© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

november 2002

Nieuwsbrief november 2002

ROTARY FOUNDATION MAAND.

Als de Rotary-kalender voor de maand november Rotary Foundation als onderwerp aangeeft, weten clubbesturen en leden veel vragen te stellen over dit wellicht belangrijkste orgaan van en voor Rotary International. Een op zichzelf staande organisatie, die los van Rot.International wordt bestuurd en beheerd. Eén van de grootste fondsen van de wereld, beheerd door 13 trustees, voor 4 jaar benoemd. Gesticht in 1917, om "goed te doen in de wereld" door middel van liefdadigheid, onderwijs en andere vormen van hulp. In 1931 kreeg zij een wettelijke status, werd een Trustfonds onder de wetten van de staat Illinois. Met name sinds het jaar 1947, de dood van Paul Harris, kwamen er in toenemende mate grotere giften van over de hele wereld binnen, ter versterking van het Fonds. De inkomsten vertonen nog steeds een stijgende lijn, oplopend naar 100 miljoen USA dollar per jaar.

Daardoor is het Fonds in staat geld ter beschikking te stellen aan bestaande en nieuwe programma’s.

Jeugd, Onderwijs en humanitaire doelen spelen een belangrijke rol aan de uitgavenkant.

Het vermelden van de historie van de diverse fondsen zou nuttig kunnen zijn, maar zou in het bestek van deze maandbrief te veel ruimte vragen.

Daarom: Raadpleeg de FACTSHEETS over de Rotary Foundation op www. Rotary.nl, of het boekje THE ROTARY FOUNDATION of Rotary International, dat bij de RAN in Amsterdam te verkrijgen is.

Er is sprake van een grote en complexe organisatie. De totale bijdrage in februari 2002 was 81 miljoen US dollar en de uitgave voor de programma’s 95.7 miljoen. Alhoewel deze bedragen aanzienlijk zijn, is er onvoldoende geld om al het werk uit te voeren.

Met het aantreden van de nieuwe voorzitter van de Foundation Trustees Glen Kinross, zijn er nu 7 doelstellingen geformuleerd om het bereiken van de missie van de organisatie te bewerkstelligen:

Doelstelling 1: Voldoen aan de belofte om polio in de wereld uit te roeien.

Het grootste obstakel is een tekort aan fondsen. Vandaar de taak om wereldwijd 80 miljoen dollar bijeen te brengen vóór 30 juni 2003.

Doelstelling 2: Behaal het doel van 63 miljoen dollar voor de Annual Giving in 2002-03.

Ook dit jaar zal het budget voor de Matching Grants ruim vóór 30 juni 2003 zijn uitgeput, hetgeen betekent dat Rotarians meer humanitaire projecten aandragen dan er gefinancierd kunnen worden. Steeds meer clubs in de wereld vinden de weg naar het Fonds, (vorig jaar 3200 meer aanvragen dan het jaar er vóór) en dus is er sprake van de noodzaak tot het maken van keuzes, naast het stellen van strenge procedure-eisen. Een reden waarom ik U aanraad om één van de leden van de Districts ROFO Commissie o.l.v. Gé Schaeffer absoluut tijdig in te schakelen als er plannen zijn voor het aanvragen van een Matching Grant. Hij, alsmede de leden van de commissie zijn graag bereid, mede met hulp van de Interlandcommissies, jullie wegwijs te maken op het niet altijd eenvoudige pad van de Matching Grant procedure. Bel of mail dus naar één van hen!

Bij clubbezoeken, die ik breng, ( op dit moment ruim 40 van de 61) blijkt heel vaak naast onwetendheid over de gang van zaken in het heden tevens teleurstelling of zelfs frustratie te bestaan over het recente verleden, waarbij gemaakte fouten, - van welke kant dan ook - of onbegrepen beslissingen, de animo voor het betalen van de jaarlijkse bijdrage aan de ROFO voor korte of soms langere tijd onder druk hebben gezet.

Door een te lage afdracht wordt het fonds uiteraard onvoldoende gevoed, terwijl velen er wél graag een bijdrage uit zouden willen ontvangen.

Reden te meer om in elke club nog eens aandacht te besteden zowel aan de absolute hoogte als de jaarlijkse stijging van de ROFO-bijdrage. Draag meer bij aan de "Annual Giving" en de Foundation kan dan meer projecten financieren.

Doelstelling 3: Implementeer in dit jaar de Rotary Centers.

De nieuwe Rotary Centers voor internationale studies voor vrede en conflictoplossing hebben een hoge prioriteit. De eerste groep studenten zal binnenkort kunnen beginnen om een bijdrage te leveren aan vrede in de wereld. Een grotere bekendheid aan dit belangrijke programma wordt voorbereid.

Doelstelling 4: "create a sense of ownership".

Om het doel "100 dollar-= per lid per jaar" als vrijwillige bijdrage in 2005 te bereiken, is het noodzakelijk een "sense of ownership" te creëren bij de leden, de clubs en de districten.

Sommige clubs doneren bijzonder weinig aan de Foundation. Deze clubs dienen meer informatie te ontvangen over de Foundation en geïnspireerd te worden om de doelstelling te realiseren.

Doelstelling 5: Verhoog de bekendheid met de Foundation op clubniveau.

Wij dienen alle Rotarians beter te informeren over de activiteiten en de resultaten. Eén van de beste manieren is samen te werken met de voorzitters van de districts- en clubcommissies, die een belangrijke rol spelen om elke Rotarian te informeren over de belangrijke activiteiten van de Foundation en de plaats in de veranderde en de veranderende maatschappij.

Doelstelling 6: Vereenvoudig de Foundation.

De trustees hebben diepgaande veranderingen voor de structuur van de matching grants van humanitaire programma’s voorgesteld. Een nieuwe commissie zal alle aanvraagformulieren, publicaties en de papierwinkel evalueren. Doel: het beter toegankelijk maken van de Foundation.

Doelstelling 7: Benadruk verdere ontwikkeling van de financiële bijdrage.

De totale bijdrage aan de Foundation groeide van 15 miljoen dollar in het jaar 1987-1988 tot meer dan 60 miljoen in 1996-1997. Toen kwam er een afvlakking. Er zijn vele aanvragen, maar de educatieve en humanitaire programma’s mogen niet worden veronachtzaamd. Als we nalaten de groei van de Foundation te financieren, dan verlaten we ons uiteindelijke doel: "world understanding & peace.

De bijdrage van elke Rotarian aan de ROFO is en blijft een vrijwillige bijdrage. Dat vooropgesteld. De aanbevolen bijdrage wordt door de Nederlandse Rotary Clubs meestal collectief afgedragen, maar dat zou ook anders kunnen. Het staat elke Rotarian vrij om individuele bijdragen aan de Stichting ROFO Nederland af te dragen.

De landelijke Adviescommissie Rotary Foundation stelt jaarlijks aan het Gouverneursberaad voor wat de minimumbijdrage per Rotarian zou moeten zijn. In 2000-2001 was dat 35 dollar per lid, in 2001-2002 was dat 40 dollar per lid en dit jaar is dat 50 dollar per persoon. ( N.B. reeds op 1 juli 2000 was het wereldgemiddelde 50 dollar per persoon!). De heimelijk gekoesterde hoop bestaat dat wij in Nederland als ook in de gehele wereld in het jaar 2005, als Rotary zijn 100-jarig bestaan viert, 100 dollar per Rotarian zullen afdragen.

Hoever is ons district nog van dat streefbedrag verwijderd? Helaas nog een immens eind!

In het jaar 2001-2002 heeft ons district een gemiddelde per Rotarian betaald van 18.81 dollar, terwijl dat bedrag het daaraan voorafgaande jaar 18.94 dollar was. Een achteruitgang dus! En tevens nog niet de helft van het door het Gouverneursberaad aanbevolen bedrag voor dat jaar en nog minder dan 2/5 van het wereldgemiddelde!

Díe clubs, die de schoen past, vraag ik behalve bij het te brengen clubbezoek, ook bij dezen nog eens hun afdracht te willen bespreken op een daartoe speciaal belegde bijeenkomst in de ROFO-maand, waarbij de club-Rofo-commissaris tekst en uitleg geeft over het reilen en zeilen van de Foundation.

Waar gaar het geld naar toe?

Naar scholarships/studiebeurzen, naar de Group Study Exchange (GSE), Polio Plus, and 3H-projecten, de grote internationale Serviceprojecten op humanitair gebied, Health Hunger and Humanity, Matching Grants, beperkte internationale projecten –"club tot club", Helping Grants t.b.v. non-Rotary-countries, Rotary Vrijwilligers (worden als specialist in lokale projecten ingezet), Childrens opportunity Grants, Transportation Grants, Rotary Peace Conferences, Discovery Grants, Disaster Relief Grants enz.

Wie denkt dat er in Amerika bij Rot. Found. sprake is van een geldverslindende bureaucratische administratie en organisatie, kan ik met cijfers bestrijden. Deze veel voorkomende kritiek kan worden gepareerd met een overtuigend cijfer: nl slechts 4 % van de uitgaven wordt uitgegeven voor de administratie, omdat er zo verschrikkelijk veel door vrijwilligers wordt gedaan! Daarin kan dus niet een argument meer worden gevonden om zich aan verhoging van de bijdrage te onttrekken. Ik hoop dat in dit jaar velen hun beleid op dit punt nog eens willen bezien, en dat mijn opvolger DGE Frits Mulder volgend jaar na een geslaagde Polio Plus Actie een gewillig oor zal vinden voor zijn verzoek om verhoging van de jaarlijkse afdracht en laat in élke club eens worden nagegaan hoeveel leden eigenlijk weten hoe hoog de bijdrage van de club aan ROFO is.

Er is een grote schare van Rotarians , die op dit punt de wet niet kent.

Wat ik vaak op clubbezoeken hoor, zijn opmerkingen over slecht verlopen beleggingen van de Foundation, bureaucratisch gedoe, ingewikkelde procedure, teleurstellende bericht op hún aanvraag voor een matching grant, frustraties uit het verleden en soms ook de meest fantastische of sterke verhalen uit vervlogen tijden, en helaas niet zelden opmerkingen van leden, die de eigen Club-Rofo-Commissaris moeten doen krimpen van schaamte over met veel spraakwater geponeerde feitelijke onjuistheden.

Het financiële beleid van de Foundation is er op gericht om het kapitaal gelijk te houden aan het totaal van de bijdragen van de laatste drie jaar. Al het geld is bestemd om te worden uitgegeven 3 jaar na schenking. Zouden de bijdragen abrupt stoppen, dan is het geld in principe na drie jaar op.

Om continuïteit te verkrijgen in langjarige projecten, is een gedeelte van de jaarlijkse donatie bestemd om als kapitaal voor het Permanent Fonds te dienen. Daar komen specifieke schenkingen in terecht, afkomstig van b.v. erfenissen en van Paul Harris Fellow stortingen. In het begin van deze nieuwe eeuw bedraagt het kapitaal voor dit doel al meer dan 110 miljoen dollar.

Met ingang van het jaar 1992 is voor de besteding van de Rotary Foundation Fondsen het zgn. SHARE-System ingevoerd. Dat houdt in dat van de totale bijdrage van een District:

40 % bestemd is voor de algemene middelen van de Rotary Foundation ( World Fund) t.b.v. standaard-projecten, zoals GSE, Matching Grants, 3-H projecten, (zie hierboven), en

60 % ter beschikking staat van het District (District Designated Fund), voor projecten naar keuze, bv. beurzen, toelagen , matching grants. Dit ter beoordeling en beslissing van de Gouverneur, daartoe geadviseerd door de Districts Rotary Foundation Commissie.

Het is op dit moment erg waarschijnlijk dat er in de zojuist aangegeven verdeling van 40 – 60 een verandering zal komen naar 50 – 50, omdat het aantal aanvragen in de wereld voor Matching Grants bij de Foundation drastisch toeneemt en de noden vele zijn!. We houden u op de hoogte, en leest u zelf vooral ook de website!

In de afgelopen week heb ik van de Rot. Foundation uit Amerika het bericht gekregen over de top-drie in ons district voor wat betreft de Annual Programs Fund Giving: Leeuwarden – Zuid, Zwolle en Sneek.

Ik zal hen de binnenkort te ontvangen banners, die bij deze vermelding horen, toesturen. Ja, het is echt Amerikaans. Toch wel aardig voor de clubs. Maar wij kicken daar in Nederland niet echt op. Daarom doen wij Rotary ook op z’n Nederlands!

Wanneer er wordt gerekend met de bijdrage per hoofd in ons district, dan scoren de volgende drie clubs het hoogst: Drachten de Wouden met 48.39 dollar, Leeuwarden Zuid met 45.66 dollar en Pekela met 41.17 dollar. Ook voor deze "prestatie" heeft de Foundation een banner beschikbaar gesteld, die ik eveneens binnenkort aan de desbetreffende clubs zal toesturen.

Allen van harte gefeliciteerd. Mogen er vele clubs door geïnspireerd worden hun afdracht nog eens te bespreken als deze lichtende voorbeelden uit ons district hierbij hun uitstralende betekenis tonen.

De Nederlandse Rotarians blijken, vergeleken met andere rijke landen, (maar ook vergeleken met veel , minder rijke landen) in Europa, Noord-Amerika en Azië te bescheiden als het gaat om betalen, maar mindert bescheiden als het er om gaat om Matching Grants aan te vragen. Goede kooplui? Niets op tegen, maar is dat hetzelfde als een goed Rotarian zijn?

POLIO ACTIE.

In de vorige maandbrief heb ik u een overzicht toegezegd van de stand van zaken in ons district.

Het gaat nog steeds prima met de binnenkomende berichten voor medewerking aan deze actie.

In overleg met onze districts-polio-commissaris Tjitte de Jong, deel ik u hierbij mee dat hij nog ongeveer één maand nodig denkt te hebben voor een betrouwbaar totaalbeeld in ons district v.w.b. Polio. Daarom in december hoop ik meer hierover te kunnen melden.

Wereldwijd moet door Rotary US dollar 80 miljoen bij elkaar worden gebracht, 90 Euro per Rotarian in Nederland.

Graag citeer ik onze internationale president Bhichai Rattakul: "Deep in my heart, I know this campaign will inspire Rotarians to extraordinary giving. We must fulfill our promise to a world that now dares to dream that Polio will never afflict another child. We cannot turn away from those children and their parents who still wait for two drops of vaccine that will wipe out not only a devastating decease, but the fear of that decease – a fear that paralyses the soul."

Reacties en suggesties v.w.b. de manier, waarop je het geld bij elkaar hebt weten te krijgen door middel van acties, die ook bruikbaar kunnen zijn voor andere clubs, aan het adres van Tjitte de Jong, emailadres: Tjittedejong@planet.nl. Aarzel niet en blijf niet vaag, zo van: "We moeten nog, we weten nog niet, en het trauma uit 1985 zit ons nog steeds hoog, uiteindelijk zal….., tenslotte ….etc. Waar een wil is, is een weg. Leg het vast en committeer je. De rest lukt vanzelf.

KORTE BERICHTEN.

AVOIDEBLE BLINDNESS. Zone 13, waartoe ook district 1590 behoort, heeft een nieuwe Task Force Coordinator for Avoidable blindness. Het is Oud-Gouverneur Piet Klok. Hem kun je raadplegen, als je acties overweegt in die richting. Ook de Stichting Dark en Light, website www.darkandlight.org. kun je in contact komen met Rotarians, die je hierover alle informatie kunnen verstrekken. Voor 100 dollar kan bv. verholpen worden dat in India of veel ontwikkelingslanden 3 mensen blind worden.

VACATURES: De MDJC (Multi District Jeugd Commissie), u weet wel, die landelijke commissie, die zich bezig houdt met alle Rotary-Jeugdprogramma’s. Er zijn drie vacatures in de de MDJC. Wie interesse heeft in één van die functies, neme contact op met de voorzitter van de Stichting MDJC, Pieter Geertsma, email: pgmaevos@westbrabant.net.

VACATURES IN EIGEN DISTRICT.

a. Nog steeds is er geen enkele Rotarian in ons district, die zich heeft aangemeld als kandidaat voor het DistrictsSecretariaat; De datum 1 juli 2003 komt met rasse schreden dichterbij. Wie informatie wil over deze functie, nemen contact op met de huidige Districtssecretaris Maup van Dijk, RC Oosterwolde, emailadres: maupalja@worldonline.nl. of tel. 0516 44 19 48.

b. Binnenkort zal de districtscoördinator GSE Wilfried Banning alle clubs in het district schriftelijk benaderen met informatie en formulieren voor het aanmelden van kandidaat teamleden voor de GSE 2003 naar Florida. Ik mag de voorzitters van de club vragen hieraan hun medewerking te willen geven. Het gaat om kansen voor jonge professionals, waaraan uw club een grote bijdrage kan leveren

c..Vacature voor Secretaris voor de Medical Equipment Bank. Opgave bij de nieuwe voorzitter van de MEB Pim ’t Hooft, email wthooft@worldonline.nl.

NOODKRETEN.

UIT EIGEN LAND.

STEP-Programma. ( STEP staat voor Short Term Exchange Program). Zijn er Rotary-clubs, die gastvrijheid zouden willen verlenen aan één van de Braziliaanse kinderen, die voor december/januari a.s. aangemeld staan voor ons land. Er zijn op dit moment nog 15 gezinnen nodig of nog 15 Rotary clubs. Neem hiervoor contact op met Theo Alberts: tel: 043 4501420, fax: 043 4506097 of email: step@rotary@home.nl.

UIT HET BUITENLAND

ROTARY CLUB BALI NUSA DUA: coördineert de hulpverlening aan slachtoffers van de bomaanslag d.d. 12 oktober 2002 en vraagt of er Nederlandse clubs zijn, die willen helpen. Informatie kun je vinden op www. Rotarybali.org of je kunt emailen met Carlos Vinas Barmona president RCBND@exotic-indonesia.com.

BERICHTEN VAN DERDEN.

(Van Willem Rijneke – directeur RAN)

Ledenadministratie. De nieuwe ledenadministratie wordt momenteel door een aantal leden en secretarissen getest. Na deze eerste test zullen waar nodig aanpassingen gemaakt worden. Hierna vindt nog een uitgebreide test plaats, waaraan meer mensen zullen deelnemen. Die testfase zal begin 2003 beëindigd worden.

Daarna zullen de clubsecretarissen benaderd worden en instructie ontvangen hoe zij in het vervolg hun mutaties kunnen doorgeven aan het RAN-kantoor en hoe de leden de gegevens, die zij nu node missen in het Jaarboek, weer kunnen vinden.

OPMERKING VAN MIJ (H.S.) hierbij:

Er is vanuit sommige clubs critiek geleverd op de lay-out van het nieuwe Jaarboek.

Belangrijke kritiek, die vooral te maken heeft met het niet meer vermelden van het ledenbestand per club. Ik begrijp die kritiek volledig. Aan de andere kant werd er in toenemende mate geklaagd over het door derden gebruik maken van het Jaarboek voor commerciële doeleinden. Daar kunnen wij als Gouverneurs of de RAN bijna niets tegen doen.

Daarom hebben wij besloten om step by step over te gaan tot het op Internet plaatsen van die gegevens, die een privacy karakter hebben. En dat is weer een wens van zeer vele Rotarians, passend bij deze tijd en bovendien een einde makend aan het ongewenst commercieel gebruik van ledengegevens. Dat zal dan gebeuren door die gegevens slechts toegankelijk te doen zijn na het gebruik van passwords. Zie voor het beoogde voorbeeld de binnenzijde van de omslagpagina.

Op deze manier kan het vernieuwde en zeker goedkopere ledenboek tezamen met de website van de RAN worden gebruikt om de ontbrekende gegevens te verkrijgen. Het web geeft meer gegevens, indien gewenst.

Wij hopen daarmee aan vele wensen tegemoet te komen. In de loop van de komende twee maanden zal elke club het verzoek krijgen mee te werken aan een enquête over de vraag hoeveel leden van de club het Jaarboek absoluut wensen te ontvangen naast een vijftal exemplaren, die bestemd zullen zijn voor elke club, drie stuks voor het bestuur en twee voor de sergeant van elke club, bestemd om elke clubbijeenkomst te kunnen worden ingezien door het lid dat daar behoefte aan heeft.

Wij denken namelijk dat veruit de meeste leden het Jaarboek niet of zeer zelden raadpleegt. Dat feit, gecombineerd met de bovengeschetste voordelen van de internetpresentatie van het boek, levert de gewenste privacy op alsmede een verdere bezuiniging op de zeer hoge kosten van het Jaarboek. De te besparen bedragen kunnen beter aan nuttiger doelen worden besteed.

Ik vraag de voorzitters van de clubs deze toelichting te willen overbrengen aan de leden als er over de verschijningsvorm van het nieuwe boek wordt gesproken. Raadpleeg dus de binnenzijde van het omslagblad.

Het Jaarboek 2002 – 2003 is gebaseerd op het operationeel zijn van de nieuwe ledenadministratie. Het is jammer dat de totstandkoming daarvan is vertraagd: we hadden het kunnen weten, want veel automatiseringsprojecten hebben onder de nodige vertragingen en aanloopmoeilijkheden te lijden.

Het doorgeven van ledenmutaties blijft dus tot nader order ongewijzigd: Op papier en eventueel als email. De RAN zal waar nodig kunnen voorzien in etiketten voor mailings en lijsten met selecties van functionarissen, mits vallend binnen de door de gouverneurs gegeven kaders, dat wil zeggen dat voor mailings binnen het district of landelijk, toestemming vereist is, om te voorkomen dat clubs daarmee overspoeld worden.

Semi-Annual Report.

Het doorgeven van naw-gegevens van leden van Nederlandse Rotaryclubs naar Rotary International werd door de Gouverneurs op grond van privacy-overwegingen ( Nederlandse wetgeving versus de Amerikaanse wetgeving) afgeraden.

R.I heeft wel begrip voor dat standpunt, maar voor het functioneren van hun ‘Global Database’ is het van essentieel belang tenminste de namen van nieuwe, overleden en uitgetreden leden te ontvangen.

De gouverneurs hebben met dit verzoek van de General Secretary van R.I. ingestemd.

Daarom het verzoek om in het vervolg op de tweemaal per jaar door het kantoor van R.I. te Zürich aan de secretarissen van de clubs toegezonden Semi Annual Report (SAR) de namen – en niet meer dan dat-, van nieuwe, overleden en uitgetreden leden te vermelden.

Wellicht ten overvloede: het SAR is de basis voor het berekenen van de contributie, die de club aan R.I moet afdragen. Graag uw medewerking!

IK BEN ERG GESCHROKKEN.

Dezer dagen kreeg ik een omvangrijk pak papier van Rot. Intern. Met daarin het slechte nieuws over het niet tijdig betaald hebben van de verplichte jaarlijkse contributie aan R.I.

MAAR LIEFST 43 CLUBS IN HET DISTRICT 1590 HEBBEN NIET OF NIET VOLLEDIG BETAALD!

Je kunt ook zeggen dat slechts 18 clubs hun verplichtingen zijn nagekomen!

Elke clubsecretaris, indien tenminste zijn adres correct bij R.I. bekend is, kreeg bericht.

De te late betaling varieert van 96 tot maar liefst 1180 dagen! Wie echt niet geschorst wil worden door R.I. moet nu wel snel handelen!

Mag ik elke clubvoorzitter vragen aan deze ernstige tekortkoming aandacht te geven en de penningmeester te vragen onmiddellijk tot betaling over te gaan. Liever geen gedoe over schorsingen van nalatige clubs door R.I. met alle gevolgen van dien!

(van Donald Beck, DG 1610, met de portefeuille Communicatie).

De CD – ROM met daarop een video en een powerpoint-presentatie vertoont een mankement. Degene die er één gekocht heeft op het Polioseminar in Hoofddorp, kunnen deze retourneren aan de RAN met vermelding van het adres. Een nieuwe zal dan worden toegezonden. Alle nieuwe bestellingen voor deze CD zijn uiteraard weer in orde. De kosten bedragen E. 5.=, exclusief porto. Clubs worden verzocht hiervan gebruik te maken, aangezien op een indringende wijze wordt duidelijk gemaakt hoe moeilijk het is de laatste druppels van het poliovaccin in de laatste 10 landen toe te dienen.

Flyer over polio. Deze flyer zal binnen twee weken beschikbaar zijn bij de RAN. De kosten bedragen E. 1.50 per 10 flyers, exclusief porto.

Poster voor de polio actie actie is te downloaden van het web.

Website Polio. Een aanrader is om eens te kijken op de volgende website: www.endofpolio.org, waar een uitgebreid overzicht staat met fantastische foto’s van de beroemde Braziliaanse fotograaf Sebastio Salgado. Hoe schrijnend, hoe moeilijk en gevaarlijk het is om het polio vaccin naar landen als Soedan, Ethiopië, Angola etc. te brengen. De foto’s mogen echter niet gebruikt worden voor verdere reproductie!

Nieuwe Paul Harris Fellows: - voorzover mij bekend gemaakt -

Joop Hahn, RC Groningen. Van harte gefeliciteerd! 50 jaar Rotarylid geweest! Een voorbeeldig lid!

Voor wat betreft de belangrijke data voor de districtsbijeenkomsten verwijs ik deze keer graag naar mijn vorige maandbrief. In de decemberbrief zal ik opnieuw een overzicht geven.

Tenslotte is als bijlage bij deze maandbrief de enige malen toegezegde lijst met nieuwe en uitgetreden leden opgenomen. Welkom aan allen, die Rotary willen gaan versterken. Een goede tijd toegewenst.

Jullie allen een goede Foundation maand toewensend, met vriendelijke groet,

Haije Sybesma, DG.1590.