere papieren handleidingen, toch al vaak onvindbaar of onvoldoende bijgehouden.

De website heeft daarin grote verbetering gebracht. Kijkt U maar eens naar de draaiboeken en taakomschrijvingen voor ons district onder de knop "Bestuurlijke Informatie".

Het wachtwoord bestaat uit zes letters, die tezamen de achternaam van de Founder van Rotary vormen. Verder heeft elke Districtscommissie haar eigen pagina met gegevens, verslagen en nuttige wenken.

Ook de clubs kunnen op de Districtspagina terecht met eigen website informatie. Veel clubs maken daar een nuttig gebruik van.

Hulp bij het gebruiken van Internet hoeft U niet te ontberen. De meeste clubs hebben een Club Internet Commissaris, die U kunt raadplegen voor het geval U assistentie nodig hebt.

De Districtswebsite wordt onderhouden door webmaster-redacteur Willem Scholte (RC Steenwijk) en webmaster-vormgever Johann van den Noort (RC Kampen)

Zij rekenen op veel virtueel bezoek en zien uit naar uw kopij. Het redactieadres is: D1590@rotary.nl.

Nieuwe Paul Harris Fellows.

Onze hartelijke felicitatie aan:

Barend Scholten van de club Groningen Zuid.

Bert Lambregts van de club Steenwijk.

Voorlichtingsbijeenkomsten in de vier districten:

Regio I: dinsdag 22 oktober.

Regio II: donderdag 24 oktober.

Regio III: maandag 28 oktober.

Regio IV: donderdag 7 november.

De laatste datum hangt samen met het op 31 oktober landelijk te houden Rotary Foundation Seminar.

Andere data voor jullie agenda:

Dinsdag 7 januari 2003: RBC Regio II, Roden Leek.

Woensdag 8 januari 2003: RBC Regio I, Drachten de Wouden.

Dinsdag 14 januari 2003: RBC Regio III, Buinen Hondsrug.

Woensdag 15 januari 2003: RBC Regio IV, Emmeloord.

Alle bijeenkomsten zijn bestemd voor clubvoorzitters, hun secretarissen en andere geïnteresseerden.

Vrijdag 21 maart en aansluitend zaterdag 22 maart: PETS en aansluitend Districtsassembly, Motel van der Valk, Assen.

Binnenkort krijgen de voorzitters van de clubs in het district en brief van mij over het tijdig betalen van de ROFO-bijdrage. Daar is in de afgelopen jaren niet altijd even correct mee gehandeld. Vandaar de oproep om aan die brief extra aandacht te willen besteden in jullie bestuursbijeenkomst.

Datzelfde geldt trouwens voor het tijdig afdragen van de contributie aan ROTARY INTERNATIONAL. AANDACHT VAN DE PENNINGMEESTERS!

Tenslotte:

Welkom aan alle leden, die toegetreden zijn tot Rotary in de maand september 2002. Omdat op de RAN in Amsterdam het nieuwe ledensysteem nog steeds getest wordt, kunnen zij mij ook nu nog geen namen toesturen. Ik beloof dat ik in november jullie allemaal bij naam en toenaam welkom heet!

Haije Sybesma, DG D1590.