© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

december 2002

Nieuwsbrief december 2002

GEEN SPECIAAL THEMA VOOR DECEMBER. Daarom een rondje Internationaal, landelijk en ons district 1590.

INTERNATIONAAL NIEUWS.

SALZBURG.

Salzburg was van 14 t/m 16 november het centrum van Rotary voor de zones 10 t/m 18 (=Europa en Afrika). Hier werd de z.g GETS (=Gouvernor Elect Training seminar), het Foundation Seminar en het Rotary Institute gehouden. 802 Deelnemers (veelal DG’s en DGE’s) uit 57 landen, die met elkaar in workshops en ook in plenaire sessies confereerden. Frits Mulder als DGE van ons district en ondergetekende waren beide aanwezig.

Bhichai Rattakul, de president van RI sprak op een van de plenaire sessies over zijn beleid voor dit jaar. Back to the basics van Rotary: evalueren of wij de invulling van het jaarmotto (Sow the seeds of love) en de missie van Rotary ( service above self) kunnen plaatsen in onze eigen omgeving.

Het streven is nu naar een realistische groei van ledental en clubuitbreiding, gebaseerd op leden met kwaliteit, capaciteit en de wil om te dienen. Deze leden zouden liefst op jongere leeftijd gevraagd moeten kunnen worden, zonder dat er een hoge status in de maatschappij reeds is bereikt. Potentiële leden met een hoge status zijn steeds moeilijker te vinden of bereid toe te treden.

Rotaract kan hierbij een rol spelen, vooropgesteld dat clubs hiermee op de juiste wijze omgaan.

Hij sprak bemoedigende woorden naar Carlo Ravizza (oud president van RI) over zijn betoog t.a.v. het ledenbeleid, vooral toen hij melding maakte van het feit dat bij de Internationale Conventie in Barcelona het kwantiteitsfeestje van de actie Global Quest van voormalig intern. pres. Richard King was gevierd over de ledengroei van Rotary wereldwijd. Echter het waren, zoals in de afgelopen maanden is gebleken, fake-cijfers! De global quest moést en zou er goed uitzien voor deze internationale president. In plaats van de in Barcelona geannonceerde groei met 50000 leden wereldwijd, moest achteraf worden geconstateerd dat er een netto vermindering met 40000 leden heeft plaatsgevonden! Daarom was het pleidooi van Carlo Ravizza voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit zo belangrijk! Hij werd daarin door onze huidige president Bhichai Rattakul van harte gesteund, en wij dus ook!

Het is hier de plaats om, zij het kort en zakelijk, te melden dat dezelfde Carlo Ravizza met schokkende onthullingen kwam t.a.v. de vorige intern. Pres. Richard King. Tijdens de laatste plenaire sessie in Salzburg heb ik er uitdrukkelijk voor gepleit dat de Board of Directors van R.I. in de eerstvolgende internationale Rotarian d.m.v. een artikel van Ed Futa, de secretary-general van R.I., mededelingen doet van de besluiten, die de Board heeft genomen m.b.t. de persoon van Richard King. Hij wordt géén trustee van de Rot. Foundation, een exceptie in de geschiedenis van R.I. in bijna 100 jaar.

Er is sprake geweest van financiële onregelmatigheden en daarom zijn er bedragen teruggevorderd.

De intern. President hoort te staan voor "integrity"en "dignity".

De integriteit van R.I. was en is in het geding. Zij heeft gezegevierd in deze onverkwikkelijke aangelegenheid!

Dat boek is voor mij hiermee gesloten! Ik vind het beter u zélf daarvan mededeling te doen, dan dat ik plaats laat voor onjuiste en sappige details.

Over tot de orde van die bijeenkomst:

De feedback van de workshops (over Foundation, ethiek, new generations, COL en membership-growth) zal op de bijeenkomst van de board in februari 2003 worden behandeld.

Plenaire sessies werden gehouden over:

Foundation door Glen Kinross, de nieuwe president van de Foundation. Hij zette zijn beleid uiteen. Ook hij streeft naar verbetering van de communicatie en optimalisering van de bronnen om de invulling van de doelstellingen te verruimen. Vereenvoudiging van de MG aanvragen, makkelijker toegang per pc en een snellere response tijd waren de kern elementen van zijn betoog. (In de eerst volgende nieuwsbrief van de Foundation wordt hierop uitgebreider ingegaan) De groei van de jaarlijkse bijdrage is gelijk gebleven, terwijl het aantal aanvragen voor MG gigantisch is toegenomen. (Zie in bijlage 1 een samenvatting van het nieuwe beleid van de Rotary Foundation, zoals dat in Salzburg aan ons is gepresenteerd.)

Polio door Dr Rudi Tangerman van de WHO, verantwoordelijk voor het polioprogramma in Pakistan & Afghanistan met een overzicht van de status per november 2002. Er is een sterke toename in routinematige vaccinaties, de nationale immunisatiedagen (NID’s) verlopen voorspoedig, surveillance en mopping-up ( huis-tot-huis vaccinaties) verlopen beter.

In z.g. high transmissiongebieden (hoge populatie, lage sanitatie) zoals het noorden van India, Pakistan, Afghanistan, Niger en Nigeria komen nog steeds poliogevallen voor, evenals in low transmission gebieden (lage populatie, lage sanitatie, grote conflicten (honger, burgeroorlogen, etc), zoals de Hoorn van Africa, Angola en Egypte. Het resultaat van deze wereldwijde inspanning is dat er nu:

een wereldwijd netwerk is van laboratoria (alleen al 30.000 labs in de USA),

vitamine A en vaccins tegen difterie, mazelen, tetanus worden tegelijkertijd toegediend,

de infrastructuur voor gekoeld transport en opslag van de vaccins is verbeterd.

De WHO blijft bezorgd over:

de toegang tot alle kinderen in deze gebieden,

het risico van geïmporteerde virussen bij populaties die daar ontvankelijk voor zijn, en

het risico van een laksheid in de bewaking van 100 % vaccinatie in alle gebieden.

17 % van de $ 80 miljoen, die alle Rotarians samen dit jaar zouden moeten opbrengen als

deel van de totaal benodigde 1 miljard dollar voor de wereldwijde polioactie, om met ingang

van 2005 polio de wereld uit te krijgen, is reeds ontvangen.

New generations.

Een overzicht over de situatie van Rotary in Afrika werd door een aantal sleutelfiguren uit de Rotaryorganisatie aldaar gegeven. Afrika heeft 16 districten met 21.000 leden.(ter vergelijking: Nederland heeft er meer dan 19000 leden). Zuid Afrika heeft alleen al 7 districten. Een paar landen en districten werden uitgebreider belicht om duidelijk te maken hoe moeilijk het is Rotary daar te laten groeien door de wispelturige politiek, de onderlinge conflicten, de vernietigende hongersnood en de grote afstanden. Het district 9150 bestaat uit Congo (20 clubs), Cameroun (9 clubs) en Ruanda (4 clubs) in totaal 1200 rotarians. In Marokko zijn nu 71 clubs met daarin ook vrouwen.

Oost Europa.Met de nieuwe democratiën aldaar is ook Rotary weer op de kaart gezet. Overzichten werden gegeven door rotaryleden uit Rusland, Polen, Litouwen en het voormalige Joegoslavië. Alle clubs daar zijn op zoek naar twinclubs in West Europa voor vocational programma’s, RYLA, Rotaract, en Jeugduitwisselingen. Grote interesse bestaat er om dit van de grond te tillen. De ervaring is hier aanwezig en de behoefte is daar.

Als clubs uit ons district deze clubs willen steunen en hun ervaring aan hen willen doorgeven, kunnen ze alle gelegenheid hiertoe krijgen. Zie verderop bij "Landelijk nieuws" een bericht van de interlandcommissie Nederland-Hongarije.

Al met al hebben Frits Mulder en ik beide een interessante ervaring gehad in Salzburg. Veel nieuwe contacten opgedaan en bestendiging van bestaande contacten en een begin van een nieuw geluid van de nieuwe leiders van RI en de Foundation over verandering en aanpassing aan de ideeën en wensen van de clubs!

LANDELIJK NIEUWS.

Ledenadministratie systeem.

De ontwikkeling van het ledenadministratiesyteem (LEAD) en het daaraan gekoppelde Website Management Systeem ( WMS) verloopt volgens schema. De eerste LEAD–testfase uitgevoerd op de RAN en door een aantal daartoe benaderde clubfunctionarissen is afgesloten. Medewerkers van Unisys, de RAN en enkele leden van de Landelijke Werkgroep Internet verwerkten de verzamelde testgegevens. Veel van de geconstateerde ‘onvolkomenheden’ zijn nu gerepareerd. Er is rekening gehouden, waar het maar enigszins kon, met de wensen geuit tijdens de testfase. Over enkele punten wordt nog overleg gevoerd met Unisys. De besprekingen met Unisys verlopen voorspoedig.

Oorzaak van de eerder aangekondigde, enigszins vertraagde landelijke introductie van de LEAD- en WMS-module is het feit dat er -onzerszijds- al werkende, nieuwe wensen en mogelijkheden zijn overwogen om een gebruikersvriendelijker product te realiseren. Tevens is de mogelijkheid ingebouwd om de samenstelling van de in volgende jaren te verschijnen jaarboeken te optimaliseren.

In de volgende nieuwsbrief zullen wij opnieuw informatie verschaffen over de voortgang van het introductieproces.

Bovendien zal er een enquête over de wensen voor het volgende jaarboek worden gehouden.

Als het juiste bestuursadres aan de RAN is doorgegeven, heeft elke clubsecretaris ondertussen het enquêteformulier ontvangen, of het zal u één dezer dagen bereiken. Vult u het daarbij gevoegde vragenformulier s.v.p. tijdig in, zodat wij ook met uw wensen rekening kunnen houden!

WCS commissie.

Het aantal internationale humanitaire projecten dat door clubs in ons district ter hand wordt genomen groeit nog steeds. Een goed teken en hopelijk is dit een stimulans voor de clubs, die hier nog wat tegen op zien. Het blijkt echter dat ook de invulling van het nu sterk vereenvoudigde aanvraagformulier ter verkrijging van een Matching Grant (M.G.) vaak problemen blijft geven. Het gevolg hiervan is, dat de Rotary Foundation in Evanston om aanvullende informatie moet vragen bij de clubs met als resultaat een vertraging bij de uitvoering.

Het verdient daarom aanbeveling het aanvraagformulier – nadat het door de rotaryclub in het projectland is ingevuld en opgestuurd (kan ook per fax) – goed te controleren en te completeren alvorens het te verzenden naar de RF (kan eveneens per fax). Controleer ook altijd of door de club in het projectland alle benodigde pro forma rekeningen zijn bijgevoegd.

Als U problemen tegen komt waar U geen raad mee weet of advies nodig hebt, aarzel dan niet te overleggen met de vertegenwoordiger van Uw regio in de districtscommissie W.C.S. Hij kent de problemen en heeft de contacten bij de RF in Evanston. (Zie voor de emailadressen in ons district en de 4 regio’s het nieuwe jaarboek!).

Verzoeken voor een bijdrage uit het z.g. DDF- fonds kunnen altijd het beste via die regiovertegenwoordiger worden gedaan: de aanvraagformulieren ter verkrijging van een Matching Grant, waarin DDF-gelden van ons district zijn opgenomen moeten nl. via de regiovertegenwoordiger door de gouverneur van de vereiste handtekening worden voorzien.

(Zie ook de eerder reeds vermelde bijlage 1 over de nieuwe regels van Rotary Foundation over Matching Grants)

INTERLANDCOMMISSIE NEDERLAND – HONGARIJE

Reeds enige tijd is de Interlandcommissie Nederland – Hongarije actief werkzaam.

De interlandcommissie heeft tot doel:

contacten tot stand brengen tussen de clubs in Nederland en Hongarije;

organiseren van interlandbijeenkomsten;

stimulerende en coördinerende rol vervullen bij projecten.

Tijdens het korte bestaan van de commissie zijn reeds vele contacten gelegd en plannen gemaakt. Bij vele clubs en vooral ook in Hongarije worden de activiteiten als zinvol ervaren.

De commissie is als volgt samengesteld:

Ir. A. Th. (Fred) Dubbeling, RC Zuidhorn – Westerkwartier, voorzitter

G. (Ger) Eisenga, RC Franeker, secretaris

C. (Cathrinus) Post, RC Oosterwolde, lid

Prof. dr. ir. J. (Jan) Leentvaar, RC Lelystad, lid.

Deze commissie past volledig in het streven naar twinclubs in Oost Europa.

Bijeenkomst over Midden- en Oost Europa op 26 oktober 2002.

Op zaterdag 26 oktober j.l werd in Amersfoort een speciale bijeenkomst gehouden, die was georganiseerd door de gezamenlijke Interlandcommissies voor de Baltische Staten, Bulgarije, Hongarije, Oekraïne, Polen, Rusland, Tsjechië en Slowakije .

Er werden in de ochtend twee zeer interessante voordrachten gehouden: Prof. Hans Renner, (R.U Groningen), die zelf afkomstig is uit Tsjechië, gaf een overzicht van verleden en heden van Oost-Europa . Ook blikte hij vooruit naar de mogelijke toekomst voor dit gebied. De meest ingrijpende ontwikkeling is uiteraard de aansluiting van een aantal landen bij de EU. Roemenië en Bulgarije zijn daar niet bij, en nu dreigt binnen Oost-Europa een tweedeling tussen de zich snel ontwikkelende EU-leden en de "achterblijvers".

Rtn Kamen Velichkov was de tweede spreker. Hij heeft een aantal jaren in Nederland gewoond als ambassadeur voor Bulgarije, en hij was daarom bij uitstek geschikt om verder in detail op de ontwikkelingen van de betrekkingen tussen Nederland en Bulgarije in te gaan.

Het was een boeiende ochtend, waaraan ca 50 Rotaryleden aanwezig waren. Na de lunch was er de mogelijkheid van directe kontakten tussen de aanwezigen en de verschillende Interlandcommissies. Daarvan werd dankbaar gebruik gemaakt door de aanwezigen.

Bijeenkomst Nederland-Duitsland op 9 november 2002.

Op zaterdag 9 november werd in hotel "De Wereld" in Wageningen een bijeenkomst gehouden van Nederlandse en Duitse Rotarians. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Interlandcommissie Nederland-Duitsland, en had ten doel, gezamenlijk te overleggen over de ontwikkeling van de Duits-Nederlandse betrekkingen, en over de manier waarop in beide landen op dit moment over elkaar wordt gedacht. In de ochtend werden inleidingen gehouden door een drietal deskundigen, te weten:

Rtn. Friso Wielinga, Hoogleraar in Münster;

Dr. Andre Beening van de Universiteit van Amsterdam; en

Dr. Bernd Mueller, werkzaam bij de Landsregering van Nordrhein-Westphalen.

Het was zeer leerzaam om te ervaren hoe de mening van de beide landen over elkaar zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. De indruk is nu dat landen ca 55 jaar na het einde van de tweede wereldoorlog er weer sprake is van "normale" meningen over elkaar.

Na de lunch werd in een drietal werkgroepen verder gepraat over de verschillende aspecten van dit onderwerp. Het is de bedoeling dat er over twee jaar een vervolgbijeenkomst zal worden gepland, die dan mogelijk in Duitsland zal worden gehouden.

Er waren in Wageningen ca 35 Nederlandse en ca 30 Duitse Rotaryleden aanwezig. Dit was in lijn met de verwachting, en de organiserende Interlandcommissie mag dan ook terugzien op een bijzonder geslaagd evenement.

Noodkreet ui Moldavië :

De humanitaire Stichting Fryslân Moldavië brengt mij op de hoogte van de acute nood bij het streekziekenhuis in Tirgu Neant in Roemeens Moldavië.

Er wordt een dringend beroep op de Rotarians in Noord-Nederland gedaan actie te ondernemen om dit ziekenhuis te helpen c.q. te ondersteunen.

Tweedehands medische apparatuur of geld fourneren voor de broodnodige aanschaf van bruikbare apparatuur. De voornoemde Stichting heeft al veel gedaan, maar de kosten van het transport zijn hoog en de beschikbare middelen zijn te gering voor verdere transporten.

Ziekenhuizen in Friesland en Groningen zijn aangeschreven. Het merendeel van deze brieven blijft helaas onbeantwoord!

Vandaar de vraag: Wat kan Rotary Noord Nederland nú betekenen en wil zij een actie starten voor dit streekziekenhuis.

Behalve voor het ziekenhuis dragen bestuur en directie ook de zorg voor de vele dispensari’s, geneeskundige posten in dorpen, waar eerste hulp wordt verleend. Het verzorgingsgebied telt zo’n 60.000 – 70.000 inwoners. Vele van die posten zijn reeds geholpen met ziekenhuisbedden, sanitair, meubilair en verf! Het ziekenhuis werd getroffen door bezuinigingen. Het personeel krijgt veelal 70 – 80 procent van hun loon uitgekeerd. In de wintermaanden worden sommige afdelingen noodgedwongen gesloten!, omdat de verwarming onvoldoende capaciteit heeft.

De steeds terugkerende vraag naar medische apparatuur moet tot nu toe helaas onbeantwoord blijven.

Concrete vraag: Wie van jullie kan een bruikbare suggestie geven om te kunnen helpen met aan actie voor geld of voor tweedehands maar nog wel bruikbare medische apparatuur, die naar dat ziekenhuis moet worden getransporteerd. Er zijn veel Rotarians in Noord-Nederland, die nauwe banden hebben met de ziekenhuizen!

Urgentielijst van de benodigde medische apparatuur, die ik ontving:

EEG-apparatus.
EKG for Pedriatical Use.
Elektroforese apparatus.
Exbreath for pneumotorex apparatus.
Vacuum cleaner for secretions.
Glucometers & Glucotestes.
Defibrilator Apparatus.
Apparatus for Quick Blood analyses and also for urinary analyses.
Electric pumps of Perfusion
Apparatus for Anaesthesia.
Colposcope Apparatus.
Diatermocauter Apparatus.
Automate Needle-Injectomate.
Monitors for heart disease.
Surgical Digestive Cases.
Surgical cases for emergency.
Instruments table for operation Room.
Table for Operations.
Gynaecological Tables.
Oscilometre Apparatus.
Apparatus for measuring Blood pressure for adults and children.
Modern incubators.

Indien één van jullie clubs of een individuele Rotarian wil reageren op deze noodkreet dan wel de weg weet te wijzen voor een gezamenlijke actie in ons district van een aantal clubs, mede met behulp bv. van een matching grant voor het transport van de gevraagde apparatuur, wil mij dan emailen: h.sybesma@zonnet.nl. Ik breng jullie in contact met bovengenoemde Stichting Fryslân/Moldavië voor verdere informatie en organisatie. Rechtstreeks contact is ook mogelijk met email-adres:

Willem.de.boer@leeuwardercourant.nl.

Alvast bedankt voor het in enigerlei vorm beantwoorden van deze noodkreet!

DISTRICTSNIEUWS.

CLUBNIEUWS

a. Districtswebsite.

Deze keer wil ik beginnen met een steeds weerkerend verzoek van onze districtswebmaster:

Als leden aan het internetten zijn, en reeds de toegang tot www.rotary.nl/D1590 gevonden hebben, kijk dan ook op onze districtswebsite naar de berichten die Willem Scholte en Johann van den Noort van verschillende clubs ontvangen hebben en die zij met plezier vermelden op onze website. Ga eens na wat jouw club de laatste tijd aan interessante activiteiten heeft ontplooid, en stuur hierover een berichtje naar één van hen. Ook jullie berichten zullen worden geplaatst. Bovendien laat je andere clubs meegenieten en breng je hen op goede ideeën. Neem eens de moeite en waardeer daarmee de inspanning, die beide webmasters plegen om in ons district een bijdrage te leveren aan de goede facilitering van de clubs.

b. Ontwikkeling van de ledenadministratie.

De ontwikkeling van het ledenadministratiesyteem ( LEAD) en het daaraan gekoppelde Website Management Systeem ( WMS) verloopt volgens schema. De eerste LEAD–testfase uitgevoerd op de RAN en door een aantal daartoe benaderde clubfunctionarissen is afgesloten. Medewerkers van Unisys, de RAN en enkele leden van de Landelijke Werkgroep Internet verwerkten de verzamelde testgegevens. Veel van de geconstateerde ‘onvolkomenheden’ zijn nu gerepareerd. Er is rekening gehouden, waar het maar enigszins kon, met de wensen geuit tijdens de testfase. Over enkele punten wordt nog overleg gevoerd met Unisys. De besprekingen met Unisys verlopen voorspoedig.

Oorzaak van de eerder aangekondigde, enigszins vertraagde landelijke introductie van de LEAD- en WMS-module is het feit dat er - onzerszijds - al werkende, nieuwe wensen en mogelijkheden zijn overwogen om een gebruikersvriendelijker product te realiseren. Tevens is de mogelijkheid ingebouwd om de samenstelling van de in volgende jaren te verschijnen jaarboeken te optimaliseren.

In de volgende nieuwsbrief zullen wij opnieuw informatie verschaffen over de voortgang van het introductieproces. (bericht van Donald Beck, Gouverneur Communicatie ).

Polioactie. Stand van zaken in ons district. (Bericht van districtscoördinator Tjitte de Jong, RC. Groningen Zuid).

Tjitte heeft per 1 december de stand van zaken als volgt geschetst:

Betaald: 4 clubs.

Akkoord: 21 clubs.

In principe akkoord: 11 clubs.

In voorbereiding: 22 clubs.

Nog geen contact: 2 clubs.

Algemene indruk over inzet en bereidwilligheid om mee te doen stemmen Tjitte zeer positief!

Geïnteresseerden kunnen in bijlage 2 de precieze stand van zaken vinden.

e. Ledenmutatie in D.1590 van 16 oktober 2002 tot 1 december 2002.

Zie bijlage 3.

Welkom aan alle nieuwe leden. Ik hoop dat zij een goede periode in hun Rotaryclub tegemoet gaan.

f. Council on Legislation.

Bericht van Eduard van den Ouwelant, District Chair COL.

De Rotaryclubs worden opgeroepen hun ideeën over Statuten/Huishoudelijk Reglement RI,

Clubstatuten/Club-huishoudelijk reglement en/of voorstellen over andere zaken richting Board

RI of Board Rotary Foundation binnenkort in te dienen, vanwege de lange aanloopprocedure.

Dit dient te geschieden vóór 1 februari 2003 bij mij persoonlijk, emailadres: ouwelant@wanadoo.nl;

De voorlichtingsbijeenkomst op 12 november jl. werd matig bijgewoond en daarom nog de volgende

adviezen:

Aangeraden wordt de tekst over bovengenoemde zaken na te lezen: MOP (Manual of Procedure)

2001, blz. 131 t/m 146, alvorens actie te ondernemen en/of onze districtsafgevaardigde PDG

Eduard van den Ouwelant te benaderen voor adviezen en bijstand. De indiening luistert nauw.

Eduard is buitenslands vanaf 1 januari t/m 24 januari 2003!

Dit is uw kans op invloed over het reilen en zeilen van uw eigen Rotary!

Op de Districtsassembly van 22 maart 2003 komt dit onderwerp uiteraard op de agenda.
g.Ton van Maanen, oud-Gouverneur van ons district, is na een aantal operaties en derhalve

moeilijke weken in het AZG in Groningen, gelukkig weer thuis gekomen om aan te sterken

voor de volgende operaties in begin januari 2003. Wij wensen hem en zijn vrouw Loes hele

goede Kerstdagen toe thuis in IJhorst, en hopen dat zij volgend jaar weer volop van

gezondheid mogen genieten.

Rotarykalender district 1590.

Dinsdag 7 januari 2003: RBC Regio II, organiserende club Roden Leek.

Woensdag 8 januari 2003: RBC Regio I, ,, club Drachten de Wouden.

Dinsdag 14 januari 2003: RBC Regio III ,, club Buinen Hondsrug.

Woensdag 15 januari 2003: RBC Regio IV ,, club Emmeloord.

Alle bijeenkomsten zijn bestemd voor clubvoorzitters, hun secretarissen en andere geïnteresseerden.

Vrijdag 21 maart en aansluitend zaterdag 22 maart: PETS en aansluitend Districtsassembly, Motel van der Valk in Assen.

Graag opnieuw de aandacht van u als clubbesturen gevraagd voor de tijdige betaling van de contributie voor Rotary International en voor de Rotary Foundation. U heeft voor beide zaken brieven ontvangen respectievelijk van Rotary International via Zürich en mijzelf.

De Kerstdagen en de Jaarwisseling zijn aanstaande.

Ik wens alle 2777 Rotarians in ons district 1590, mede namens de leden van de Staf, gezonde, gezegende en zinvolle dagen toe en alvast een goed begin voor het nieuwe jaar!

Met hartelijke groet,

Haije Sybesma, DG D 1590 2002- 2003.